Каня Embedded Extreme Journalists за експериментален екстремен полет с хеликоптер в сърцето на най-високата Хималайска Трилогия, за да отразим на ЖИВО от въздуха 70 Годишнината на първото изкачване на вр. Еверест и 130 Годишнината на българи в небето, като представим нови решения в света на въздушното спасяване.

Бих желал и да почета първото (неофициално) българско изкачване на жена на вр, Еверест, което вярвам, че го направи Мариана Масларова, но нямаме доказателство от камерата й, Тя бе тотално и брутално пренебрегната от българските алпинисти от националната експедиция за римейк на високопланинска туристическа разходка на “старите кучета” на вр. Еверест, не й съдействаха и оставиха там тялото й, както и на младия алпинист Христо Христов. Може да се създаде и Етична комисия дали да направя за догодина специална експедиция само за намирането на телата им, които да върнем или да погребем в християнската традиция и ако намерим снимково доказателство за тяхното изкачване, да го споделим, както желаеха организаторите на специалната експедиция за Милори…

Everest.ForBulgaria.com

За записвания. ТУК…
instagram.com/p/CqtE2nKNo5M

ТРЕНИРОВКИ ЗА ЕКСТРЕМНИ ЖУРНАЛИСТИ

Каква е основната ми мотивация да развия медиен проект в сферата на регионалната журналистика:

Toronto sunТъй като от първите си стъпки и изкачвания по върховете и вертикала на най-високите сгради в Торонто, Канада и по света, ми се налагаше да ползвам най-модерните и авангардни технологии и мобилни комуникационни системи, за да правя за застрахователите и партньорите си дистанционен мониторинг на крайно рисковите ми операции, се запалих по иновациите и най-новаторските методи за документиране на дейността си. Това предизвикаше не само интереса на медиите, но и на световните технологични лидери, които следяха моите постижения в пресата. От това последваха не само техни проучвания и описвания на ползването ми на техните продукти във високото и в света на екстремното, но и във вътрешните им и публичните им комуникационни материали и публикации. В последствие, когато основах доброволчески организации за спасяване се вълнувам все повече от бъдещето на журналистиката и устойчивостта на медиите, като търся приложими стратегии за изграждане на аудитория и генериране на приходи за медийните канали на доброволческото сдружение в обществена полза “Спец. отряд за спасяване”.

Основната ми мотивация израстването и развитието на независимата журналистика в регионите около София, тъй като тук е столицата, където работя по този доброволчески проект директно с отговорните институции за развиаването на доброволческото спасяване,  участвам в работна група за Uspace, към Министерство на транспорта и комуникации, за да направи първите тестове и въвеждането на новата система за Зони за комерсиално безпилотно управление в България. Информацията, която ще предоставяме на ЖИВО по земя-вода-въздуха е основно с епицентър около 50к, за да обхванем най-натоварената зона за провеждане на специални събития, обучения и тестове до съседните планини, езера и високи терени.

Стратегически, това е важно и актуално, защо тази година е ключова за стартирането на системата HEMS – въздушна медицинска спешна помощ. За тази цел развих сам платформата HEMS.ForBulgaria.com. До сега имаше по темата пълен хаус в социалните медии, “журналистическото” разследване и публично пространство у нас. Един от основните проблеми по темата, които споделяха както професионални  пилоти от ВВС, ДАО, Гранична полиция и други организации, е че заради силните комерсиални и “сиви” интереси, се злоупотребява с поднасяне на неверни факти и дезинформация по темата, както и подвеждащо и невярно съдържание на представяне на “експерти”. Това е и опасно, защото именно в авиацията у нас има невероятни огромно количество на фатални случаи, както последния инцидент от преди седмица, когато приятел загина в района до летище Лесново, където много кратно сме летели за да развием новаторската кнцепция Embedded Extreme Journalism.

В националните телевизионни медии имаше много случаи на умишлено подвеждане с фалшиви новини и брутални лъжи с цел лични дивиденти от страна на ТВ водещи за набиране на средства за фалшиво спасяване и медийни публикации с цек притискане и защита на чужди финансови и лобистки интереси. Надявам се тази година, с този проект да направим буквално р/еволюция в българската журналистка, като я издигнем на едно съвсем ново и далеч по-високо ниво. Буквално.

Затова на 30.03, 30 март, стартирам Първия по рода си форум на темата, който планираме да се състои в Зала 3, на Лаборатония комплекс в София тех Парк с допълнителна програма нв Дома на Спасителя на бъдещето (ForBulgaria.com) където сега се изгражда цял SmartMedia ThinkCentre. Целта е там да се ползват най-новите и модерни технологии, с фокус към използването на иновациите в AI и VR.

Каним професионални пилоти и журналисти, които искат да летят с нас, за да заснемат от въздуха по нов начин красивата природа на България и станат bona fide част от новаторската концепция EMBEDDED EXTREME JOURNALISM. В рамките на “Златния медицински час” създаваме събитие, което въвежда новата концепция за вградени екстремни журналисти и тези, които искат да бъдат по-подготвени за непознатото и постоянно променящата се среда на покриване на новини с най-добра визуална перспектива и комуникации. Избрахме “Златния медицински час”, защото сме доброволци и искаме да споделим знанията си и опита си с други доброволци спасители или професионалисти, които са интересуват от спасяване и осигуряване на жизненоважна информация за реагиране при извънредни и екстремни ситуации. Присъединете се към нас за един час полет, за да снимате от топло въздушен балон и мото делта/парапланер. С нас ще бъде професионален снимачен екипаж, който може да Ви заснеме…

Вградени екстремни журналисти е нова концепция, разработена от Иван Кристоф за журналисти, прикрепени към екстремни и спасителни екипи, участващи във въздушни и вертикални операции. Макар че терминът може да се приложи към многото взаимодействия между журналисти и екстремни спортове, терминът “вградена журналистика” първо се използва в медийното отразяване на нахлуването през 2003 г. в Ирак. През 1993 г., десет години по-рано, Иван кани  и се спуска по вертикала на сградата на БТА с радиопредавател от Българското национално радио. По късно той виси на въжета по външната стена на Тренировъчната кула на Факултета по Аварийна безопасност към Академията на МВР, както и от топловтъздушни балони с с телевизионни репортери

През 2013г., като часто от “The Fortis Experience Project”, Иван Кристоф стартира серия от специални събития във вертикалния и въздушния свят, където кани журналист и студенти, които учат “Масови комуникации” да участват.

Журналисти с интерес към отразяването на новини в труднодостъпни райони и участие в екстремни акции и ситуации, в каквито понякога професията ги “изненадва” могат да се включат в тренировки за екстремни спортове по време на реализирането на  проекта.

Програмата на проекта  цели да въведе журналистите в предизвикателствата  на тренирането, в отразяването на високо рискови акции по земя, вода и въздух и да ги направи част от международна мрежа от доброволци и професионалисти с общи интереси към екстремните спортове.

Нуждата за „Embedded Extreme Journalists“ се налага сега, когато светът е обзет от несигурност и атентати, като вчерашния в Берлин и Анкара, пред журналистите, които искат да отразяват екстремни ситуации в труднодостъпни райони. За тази цел, Иван Кристоф стартира нова платформа за некомерсиално обучение на приятели и журналисти, които могат да се присъединят към създадения от него Клуб ЕКСТРИЙМ. Такива мероприятия вече са били провеждани от него за млади студенти от Програмата “Масови комуникации” към НБУ и журналисти в района на Община Своге, която по инициатива на Иван Кристоф се фокусира да стане дестинация за екстремните спортове и приключенския туризъм. Подобни мероприятия се развийа о земя, вода и въздух в България, както и в Дубай, по време на събития, под егидата на Шейх Мохамед Ал Мактоум, Владетеля на Дубай и Президент на АОЕ. Инициативата на Иван Кристоф е да подготви екип от добре обучени в екстремни спортове журналисти, които желаят да отразяват събития по нов начин и в свръх труднодостъпни места.

За тази цел Ви каним да станете част от този международна инициатива, в която се включват хора от цял свят и в процеса на обучение ще се заснеме късометражен филм и уеб ТВ серии. Повече информация за инициативата ще намерите на: fb.com/ProjectExtreme

For World’s First Embedded Extreme VR Journalists

We invite professional pilots and journalists, who want to fly with us to film from the air for the very first time the EXTREME TV episode above the beautiful scenery of of Bulgaria and the World’s Female Flying Forum in 2022. Within the “Golden Medical Hour” we have put together an outdoor event that introduces the new concept of Embedded Extreme Journalists for those who want to be more prepared for the unknown and the constantly changing environment of covering news with the best visual perspective and communications. We chose the “Golden Medical Hour”, because we are volunteers who want to share our knowledge and experience with other volunteer rescuers or professionals that are interested in saving lives and providing vital information from emergency response and extreme situations. Join us for one hour flight to shoot from a hot air balloon and moto delta/hanglider. A professional filming crew can film you too…

Embedded Extreme Journalists is a new concept, developed by Ivan Kristoff, and refers to news reporters being attached to extreme and rescue teams involved in aerial and vertical operations. While the term could be applied to many interactions between journalists and extreme sports, the term Embedded journalism first came to be used in the media coverage of the 2003 invasion of Iraq. In 1993, ten years earlier, Ivan invited a radio reporter from the Bulgarian National Radio, to hang on ropes, literally, on the exterior wall of the Bulgarian Telegraph Agency.

In 2013, as part of “The Fortis Experience Project”, Ivan Kristoff initiated a series of special events in the vertical and aerial world, where he invited young journalist and students, who study “Mass Communications” to participate.

EMBEDDED EXTREME JOURNALISM

Workshop

MISSION POSSIBLE: EMBEDDED EXTREME JOURNALISTS

BY IVAN KRISTOFF

ABOUT THE XTREAM WORKSHOP

Build your skills, find the crew, save the mission.

This free outdoor training event lets you experience extreme sports in the air and on the ground with excitement, challenge-packed one hour of adventure. The mission is to create XTREAM – World’s First Embedded Extreme Journalists. Only the bravest minds, and the most advanced equipment can help these people to advance the new generation of journalist who can be better prepared for covering news in extreme situations, harsh environment and crisis management.

WHO SHOULD ATTEND?
This outdoor event is for accredited journalist who want to experience a few extreme sports and the technology that can be applied for 360 degree panoramic view that can be set on various light aircraft to cover Emergency Response and aerial wireless video communications.  The participants will experience a few elements of the “Stress Factor”, “The Test of Time” and “The Element of Surprise” that will make them familiar of how they will train in order to become Embedded Extreme Journalist.   Previous experience with cloud technologies and Live video and photo monitoring is beneficial, but not essential.

BEFORE YOU ATTEND
This is an interactive on field workshop. To get the most from your session, please bring your laptop and visual communication equipment. 

See our previous event:

TRAINING FOR EMBEDDED EXTREME JOURNALISM

В отбора за екстремни преживявания

THE RESCUER OF THE FUTURE
Вертикално спасяване

In the Live Aerial TV Broadcast: Boryana Cherganova is a one-of-a-kind embedded extreme journalist. As a Real Life SpiderWoman, she put her life on the line, when she did the very first aerial report LIVE from a hot air balloon in Sofia.

 

 

 

Introduction for the workshop speaker:

Ivan Kristoff

Founder, Highrise Emergency Aerial Response Team (H.E.A.R.T.)

Ние сме We Are Air ForceIvan Kristoff is the first person in the world, who crossed the benchmark of working on ropes above 500 meters and solved the problems on the top of the world’s tallest building in 2003. Now he has a new mission – to introduce new concepts that reaches new heights above the operations of the tallest buildings in the domain of open skies. He has found the solution to problems that has not been resolved and is teaming up with the Top of Mind key people to describe the scientific approach to creating a methodology for midair rescue from various types of aircraft. He has reached out to government and private organizations from the aviator, filming, marketing and academic industry in order to document on film the first phase of the project – R&D.
Ivan started his career in the field of rope access, after which he discovered his passion for marketing and business development in the field of extreme vertical and aerial operations. He has studied IT Communications at the University of Toronto, Mass Communications and Brand Management in other universities. He developed his international brand and registered trademark “Ivan Kristoff” by setting new trends in remote access and world records for rappelling and ascending on a rope from a flying helicopter, one of them in Toronto, Canada, with a civilian helicopter and one in Madara, Bulgaria, with the Bulgarian Air Force’s military helicopter. He created and sponsored “Club Extreme” in the New Bulgarian University, in which he introduced students from the Bachelor’s program “Mass Communications” to the world of extreme vertical and aerial sports. Now he creates a new platform for Embedded Extreme Journalists that will reach new heights and train professional journalist to the four worlds of Sea – Air- Land – Space, for which he partners with international brands like Fortis Swiss Watches that has 20 years of experience in space and shares with them the network of pilots and astronauts. 
Ivan’s achievements in the volunteer rescue field were noticed by American and European TV production films, who wanted to make amazing new TV Series with his H.E.A.R.T. nd unique ideas for vertical and aerial rescue on super high-rise buildings. He strongly believes that the new type of marketing can help advance the creation of the most elite volunteer rescue team that can work together with Embedded Extreme Journalists on hard to reach places and achieve what no one has achieved in this field.

 

Brand Identity and Brand Enhancement“Different people have a different sense of purpose in life. Personally, my purpose is my family, friends and sport. My nickname is Spiderman, I am born in Bulgaria. I have been doing extreme sports for 10 years and it has become my professional business with people for the last 7 years. It all started as a joke and I gave all my money for the first machine. I didn’t know if it would work with my business and I had no idea how to use it, but here I am now – I created the biggest extreme sport club in Bulgaria. In life you should face the difficulties and with very hard work and falls, I knew I had to look at the world through a different eye – through the bird’s eye! Everybody thought I was crazy and it was very dangerous. Yes, of course it was! Everything you are a beginner and not sure is a potential danger. Risk can bring you a very bad situation, but it can also bring success. In my case it brought success! Everybody risks something every day, somebody risks a lot, others not. And I… I risk my life everyday – and I do it with joy!“, says Spiderman.