Окото в небето над Бул. Братя Бъкстон и планините...

Спасителите на бъдещето – днес

Представете си, че имате нужда да от спешна доставка на лек медицински кит по въздух или да бъдете откаран с хеликоптер до болница, която има сертифициран хелипад или подходящо място за кацане в близост до нея. Ето за това ще си говорим по време на един експериментален LIVE VR Forum на 21.12.
 
Ако имате въпроси по темата, можете да ни ги пратите тук, за да ги представя на пилотите на дронове, с които ще направим Дискусионен панел и споделим опита си и кое е новото, което правим и отговаря на изискванията за авиционна и лична безопасност.
 
Специални благодарности на тези позитивни и отзивчиви хора, които откликнаха с ентусиазъм на идеята 
  • Стоян Стоянов
  • Станимир Нечев
  • Виктор Вълчев
  • Мартин Алгахари
Радвам се, че се чухме с много ентусиасти на безпилотното летене и се запознаме с  с положително настроени хора, с интересни играчки за деца на Срещата на доброволци, на Бул. Братя Бъкстон 44, София. Това бе в близост до строежа на  Дома на спасителя на бъдещето, където разполагаме с 11 етажен кран. Обсъдихме възможността да направим специално събитие за в близкото бъдеще.
 
Това ще го направим умно и с пълната отговорност да спазваме дистанция и сигурни мерки за предпазване от корона вируса. 
 
В предвид на това, че навлизаме в хипотезата на “Публично летателно събитие” и с разпорежданията на мерките за предпазване от Ковид, както разбира се, и разумното и отговорно отношение за безопасност, трябва да се съобразим и с дефиницията на ГВА, но това пък бе чудесна възможност да се видим и дефинираме Оценката на Риска, която трябва да имаме за направата на A.I.R. Forum. Целта на срещата бе да обсъдим и подготвим План за действие и да не навлезем в хипотезата на ал.. 1, на чл.. 119ж. от закона за гражданското въздухоплаване (ЗГБ) в Република България, а именно “публични авиационни мероприятия”. Затова се спрях на този терен, защото това е частна собственост и родния ми дом, където можем да ползваме верандата, ако решим да я стегнем, но и да летим над къщата, и около крана, където ще бъде безопасно:)
 
Това бе и в контекст на мисията на Спец. отряда за спасяване и методиката за обучение на доброволци спасители на Spiderman.Academy, като с дрон оператори ще тестваме специални дронове за превоз на леки медицински пакети с безпилотни летателни апарати. Затова работим по елементи за организирането на Спешна въздушна медицинска помощ и полетите на дрон за утре ще са ограничени само в тази зона, обозначена в червено.
 

Наричат ме Човека паяк още от миналия век за първи път в Канада, заради новия и различния начин на мислене, в една от водещите технологични страни в света. Сега в Новия Милениум, дори измисления Spider-man, в последния си филм, разчита на дроновете, както и враговете му.  Те вече са част дори от живота на децата, както в случая моя син, едно любознателно хлапе, още докато ходеше в 3та А група в детската градина, си имаше личен дрон, с който правеше акробатични номера, като салто във въздуха и си го управляваше както навън, така и в детската си стая. Това увлечение по играчки обаче може да спасява човешки животи, дори на животни и намали страданието на хората и животни, както и при наблюдение на пожари в отдалечени райони и незаконен дърводобив в природата.

Предполагам, че всички родители на малки деца със сигурност сме забелязали как новото поколение от Генерация Алфа харесват технологичните играчки (особено моя да ги чупи) и това е чудесна възможност, ако желаят, да се запознаят с най-новите технологии, които помагат да се Търсят и спасяват хора в критични ситуации, в труднодостъпни и далечни места. Особено в предстоящите зимни условия. Особена преднина ще бъдат и термографични камери и технологии за спектрални анализи, с които можем да виждаме там, където човешкото око не може без тях. Всички ние сме частица от Бога, и явно в неговия дизайн, той ни даде възможността хората да виждаме там където и Той вижда. Това е част от визията ми за Спасителя на бъдещето, която представих още през 2018г., след като се завърнах от Интерсек, най-голямото изложение в света за безопасност, сигурност и пожарогасене. Там бях поканен от организаторите на събитието, което се състоя в World Trade Center в Дубай и там видях премиерите на технологиите на бъдещето на спасяването, които може да се приложат и в България. Оказа се, че има и български компании и ентусиасти, като  Станимир Начев от aero-vision.net, с който споделяме авангардно мислене и смятам, че ще ви е интересно да се запознаете и видите тествате неговите български ‘играчки”. 
 
Снимки на мястото, където се проведе срещата и преди с доброволци сме имали опознавателна среща.
 

Мисията възможна: Специализиран въздушен спасителен отряд

Целта на срещата бе да се съберем запалени дронаджи и да тестваме новаторски концепции и елементи от модерни средства за Търсене и спасяване, които са по авангардни и ефективни от всички ползвани до сега методи за търсене на изгубени хора, при издирване на укриващи се от закона престъпници, както и търсене на хора, за които се предполага, че са отвлечени. Вече имахме подобни случаи и утре, ще се срещнем дори за първи път, с хора, с които само с един пост във Фейсбук страницата на БГ Дронове (BG Drones) се сформирахме като екип с обединена цел и утре ще тестваме на живо елементи от операции с дрон, за да оформим един реалистична Оценка на риска, спрямо изискванията за безопасност при полет с безпилотни летателни средства и законовите рамки, които се определят и регулират от ГД ГВА:
Привет. Търсим български фирми и стартъпи дори, които биха разработили специализиран дрон за търсене и спасяване. Ще ги подкрепим с бюджет от $100,000 в дигитална реклама за разработването, тестването и производство на специален модел, който да носи товар до 5-10кг. и оперира в радиус на поне 100км…
Ето колко лесно може да се организират и реализират новаторски подходи за спасяване в планината и отдалечени райони, с хора с по-модерно мислене, в контраст на старомодното и средновековно мислене дори на управители на държавни организации, част от чиито портфолиа и задачи са именно оказване на спешна помощ, както и на други, които се имат за най-иновационните институции, дори са си сложили имена на сгради, като Иновационен форум и други. Имаме си дори Шампиони по дигитализацията, но те са над тези неща и затова и в бъдеще ще се събираме и запознаем с истинските шампиони и дигитални ентусиасти. Те не си слагат титли и обществото едва ли подозира, че има толкова млади и инакомислещи хора, с които ще се прогресира и върви само на горе и напред.  
 
Полет в екстремното над Бул. Братя БъкстонДори интересното, е че причината да изберем дестинацията до Дома на спасителя е именно, защото след като се убедих, че на всички места, където се провеждат много “Иновационни” събития и си имаме уникални титли, като например “Дигиталната столица на Европа” и тем подобни, факт е, че в България само рециклираме чужди иновации, и затова реших да си построя един истински Иновационен център, където деца, ще могат да се обучават напълно безвъзмездно за спасителни мисии и технологиите, които помагат за по-бързото намиране и спасяване на изгубилите се в планината или отдалечени райони. Там имено ще се създаде и Spiderman.Academy (Спайдърмен Академията) за деца, които са творчески настроени, и които имат особен интерес към специализирано обучение и математически решения. Затова и събитието се случи, след като моя син приключи с участието в математическо състезание. Смятам, че именно такива срещи, в които деца ще могат да подържат в ръцете си резултатите от математически и логически решения, ще им позволят да видят на живо технологиите, плод на други деца, които са учили математика и приложни науки, за да стигнат до производството и въвеждането на нови технологии в живота. 
 
След много продължителни комуникации, среши и дипломатични откази от водещите организации, които се намират на стратегически локации, и които дори се титулуват, като най-модерните, иновационните и интелигентите лидери в страната (за сметка на нас данъкоплатците), се спряхме именно на това място, където за наша сметка ще се построи истински Творчески иновационен център за деца, с фокус към нов начин на мислене, където с нови ефективни методи,  с хибридни сателитни системи за спектрален анализ и томография, ще се провежда управление на безпилотни летателни средства. Там ще се изгради и Авио кула с Център за направление и дистанционен контрол за наземни, въздушни и водни спасителни мисии. 
 
За данните от този доброволчески Координационен центъра ще се предоставят и на правителството и държавни организации, за да имат хибриден мониторинг на операции за Спешна въздушна помощ. С младия ко-инвеститор Павел Кралев, с който строим 5 етажна сграда, сме проектирали двата последни етажа за помещенията за експерименталния проект за първата безплатна Планинска въздушна спасителна служба, а на първия етаж ще имаме няколко гаража за специализираната ни аварийно-спасителна авто, мото и водна спасителна техника. Имаме инвестиционен проект за Въздушната спешна помощ за доброволци спасители. Затова на Международния ден на доброволеца, направихме среща на граждани на различни нации, но с една цел: Да направим за България това, което не е правено до сега и помогнем на хора, които имат нужда от подкрепа. Мислим и за тези, които в бъдеще биха изпаднали в ситуация, в която тази среща би могла да им спаси живота.  
 

Emerging Tech Drives Infrastructure

 
Moto riding in the airСнимка, как може да тестваме и крана за специализирано обучение на доброволци спасители и извличане на част от авто и моторизираната ни техника. Например, аварийно спасителния ми всъдеход Нисан XTERRA, ще се полза за Мобилния ни Координационен център за Търсене и спасяване. А оффроуд моторите ми ще се ползват за допълнителна наземна помощ за спешно реагиране в труднодостъпни места.
 
Надявам се да направим и български вариант на изложението Dubai Хелишоу, на което запознах Принцовете на Кралското семейство на Дубай с българските възможности за специализирани тренировки на доброволци спасители и обучения за снимане с дронове и безпилотни апарати. Вчера летяхме с новия хеликоптер, с който може да се спасява у нас по въздух и се надявам, когато опасността от пандемията утихне, пак да се видим и запознаем с много интересни ентусиасти за новаторско проследяване на специализирани екипи за Търсене и спасяване у нас. Тогава ще каним мотористи които имат желание да се обучават на методи за извличане на пострадали хора, дори и мотори от високо. Може и да ги заснемем от въздуха, като направим образователен клип за хибридно проследяване на полети с хеликоптер, дронове и безпилотно летене. 
 
 

 

Всичко, като техника, мислене и обучение в България относно планинското спасяване, а и изобщо спасяването на бедстващи хора у нас е тотално остаряло. Това констатира за 999 катерачът, любител на екстремното и спасител – Иван Кристоф.

„За нас като страна е важно по-младите да бъдат обучавани от най-ранна детска възраст с нови начини и технологии в сферата на планинското спасяване.“

Според катерача е важно да се отбележи, че дори и хеликоптерите, за които се борим, вече са морално остарели. В света на лице са дроновете, които могат да помагат изключително много при бедствени ситуации. В същото време Иван Кристоф отбелязва, че дори и да имаме нужните ни хеликоптери, ние първо трябва да знаем как да ги използваме правилно, за да няма нежелани въздушни трагедии.

„България едвам прохожда и има малък опит със спасяването по въздух. Важно е машините винаги да минават задължителни прегледи, понеже механичните проблеми могат да се появят винаги, а когато излязат наяве те биват фатални. У нас  малкото опит и летателни часове също са предпоставка за проблемни ситуации.“

Кристоф сподели още, че към този момент в България се изгражда основата на бъдещия дом на спасителите в нашата страна. В него след време има планове да бъде започнато обучение на деца, които да бъдат бъдещи професионалисти в спасяването на хора.

„Трябва да се погледне генерално на нещата. Нужно е в България да има специално обучени хора, които да са в помощ на бедстващи в конкретни ситуации. Това ще стане с професионално обучение на кадри. В момента дори и здравеопазването, което също е нужно за качествена и комплексна работа в сферата на спасяването, също е в лошо състояние.“, коментира още той.

Дубайски полицейски център за контрол на мисията на дронове в Intersec

20.10.22: Първото INTER DRONE EXPO с демонстрация на специални операции.

“Тази рамка показва как можем да демонстрираме хибридно наблюдение и поточно предаване НА ЖИВО за първото INTER DRONE EXPO. Той ще се проведе в Интер Експо Център, София, България. 

Във видеата се вижда заснемането с хеликоптер катерене на Том Круз, по екстериора на Бурж Халифа за филма “Мисията невъзможна” и моето мултидисциплинарно участие в Intersec, най-голямото световно събитие за безопасност, сигурност и противопожарна защита, което се проведе в Световния търговски център, Дубай, ОАЕ, Dubai Helishow, най-голямото хеликоптерно шоу в Близкия изток, което се проведе в Maydan Състезателна писта, Дубай, ОАЕ и Dubai World AI Show, където представих някои спасителни обучения по море-въздух-земя.”, споделя Иван Кристоф.

 

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)