Baselworld 2016

In depth journalism

Showcase of our four page article for PrimeTime Magazine

Атаката на електронните часовници

Мястото, където най-добрите се събират, за да опазят
швейцарската традиция в часовникарството

НА ФОКУС: Baselworld 2015

Текст: Иван Кристоф; фотография: авторът/официални прес служби

PT_20_Cover-500x500Бaselworld е изложението, което налага новите тенденции в часовникарската и бижутерийната индустрия.

Тазгодишното му издание стартира на 19 март и в продължение на една седмица събра около 1500 международни търговски марки в Базел, Швейцария. Изложението е с близо 100-годишна история, но тази година то стана особено специално поради мисията си да спаси швейцарската национална традиция в производството на ръчни часовници от скъпите електронни „смарт“ предложения на Apple, някои от които надхвърляха цените на расовите швейцарски часовници (над 10 000 швейцарски франка). По време на предходните издания на изложението никой, дори най- добрите специалисти, не е предполагал, че този ден би настъпил. Но швейцарската индустрия бързо реагира на това предизвикателство в партньорство с конкурентите на американската компания и Бранд №1 в света.

Вълнуващо е да се срещнеш с глобалните лидери в тази индустрия и да видиш как разчупват границите.

В ОТГОВОР НА „СМАРТ“ ИНВАЗИЯТА
В отговор на новите предизвикателства ТAG Heuer, Google и Intel се съюзиха, за да направят заедно смарт часовник, захранван от технологии на Android Wear и на Intel. Сътрудничеството бе обявено още на първия ден от Baselworld.

Друг модел, който е свързан с иновации, комуникационни технологии и смарт часовник, е B55 CONNECTED на BREITLING. С него марката твърди, че преоткрива свързания часовник. При създаването на първия свързан хронограф Breitling прилага нова философия за използването на смартфона, така че да се подобри неговата функционалност като инструмент на бъдещето.

През 2014 г. Breitling представи Caliber B50, електронен мултифункционален хронограф, с аналогови и цифрови дисплеи.
Този ексклузивен “мотор” служи, за да предложи на пилоти широка гама от иновативни функции, с безпрецедентна лекота на използване и разчитане. Но тя също така има за цел да проправи и пътя за други авангардни разработки – мисията, която вече е реализирана със стартирането на В55 CONNECTED – новото поколение на свързан хронограф. Повече за швейцарските умни модели ще откриете на следващите ни страници, както и в рубриката „Експертно мнение“.

Тест-пилотът на американски военни
изтребители Ричард Сиърфос бе в Базел, за
да представи проекта SXC за пътешествие в космоса на височина 103 км и партньорството си с Luminox

„МИНИ“ КОРПОРАТИВНИТЕ СВЕТОВЕ НА ВСЯКА МАРКА
Разположено на около 141 000 кв.м, на няколко етажа и в различни, но свързани сгради, изложението отдавна е доказало високата си професионална класа. Всяка компания за часовници, бижута и други марки, свързани с индустрията, показа продуктите си в свои зали, някои от които и по на няколко етажа. Това не са щандове, каквито има по други изложения. Това е мини корпоративният свят на всяка една марка, която може да си позволи най-култовото изложение в бранша. В света на лукса господства правилото, че нямаш втори шанс за първо впечатление, и тук се усеща битката всяка марка да покаже доколко е иновативна и в крак с най-модерните тенденции.

ЗВЕЗДНИ СРЕЩИ ПО ВРЕМЕ НА ШОУ
Астронавтът Ричард Сиърфос, тест-пилот на американски военни изтребители, представи проекта SXC за пътешествие в Космоса на височина 103 км и партньорството си с Luminox. Марката отбелязва 25-годишнината си и е фокусирана върху трите елемента: земя, вода и въздух, в рекламната си кампания за специализирани часовници за тактически операции.

Имах възможността да присъствам на коктейла, на който Арнолд Шварценегер представи новата си часовникарска колекция AS, над която работи повече от година. Друг култов бранд – U-boat, направи презентация на книгата Celebrity Book на основателя на компанията Итало Фонтана. В нея са показани публични фигури като политици, филмови звезди и Специалните сили на Италия, които използват часовниците на бранда. Присъства и Шварценегер с фотосесия от негови култови снимки и колекцията му от часовници.

Някои швейцарски компании пък предпочетоха да представят постиженията си извън територията на изложбения комплекс. Такъв бе случаят с бранда FORTIS, който има над 100-годишна история. За новото си столетие FORTIS стъпват на пазара не само с по-изчисте на и намалена серия от часовници, но и с нова визия: Face The New. Те ще се фокусират на четири фронта – земя, вода, въздух и Космос, като искат да довършат серията си от 100-годишната си история с пресъздаването на Terrestis колекцията си. Тя ще представи на ново марката към земните модели часовници, които ще реферират към пионерските години на FORTIS

За новото си столетие, FORTIS стъпват на пазара не само с по-изчистена и намалена серия от часовници, но и с нова визия: Face The New. Те ще се фокусират на четири фронта – Земя, Вода, Въздух и Космос, като искат да довършат серията си от 100 годишната си история с пресъздаването на Terrestis колекцията си. Тя ще представи наново марката към Земните модели часовници, които ще реферират към пионерските години на марката.

Триумвиратът TAG Heuer, Google и Intel

Ще се наложи ли новият умен часовник?

TAG Heuer, Google и Intel обявиха партньорство за пускането на швейцарски „умен“ часовник, захранван от технологии на Intel и Android Wear. Усилието бележи нова ера на сътрудничество между производителите на швейцарски часовници и Силициевата долина, което обединява опита на всяка от компаниите в производството на съответно луксозни часовници, софтуер и хардуер.
Сътрудничеството беше обявено официално на Baselworld, по време на пресконференция на щанда на TAG Heuer. Жан-Клод Биве, президент на Watch Division LVMH Group и главен изпълнителен директор на TAG Heuer, Дейвид Сингълтън, Director of Engineering за Android Wear, и Майкъл Бел, корпоративен вицепрезидент и генерален директор на Intel New Devices Group, бяха заедно на сцената.
Заедно тези компании ще създадат продукт, който е както луксозен, така и безпроблемно свързан към всекидневието на този, който го носи – кулминация на иновации, креативност и дизайн от Силициевата долина в Калифорния и Долината на часовниците в Ла Шо дьо Фон, Швейцария.
“Швейцарското производство на часовници и Силициевата долина е съюз на технологични иновации с часовникарска точност. Нашето сътрудничество предоставя богат набор от синергии, които формират печелившо за всички страни партньорство, а потенциалът за трите наши компании е огромен”, каза Жан-Клод Биве, Ги Семон, генерален директор на TAG Heuer, добави: “Качеството на швейцарските часовници е пословично по цял свят. Когато то се съюзи с креативните технологии и глобалната мощ на две компании като Intel и Google, с използването на платформата Android Wear и базирано на технологии на Intel, можем да видим старта на технологична революция в нашата индустрия, в която се гордея да бъда пионер днес с TAG Heuer”.