Спасителни проекти и демонстрации по вода-земя-въздух

LevIns

Екстремно във въздуха: Тренировки за SAR операции

Какво става когато поканихме  един екстремен фотограф/видео оператор да участва в демонстрация на спасителна акция с хеликоптер на 26-27 август? Това са незабравими емоции във въздуха:) Подобни кадри с организирани от демонстрации и ТВ интервюта по вода-земя-въздух можете да видите тук:
INTERNATIONAL TV NEWS RELATED TO SAR TRAINING 

Последната въздушна линейка България

Благодарение на три красиви девойки, които организират рекламата и маркетинга на  събитието, бяхме поканени да се включим в него. Нашият фотограф Лазар Гушев, бе много доволен и щастлив от тяхната предишна покана, но за съжаление, сега е зает с договорени отдавна ангажименти.

Благодарение на организаторите на събитие, дадохме шанс на нови хора, които са поканени в  Клуб ЕXTREME, организация, която има за  цел да запознае младите хора със света на екстремните спортове, аеромедицински транспорт и доброволци-спасители.

Времето е от особено значение при критични ситиуации и необходимостта от Бърза помощ, за да може да се постигне оптимален клиничен резултат. Ако наш доброволец се намира в състояние, което не може да бъде овладяно в най-близкото лечебно заведение или в лечебното заведение, където се намира, той трябва да бъде транспортиран възможно най-бързо по земя или въздух.

Фото кредит: Снимка от подобно събитие на Иван Кристоф

Последната въздушна линейка в България бе продадена в чужбина

Ние предложихме безвъзмездно оборудване на борда й с най-модерната хибридна система за проследяване на живо и имахме невероятното удоволствие да снимаме и летим с нея на Седемте рилски езера. В момента работим по идеята за възобновяване на идеята за ползването на  двъдвигателен хеликоптер-линейка в България, който да отговаря напълно на изискванитя за HEMS и да се позлва за спасителни операции по въздух в планините. Имаме ресурса и терена за построяването на хелипад в София и сме отворени да работим със сериозни организации за съвместна реализация.

По думите са на Георги Спасов, собственик на авио компанията “Хели Ер” в статия на  “Свободна Европа”. шест години не са получили никаква подкрепа от държавата, каквито и опити да са правили, каквито и разговори да сме са се опитвали да водят, държавата е твърдеяла, че не съществуват тяхните хеликоптери, че тук не съществува хеликоптерно спасяване. В същото време за този период те са имали спасени над 20 живота и над 50 участия в определени мисии. В един от тези живота, бях свидетел, когато горепосочената им машина отлетя от събитието ни Полет над седемте рилски езера за към района на вр. Мусала.

Преди 6 години неговата фирма купува два хеликоптера от Швейцария, които са специализирани за авио медицински спасителни операции. Целта им е да се ползват за извозване на тежкопострадали при катастрофи по пътищата или в труднодостъпни места като планинските райони. След като обаче държавата не проявява интерес към тази дейност и те 5 години я извършват на загуба, Спасов вижда единственото решение в това да продадат въздушните линейки и да се оттеглят.

Затова от гражданската авиация,  в България няма хеликоптер с двоен двигател, или специализиран за тази дейност по стандартите на ХЕМС.

У нас, за да се вдигне хеликоптер за такива цели трябва да минеш през министерства, министри, и те да си прехвърлят нещата, да се разпишат искания към министерство на отбраната, което отнема повече от ѝЗлатния медицински час.

А хеликоптера на ВВС има ограничение за летене по тъмно, освен с NGV оборудване и тези полети излизат в пъти по-скъпо в сравнение с тези на специализираните за тази цел хеликоптери, които са значително по-малки и икономични.

Друг недостатък на военните вертолети е именно размерът им, защото ограничава възможностите им за кацане. на AugustaWestland 109 K2 хеликоптери, които са предназначени за спасяване в труднодостъпни местности, сa им необходими 26 метра диаметър на чист терен. Той е и по-лек за кацане на покрива на болницата или до самата сграда. При Eurocоpter AS 355 Cougar се каца “само на отделни площадка и места, които позволяват събирането на неговите габарити.

Всеки проект, без значение от резултата, е възможност да се науча и да се запозная с невероятни хора и последният ми полет с вертолета AugustaWestland K2 продължава да ми напомня за това. Благодаря на всички вас за подкрепата, на моите приятели и на двустранния партньор по радио комуникация INTEGRA -A екип и Румяна Тоновска, на невероятния екип Superhosting.bg, който поддържаше сигурен и бърз уеб хостинг, часовниците FORTIS, които ни придружаваха на планината! Заобиколен от толкова вдъхновяващи хора и играчки за това, което направи този полет над Седемте рилски езера незабравим успех.
 
three solutions to improve security in the aviation industry
 
Every project, no matter the outcome, is an opportunity to learn and meet incredible people and my last flight with the AugustaWestland K2 helicopter keeps on reminding me of that. Thank you to all of you for your support, to my friends and two-way radio communication partner INTEGRA -A team and Rumyana Tonovska, to the amazing Superhosting.bg  team that maintained a secure and fast web hosting, the FORTIS Watches who accompanied us on the mountain! Surrounded myself by such inspiring people and toys for  was what made this flight above the Seven Rila Lakes an unforgettable success.
 
Please comment if you want to make a remake on the event or a special flight above the mountains in Bulgaria and I will do the rest:)

Няма ненаказано добро. А когато пошли хора са свикнали в стила на старите планинари-комунисти, които считат планината и живота на хората, както и бъдещето им за своя територия и собственост, от която да получават дивиденти, а в последствие, така се опитват да правят и с някои FB групи, то това си е за сметка на участниците в тези групи.

Ето, най-учтиво ги каниш, както бях поканил преди хора, от които двама, като приеха поканата, не само, че летяха, бяха взети с кола до Черноморието, уредено спане, ядене, полет на борда на авио медицински я хеликоптер и дори се забавляваха с младите ПРки от организаторите на събитието. И тук идва най-интересните неща – не само, че преживяваха невероятни емоции по земя-вода-въздух, но и сключиха договор и им бе платено. При това на тях им бе направен ПР в медиите, където нито съм споменат, нито съм искал. Направих го, за да могат и други да изпитат тръпката за нещо, което става само с покана, каквато направи х тук. За това, не само, че нищо не съм спечелил, а дори платих сметката, за срещата в която запознах “м… гуру”, както го обявиха в медиите единия специалист. И го направих с кеф, защото никой не го е правил за мен, нито пък друг го е правил за друг.

Напротив, точно обратното. Ето това е разликата между мен и … Затова, тази покана без да се подчертава, както и другите ми подобни покани е за специални хора. Но тук се вижда и причината защо сте на това дередже и защо дори най-неочакваните и най-оригиналните идеи, които го подаряваш, без да очакваш нищо, вбесяват някои, които се чувстват…