Кауза #UnitedForBulgaria

Въздушни спасители доброволци

До няколко години може да имаме елитен отряд за спешни случаи
#unitedforbulgaria

Въздушни спасители доброволци

КООРДИНАТИ НА СБОРНИЯ ПУНКТ С АТВта и ЛЕТАТЕЛНА ПЛОЩАДКА

LATITUDE: 42°36’43.58″N
LONGTITIDE: 23°41’14.32″E

Вижте как спасители доброволци може да тренират край София с многократния шампион и дългогодишен състезател Vladimir Iliev и повече от любезното съдействие и предоставяне на АТВта на Мишо Антонов  и Гената Георгиев. Страхотно преживане в буквално девствен район и гурме обяд с домашно био червено вино, специално подготвени раци и… Аз ще се погрижа да подготвя моите 650cc и 250сс офф-роуд мотори за следващото събитие.

АТВ с. Богданлия Мишо Антов Гената Георгиев Владимир ИлиевСпасители доброволци тренират край София

Лилияна Ангелова, в. Труд

Елитен отряд от доброволци и професионални спасители може да помага при критични ситуации и спешни случаи в България. Върху тази инициатива работи експертът по височинни спасявания Иван Кристоф, известен като Човека Паяк.

Вече няколко години той се бори за възможността за спешна наземна-водна-въздушна помощ в България, която да се осъществява от ново поколение спасители доброволци.

“Моя дългогодишна мисия е да подкрепям новото поколение, които искат да станат доброволци спасители. Идеята е да събера най-опитните хора от България и чужбина, с които може да се развива тази инициатива”, разказа Кристоф пред “Труд” и допълни: “Събрахме се специално край село Богданлия в четвъртък – 11 март, в чест на рождения ден на д-р Атанас Скатов, за да демонстрираме как в пресечен терен може да извърши спасителна операция с медик”. Всъщност това бе първото от поредица събития, които предстоят у нас, в която ще бъде демонстрирано спасяване по нов начин по въздух, вода и земя.

АТВ Владимир ИлиевОколо село Богданлия проиграха ситуация в пресечен терен

На срещата присъстваха специалисти, обединени в каузата #UnitedForBulgaria, които се запознаха с терена около село Богданлия, Община Елин Пелин.

“Дестинацията е стратегически важна, защото в радиус на по-малко от 5 км се намира летище Лесново и язовир Огняново, както и пресеченият терен на Средна гора, където е идеално място за трениране на търсене и спасяване по земя, вода и въздух”, уточни Кристофи напомни, че именно в тази местност е имало фатален случай със самолет, както и летателен инцидент при приземяване.

На място за подкрепа бе Владимир Илиев, многократен шампион и дългогодишен състезател по автомобилизъм. Той демонстрира почти състезателно каране заедно с Кристоф, като по този начин разиграха ситуацията на придвижване на леко пострадал и спасен човек, и особено придвижването на медик с АТВ по опасни горски пътища с препятствия. Идеята е преди да поставим лекари и медици в такива ситуации, първо ние да тестваме на разменни начало в различни (водни/кални/заснежени/ледени) терени, които са опасни при спешно реагиране с мощни АТВта.

“Следващия път ще включваме поетапно нови елементи на осигуряване с алпийски методи по високите скалисти места и работа с лебедка. Това е част от опознавателната и Мотивационна програма за работа и транспорт на парамедици в леко и крайно рискова среда, и работа с височинно въжени операции по земя, вода и въздух”, обясни авторът на инициативата.

Той избира местността край София, след като с него се свързва Мишо Антонов, жител на село Богданлия и му предлага терена като опция за тренировки и където може да се изгради център на Спайдърмен академия, водена от Иван Кристоф Паяка. За нейното развитие и финансиране, бе проявен интерес от американски и британски ТВ продукционни къщи за заснемането на нови пилотни ТВ серии за глобалните телевизионни мрежи, ако я направи в Северна Америка или Дубай, но Иван иска да ги направи в България, защото това ще са инвестиции за милиони долари в нашата икономика и промотиране на дестинациите ни по света, по нов начин.

“България тепърва прохожда при създаването на национален план за Търсене и спасяване при авиационни катастрофи. Ние ще работим по Канадската методология за наземни издирвателни и спасителни дейности, която е много добре развита и минала теста на времето още от миналия век”, разкри Кристоф, който се надява този тип демонстрации да прераснат в обучения на доброволци. След това те могат да формират отряд от елитни спасители, на разположение при инциденти.

А самата методологията на обучение за крайно рискови спасителни операции, която е по канадски модел, Кристофф вече безвъзмездно е предоставил на държавата, за да се учим от най-добрите практики в света.

АТВ Владимир ИлиевПокана за доброволци спасители в създаването на S.O.S. доброволчески корпус за Търсене и спасяване при авиационни бедствия

Каним любителите на 2 и 4 колела и фенове на екстремните водни/морски/мото/АТВ/авто/въздушни спортове да се включат в проекта и запишат на fb.com/ProjectExtreme. Това e първи пилотен проект, под наименованието SOS (Special Operation Services), в който водещи партньори са български и чуждестранни организации с техническа помощ. По проекта ще бъдат набрани общо 15 доброволци, натрупали опит в сферата на въздушни операции и оказване на помощ на доброволци-въздушни спасители. Те ще преминат обучение и ще участват в симулация на издирвателни и спасителни мисии. 

Разполагаме със сателитно/клетъчна система за мониторинг на наземни, въздушни и морски спасителни операции. Тя може да бъде монтирана бързо в хеликоптера преди спешен полет или в АТВто дори, както можехме вчера да направим при специализираните тренировки, на които ви поканих. Управлението може да се подържа от наземен оператор и се състои от…

Специално разработените за платформата ни хибридни мониторинг системи за SAR и HEMS хеликоптери обединяват съвременната технология с многогодишния опит при Търсене и спасяване на хора по света.

От 2021 г. в действие е пилотен проект за дневни въздушни дежурства у нас.

И въпреки всичко каквото се изписа тук и в публичното пространство, може да се извършва въздушно спасяване, и Затова са набелязани нови мерки и започваме нов подход, които постепенно да направят въздушното спасяване възможно независимо от трудностите и спънките, които съпътстват планинското спасяване в България…

Ако искате се абонирайте на youtube.com/TeamKristoff, където ще се представи Проекта на живо и как можете да се включите в него, когато направим следващата Покана за специализирани обучения.

Спасителя на бъдещето

Това е репортажа за Отворената Покана, с която поканих всички желаещи, безвъзмездно да се включат в забаваното и на някои места – екстремно опасното каране с АТВта по пресечен каменист, заснежен и леко заледен терен. Следващия път ще бъде с офф-роуд мотори.

Покана за доброволци спасители в създаването на S.O.S. доброволчески корпус за Търсене и спасяване при авиационни бедствияКойто има желание да се включи в инициативата и нужда от силни усещания с добра кауза, да ни пише на fb.com/ProjectExtreme.