Спасителни проекти и демонстрации по вода-земя-въздух

LevIns

Екстремно във въздуха: Тренировки за SAR операции

Какво става когато поканихме  един екстремен фотограф/видео оператор да участва в демонстрация на спасителна акция с хеликоптер на 26-27 август? Това са незабравими емоции във въздуха:) Подобни кадри с организирани от демонстрации и ТВ интервюта по вода-земя-въздух можете да видите тук:
INTERNATIONAL TV NEWS RELATED TO SAR TRAINING 

Последната въздушна линейка България

Благодарение на три красиви девойки, които организират рекламата и маркетинга на  събитието, бяхме поканени да се включим в него. Нашият фотограф Лазар Гушев, бе много доволен и щастлив от тяхната предишна покана, но за съжаление, сега е зает с договорени отдавна ангажименти.

Благодарение на организаторите на събитие, дадохме шанс на нови хора, които са поканени в  Клуб ЕXTREME, организация, която има за  цел да запознае младите хора със света на екстремните спортове, аеромедицински транспорт и доброволци-спасители.

Времето е от особено значение при критични ситиуации и необходимостта от Бърза помощ, за да може да се постигне оптимален клиничен резултат. Ако наш доброволец се намира в състояние, което не може да бъде овладяно в най-близкото лечебно заведение или в лечебното заведение, където се намира, той трябва да бъде транспортиран възможно най-бързо по земя или въздух.

Фото кредит: Снимка от подобно събитие на Иван Кристоф

Последната въздушна линейка в България бе продадена в чужбина

Ние предложихме безвъзмездно оборудване на борда й с най-модерната хибридна система за проследяване на живо и имахме невероятното удоволствие да снимаме и летим с нея на Седемте рилски езера. В момента работим по идеята за възобновяване на идеята за ползването на  двъдвигателен хеликоптер-линейка в България, който да отговаря напълно на изискванитя за HEMS и да се позлва за спасителни операции по въздух в планините. Имаме ресурса и терена за построяването на хелипад в София и сме отворени да работим със сериозни организации за съвместна реализация.

По думите са на Георги Спасов, собственик на авио компанията “Хели Ер” в статия на  “Свободна Европа”. шест години не са получили никаква подкрепа от държавата, каквито и опити да са правили, каквито и разговори да сме са се опитвали да водят, държавата е твърдеяла, че не съществуват тяхните хеликоптери, че тук не съществува хеликоптерно спасяване. В същото време за този период те са имали спасени над 20 живота и над 50 участия в определени мисии. В един от тези живота, бях свидетел, когато горепосочената им машина отлетя от събитието ни Полет над седемте рилски езера за към района на вр. Мусала.

Преди 6 години неговата фирма купува два хеликоптера от Швейцария, които са специализирани за авио медицински спасителни операции. Целта им е да се ползват за извозване на тежкопострадали при катастрофи по пътищата или в труднодостъпни места като планинските райони. След като обаче държавата не проявява интерес към тази дейност и те 5 години я извършват на загуба, Спасов вижда единственото решение в това да продадат въздушните линейки и да се оттеглят.

Затова от гражданската авиация,  в България няма хеликоптер с двоен двигател, или специализиран за тази дейност по стандартите на ХЕМС.

У нас, за да се вдигне хеликоптер за такива цели трябва да минеш през министерства, министри, и те да си прехвърлят нещата, да се разпишат искания към министерство на отбраната, което отнема повече от ѝЗлатния медицински час.

А хеликоптера на ВВС има ограничение за летене по тъмно, освен с NGV оборудване и тези полети излизат в пъти по-скъпо в сравнение с тези на специализираните за тази цел хеликоптери, които са значително по-малки и икономични.

Друг недостатък на военните вертолети е именно размерът им, защото ограничава възможностите им за кацане. на AugustaWestland 109 K2 хеликоптери, които са предназначени за спасяване в труднодостъпни местности, сa им необходими 26 метра диаметър на чист терен. Той е и по-лек за кацане на покрива на болницата или до самата сграда. При Eurocоpter AS 355 Cougar се каца “само на отделни площадка и места, които позволяват събирането на неговите габарити.