Свети Влас

Специализиран отряд за спасяване

Сдружение “Специализиран отряд за спасяване”, известно като “Special Operations Services” – (S.O.S.) team, е обществена организация с нестопанска цел, която може да извършва екстремно спасяване в България и по света. Спец отряда може да осъществява обучения, тренировки и занимание по първа помощ, евакуация и оцеляване, първа до-лекарска помощ и въздушна евакуация на пострадали. 

Сдружението е създадена през 2005 г. Целите му са да популяризира доброволчеството, както и да подпомага развитието на новаторско спасяване чрез форуми, научни презентации и доклади, награди, технически демонстрации, изложби, публикации и други.

Сдружението поддържа връзки с правителствени и неправителствени организации, с фирми и отделни индивиди в България и чужбина, за обмен на информация и опит. Това му позволява да реализира дейността си и да влияе върху развитието на вертикалното и въздушно спасяване.

Основател и директор насформированието S.O.S. е Иван Кристоф, във това видео ще Ви представи идеята си и даде отговори на въпросите: 

– Как се става доброволен спасител?
– Какво е необходимо да знаете и да направите и какво включват задълженията на един доброволец?
– Как си го самофинансира и с каква техника разполага през 2005г,когато се създаде сдружението.

Необходимостта от изграждането на доброволни формирования в помощ на специализираните служби при аварийно-спасителни операции

В развитите страни съществува установена практика доброволни формирования да оказват помощ на служби при аварийно-спасителни операции. Членовете на сдружение „Специализиран oтряд за спасяване” са предимно хора с определени доказани умения и опит в сферата на екстремното, които са готови да използват тези свои умения в ситуации, в които дори специализираните служби биха срещнали затруднения или съществува недостиг на обучени хора с оглед спецификата на спасителните дейности в екстремални условия. Хора от такива доброволни формирования биха могли да помогнат и при обучението и тренировките на служители от службите за издирване и спасяване на хора.

Защо се създаде Спасителния спец. отряд
Екстремно спасяване в България може да се осъществява от доброволческа организация с некомерсиална цел. В състава му ще влизат спасители със специални способности, които обучават доброволци. Това ше са технически  подготвени и  специално обучени лекари, пожарникари, алпинисти, парапланеристи, мотористи, пещерняци и хора с  голям опит, които осъществяват тази хуманна дейност изпълнявайки безкористно една незастъпена от останалите български спасителни служби дейност.

Специализираният отряд е част от International Vertical Access Network – И.В.А.Н.– международна мрежа от организации, които работят и съвместно постигат резултати в сферата на вертикалните спасителни операции.

Принос към спaсяването в България е, че успяхме да мотивираме аварийно-спасителни отряди и спасителни служби за по-бързо отреагиране при бедствия, аварии и катастрофи. Блaгодарение на сдружение “Специализиран отряд за спасяване”, Министерството на извънредни ситуации закупи АТВта и предпазни облекла за оф-роуд.

По инициатива на основателя на сдружението, Иван Кристоф, известен у нас като Човека Паяк, бе задействана процедурата за създаване на Отряд за Бързо реагиране към Военна Медицинска Болница. Също така, след представянето на идеята  на Иван Кристоф да се създадат доброволчески спасителни отряди в България, бяха създадени подобни организации у нас.

Движещата сила на екипа на Иван Кристоф е не само да приключи бързо и ефективно нашите задачи, но също така и да помогнем на нашите професионални общности. Ние се стремим към намиране на новаторски решения и по-безопасни методики за вертикални и въздушни операции. Нашият опит и ноу-хау на вертикални дейности в отдалечен достъп при екстремни условия допринася за развитието и усъвършенстването на стандарти в сферата на безопасността. Няма значение колко е рисковано.

Спасителният oтряд се отличава с нестандартните си тренировъчни методи. Членове на спец. отряда горят от желание да са най-добрите спасители по земя, вода и въздух. Част то тяхната дейност включва: Екстремно спасяване, Пещерно спасяване, Аварийно-спасителни действия, Обучения по първа помощ, Тренировъчни занимание по евакуация и оцеляване, Тренировки по Първа долекарска помощ, Тренировки за въздушна евакуация на пострадали, Тренировки по търсене и спасяване в планински терени, Обучения на доброволни спасителни екипи и спасяване (медицинска евакуация) на пострадали с алпийски способи, Действия при бедствия, и други дейности в сферата на вертикални и въжени операции.

Транспортни средства и екипировка за спасяване на сдружението
Hummеr H2 в Дубай, а в София:

1. НИСАН ЕКСТЕРА – 4х4 аварийна кола, оборудвана с алпийска екипировка и вграден кит за долекарска помощ
2.  СУЗУКИ 650 куб. – офф-роуд мотор за бързо отреагирaне – тип Ендуро – с двойно предназначение, по шосе и труднодостъпни места
3. ГАРЕЛИ 125 куб. – скутер за градско каране и мото обучение на спасители
4. Кавазаки 250 КЛ – офф-роуд мотор, по- лек, за бързо отреагиране – тип Ендуро – за труднодостъпни места
6 НИСАН КАШКАЙ ТЕКНА

Каня хората, които желаят да се включат в инициативата SOS (създаване на доброволчески "Специализиран отряд за спасяване", който да отреагирва при Издирване и спасяване по земя, вода и възздух с хеликоптер на труднодостъпни места, да ни пише

Присъединете се към дискусията:

Каня хората, които желаят да се включат в инициативата SOS (създаване на доброволчески “Специализиран отряд за спасяване”, който да отреагирва при Издирване и спасяване по земя, вода и възздух с хеликоптер на труднодостъпни места, да ни пише.

SOS International

В днешния ден, носещ вяра и надежда, ви пожелавам здраве, благоденствие и успехи. С Божията воля и готини съмишленици, вярвам, че тази идея ще се осъществи на световната сцена. Затова и ще си заложа домейна ivan.bg за продажба, за да се форсира тази идея.

Въздушни спасители доброволци

КООРДИНАТИ НА СБОРНИЯ ПУНКТ С АТВта и ЛЕТАТЕЛНА ПЛОЩАДКА LATITUDE: 42°36’43.58″N LONGTITIDE: 23°41’14.32″E Вижте как спасители доброволци може да тренират край София с многократния шампион и дългогодишен състезател Vladimir Iliev и повече от любезното съдействие и предоставяне на АТВта на Мишо Антонов  и Гената Георгиев….

Sea-Air SAR | ВЪЗДУШНО СПАСЯВАНЕ

"Решени сме да въведем нови начини за спасяване и процедури, които ще подобрят ефективността на Търсене и спасяване по въздух и ще отворят нови светове в доброволческото спасяването.   НАМИРАМЕ СЕ  НА ПРАГА НА СЪЗДАВАНЕТО НА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ СПАСИТЕЛИ И РАЗРАБОТВАМЕ ПИОНЕРНИ НАЧИНИ ЗА СПАСЯВАНЕ,...

Nissan Xterra to the Rescue

Xterra rewrote the book on compact sport utility vehicles, with its "everything you need, nothing you don't" approach offering an all thrills, no frills alternative to the traditional vehicles in class. The 3.3-liter normally aspirated V6 engine-equipped Xterra models receive an additional 10 horsepower (an...

Protected: DISCUSSION PANEL | ДИСКУСОНЕН ПАНЕЛ

This content is password protected. To view it please enter your password below: Password:

Кодекса на Символа на България

Пет начина да покажете уважение към знамето, наложени от Кодекса на доброволеца спасител от Сдружение “Специализиран отряд за спасяване”. Кодексът на Спец. отряда определя редица правилни начини за работа и показване на българския флаг. Всяка посока е проектирана като начин да покаже максимално уважение към…

Charity for Rescue: БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ ЗА ДОБРОВОЛЦИ

Ето как стават Промените, с дела и собствени инвестиции, а не да се чака от някъде да дойдат едни пари или някой да ти даде пари, за да отидеш и създаваш хаос, от който да печелят само хора с мистериозни причини.

We are Building the Future of Vertical Rescue and more…

The I.V.A.N. Fund‏ for Vertical Rescue Innovation One Million Dollars for One Million Reasons In 2018, Ivan Kristoff established a Trust, dedicated to design and promote innovative solutions for rope and ropless access during extreme rescue operations in hard to reach places and harsh environment....

Mission S.O.S.

Introduction: Vertcal Rescue THE MISION The SOS team has a unique strategic position to expand the portfolio of NGOs and volunteer rescuers and reach the pinnacle in academicals and practical know-how in the field of vertical and aerial rope access operations. The goal of our...

Ambassadors

Be the S.O.S. Ambassador #ForBulgaria "You've landed on the right LZ (Landing Zone – the insignia for the Bulgarian aviation), where a team of enthusiasts aims to build the foundation of a new kind of vertical and aerial rescue. We call this team THE INNOVATION...