ADVANCING THE FUTURE OF RESCUE

Nissan Xterra to the Rescue

 

 Xterra rewrote the book on compact sport utility vehicles, with its “everything you need, nothing you don’t” approach offering an all thrills, no frills alternative to the traditional vehicles in class. The 3.3-liter normally aspirated V6 engine-equipped Xterra models receive an additional 10 horsepower (an increase to 180 hp) and two additional lb-ft of torque (now 202 lb-ft). In addition, Vehicle Dynamic Control (VDC) with Traction Control System, helping keep Xterra fresh and its reputation for innovation in class firmly intact.

The  Nissan Xterra XE V6 model comes with standard 16-inch alloy wheels and tubular step rails with an enhanced 300-watt maximum rating for the Rockford Fosgate®-powered 8-speaker audio system with subwoofer.

[pdf-embedder url=”https://ivankristoff.com/wp-content/uploads/2020/10/2015-xterra.pdf” title=”Niisan xterra”]

 
Вярвам, че всеки един от вас може да допринесе с разумното и най-ефективно представяне на Оценката на риска при нуждата за въздушно спасяване, като допринесе със споделянето си на лично преживавяне или на такова, на което е бил свидетел, и тогава да се анализира къде трябва да се сложат приоритетите за харчене на бюджета от няколко десетки и стотина милиона левова, които да се отделят за планинското спасяване – по земя или въздух?
 
Затова ви каня, да споделите истински истории за лични преживявания на fb.com/ProjectExtreme, за да ги представим на всички, които биха подкрепили идеята за SMART RESCUE в България, а не както сега някои, в амбициите да сключат те сделките за милиони левове и комисионни, да управляват крайно рискова дейност, в която не малко познати български пилоти са загинали, както и целия летателни екипажи у нас, включително и такива по света, които са обучавали наши пилоти.
 
От личен опит, знам каква е и драмата, когато те карат на ръба на живота и смъртта, със счупени ребра и ключица в българска линейка, по ужасните пътища с дупките на София, само в ракмките на 1 (един) километър. Всяка бабуна и подскок на онази линейка, в която бях, бе забиване на счупеното ми ребро в гърдите ми, и на натрошената ключицая в тялото ми. Затова и този 4х4 аварийно-спасителен всъдеход, с вграден кит за Първа помощ се подготвя в момента, като част от първата доброволчекса организация – “Спец. отряд за спасяване”, която разполага с лични ресурси за Търсене и спасяване по земя-вода-въздух.
 
На базата на споделните случаи, ще оценим до каква степен да разпределим бюджета ни (пак от лични средства) за част този вид спасяване