ДА СЪЗДАДЕМ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ СПАСИТЕЛЕН ЕКИП

ДА СЪЗДАДЕМ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ СПАСИТЕЛЕН ЕКИП

В България и в свят, в който постоянно се увеличават природните и причинените от хора катастрофи и трагедии, едно от решенията е да бъдем не само подготвени да отреагираме ефективно и адекватно в критични и екстремни ситуации още от най-ранна възраст.

Приятно съм изненадан, че някои от детските предавания са много поучителни и направо авангардни, дори за нашите аварийно спасителни служби и дават ценни познания на деца. Да вземем например сериите за Роботи-спасители. Те показват част от визията ми за Спасителя на бъдещето, допълнена от последната серия на филма Спайдърмен, както ме наричат в световните медии и индустрията ми, където Човека паяк разчита на технологиите. Именно, авангардните технологии бе едно от първите неща, които въведох в една напълно консервативна сфера на действия – работа с въжета (с катерачни способи и умения) и заради различния и новаторски подход, с който работих и се представях ме нарекоха първо в най-големия и популярен канадски вестник-икона „Торонто Сън“. Мечтата ми като малък бе да отида да живея в Торонто и да се кача на най-високата кула в света, която тогава бе именно иконичната сграда в този мегаполис. Затова и мисията ми бе в иконичното издание, да представя България и българското присъствие в Канада и Торонто, не като емигранти от комунистическа и бедна източно-европейска държава, а като родина на прогресивно мислещи хора. И една друга мисия съм развивал от тогава и сега вече, с напредъка на най-новите технологии, имам ясна визия и стратегия как да я осъществя: създаването на Най-ефективния екип.

Екстремно и опасно, но мисията е възможна!

Това е една мечта, по която работя. Тя стартира с идеята да започна на чисто – Tabula rasa. На чист лист си визуализирах какво трябва да представлява това и си представих как тя трябва да изглежда и бъде осъществена в следващите 10 и 20 години. Единствения човек на който трябваше да се доверя е само на себе си и най-близкия до мен човек, който ме познава много добре, до най-важните детайли. Втората стъпка е да създам семейство от най-ефективния екип и  да го развивам, което включва и сътворението на човешки живот, на когото да му се даде и предостави за избор най-доброто от живота. Само тогава можех да гарантирам, че ще дам най-доброто от себе си и потърся най-доброто от мъдростта на човечеството за изграждането на характер в детето то най-ранна възраст и сътворените от човека технологии, които ще са достъпни за изграждането на Спасителя на бъдещето в етапа му на развитие.

Но когато става въпрос за дете и то в най-крехката му възраст, трябва да се подходи много внимателно, отговорно и с методи, доказали се с положителната си ефективност и минали теста на времето. Затова е важно да има и академична основа, която да е базата за подхождане на научно-изследователски проект, в който да са поканени и по знаещи от мен експерти в тази сфера и да се стартира с само с методи и платформи, които са успешни, създадени и доказали ефективността на световната сцена. Затова и с тази идея се заех, още като студент в Университета на Торонто, когато още с предаването на първата ми домашна работа на преподавателите си, трябваше да ползвам системата Turnitin, чийто надслов е „Обучение с почтеност“. Тогава разбрах, че в един от най-престижните университети в света, какъв то е University of Toronto, всичко трябва да се поставя на тест и достоверността му да се проверява. Това е може би и един от проблемите у нас, че дори в във висшите ни академични ни среди, такова нещо не съм видял. Затова, когато започнах да уча Магистърска програма в България, създадох и финансирах в един университет – Клуб E.X.T.R.E.M.E. (studEnt’s eXtreme Team for Rescue, aErial and Maritime Emergency. Той бе създаден в навечерието на 100 Годишнината на Българската авиация и на световната иконична марка часовници Fortis, която в днешно време съдейства за представянето на България и българската авиация по много положителен и достоен начин в глобален аспект.

Heli CougarОбикновено купувам на сина ми играчки, като роботи-спасители, самолети, въздушни линейки и хеликоптери, за да си играем, защото той много се запали по мои полети с граждански, полицейски, жандармерийни и военни хеликоптери, като това, което заснех от последния си полет с хеликотера Кугър на ВВС на България. Той се състоя над София по повод на 70 Годишнината на ЦСКА, над Борисовата градина и националния стадион „Васил Левски“ в навечерието на Празника на Храбростта. Тогава отново изпитах невероятното удоволствие и емоция да преживея това, което е и една от моите мечти – да полетя със сина (както с това невероятно момче от Спасителния екип на ВВС) и преживеем най-култовия пример за връзката между баща и син – сцената от филма “Междузвездни войни”, в която баща и син, един перфектно синхронизиран екип, летят заедно и очевидно се забавляват, дори когато са в крайно/екстремно опасна ситуация.

Именно в Деня на Храбростта му предадох и заветите от татко: “Сине бъди честен, достоен и храбър, защото да си честен, ще трябва да си храбър и силен, за да се защитаваш и отстояваш принципите си. Но за да си наистина сигурен, че правиш това, ти трябва да го правиш по правилния начин и в правилната посока.

Бъди честен, за да можеш да легнеш с чиста съвест и да не те е страх, че всеки момент може да ти потропат на вратата и отведат от тук.” Това се случваше в едно малко апартаментче, което той си бе наел в един панелен блок. Татко бе дипломат и юрист, въпреки това, нямаше шофьорска книжка, никога не е карал кола или притежавал нещо по-ценно от това, което е носел на ръцете си – един швейцарски часовник, който ме запали по часовници още от дете.

И ще бъда откровен със сина ми днес, като му кажа: “Сине, беше ми писнало да слушам тези уроци за честността и това да действаш винаги с морал и това, което чувстваш, че е справедливо, докато гледам как един високо образован и горд човек живее скромно без да се възползва нито от партията, в която толкова много вярва, а аз толкова много презирам. Какъв е смисъла да имаш възможността да …, но да не се възползваш от нея за личното си…” Но в последните няколко дни, той видя това, на което съм научен от малък и действам като голям и зрял мъж: единственият път да си сигурен в нещо е като действаш честно: така не може да се объркаш, в посоката и целите която си поел. Но този Modus Operandi модел на действие, може да обърка нечии други модели, с други принципи или без такива, затова дори, когато те нападнат, ще знаеш, че си в правилната посока и истината винаги излаза наяве. Просто времето ще покаже.

ДА СЪЗДАДЕМ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ СПАСИТЕЛЕН ЕКИПНа 5ти рожен ден на сина си, обаче, като истински самурай, чийто Господар ми е детето, му предложих той да лети вместо мен на полета, на който ме покани приятел – пилота Николай Калайжиев.  Тогава за първи път, макар и за много кратко, започнах да се уча да пилотирам, за да тествам всичко преди да уча сина си той да прави във въздуха. Това е визията ми за спасителя на бъдешето, не само да може да борави ефективно с нови технологии, но и да държи и упрявлява “кормилото на бъдещето и да може да лети, катери, плува, гмурка и да се спуска в дълбини. Но докато той навърши необходимите години и курсове, съм се насочил да работя безвъзмездно с младото поколение и да им създам платформата, с която заедно да работим за едно бъдещо съвместно сътрудничество с най-младите възпитаници на прогресивно мислещите училища. Затова и прогреса ни ще се следи и представя в социалната мрежа на домейна fb.com/ProjectExtreme, където ще видите вълнуващ петък полети със самолет с най-младия кандидат за рекорд на Гинес!

У нас , на 10 април, 2019 съм поканен на Тържествата на 107 Годишнината на Военна акдемия и след това ще представя идеята за уникално въздушна демоснтрация във въздуха и напишем нова страница в историята на не само българската, но и световната авиация. Затова отиваме в АОЕ на среща с UAE Space Agency и представителите на правителствето на Бъдещето. Като родител на Generation Alfa деца, смятам, че Бъдещето трябва да бъде фокусирано към развитието на децата в нова насока към образоеанието и Спасителите на бъдещето са имено децата, които са по-запознати с новите технологии в ранна възраст. 

Презентация в Световното ИИ шоу в Дубай за новото поколение спасяване

Dubai World AI ShowВ Дубай, в подножието на Бурж Халифа, най-високия “урбанистичен връх” в света, с приятели и световни експерти в сферата на умните градове, се обсъдиха новите тенденции в ИИ. На него представих концепцията за Спасителя на бъдещето. 

На 23 март, за малки и големи, ще се проведе Ден на авиацията и Космоса в Руския културно-информационен център в столицата, на който ще бъде представен полет със самолет във VR от пилота Нико Калайджиев. Той е кандидат за рекорд на Гинес – полет с най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Срещите с него и демонстрациите, с помощта на специални VR очила, ще се провеждат с младият пилот ще проведе и авиобеседа с филми и презентация за българската авиация. Калайджиев ще разкаже и случки от небесните си приключения, за рекордите, към които се стреми и за които се готви енергично.

С първия български Авиосимулатор „Фотоника“, децата ще могат да полетят между дубайските небостъргачи… 

Ако играете тенис,  може да присъствате на подобна инициатива, като Тенис Турнир за деца, с полет над тенис игрището на Борисовата градина в София. Миналата година там направих полети от високо, на борда на военния хеликоптер Кугър и Ви обещавам, че гледката е невероятна