Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
ДА СЪЗДАДЕМ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ СПАСИТЕЛЕН ЕКИП

ДА СЪЗДАДЕМ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ СПАСИТЕЛЕН ЕКИП

fb.com/ProjectExtreme: Екстремно и опасно, но мисията е възможна!

car NissanВ България и в свят, в който постоянно се увеличават природните и причинените от хора катастрофи и трагедии, едно от решенията е да бъдем не само подготвени да отреагираме ефективно и адекватно в критични и екстремни ситуации още от най-ранна възраст. Приятно съм изненадан, че някои от детските предавания са много поучителни и направо авангардни, дори за нашите аварийно спасителни служби и дават ценни познания на деца. Да вземем например сериите за Роботи-спасители. Те показват част от визията ми за Спасителя на бъдещето, допълнена от последната серия на филма Спайдърмен, както ме наричат в световните медии и индустрията ми, където Човека паяк разчита на технологиите. Именно, авангардните технологии бе едно от първите неща, които въведох в една напълно консервативна сфера на действия – работа с въжета (с катерачни способи и умения) и заради различния и новаторски подход, с който работих и се представях ме нарекоха първо в най-големия и популярен канадски вестник-икона „Торонто Сън“. Мечтата ми като малък бе да отида да живея в Торонто и да се кача на най-високата кула в света, която тогава бе именно иконичната сграда в този мегаполис. Затова и мисията ми бе в иконичното издание, да представя България и българското присъствие в Канада и Торонто, не като емигранти от комунистическа и бедна източно-европейска държава, а като родина на прогресивно мислещи хора. И една друга мисия съм развивал от тогава и сега вече, с напредъка на най-новите технологии, имам ясна визия и стратегия как да я осъществя: създаването на Най-ефективния екип.

Casa We invite you for Outdoor Photography at the right place at the right time – on sunrise and sunset - and then doing the right thing in the right moment over 40 meters on the vertical and horizontal in the air. This is not going to be easy and although quite dangerous, you will be safe with Ivan Kristoff and professional photographers in the field of extreme sports with focus on climbing.and #ForBulgaria activities. We will give a different view on climbing for heli rescue operations, bu using made man facilities that bring volunteer rescuers closer to the In The Air -De Javue.Това е една мечта, по която работя. Тя стартира с идеята да започна на чисто – Tabula rasa. На чист лист си визуализирах какво трябва да представлява това и си представих как тя трябва да изглежда и бъде осъществена в следващите 10 и 20 години. Единствения човек на който трябваше да се доверя е само на себе си и най-близкия до мен човек, който ме познава много добре, до най-важните детайли. Втората стъпка е да създам семейство от най-ефективния екип и  да го развивам, което включва и сътворението на човешки живот, на когото да му се даде и предостави за избор най-доброто от живота. Само тогава можех да гарантирам, че ще дам най-доброто от себе си и потърся най-доброто от мъдростта на човечеството за изграждането на характер в детето то най-ранна възраст и сътворените от човека технологии, които ще са достъпни за изграждането на Спасителя на бъдещето в етапа му на развитие.

Но когато става въпрос за дете и то в най-крехката му възраст, трябва да се подходи много внимателно, отговорно и с методи, доказали се с положителната си ефективност и минали теста на времето. Затова е важно да има и академична основа, която да е базата за подхождане на научно-изследователски проект, в който да са поканени и по знаещи от мен експерти в тази сфера и да се стартира с само с методи и платформи, които са успешни, създадени и доказали ефективността на световната сцена. Затова и с тази идея се заех, още като студент в Университета на Торонто, когато още с предаването на първата ми домашна работа на преподавателите си, трябваше да ползвам системата Turnitin, чийто надслов е „Обучение с почтеност“. Тогава разбрах, че в един от най-престижните университети в света, какъв то е University of Toronto, всичко трябва да се поставя на тест и достоверността му да се проверява. Това е може би и един от проблемите у нас, че дори в във висшите ни академични ни среди, такова нещо не съм видял. Затова, когато започнах да уча Магистърска програма в България, създадох и финансирах в един университет – Клуб E.X.T.R.E.M.E. (studEnt’s eXtreme Team for Rescue, aErial and Maritime Emergency. Той бе създаден в навечерието на 100 Годишнината на Българската авиация и на световната иконична марка часовници Fortis, която в днешно време съдейства за представянето на България и българската авиация по много положителен и достоен начин в глобален аспект.

Heli CougarОбикновено купувам на сина ми играчки, като роботи-спасители, самолети, въздушни линейки и хеликоптери, за да си играем, защото той много се запали по мои полети с граждански, полицейски, жандармерийни и военни хеликоптери, като това, което заснех от последния си полет с хеликотера Кугър на ВВС на България. Той се състоя над София по повод на 70 Годишнината на ЦСКА, над Борисовата градина и националния стадион „Васил Левски“ в навечерието на Празника на Храбростта. Тогава отново изпитах невероятното удоволствие и емоция да преживея това, което е и една от моите мечти – да полетя със сина (както с това невероятно момче от Спасителния екип на ВВС) и преживеем най-култовия пример за връзката между баща и син – сцената от филма “Междузвездни войни”, в която баща и син, един перфектно синхронизиран екип, летят заедно и очевидно се забавляват, дори когато са в крайно/екстремно опасна ситуация.

Именно в Деня на Храбростта му предадох и заветите от татко: “Сине бъди честен, достоен и храбър, защото да си честен, ще трябва да си храбър и силен, за да се защитаваш и отстояваш принципите си. Но за да си наистина сигурен, че правиш това, ти трябва да го правиш по правилния начин и в правилната посока.

Бъди честен, за да можеш да легнеш с чиста съвест и да не те е страх, че всеки момент може да ти потропат на вратата и отведат от тук.” Това се случваше в едно малко апартаментче, което той си бе наел в един панелен блок. Татко, Христо Михайлов Николов, бе дипломат и юрист въпреки това, нямаше шофьорска книжка, никога не е карал кола или притежавал нещо по-ценно от това, което е носел на ръцете си – един швейцарски часовник, който ме запали по часовници още от дете.

И ще бъда откровен със сина ми днес, като му кажа: “Сине, беше ми писнало да слушам тези уроци за честността и това да действаш винаги с морал и това, което чувстваш, че е справедливо, докато гледам как един високо образован и горд човек живее скромно без да се възползва нито от партията, в която толкова много вярва, а аз толкова много презирам. Какъв е смисъла да имаш възможността да …, но да не се възползваш от нея за личното си…” Но в последните няколко дни, той видя това, на което съм научен от малък и действам като голям и зрял мъж: единственият път да си сигурен в нещо е като действаш честно: така не може да се объркаш, в посоката и целите която си поел. Но този Modus Operandi модел на действие, може да обърка нечии други модели, с други принципи или без такива, затова дори, когато те нападнат, ще знаеш, че си в правилната посока и истината винаги излаза наяве. Просто времето ще покаже.

ДА СЪЗДАДЕМ НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ СПАСИТЕЛЕН ЕКИПНа 5ти рожен ден на сина си, обаче, като истински самурай, чийто Господар ми е детето, му предложих той да лети вместо мен на полета, на който ме покани приятел – пилота Николай Калайжиев.  Тогава за първи път, макар и за много кратко, започнах да се уча да пилотирам, за да тествам всичко преди да уча сина си той да прави във въздуха. Това е визията ми за спасителя на бъдешето, не само да може да борави ефективно с нови технологии, но и да държи и упрявлява “кормилото на бъдещето и да може да лети, катери, плува, гмурка и да се спуска в дълбини. Но докато той навърши необходимите години и курсове, съм се насочил да работя безвъзмездно с младото поколение и да им създам платформата, с която заедно да работим за едно бъдещо съвместно сътрудничество с най-младите възпитаници на прогресивно мислещите училища. Затова и прогреса ни ще се следи и представя в социалната мрежа на домейна fb.com/ProjectExtreme