ADVANCING THE FUTURE OF RESCUE

Nissan Xterra to the Rescue

Xterra rewrote the book on compact sport utility vehicles, with its “everything you need, nothing you don’t” approach offering an all thrills, no frills alternative to the traditional vehicles in class. The 3.3-liter normally aspirated V6 engine-equipped Xterra models receive an additional 10 horsepower (an increase to 180 hp) and two additional lb-ft of torque (now 202 lb-ft). In addition, Vehicle Dynamic Control (VDC) with Traction Control System, helping keep Xterra fresh and its reputation for innovation in class firmly intact. The  Nissan Xterra XE V6 model comes with standard 16-inch alloy wheels and tubular step rails with an enhanced 300-watt maximum rating for the Rockford Fosgate®-powered 8-speaker audio system with subwoofer.

каскадьорска кола за екстремни тренировки земя-въздух

Ето и първия планински 4х4 всъдеход, който докарах от Канада и го предложих за дарение на БЧК първом, после на МВР и на спасителните доброволчески служби и сега стои на съхранение в двора на американския… просто никой не искаше да поеме ангажимента, че всеки, който я кара и поема дежурствата с нея, трябваше само да мине специализиран курс за екстремно каране и оказване на Първа помощ, за наша сметка, тъй като за да управлява правилно и по предназначение тази аварийно спасителна кола, шофьора и екипа, трябва да са добре подготвени и отговорни.

Освен, че бе екипирана с най-модерната система за комуникации с Команден център по модел на най-модерната система 911, на американската Полиция, H.E.A.R.T. и на “Спец. отряда за спасяване”‘ S.O.S.:)

Но, на кой му пука, яко не може да изкара от нея… Затова сега идеята ми е да се подготви за още по-модерна техника и обучаващите се в екстремно управление на транспортна аварийно-спасителна техника да се обучават с VR и AR 360° технологии.

В последните няколко години дискутирах и с пилоти и с екипа на една от водещите ни авиационни компании, да направим екстремни тренировки за Спец. отряда за спасяване, в които лично аз ще тествам прехвърляне от въздуха, по време на полет с хеликоптер или друго летателно средство върху покрива на Нисан Екстерата ми, който е най-силно усилен от всичките модели коли, които съм виждал и може би са се произвеждали.

Този модел кола е спрян от производство, защото е икономически неефективен и рационален, но за сметка на това, има много предимства, една от която е, че това е идеалния вариант за кола за Търсене и спасяване, където ще се ползва екипировка за водно, наземно и въздушно ползване на екипировка, която може да се съхранява и суши на покрива и по време на каране, както и снимачната ни техника може да се позиционира на различни места за заснемането на тези каскади.

Представям концепцията на този модел кола, която докарах от Канада, специално за Спец. отряда за спасяване: Xterra пренаписа книгата за компактните спортни превозни средства, с нейния подход „всичко, от което се нуждаете, нищо, което не правите“, предлагайки всички вълнения, без излишни алтернативи на традиционните превозни средства в класа. 3.3-литровите нормално аспирирани V6 двигатели, оборудвани с двигатели Xterra, получават допълнителни 10 конски сили (увеличение до 180 к.с.) и два допълнителни въртящи момента въртящ момент (сега 202 фунта-фута). В допълнение, динамичният контрол на автомобила (VDC) със система за контрол на сцеплението, помага за поддържането на Xterra свеж и репутацията му за иновации в класа е непокътната. Моделът Nissan Xterra XE V6 се предлага със стандартни 16-инчови алуминиеви джанти и тръбни релси за стъпала с подобрена максимална мощност от 300 вата за аудиосистемата с 8 високоговорителя Rockford Fosgate® и събуфер.

Nissan Xterra heli airBaseBezmer Безмер

Аварийно-спасителна кола за водно-височинно-планинско-въздушно спасяване

Идеята ни е да екипираме нашия Нисан Екстера с необходимата мобилна медицинска апаратура, като дефибилатор, кислородни бутилки и всичко необходимо за оказване на долекарска помощ при Търсене и спасяване по земя-вода-въздух. В хангара на хеликоптера, в района на община Самоков има кислородно бутилки за командно дишане и при нужада може да се прави смяна на модулните пакети, от едно транспортно средство (летателно, наземно или водно) на друго. В тези модули, част от които ще са в Peli (ударо/водо устойчиви куфари), специализирани непромокаеми сакове и други херметично и термоизолирани пакети, ще се съхраняват дронове с термокамера и хибридна (сателитна и клетъчна) система за мониторинг на транспортния маршрут полетите на колата и хеликоптера, както и камери с 360° заснемане и дистанционен аудиовизуален контакст с наземен медицински персонал за дистанционна авио медицинска безконтактна подкрепа. В допълнение към екипировката, ще включим и подходящ мини-робот с дистанционно управление за предаване на живо и доставка на леки живоспасяващи продукт при бедствия и аварии в труднодостъпни и крайно рискови места.
 
До този момента се караше с канадска регистрация и временни български номера, да го вкараме в българска регистрация, за да се дари на доброволческа организация, която разполага с добре обучени специалисти по височинно и въздушно въжени операции. За тази цел ще я екипираме с иновативна техника, каквато никоя служба или организация не разполага.
 

Аварийно-спасителна коа на Спец. отяда за спасяване

Според избраната организация и основна дестинация, където за нея ще се построи/изгради специализиран гараж с модулни пакети и различни видове носилки и оборудване, каквито може да се ползват за специализирана линейка за екстремно спасяване: Sea-Air-Land.  Снимката в ляво е пример за пре-брандираме по този начин на аварийно-спасителната кола, ако се прехвърли на Спец. отряда за спасяване и направи партньорство за синхронизиране на доброволческата ни дейност и комуникации със системата 112.
 

В момента колата се намира в сервиза на Нисан София, ще закупим чисто нови гуми и стегнем колата на технически преглед и с времето ще я до-екипираме  с най-модерната екипировка за целите на супер екстремни тренировки по при водни-планински-въздушни каскади с абордаж по време на движение с други превозни средства и леката авиация.

Специално за целите на екстремни тренировки, ще подготвим нашия високопроходим автомобил за високопланински и аварийни ситуации, с водно спасителна техника и хибридна система за проследяване по земя-вода-въздух.

Вярвам, че всеки един от вас може да допринесе с разумното и най-ефективно представяне на Оценката на риска при нуждата за въздушно спасяване, като допринесе със споделянето си на лично преживяване или на такова, на което е бил свидетел, и тогава да се анализира къде трябва да се сложат приоритетите за харчене на бюджета от няколко десетки и стотина милиона левова, които да се отделят за планинското спасяване – по земя или въздух.
 
Затова ви каня, да споделите истински истории за лични преживявания на fb.com/ProjectExtreme, за да ги представим на всички, които биха подкрепили идеята за SMART RESCUE в България, а не както сега някои, в амбициите да сключат те сделките за милиони левове и комисионни, да управляват крайно рискова дейност, в която не малко познати български пилоти са загинали, както и целия летателни екипажи у нас, включително и такива по света, които са обучавали наши пилоти.
 
От личен опит, знам каква е и драмата, когато те карат на ръба на живота и смъртта, със счупени ребра и ключица в българска линейка, по ужасните пътища с дупките на София, само в рамките на 1 (един) километър. Всяка бабуна и подскок на онази линейка, в която бях, бе забиване на счупеното ми ребро в гърдите ми, и на натрошената ключица в тялото ми. Затова и този 4х4 аварийно-спасителен всъдеход, с вграден кит за Първа помощ се подготвя в момента, като част от първата доброволческа организация по рода си – “Спец. отряд за спасяване”, която разполага с лични ресурси за Търсене и спасяване по земя-вода-въздух.
 
На базата на споделните случаи, ще оценим до каква степен да разпределим бюджета ни (пак от лични средства) за част този вид спасяване
 

Xterra

 
До този момента се караше с канадска регистрация и временни български номера, да го вкараме в българска регистрация, за да се дари на доброволческа организация, която разполага с добре обучени специалисти по височинно и въздушно въжени операции. За тази цел ще я екипираме с иновативна техника, каквато никоя служба или организация не разполага.
 
Аварийно-спасителна коа на Спец. отяда за спасяванеСпоред избраната организация и основна дестинация, където за нея ще се построи/изгради специализиран гараж с модулни пакети и различни видове носилки и оборудване, каквито може да се позлват за специализирана линейка за екстремно спасяване: Sea-Air-Land.  Снимката в ляво е пример за пре-брандираме по този начин на аварийно-спасителната кола, ако се прехвърли на Спец. отряда за спасяване и направи партньорство за синхронизиране на доброволческата ни дейност и комумикации със системата 112.

В момента колата се намира в сервиза на Нисан София, ще закупим чисто нови гуми и стегнем колата на технически преглед и с времето ще я до-екипираме  с най-модерната екипировка за целите на супер екстремни тренировки по при водни-планински-въздушни каскади с абордаж по време на движение с други превозни средства и леката авиация.

Специално за целите на екстремни тренировки, ще подготвим нашия високопроходим автомобил за високопланински и аварийни ситиации, с водно спасителна техника и хибридна система за проследяване по земя-вода-въздух.

Вярвам, че всеки един от вас може да допринесе с разумното и най-ефективно представяне на Оценката на риска при нуждата за въздушно спасяване, като допринесе със споделянето си на лично преживавяне или на такова, на което е бил свидетел, и тогава да се анализира къде трябва да се сложат приоритетите за харчене на бюджета от няколко десетки и стотина милиона левова, които да се отделят за планинското спасяване – по земя или въздух?
 
Затова ви каня, да споделите истински истории за лични преживявания на fb.com/ProjectExtreme, за да ги представим на всички, които биха подкрепили идеята за SMART RESCUE в България, а не както сега някои, в амбициите да сключат те сделките за милиони левове и комисионни, да управляват крайно рискова дейност, в която не малко познати български пилоти са загинали, както и целия летателни екипажи у нас, включително и такива по света, които са обучавали наши пилоти.
 
От личен опит, знам каква е и драмата, когато те карат на ръба на живота и смъртта, със счупени ребра и ключица в българска линейка, по ужасните пътища с дупките на София, само в ракмките на 1 (един) километър. Всяка бабуна и подскок на онази линейка, в която бях, бе забиване на счупеното ми ребро в гърдите ми, и на натрошената ключицая в тялото ми. Затова и този 4х4 аварийно-спасителен всъдеход, с вграден кит за Първа помощ се подготвя в момента, като част от първата доброволчекса организация по рода си – “Спец. отряд за спасяване”, която разполага с лични ресурси за Търсене и спасяване по земя-вода-въздух.
 
На базата на споделните случаи, ще оценим до каква степен да разпределим бюджета ни (пак от лични средства) за част този вид спасяване
 

Xterra

 

НАШИЯТ НИСАН XTERRA В НОВИНИТЕ

 

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)

Специално за децата ще подготвим Нисан Xtera-та за специални и мотивационни събития

Nissan XterraТози 4х4 специализиран и екипиран с модулен пакет на иновационна техника аварийно-спасителен всъдеход, с канадски номера KRISTOFF, да се подготви за регистрация за управление по българските пътища. Той откаран с любезното съдействие на рали шампиона ни Владимир от SAFETY DRIVING ACADEMY за стягане в сервиза на N Auto Sofia, и с приятели и партньори, ще работим по инициативата това да е първата Наземна/Въздушна Линейка за деца, която включва и доброволческо въздушно спасяване в рамките на Златния медицински час от местоположението й при подаване на ЗОВ ЗА ПОМОЩ от системата на 112. Това ще бъде предложено на спасителните служби у нас у направено по нов модул за спасяване в България, по модел на този, който направих в Торонто, Онтарио, Канада.
 
Колата бе докарана с контейнер с още офф-роуд мотор и състезателния мотор на Франк Тромбино, с който той спечели купата за Супер байк на Канада и смятах да го ползвам за спешно реагиране. От скорошно проучване разбрах, че в София няма специализирана кола за екипировка при спец. акции за земя-вода-въздух. Затова тази кола ще се предоставя за специализирано обучение за ефективната ползваемост на тази машина.
 
На прочуването сред доброволци и професионалисти, дали има аварийно-спасителни коли в София или в близост до столицата, които да са оборудвани с мултидисциплинарна (водно-планинска-въздушна-сателитна-клетъчна…) екипировка, се оказа, че няма такива. Ето и част от нещата, които пожарникари и доброволци споделиха: Имайки в предвид високия клас на проходимост на автомобила бихте могли да я ползвате и за гасене на горски пожари.Една моторна духалка в нея би ви свършила отлична работа. Също и някоя резачка за отстраняване на паднали или опасни дървета. Лопата, мотика, пожарникарска раница, пръскачка, моторен трион, брадва и др.
 
Този Нисан Xterra ще се предостави за доброволци спасители. Прилагам и предложението си до…:

E, приятел, аз пробвах като доброволец-спасител (въпреки, че съм родител на две деца и имам различен поглед за “смисъла на живота” от…), дори отидох в Посолството на Украйна, представих си цялата наземна техника с аварийно-спасителен всъдеход за Sea-Air-Land спасяване (с Канадска регистрация и инсигния на Highrise Emergency Aerial Response Team), със спасителна техника за Търсене и спасяване в труднодостъпни места и навигационна хибридна система, без дори да искам заплащане и каквато и да е помощ, освен легитимност и логистика, да не ме застрелят украинците, но се оказа, че за там търсят само наемници-убийци, и нямат процедура за доброволци спасители. А знам и много добре колко разочаровани са били българските наемници-войници от отношението на тези, за които са отишли да се бият в чужда битка и война на влияние, така, че щом този човек се е завърнал от там за където е тръгнал, значи се е предал. При това много кратко е издържал, ако въобще е бил там, освен да си направи снимките и портфолиото за предизборната кампания. И тъй като видях със собствените си очи, как безмилостно бе убит приятел пилот до сваления си хеликоптер, знам какво е да си дадеш гласа за истински човек, дали живота си за кауза. Та ако този човек си заслужава гласа, нека сега, когато нещата са наистина сериозни, да отиде там да помага наистина за истинска кауза, а тя е само да спасява ранени жертви на войната. Ето ще му предоставя и техниката и заминаваме заедно – да видим дали ще го направи:)