Специализиран отряд за спасяване (Special Operation Services) S.O.S.

S.M.A.R.T. Развиване на знания за по-интелигентни решения за спасяването със Simulator for Multidisciplinary Air Rescue Training

Сдружение „Специализиран отряд за спасяване“, (Special Operation Services – SOS) е първата доброволческа организация с нестопанска цел в обществена полза, която представя и развива инициативата да се създават доброволно формирования към общините за спасяване в градски високи сгради и труднодостъпни терени, по земя, вода и въздух. Концепцията на основателя на доброволното формирование „Спец. отряд за спасяване”, бе представена в София, с първата прес конференция за журналисти, в която участваха алпинисти от Федерацията по алпинизъм и пещерняци от Федерацията по пещерно дело.

Скоро след това, по вертикала на високо етажния хотел Москва, в София, през 1996г. бе осъществена и първата техническа публична демонстрация по височинно-въжена спасителна операция, в която бе симулирана евакуация на пострадала жена посредством алпийски методи.

Целта бе да се запознае обществото с възможностите, потенциала и ползите от доброволци в рискови ситуации, които ще са в полза за обществото. Това постави основата на публични демонстрации и образователни програми от този род в България.

 

SMART S.O.S. – Развиване на знания за по-интелигентни решения за спасяването

Последните ни две ключови инициативи, които развихме в последните 3 години, въпреки COVID-19 пандемията са да построим две учебни места за преподаване на доброволци спасители, които се намират в близост до планини, водни и катерачни терени, летателни площадки, и в рамките на “Златния медицински час” по земя или въздух,  да стигаме от едната до другата ни тренировъчна база.

Скоро ще рганизираме Първият по рода си полет за иновации „Flight of Mobile Mission Control Innovation“, с който можем да предизвикаме интереса на света и подкрепата на бизнеса да инвестира  вдоброволчески  творчески инициативи по най-добрия и впечатляващ начин. С него ще представим нов отрасъл на културата към новаторство и изкуството в екстремното, която развиваме в София, която бе назована като Дигиталната столица на Европа. С този проект ще представим как можем да  поставим нови световни рекорди за България, за които имаме интереса на международни организации, компании, ТВ продукции и медии, които да инвестират у нас създаването на нови уебЕпизоди и ТВ Серии.

 

Сдружение “Специализиран отряд за спасяване”, известно като “Special Operations Services” – (S.O.S.) team, е обществена организация с нестопанска цел, която може да извършва екстремно спасяване в България и по света. Спец отряда може да осъществява обучения, тренировки и занимание по първа помощ, евакуация и оцеляване, първа до-лекарска помощ и въздушна евакуация на пострадали. 

Сдружението е създадена през 2005 г. Целите му са да популяризира доброволчеството, както и да подпомага развитието на новаторско спасяване чрез форуми, научни презентации и доклади, награди, технически демонстрации, изложби, публикации и други.

Сдружението поддържа връзки с правителствени и неправителствени организации, с фирми и отделни индивиди в България и чужбина, за обмен на информация и опит. Това му позволява да реализира дейността си и да влияе върху развитието на вертикалното и въздушно спасяване.

Основател и директор насформированието S.O.S. е Иван Кристоф, във това видео ще Ви представи идеята си и даде отговори на въпросите: 

– Как се става доброволен спасител?
– Какво е необходимо да знаете и да направите и какво включват задълженията на един доброволец?
– Как си го самофинансира и с каква техника разполага през 2005г,когато се създаде сдружението.

Необходимостта от изграждането на доброволни формирования в помощ на специализираните служби при аварийно-спасителни операции

В развитите страни съществува установена практика доброволни формирования да оказват помощ на служби при аварийно-спасителни операции. Членовете на сдружение „Специализиран oтряд за спасяване” са предимно хора с определени доказани умения и опит в сферата на екстремното, които са готови да използват тези свои умения в ситуации, в които дори специализираните служби биха срещнали затруднения или съществува недостиг на обучени хора с оглед спецификата на спасителните дейности в екстремални условия. Хора от такива доброволни формирования биха могли да помогнат и при обучението и тренировките на служители от службите за издирване и спасяване на хора.

Защо се създаде Спасителния спец. отряд
Екстремно спасяване в България може да се осъществява от доброволческа организация с некомерсиална цел. В състава му ще влизат спасители със специални способности, които обучават доброволци. Това ше са технически  подготвени и  специално обучени лекари, пожарникари, алпинисти, парапланеристи, мотористи, пещерняци и хора с  голям опит, които осъществяват тази хуманна дейност изпълнявайки безкористно една незастъпена от останалите български спасителни служби дейност.

Специализираният отряд е част от International Vertical Access Network – И.В.А.Н.– международна мрежа от организации, които работят и съвместно постигат резултати в сферата на вертикалните спасителни операции.

Принос към спaсяването в България е, че успяхме да мотивираме аварийно-спасителни отряди и спасителни служби за по-бързо отреагиране при бедствия, аварии и катастрофи. Блaгодарение на сдружение “Специализиран отряд за спасяване”, Министерството на извънредни ситуации закупи АТВта и предпазни облекла за оф-роуд.

По инициатива на основателя на сдружението, Иван Кристоф, известен у нас като Човека Паяк, бе задействана процедурата за създаване на Отряд за Бързо реагиране към Военна Медицинска Болница. Също така, след представянето на идеята  на Иван Кристоф да се създадат доброволчески спасителни отряди в България, бяха създадени подобни организации у нас.

Движещата сила на екипа на Иван Кристоф е не само да приключи бързо и ефективно нашите задачи, но също така и да помогнем на нашите професионални общности. Ние се стремим към намиране на новаторски решения и по-безопасни методики за вертикални и въздушни операции. Нашият опит и ноу-хау на вертикални дейности в отдалечен достъп при екстремни условия допринася за развитието и усъвършенстването на стандарти в сферата на безопасността. Няма значение колко е рисковано.

Спасителният oтряд се отличава с нестандартните си тренировъчни методи. Членове на спец. отряда горят от желание да са най-добрите спасители по земя, вода и въздух. Част то тяхната дейност включва: Екстремно спасяване, Пещерно спасяване, Аварийно-спасителни действия, Обучения по първа помощ, Тренировъчни занимание по евакуация и оцеляване, Тренировки по Първа долекарска помощ, Тренировки за въздушна евакуация на пострадали, Тренировки по търсене и спасяване в планински терени, Обучения на доброволни спасителни екипи и спасяване (медицинска евакуация) на пострадали с алпийски способи, Действия при бедствия, и други дейности в сферата на вертикални и въжени операции.

Транспортни средства и екипировка за спасяване на сдружението
Hummеr H2 в Дубай, а в София:

1. НИСАН ЕКСТЕРА – 4х4 аварийна кола, оборудвана с алпийска екипировка и вграден кит за долекарска помощ
2.  СУЗУКИ 650 куб. – офф-роуд мотор за бързо отреагирaне – тип Ендуро – с двойно предназначение, по шосе и труднодостъпни места
3. ГАРЕЛИ 125 куб. – скутер за градско каране и мото обучение на спасители
4. Кавазаки 250 КЛ – офф-роуд мотор, по- лек, за бързо отреагиране – тип Ендуро – за труднодостъпни места
6 НИСАН КАШКАЙ ТЕКНА

Академия за Спасителят на бъдещето

Предшественика на Спец. отряда за спасяване предлагаше следните доброволчески дейности: лавинно и градско Търсене и спасяване; планинско търсене и спасяване; морско и скално търсене и спасяване; para-SAR, събиране на доказателства за следаварийни разследвания; аудио, видео и цифрово редактиране на документи за обучение; програми за предотвратяване на аварии, и допринесе за развитието на Националната програма за търсене и спасяване на Канада.

Членовете на организацията са специализирани във въжените и кабелни техники за SAR интервенции на високи или недостъпни места; евакуация и изтегляне с хеликоптер; медико-правно проследяване; ски туризъм и каране на ски при екстремни условия по време на SAR операции; алпинизъм по скалисти и заледени стени; спелеология; плуване и гмуркане, леководолазна дейност, скокове с парашут и полети с планер. Те се обучаваха в следните области: комуникация, компютри, първа помощ и първа помощ в дивата природа, CPR, спасяване, оцеляване и алпинизъм.

Организацията разполагапе с широка гама от SAR оборудване, включително въжета, кабелни/въжени стълби, подемни системи, оборудване за спасяване на планини и скали, планери, оборудване за спускане и друга специализирана екипорвка. Основана през 1993 г., в Канада организацията C.R.E.S.T. (Canadian Rescue Emergency Service Team) имаше 17 доброволци, докато в процеса на опериране и след приключването на програмата на Национален секретариат за търсене и спасяване (National Search and Rescue Secretariat NSS ), се специализира в градско височино-въздушно спасяване и създаването на Екип за спешно реагиране на високо ниво – H.E.A.R.T. (Highrise Emergency Aerial Repsonse Team) в Торонто, Онтарио, Канада.

 

THE SAR TECH OF SPIDERMAN.ACADEMY
Присъединете се към дискусията:

Каня хората, които желаят да се включат в инициативата SOS (създаване на доброволчески “Специализиран отряд за спасяване”, който да отреагирва при Издирване и спасяване по земя, вода и възздух с хеликоптер на труднодостъпни места, да ни пише.

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)

Студио Хъ с Иван Кристоф и Иван Кристоф-младши

В предаването „Студио Хъ“ с водещ Катя Илиева, Иван Кристоф и Иван Кристоф-младши представиха на живо актуални теми и опит, свързани със Спасителя на бъдещето. Анализирахме обективно контраста в спасителните усилия на национално и световно ниво. Този момент може да служи като вдъхновяващо начало на серията за деца Spiderman.Academy, посветена на доброволческото спасяване още от ранна възраст. Създаден е Специален отряд за спасяване, който отразява развитието на доброволчеството като нов термин и насока на движение в България, както и предизвикателствата, идващи от различни източници. В бъдеще планираме разследвания на нови територии за заплахи и рискове в областта на спасителните операции.

For those who dare | За тези, които са дръзки

Виждам, че вече планината се превърна в терен за все по-ужасни убийства, от това да изпратиш тежко болен български алпинист в Хималаите, за да се отървеш от него или да изоставиш болен планински носач на високото, за да стъпчеш върху него, както е направила българска…

Fly with the SOS team

Helicopter Rides for s.o.s. Training All rescue missions can be coordinated by the new  S.O.S. Coordination Call centre. The Call centre can be operating 24 hours a day, 365 days a year. The Coordination centre will use the latest communication equipment, ensuring control during flights…

FIRE FIGHTING AND SEARCH & RESCUE TECHNIQUES Training with the Istanbul Fire Department

My condolences to the victims of the earthquake in Turkey and Syria. I wish success for the rescuers in their selfless efforts. Тhe Municipality of Burgas sent me on a mission with the support of the Bourgas and Karnobat Fire Department to share know-how that…

ПОКАНА ЗА СИЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ СРЕД ПРИРОДАТА С ДЕЦА – ПО ЗЕМЯ, ВОДА И ВЪЗДУХ

    Спасителят на бъдещето: Инициатива за Новото поколение деца и иновации в Търсенето и спасяването Здравейте, Във връзка с разговорите ни и специални тренировки с АТВ, които проведохме преди години по инициатива на Михаил  Антонов, откликнах с голям ентусиазъм да съдействам по нова идея-...

Порочна практика провали поръчката за хеликоптерите

As was shared on the news, a victim who was severely injured a few months ago and it was not known whether he would survive when the victim needed such a helicopter…

Workshop

AGENDA
DAY 1: 20 OCTOBER/ WORKSHOP OUTDOOR STAGE

S.E.A.L.S. Forum:

                                                                        The S.O.S. Team with the idea of ​​training a volunteer rescue team in Burgas                                                                             Volunteers are the first to get involved in disasters. In Bulgaria, however, they do not have an organized system. This leads to delays in crisis situations and sometimes...

За по-сигурна България, за Следващото поколение на България – с лични средства и личен терен

This is the construction of an emergency bomb shelter in the Home-Office of the Rescuer of the Future, in one of the most expensive neighborhoods in Sofia. In this TV broadcast, I shared that in the 80s of the last century, he witnessed the construction…

First Responders to the Rescue

Бързата помощ на ОАЕ кара супер колата Nissan GT-R, с която тренираме на летателна писта с 300км/ч. за спешно реагиране. А жените – парамедички си имат специални супер коли, които се виждат в това видео🙂 Желаещите да се запишат, като доброволци спасители за обучение на…