ПОКАНА ЗА СИЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ СРЕД ПРИРОДАТА С ДЕЦА – ПО ЗЕМЯ, ВОДА И ВЪЗДУХ

   

ATV

Спасителят на бъдещето: Инициатива за Новото поколение деца и иновации в Търсенето и спасяването

Здравейте,

Във връзка с разговорите ни и специални тренировки с АТВ, които проведохме преди години по инициатива на Михаил  Антонов, откликнах с голям ентусиазъм да съдействам по нова идея- да помогнем на деца, които изискват специални грижи. В последствие, проведохме специална среща с г-жа Любов Димитрова,  Елизабет Атанасова и Лиляна Йорданова от гр. Елин Пелин и стартираме една обща инициатива, която вярвям, че ще даде нов тласък не само в по-доброто развитие на деца със специални потребности, но и в доброволчески инициативи за Търсене и спасяване.

Като родител на деца от генерацията Алфа, вярвам в емоционалната и високо адреналиновата връзка между деца при игри, с деветгодишния ми син Иван и Ви каним в  инициативата за изграждането на Спасителя на бъдещето – Новото поколение деца, които от малки си играят безопасно с играчки и технологии за големи. Затова, в петък, 25 август, от 11:00 часа Ви каним в тесен кръг на Пикник в Поляната в края с. Богданлия, община Елин Пелин. Там децата ще имат на разположение мотори и АТВ, които да покарат с Вас и нови интересни иновативни технологии. Тук има предистория със снимки от местността: air-rescue-volunteers.

Ще направим инструктаж за безопасно каране и осигурим предпазна екипировка, както и организираме нещо вкусно за почерпка.  Идеята ни е за по-диво и непретенциозно изживяване с децата.

Сигурно и вас пои света са ви питали – кажете едно значимо нещо в световната история, което е създадено в България, от българите. Единственото, за което съм се сещал, което можех да покажа, като доказателство бе една емблема на моторджийското си яке, бе изписана на кирилицата…

Но както Преславската книжовна школа е била най-важният литературен и културен център в България и в целия славянски свят до изгарянето на Преслав през 971 г., то след 1,050г. при проучване на района за излитане и кацане за предстоящия A.I.R. Forum, намерих подходящото място за създаване на иновация във въздушното спасявяне у нас.

В реалността на специалните тактически операции, в които може да се впишат и Търсене и спасяване, един подреден свят с йерархична структура, планове, карти, кодови названия и специални процедури, няма място за грешки. Това е една малка вселена, в която всичко си има причина и следствие, но в България имаме уникална възможност да подобрим цялата игра и въведем нови решения и новаторски методи за спасяване, които биха могли в миналото да спасят стотици човешки животи.

Затова, като видях този терен в района на с. Богданлия, реших, че това е мястото, където може да се създаде един Спец. център за обучение на Новото поколение доброволци -спасители.

GPS Местоположение и карта на района
LATITUDE: 42°36’43.58″N
LONGTITIDE: 23°41’14.32″E

АТВ Владимир Илиев
АТВ с. Богданлия Мишо Антов Гената Георгиев Владимир Илиев

Богданлия

Ние планираме да проведем подробно изследване на терена около района на с. Богданлия, Елин Пелин, с цел идентифициране на подходящи места за потенциални инвеститорски възможности за развитие на спортна база за екстремни спортове. Това изследване ще обхване анализ на теренните характеристики, достъпността и инфраструктурата на района, като също така ще проучи интереса на целевата аудитория за подобни спортни дейности. Предвиждаме, че развитието на тази спортна база може да донесе значителни ползи за местната общност, като стимулира туризма, предоставя възможности за здравословно занимание и спортна активност, както и създаване на нови работни места и икономически растеж в района.

Заповядайте на терена, който може да се развие за създаването на Мини голф игрище с алтернативни методи за обучение на деца. Представете си само, да ходите на голф с АТВ, играете на голф до места, където можете да ловите риба, да се катерите и спускате в с въжета и кацате или излитате с хеликоптер.

heliGolfЕто една снимка, която показват как ходих на Голф на игрището LionHead Colf & Country Club и какво постигнахме с Кмета на Торонто за децата. На базата на този опит, Ви каня да се включите в инициативата да си организираме наш Голф турнир, за което съм организирал и Благотворителен търг с мои дарения.

 

В подготовка на специално събитие за Новото поколение

Природата е чиста, няколко чисти пейки и маси и мост, от който може да се правят хубави снимки от високо. Вече сме карали там ATV по река, наклон и има красиви поляни за излитане и кацане, а по маршрута, където ще се кара АТВ и има малък терен за лесно катерене и спускане по въже. Ще Ви запозная с идеята да направим ново събитие AIR FORUM FOR KIDS с приятели пилоти, които ни подкрепят в тази инициатива и смятаме да развием и за по-нататък, като например, с нов полети за 1ви юни. От там може се излети с хеликоптер, мото парапланери, мото делтапланери и топловъздушен балон, за да се демонстрира специализирано трениране за Търсене и спасяване по въздух и мониторинг на района на Средна гора.

Вижте как спасители доброволци може да тренират край София с многократния шампион и дългогодишен състезател Владимир Илиев и повече от любезното съдействие и предоставяне на АТВта на Мишо Антонов и Гената Георгиев. Страхотно преживяване в буквално девствен район и гурме обяд с домашно био червено вино, специално подготвени раци и… Аз ще се погрижа да подготвя моите 650cc и 250сс офф-роуд мотори за следващото събитие.

Подготовка за обучението на Новото поколение спасители доброволци

Подготвя се Елитен S.O.S. доброволчески спасителен отряд, който може да помага при екстремни ситуации и спешни случаи в България по земя-вода-въздух. Върху този проект работя, като споделям експертизата си по вертикални спасявания и опита си в екстремни водни-подземни-наземни-вертикални-въздушни тренировки.

През всичкия ми дългогодишен опит само финансирам и се боря за възможността за безплатна спешна наземна-водна-въздушна помощ в България, която да се осъществява от ново поколение спасители доброволци.

Моя дългогодишна мисия е да подкрепям новото поколение, които искат да станат доброволци спасители. Идеята е да събера най-опитните хора тук и от цял свят, с които може да се развива тази инициатива. По този повед с приятели се събрахме много кратно и специално край село Богданлия, за да демонстрираме как в пресечен терен може да извърши тренировка за спасителна операция с медик. Смятаме това да стане традиция и да има последващи събития, които предстоят В България, в която ще бъде демонстрирано спасяване по новаторски начин по въздух, вода и земя.

Около летище Лесново ще се проиграва ситуация на Търсене и спасяване при авиационни катастрофи в пресечен терен

На срещата присъстваха специалисти, обединени в каузата #UnitedForBulgaria, които се запознаха с терена около село Богданлия, Община Елин Пелин. Това е подготовка за нова Международна среща, в която ще присъстват канадци и други чужденци.

Дестинацията е стратегически важна, защото в радиус на по-малко от 3 км се намира пистата на летище Лесново и 5км от язовир Огняново, както и пресеченият терен на Средна гора, където е идеално място за трениране на мисии за търсене и спасяване по земя, вода и въздух. Именно в тази местност е имало фатален случай със самолет, както и летателен инцидент при приземяване.

На място за подкрепа бе многократния шампион и дългогодишен състезател по автомобилизъм Владимир Илиев. Той демонстрира почти състезателно каране с превоз на пострадал човек (тази чест се падна на мен), като по този начин разиграхме ситуацията на придвижване на леко пострадал и спасен човек, и особено придвижването на пара/медик с АТВ по опасни горски пътища с препятствия. Идеята е преди да поставим лекари и медици в такива ситуации, първо ние да тестваме на разменни начало в различни (водни/кални/заснежени/ледени) терени, които са опасни при спешно реагиране с мощни АТВта.

Следващия път ще включваме поетапно нови елементи на осигуряване с алпийски и индустриални методи по високо наклонени скалисти места и работа с лебедка от АТВ. Това е част от опознавателната и Мотивационна програма за работа и транспорт на парамедици в леко и крайно рискова среда, и работа с височинно въжени операции по земя, вода и въздух, в която ще се включи и хеликоптер.

Избрах местността край София, след като приятеля ми Мишо Антонов, жител на село Богданлия ми предложи терена като опция за тренировки и където може да се изгради филиал на Spiderman.Academy, чийто център строя в София. За нейното развитие и финансиране, бе проявен интерес от американски и британски ТВ продукционни къщи за заснемането на нови пилотни ТВ серии за глобалните телевизионни мрежи, ако я направи в Северна Америка или Дубай, но искам да ги направя в България, защото това ще са инвестиции за милиони долари в нашата икономика и промотиране на дестинациите ни по света, по нов начин и с иновации.

България тепърва прохожда при създаването на национален план за Търсене и спасяване при авиационни катастрофи. Ние ще работим по Канадската методология за наземни издирвателни и спасителни дейности, която е много добре развита и минала теста на времето още от миналия век и се надява този тип демонстрации да прераснат в обучения на доброволци. След това те могат да формират отряд от елитни спасители, на разположение при инциденти.

А самата методологията на обучение за крайно рискови спасителни операции, която е по канадски модел, вече безвъзмездно я предоставих на държавата, за да се учим от най-добрите практики в света.

Покана за доброволци спасители в създаването на S.O.S. доброволчески корпус за Търсене и спасяване при авиационни бедствия.

Каним любителите на 2 и 4 колела и фенове на екстремните водни/морски/мото/АТВ/авто/въздушни спортове да се включат в проекта и запишат на fb.com/ProjectExtreme. Това e първи пилотен проект, под наименованието SOS (Special Operation Services), в който водещи партньори са български и чуждестранни организации с техническа помощ. По проекта ще бъдат набрани общо 15 доброволци, натрупали опит в сферата на въздушни операции и оказване на помощ на доброволци-въздушни спасители. Те ще преминат обучение и ще участват в симулация на издирвателни и спасителни мисии.

Разполагаме със сателитно/клетъчна система за мониторинг на наземни, въздушни и морски спасителни операции. Тя може да бъде монтирана бързо в хеликоптера преди спешен полет или в АТВто дори, както можехме вчера да направим при специализираните тренировки, на които ви поканих. Управлението може да се подържа от наземен оператор и се състои от…

Специално разработените за платформата ни хибридни мониторинг системи за SAR и HEMS хеликоптери обединяват съвременната технология с многогодишния опит при Търсене и спасяване на хора по света.

От 2021 г. в действие е пилотен проект за дневни въздушни дежурства у нас.

И въпреки всичко каквото се изписа тук и в публичното пространство, може да се извършва въздушно спасяване, и Затова са набелязани нови мерки и започваме нов подход, които постепенно да направят въздушното спасяване възможно независимо от трудностите и спънките, които съпътстват планинското спасяване в България…

ATV
Ако искате се абонирайте на youtube.com/TeamKristoff, където ще се представи Проекта на живо и как можете да се включите в него, когато направим следващата Покана за специализирани обучения.

Това е Отворена покана, с която поканих всички желаещи, безвъзмездно да се включат в забаваното и на някои места – екстремно опасното каране с АТВта по пресечен каменист, заснежен и леко заледен терен. Следващия път ще бъде с офф-роуд мотори.

 

 

Програма за емоционално преживяване с деца в планински и воден терен за “Спасителя на Бъдещето”

1 септември,
11:00 часа – Планинско Търсене и спасяване в с. Богданлия

  • Тема: Хоризонтално, диагонално и вертикално Търсене и спасяване в пресечен планински терен
  • Цел: Запознаване с различните методи на търсене и спасяване в планински терен. Разбиране на важността на координацията и комуникацията при спасителни операции.

13:00 часа – Водно Търсене и спасяване в язовир Огняново, с. Огняново

  • Тема: Запознаване с хоризонтално, диагонално и вертикално Търсене и спасяване в във воден терен
  • Цел: Усвояване на техниките за търсене и спасяване във водна среда. Безопасност и ефективност при операции във водния елемент.

Обобщение и визуализация:

15:00 часа 

  • Тема: Обобщение на преживяното документиране за дебрифинг чрез снимков анализ
  • Цел: Създаване на комплексен анализ на проведените обучения. Разработване на стратегия за визуализация на събитието чрез най-новите технологии на Леново.

Основна Цел на Мероприятието:

Целта на това мероприятие е да предостави комплексно запознаване с терминологията и практиките на търсене и спасяване в различни терени. Осигурявайки децата с възможността да изживеят реални сценарии, мероприятието ще подпомогне техния емоционален растеж, придобиване на нови умения и развиване на тимови работни навици.

Визуализация на първите стъпки:

Получената информация и снимков анализ ще бъдат визуализирани чрез най-новите технологии на Леново. Това ще представлява началото на една по-голяма инициатива – създаването на Академия на Бъдещето за спасителните служители. Тази академия ще предостави на най-новата генерация спасители възможността да развиват уменията си и да се подготвят за предизвикателствата на бъдещето.

Този ден на обучение и преживявания ще съчетае образование, емоционално преживяване и използване на нови технологии, за да създаде незабравим опит за децата и да подготви първите стъпки към бъдещата Академия на Бъдещето за спасители.