Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
 

Словото като оръжие

Скритата война в комуникациите

Клеветата, като средство за разчистване на сметки и отстраняване на конкуренцията.

В наше време ние живеем в една постоянна война – дали тя е икономическа, политическа, рекламна или каквато и да е, ние постоянно се борим за утвърждаването на собствените си позиции и интереси или ги браним. Ще оставим настрана политиците, които си създават партии, измислят им лога (някой даже са и крадени от регистрирани марки – като тази на БСП), измислят си и слогани и послания, с които „продават парцели на Луната“ на тълпата. Една от битките, която се води на пазара, в рекламата и избора ни за покупка или услуга е войната на търговските марки и брандовете, в която директно или недиректно ние участваме –това е когато ние сме или потребители, противници, продавачи или създатели на търговски марки и брандове. Но бойното поле на търговски марки и брандове не е само във войната, търговията, Пр-а, рекламата, туризма, политиката, то е и в религията.

Ако преди няколко века, войната между народите се е водила, за религия, земя, чест (случая с Елена и битката за Троя“, то в днешни дни, войната се използва, като витрина за оръжейния бизнес и реклама на нови бойни оръжия и техника. Типичен случай е войната в Либия, в която оръжейните компании намират купувачи за стоката, която е показвана само по изложения, но няма реални бойни изпитания и си и записват кадрите на унищожителната си мощ за следващите си презентации и участия в сделки за оръжия.

Посвещавам тази тема на чичо ми Адв. Илия Маринов, който по времето на комунистическия режим лежа в затвора за две години като политически затворник заради клевета от колега адвокат. Година и половина по-късно той почина от стреса, защото не можа да понесе напрежението, което му донесе това подло деяние,

За да направим анализ на спецификата на доноси, дописки с оплаквания и разпостраняване на слухове в българската политика и търговски интереси, ще разгледаме исторически факти и случки, които несъмнено са формирали  българския манталитет в тази сфера. Особено интересен е въпроса, защо сме толкова различни от други нации и с какво имаме наш си балкански почерк в това отношение. Затова ще се върна с българската история, в три времеви етапа от едно цяло хилядолетие назад. Първото, хилядолетие в християнството, от рождението на Христа – 10 век, второто – 10-20 век и последното – началото на новия Милениум.

Битката зад Върбишкия проход се състоява на 26 юли 811 между български войски, водени от кан Крум, и войски на Византийската империя.

Самуил и ефекта “Домино” на Българоубийците. През половината ми живот, който съм прекарал и извън България, забелязах, че в сънародниците ни, особено в имигрантите, съществува масовата уникална завист и злоба към постигнатото от други българи. Уникална, защото живеейки в мулти-културна среда, каквато има в Торонто, Канада, няма народ, който с такова удоволствие за задоволяване на низши човешки предразсъдъци се нахвърлят срещу сънародници, които са сътворили нещо. Стига се до там, че го правят и срещу подронването на авторитета към нацията ни, като плюейки и осмивайки българин, те го правят и върху себе си. Но явно не могат да си контролират негативните емоции. В психологията, това се нарича “Неконтролируема завист”.

Другото е, че при първата възможност започват и да коментират с лични нападки, с доноси и използването на всякакви ресурси и неограничен брой от време за да унижат сънародника си публично и ако могат, да “пият вино от черепа на опонента си’, както е сторил Кан Крум, като пил от черепа на Никифор. За много сънародници това е повод за гордост, както и че гърците са били винаги горди, че Василис ІІ е ослепил 15,000 войни на Самуил.

Именно за това този паметник ни бе необходим по много причини, но една смятам, че е за да се замислим за спирането на Порочния кръг, който освен в артистичните среди, се среша и в академичните среди на съвременна България.

В продължение на този материал, ще направим анализ, или по точно “дисекция” на един истински случай на Колективна разработка и серия от клевети, изфабрикувани от Член на Академичния съвет и преподаватели от Факултета по базово образование на един от най-скъпо платените частни  университети в България.

Клевета към човек е неправомерно действие, когато някой прави невярно изявление на истината за вас, и вашата репутация търпят вреди в резултат на това. Скоро в тази статия ще обсъдим как да се изчислят вашите щети в случай на клевета – с други думи, как да разберете колко вашия случай може да струва.

Най-добрите битки са спечелени преди още да са започнали

Не мога да спра да си задавам елементарен въпрос: как може военни и стратези от една от най-силните армии в света да подходи по толкова аматьорски начин и да допусне толкова много грешки при този “пишман-преврат” в Турция. Най-добрите битки са спечелени преди още да са започнали – нима никой не си е свършил “домашното” – да проучи добре общественото мнение и как да подходи, за да спечели сърцата на народа, докато окупира страната. Английските спец части дори разчитаха на тази стратегия, като нападнаха Афганистан. Нима никой не е учил във Военната академия, как трябва да изолираш врага си и да не му отрежеш всички комуникации… Та Израел показаха много опит в тази насока и поуки от Шестдневната война и други диверсионни нападения над Палестина. Дори при една от последните касапници над Ивицата Газа, са спускали призовки към населението преди да им изсипват бомбите от въздуха и всичката си злоба и демони над главите на палестинския народ. Тези хеликоптери и изтребители, които са кръжали над главите над турския народ по време на опита за преврат са могли именно да пускат техните послания по въздух и да поддържат комуникацията, за да имат подкрепа от хората на земята.

Getty ImagesЖал ми е за войниците, които са били линчувани от тълпата. А Ердоган, човека противник на социалните мрежи и свободата, очевидно е бил подготвен и само е чакал момента да се възползва от услугата, срещу която се противеше в миналото.
 
В България комунистите са забранявали Деня на народните будителите, но са превърнали клеветата, като средство за разчистване на сметки и отстраняване на конкуренцията в цяла наука. Шокиращото е, че в един от най-скъпоплатените частни университети у нас, клеветата и лъжата са придобили академично приложение…
 
Затова както във филма “Before the Flood”на National Geographic се показва, че не е изненада, защо Американските сенатори, които са против предложенията за решаване на проблема с глобалното затопляне са бенефициенти от големите корпорации, които допринасят за създаването на тези проблеми.
 
Нека освен макрото, погледнем и на микрото – поведението на големите институции срещу човка, дръзнал да оспори техните разрушителни действия Един от интересните моменти, който ме грабна във филма е когато Леонардо пита: ” Как е възможно да дискредитират учени, които са посветили живота си на този проблем, ме обърква.”. А отговора на учения е” Тези хора са се вкопчили в усилията си да ни отклонят настрани в името на краткосрочни… печалби, за да ни оставят назад и…”.
 

United #ForBulgaria

 

Истината и пост-истината

Това е извадка от поста ми във ФБ:
2017 няма да е като 2016г. Видях и заснех много невероятни красиви кадри, както от България, така и от Дубай, които излъчват страхотна енергия и позитивизъм…, но знам зад кадъра на какви убийствено грозни гледки се нагледах и в какви критични ситуации бях поставен докато фокусирам обектива си.
 
Това, което заснех на снимки и видео, като невероятно светлинно шоу на Новата година пред Бурж Халифа, и в България с флага на родината ни бе “истината”. През миналата година нов термин се появи на бял свят – “пост-истината”. Е точно това нещо ще опиша в предстоящата ми първа книга. Причината, за да я напиша е една – това да доведе до промяна в обществото ни, защото ние определено имаме проблем, когато “спасители”, “родолюбци’ и “патриоти” са се самозабравили, лъжат и мамят, за да се облагодетелстват, като използват атрибутите на “Богоизбраните” и злоупотребяват с доверието на хората.
 
Оказа се, че когато съм много положително настроен и прощавам такива грешки, това е и моя голяма грешка, защото така само ги поощрявам да продължават с безчинствата си.
 
Това няма да се повтори. Винаги съм имал нулева толерантност към пошлото и съм се стремял, по християнски, с добри съвети и примери да стимулирам хората да се оправят. Но явно има и такива, за които това е абсурд, защото те самите не искат да се оправят и само си създавам врагове.
 
Новата 2017 година ще бъде година на промяната към по-добро за мен и надявам се за сънародниците ми, защото трябваше да мина през няколко шокови терапии, за да осмисля научно завета на баща ми: “Щастието е в истината. Истината ще те направи щастлив” и може би не точно в този контекст: “Трябва да си честен, за да спиш спокойно…”. Бяха ми излязли мазоли на ушите да го слушам това и откровено ми бе писнало. Но явно трябваше да узрея през няколко етапа, академично да мина през няколко университета, преживея опит през няколко континента, за да осъзная невероятната мъдрост зад тези думи. Доста хора измряха незаслужено, за да разбере и обществото ни в България, за нуждата от промяна.
 
Е тази година, някои хора май няма да спят спокойно за известно време, но пък за сметка на това, на други ще им осигуря по-спокойни нощи под завивката на сигурността, която смятам, че може да се осигури с показването/въвеждането на нов вид спасяване в България и казването на истина, за която никой не смее да говори.
 
Пожелавам и на Вас да вземете ключови решения, които ще Ви направят по-свободни.
 
ПС: Оказа, че като подготвях демонстрациите, за които исках да те поканя … много хора искаха да се възползват от това и стана смесица от болни амбиции и неподходящи цели, неправилните хора, които имат дар и словото да се представят за “Избраните” и “Големите.експерти и творци” Е, вече избрах правилната дестинация, правилната стратегия, правилната платформа и отсега много внимателно подбирам хората, с които работя. Ето една мъдрост, която за моя най-голяма изненада научих от 3 годишния си син, когато питах възпитателката му в Детската градина: “Как е Иванчо? Добре ли комуникира с децата?”. А тя ми отговори: “Много добре – малко говори и само с определени деца.”. Бях зашеметен: Явно трябва да върна детското у себе си…..
 
Rosi Ivanova Мъдрият чове слуша, мисли и отсява най доброто. Смятам че училището на живота те е подготвило за твоте цели. Сега само трябва да имаш смелостта да ги осъществиш.
 
Смелостта ми е вродена и минала теста на времето. Затова и в Америка имах успех, защото те обичат смелите. Но когато постигнах успехите си там и решиха да допринеса за успехите и на другите у нас, това се оказа проблем. Тук не обичат смелите и има цели изградени стратегии как да им се прави живота черен, с мръсни номера, лъжи и други. Ето това е повода за написване на книга с която академично ще се опитам поне да покажа стратегиите на мижитурките, които обаче имат голяма подкрепа и мнозинство. Затова са и Силните на деня. Но има и друга нова стратегия за справянето с такива хора , която ще е изградена на базата на личен опи и от опита и мъдростта на велики хора. Като за начало ще работим страхотен екип от адвокати и невероятни приятели, с които ще използваме и Закона за реализирането на тази инициатива. Ето пример от документален филм за мен, какъвто бих искал да дам в новия си проект: https://www.youtube.com/watch?v=GH1dN0uYZNs
 
Rosi Ivanova Знам че смелостта ти е вродена. Но тук не е Америка. И ако си по различен или имаш по високи цели от масите, веднага се включва системата за унищожение. Явно вече си го разбрал. Затова Българите бягат в чужбина. Защото няма как да се борят със системата. Остават да се размножават само циганите защото могат да бъдат манипулирани . Не знам какво трябва да се случи за да бъде сменена системата.
 

#ForBulgaria

 

Пост-истината за “Полетите над Седемте рилски езера”

Споделих идеята си за ” Полет над Седемте рилски езера” със съмишленик и докато се усетя, бях изненадан, че организацията за реализирането на идеята ми е започнала зад гърба ми.

Пост-истината за историята на Полетите с балони е като историята на Grand Place/Grote Markt. Имало една легенда, че на Луи ХIV му е писнало да чува колко е красив Гранд платц, отишъл там и като видял колко е красив, казал, значи наистина е по красив от Парижкия. И в яда си е наредил да го срутят. Това е легендата, а сега да разкажем какво наистина се е случило.

Истинското разрастване на Гранд платц започва, когато построяват кметството в готически стил и то изцяло с общински пари. Издигнали кула, висока цели 96 метра и я увенчали с фигурата на Архангел Михаил, сразяващ дявола. И тъй като херцозите от своя страна не можели да позволят хората да си помислят, че общината е по-богата от тях и срещу сградата на кметството издигнали Къщата на Краля, в която са живели точно нула на брой крале. а изключителна показност.

В построяването й разбира се заложили на красотата. И така, къде на пук, къде на сериозно, с построяването на Общината и Къщата на краля, се е получило това, което днес се изобразя на пощенските картички.

Но за съжаление. след всеки апогей, често следва падение. През 1695 година, по времето на Девет годишната война Кралят Слънце нанася най-жестокия удар, който Брюксел някога е виждал.

В опит да демонстрира мощта на Франция и отблъсне обсаждащите войски, Крал Луи наредил Град платц да бъде опожарен. И тъй като на Краля Слънце не се противоречи, в края на деня от Площада останал само самотния скелет на Кулата на Кметството и нищо друго.

Едва след като Луи загубил войната, започнало възстановяването и реставрацията на Площада, изцяло направено от гражданите. Благодарение на тях. Гранд Платц е единствения днес в Европа средновековен площад, чиято архитектура е изцяло планирана, така, че готическите сгради да представляват едно съвършено цяло.”

 

Стрелба с пистолетШоуто като оръжие

“Excessive use of force” – Това е терминологията, с която биха обвинили Полицията на Торонто ако бе направила това, което видяхме при арестуването на Кметицата Десислава Иванчева и нейния заместник Биляна Петрова. Дори предвид на доводите, че за да се спази закона, така е трябвало да се направи, очевидно от това, което казаха по една от телевизиите, че над 34 служители на закона са присъствали, все на някой не му ли е минало през главата и не е предприел мерки, да се избегне излишното демоснтративно и дори събуждащо съмнение на хора, като мен, които презират корупцията, пошлостта и злоупотребата с власт. В такова презрение, тряба да сме обединени и да не толелираме присъствието на такава практика. Нали това е и в слогана на Парламента и българското Председателство на Съвета на ЕС – Съединението прави силата.
 
Надявам се, че следователите са ползвали поне последната дума на техника за видео наблюдение или СРСта, ако ще според техите разбирания – тя да е от края на миналия век, за да докажат, че обвиненията отговарят на истината. Не само за да не плащаме за реципрочни съдебни дела- но поне, за да не се окаже това поредния фарс и лош ефект от този сценарий и да не загубим вяра в Полицията, слдеоватлите ни и Съдебната система.
 
Министъкрата на Външните работи на България има право да се сподели мнението, че са прекалили и при всички случаи сме се изложили пред чужденците. А за тези, които оправдаваха това, като едва ли не добър ПР и да се види какво става с такива хора, които визмат подкупи, ще кажа/напиша едно нещо, и това е най-точното определение на ПРа: ПР-а само ускорява пътя на развитие – ако си в правилната посока, по-бързо ще стигнеш там където це целиш, но ако си в грешната посока, по-бързо…