Окото в небето над Бул. Братя Бъкстон и планините...

Спасителите на бъдещето – днес

Embedded Extreme Journalism

Embedded Extreme Journalism

Drones Help Search And Rescue Teams Find Victims Faster, New Study Shows

Volunteers from the “Specialized Rescue Association” use modern drones with thermal cameras for Search and Rescue. On the occasion of the International Volunteer Day – December 5, they gathered on the construction site of the House of the Savior of the Future. There the Association’s “SOS” team can use an 11-storey crane for training operations in high rise-air operations and a specially designed simulator for external suspension of cargo and people on board of a helicopter. This will be done with a winch, rope access work, fast rope system and other methods of transferring people during training, rescue or tactical helicopter maneuvers.

Discover More
New Standards Help Save More Lives

New Standards Help Save More Lives

Екипи за търсене с дронове намират жертвите по-бързо

Доброволци от “Спецотряд за спасяване” използват модерни дронове с термални камери за търсене и спасяване. Навръх Международния ден на доброволеца-5 декември,  те се събраха на строотелната площадка на Дома на спасителя на бъдещето. Там Сдружение „Спец. отряд за спасяване“ може да ползва 11- етажен кран за тренировки на действия при височинно -въздушни операции и специално предназначен симулатор за външно окачване на товар и хора от борда на хеликоптер. Това ще става с лебедка,  въже, ще се прилага системата фаст роуп и други методи за прехвърляне на хора при обучителни, спасителни или тактически хеликоптерни маневри.

По темата

Иван Кристоф пръв инициира в България ползването на дронове за Търсене и спасяване в слените първи опити:

 

  • В района на Дома на Спасителя на бъдещето
  • В района на Вилата на Спасителя на бъдещето
  • В симулацията на спасяване в района на Шиша Пангма
 

НОВИ ПРОУЧВАНИЯ

Екипи за търсене и спасяване намериха по-бързо “жертви”, когато използваха дронове, за да ги търсят, показва ново проучване, публикувано днес. Проучването заключава, че дроновете предлагат огромен потенциал за подпомагане на усилията за търсене и спасяване (SAR), а спасителните екипи трябва да разработят нови стандарти, тактики и протоколи, за да се възползват изцяло от въздушната перспектива на дроновете.

 

Подготвяме специални тренировки за Търсене и спасяване

С хибридна сателитна връзка с v2track, oт най-новото поколение, с видео предавател за излъчване на живо, ще тестваме с 5G видеострийминг от въздуха- уебТВ репоражи за екстремна журналистика. Ще летим в района на София и планините Витоша, Верила и Рила.

Специално за екстремната журналистика

Тези ключови констатации бяха част от проучването за ефективност на доклад, издаден от DJI, Европейската асоциация за спешни номера (EENA) и Black Channel. Изследването беше публикувано на срещата на високо равнище за дронове и обществена безопасност на EENA в Брюксел

 

Хибридно проследяване с GPS и GSM с технологиите на v2track

От борда на хеликоптер

С дронове и безпилотни самолети

По земя, вода и въздух

ВИСОЧИННО СПАСЯВАНЕ

„Потенциалът дронове да спасят живота е ясен – най-малко 160 души са били спасени от дронове по целия свят, но науката за това как да се използват най-добре дронове за обществена безопасност все още е в начален стадий“, казва съавторът на проучването Ромео Дуршер, DJI Директор по интеграция на обществената безопасност.

Иван Кристоф подготвя обучение за начинаещи пилоти на дронове в Spiderman.Academy.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА
ТРУД, Велико Търново
 
Доброволци от Спецотряд използват модерни дронове с термални камери за търсене и спасяване. Това сподели пред „Труд” Иван Кристоф, известен като Човека Паяк. Безстрашният българин се прочу преди години, че се катери по небостъргачи и разработва методи за височинно-спасителни акции.
 
 
„Навръх Международния ден на доброволеца-5 декември,  се събрахме на строежа на Дома на спасителя на бъдещето. Там Сдружение „Специализиран отряд за спасяване“ ползва 11- етажен кран за тренировки на действия при височинно -въздушни операции и специално предназначен симулатор за външно окачване на товар и хора от борда на хеликоптер. Това ще става с лебедка, въже, ще се прилага системата фаст роуп и други методи за прехвърляне на хора при обучителни, спасителни или тактически хеликоптерни маневри”, поясни Иван Кристоф.
 
Безстрашният българин допълни, че той и съмишлениците му дефинирали Оценката на риска, която трябва да имат за направата на A.I.R. Forum в България и по света.

„Ще използваме мой терен край родния ми дом, където ще се обучават доброволци спасители в симулации  на крайно рискови и екстремални операции в градска среда”, уточнява Човека Паяк.
 
По думите му това е в контекст на мисията на Специализирания отряд за спасяване и методиката за обучение на доброволци спасители на Spiderman.Academy.  Предстои тестване на специални дронове за превоз на леки медицински пакети с безпилотни летателни апарати. Работят и по елементи за организирането на Спешна въздушна медицинска помощ.
 
„Наричат ме Човека Паяк още от миналия век за първи път в Канада, заради новия и различен начин на мислене, в една от водещите технологични страни в света. Сега в Новия Милениум, дори измисления Spider-man, в последния си филм, разчита на дроновете, както и враговете му.  Те вече са част дори от живота на децата, както в случая моя син, едно любознателно хлапе, още докато ходеше на детска градина, си имаше личен дрон, с който правеше акробатични номера, като салто във въздуха и си го управляваше както навън, така и в детската си стая. Това увлечение по играчки обаче може да спасява хора и животни в беда, да се използва при наблюдение на пожари в отдалечени райони и незаконен дърводобив, на различни явления и катаклизми в природата”, коментира Иван Кристоф.
 
Според него всичко това ще бъде необходимо в предстоящите зимни условия. Широко приложение могат да намерят термо графичните камери и технологии за спектрални анализи, с които можем да виждаме там, където човешкото око не може без тях. „Всички ние сме частица от Бога, и явно в неговия дизайн, той ни даде възможността да виждаме там където и Той вижда. Това е част от визията ми за Спасителя на бъдещето, която представих още през 2018г., след като се завърнах от Интерсек, най-голямото изложение в света за безопасност, сигурност и пожарогасене. Там бях поканен от организаторите на събитието, което се състоя в World Trade Center в Дубай. Видях премиерите на технологиите на бъдещето на спасяването, които може да се приложат и в България. Оказа се, че има и български компании и ентусиасти, като  Станимир Начев, с който споделяме авангардно мислене и смятам, че неговите български ‘играчки” също ще намерят широко приложение”, казва Иван Кристоф.
 
Той уточнява, че целта на предстоящия A.I.R. FORUM  е да  събере запалени дронаджи и да бъдат тествани новаторски концепции и елементи от модерни средства за търсене и спасяване, които са по авангардни и ефективни от всички ползвани до сега методи за търсене на изгубени или отвлечени хора, при издирване на укриващи се от закона престъпници.
 
 
„Търсим български фирми и стартъпи дори, които биха разработили специализиран дрон за търсене и спасяване. Ще ги подкрепим с бюджет от $100 000 в дигитална реклама за разработването, тестването и производство на специален модел, който да носи товар до 5-10 килограма и да оперира в радиус на поне 100 километра”, подчертава Иван Кристоф.

По време на Интерсек, най-голямото изложение по безопасност, сигурност и пожарогасене, на които Иван Кристоф бе поканен като партньор, видяхме бъдещето в настоящето и най-новите технологии в дронове на Дубайски полицейски център за контрол на мисията на дронове, както и ръчни термокамери.

По модела на Intersec, можем да създадев форум на който да покажем как ако имате нужда да от спешна доставка на лек медицински кит по въздух или да бъдете откаран с хеликоптер до болница, която има сертифициран хелипад или подходящо място за кацане в близост до нея ще се действа. Ето за това ще си говорим по време на един експериментален LIVE VR Forum.
 
Ако имате въпроси по темата, можете да ни ги пратите тук, за да ги представя на пилотите на дронове, с които ще направим Дискусионен панел и споделим опита си и кое е новото, което правим и отговаря на изискванията за авиционна и лична безопасност.
 
Специални благодарности на тези позитивни и отзивчиви хора, които откликнаха с ентусиазъм на идеята и в последствие: Тодор Лозанов, Стоян Стоянов, Станимир Нечев, Виктор Вълчев, Мартин Алгахари, Николай Василковски, Джулиан Тахов, Елизабет, Мишо Антонов и много деца.
 
Радвам се, че се чухме с много ентусиасти на безпилотното летене и се запознахме с  с положително настроени хора, с интересни играчки за деца на Срещата на доброволци, на Бул. Братя Бъкстон 44, София. Това бе в близост до строежа на  Дома на спасителя на бъдещето, където разполагаме с 11 етажен кран. Обсъдихме възможността да направим специално събитие за в близкото бъдеще.
 
Това ще го направим умно и с пълната отговорност да спазваме дистанция и сигурни мерки за предпазване от корона вируса. 
 
В предвид на това, че навлизаме в хипотезата на “Публично летателно събитие” и с разпорежданията на мерките за предпазване от Ковид, както разбира се, и разумното и отговорно отношение за безопасност, трябва да се съобразим и с дефиницията на ГВА, но това пък бе чудесна възможност да се видим и дефинираме Оценката на Риска, която трябва да имаме за направата на A.I.R. Forum. Целта на срещата бе да обсъдим и подготвим План за действие и да не навлезем в хипотезата на ал.. 1, на чл.. 119ж. от закона за гражданското въздухоплаване (ЗГБ) в Република България, а именно “публични авиационни мероприятия”. Затова се спрях на този терен, защото това е частна собственост и родния ми дом, където можем да ползваме верандата, ако решим да я стегнем, но и да летим над къщата, и около крана, където ще бъде безопасно:)
 
Това бе и в контекст на мисията на Спец. отряда за спасяване и методиката за обучение на доброволци спасители на Spiderman.Academy, като с дрон оператори ще тестваме специални дронове за превоз на леки медицински пакети с безпилотни летателни апарати. Затова работим по елементи за организирането на Спешна въздушна медицинска помощ и полетите на дрон за утре ще са ограничени само в тази зона, обозначена в червено.
 

Наричат ме Човека паяк още от миналия век за първи път в Канада, заради новия и различния начин на мислене, в една от водещите технологични страни в света. Сега в Новия Милениум, дори измисления Spider-man, в последния си филм, разчита на дроновете, както и враговете му.  Те вече са част дори от живота на децата, както в случая моя син, едно любознателно хлапе, още докато ходеше в 3та А група в детската градина, си имаше личен дрон, с който правеше акробатични номера, като салто във въздуха и си го управляваше както навън, така и в детската си стая. Това увлечение по играчки обаче може да спасява човешки животи, дори на животни и намали страданието на хората и животни, както и при наблюдение на пожари в отдалечени райони и незаконен дърводобив в природата.
Предполагам, че всички родители на малки деца със сигурност сме забелязали как новото поколение от Генерация Алфа харесват технологичните играчки (особено моя да ги чупи) и това е чудесна възможност, ако желаят, да се запознаят с най-новите технологии, които помагат да се Търсят и спасяват хора в критични ситуации, в труднодостъпни и далечни места. Особено в предстоящите зимни условия. Особена преднина ще бъдат и термографични камери и технологии за спектрални анализи, с които можем да виждаме там, където човешкото око не може без тях. Всички ние сме частица от Бога, и явно в неговия дизайн, той ни даде възможността хората да виждаме там където и Той вижда. Това е част от визията ми за Спасителя на бъдещето, която представих още през 2018г., след като се завърнах от Интерсек, най-голямото изложение в света за безопасност, сигурност и пожарогасене. Там бях поканен от организаторите на събитието, което се състоя в World Trade Center в Дубай и там видях премиерите на технологиите на бъдещето на спасяването, които може да се приложат и в България. Оказа се, че има и български компании и ентусиасти, като  Станимир Начев от aero-vision.net, с който споделяме авангардно мислене и смятам, че ще ви е интересно да се запознаете и видите тествате неговите български ‘играчки”. 
 
Снимки на мястото, където се проведе срещата и преди с доброволци сме имали опознавателна среща.
 

Мисията възможна: Специализиран въздушен спасителен отряд

Целта на срещата бе да се съберем запалени дронаджи и да тестваме новаторски концепции и елементи от модерни средства за Търсене и спасяване, които са по авангардни и ефективни от всички ползвани до сега методи за търсене на изгубени хора, при издирване на укриващи се от закона престъпници, както и търсене на хора, за които се предполага, че са отвлечени. Вече имахме подобни случаи и утре, ще се срещнем дори за първи път, с хора, с които само с един пост във Фейсбук страницата на БГ Дронове (BG Drones) се сформирахме като екип с обединена цел и утре ще тестваме на живо елементи от операции с дрон, за да оформим един реалистична Оценка на риска, спрямо изискванията за безопасност при полет с безпилотни летателни средства и законовите рамки, които се определят и регулират от ГД ГВА:
Привет. Търсим български фирми и стартъпи дори, които биха разработили специализиран дрон за търсене и спасяване. Ще ги подкрепим с бюджет от $100,000 в дигитална реклама за разработването, тестването и производство на специален модел, който да носи товар до 5-10кг. и оперира в радиус на поне 100км…
Ето колко лесно може да се организират и реализират новаторски подходи за спасяване в планината и отдалечени райони, с хора с по-модерно мислене, в контраст на старомодното и средновековно мислене дори на управители на държавни организации, част от чиито портфолиа и задачи са именно оказване на спешна помощ, както и на други, които се имат за най-иновационните институции, дори са си сложили имена на сгради, като Иновационен форум и други. Имаме си дори Шампиони по дигитализацията, но те са над тези неща и затова и в бъдеще ще се събираме и запознаем с истинските шампиони и дигитални ентусиасти. Те не си слагат титли и обществото едва ли подозира, че има толкова млади и инакомислещи хора, с които ще се прогресира и върви само на горе и напред.  
 
Полет в екстремното над Бул. Братя БъкстонДори интересното, е че причината да изберем дестинацията до Дома на спасителя е именно, защото след като се убедих, че на всички места, където се провеждат много “Иновационни” събития и си имаме уникални титли, като например “Дигиталната столица на Европа” и тем подобни, факт е, че в България само рециклираме чужди иновации, и затова реших да си построя един истински Иновационен център, където деца, ще могат да се обучават напълно безвъзмездно за спасителни мисии и технологиите, които помагат за по-бързото намиране и спасяване на изгубилите се в планината или отдалечени райони. Там имено ще се създаде и Spiderman.Academy (Спайдърмен Академията) за деца, които са творчески настроени, и които имат особен интерес към специализирано обучение и математически решения. Затова и събитието се случи, след като моя син приключи с участието в математическо състезание. Смятам, че именно такива срещи, в които деца ще могат да подържат в ръцете си резултатите от математически и логически решения, ще им позволят да видят на живо технологиите, плод на други деца, които са учили математика и приложни науки, за да стигнат до производството и въвеждането на нови технологии в живота. 
 
След много продължителни комуникации, среши и дипломатични откази от водещите организации, които се намират на стратегически локации, и които дори се титулуват, като най-модерните, иновационните и интелигентите лидери в страната (за сметка на нас данъкоплатците), се спряхме именно на това място, където за наша сметка ще се построи истински Творчески иновационен център за деца, с фокус към нов начин на мислене, където с нови ефективни методи,  с хибридни сателитни системи за спектрален анализ и томография, ще се провежда управление на безпилотни летателни средства. Там ще се изгради и Авио кула с Център за направление и дистанционен контрол за наземни, въздушни и водни спасителни мисии. 
 
За данните от този доброволчески Координационен центъра ще се предоставят и на правителството и държавни организации, за да имат хибриден мониторинг на операции за Спешна въздушна помощ. С младия ко-инвеститор Павел Кралев, с който строим 5 етажна сграда, сме проектирали двата последни етажа за помещенията за експерименталния проект за първата безплатна Планинска въздушна спасителна служба, а на първия етаж ще имаме няколко гаража за специализираната ни аварийно-спасителна авто, мото и водна спасителна техника. Имаме инвестиционен проект за Въздушната спешна помощ за доброволци спасители. Затова на Международния ден на доброволеца, направихме среща на граждани на различни нации, но с една цел: Да направим за България това, което не е правено до сега и помогнем на хора, които имат нужда от подкрепа. Мислим и за тези, които в бъдеще биха изпаднали в ситуация, в която тази среща би могла да им спаси живота.  
 

Emerging Tech Drives Infrastructure

 
Moto riding in the airСнимка, как може да тестваме и крана за специализирано обучение на доброволци спасители и извличане на част от авто и моторизираната ни техника. Например, аварийно спасителния ми всъдеход Нисан XTERRA, ще се полза за Мобилния ни Координационен център за Търсене и спасяване. А оффроуд моторите ми ще се ползват за допълнителна наземна помощ за спешно реагиране в труднодостъпни места.
 
Надявам се да направим и български вариант на изложението Dubai Хелишоу, на което запознах Принцовете на Кралското семейство на Дубай с българските възможности за специализирани тренировки на доброволци спасители и обучения за снимане с дронове и безпилотни апарати. Вчера летяхме с новия хеликоптер, с който може да се спасява у нас по въздух и се надявам, когато опасността от пандемията утихне, пак да се видим и запознаем с много интересни ентусиасти за новаторско проследяване на специализирани екипи за Търсене и спасяване у нас. Тогава ще каним мотористи които имат желание да се обучават на методи за извличане на пострадали хора, дори и мотори от високо. Може и да ги заснемем от въздуха, като направим образователен клип за хибридно проследяване на полети с хеликоптер, дронове и безпилотно летене. 

Всичко, като техника, мислене и обучение в България относно планинското спасяване, а и изобщо спасяването на бедстващи хора у нас е тотално остаряло. Това констатира за 999 катерачът, любител на екстремното и спасител – Иван Кристоф.

„За нас като страна е важно по-младите да бъдат обучавани от най-ранна детска възраст с нови начини и технологии в сферата на планинското спасяване.“

Според катерача е важно да се отбележи, че дори и хеликоптерите, за които се борим, вече са морално остарели. В света на лице са дроновете, които могат да помагат изключително много при бедствени ситуации. В същото време Иван Кристоф отбелязва, че дори и да имаме нужните ни хеликоптери, ние първо трябва да знаем как да ги използваме правилно, за да няма нежелани въздушни трагедии.

„България едвам прохожда и има малък опит със спасяването по въздух. Важно е машините винаги да минават задължителни прегледи, понеже механичните проблеми могат да се появят винаги, а когато излязат наяве те биват фатални. У нас  малкото опит и летателни часове също са предпоставка за проблемни ситуации.“

Кристоф сподели още, че към този момент в България се изгражда основата на бъдещия дом на спасителите в нашата страна. В него след време има планове да бъде започнато обучение на деца, които да бъдат бъдещи професионалисти в спасяването на хора.

„Трябва да се погледне генерално на нещата. Нужно е в България да има специално обучени хора, които да са в помощ на бедстващи в конкретни ситуации. Това ще стане с професионално обучение на кадри. В момента дори и здравеопазването, което също е нужно за качествена и комплексна работа в сферата на спасяването, също е в лошо състояние.“, коментира още той.

Високата гледка над Дома на Спасителя на бъдещето

20.10.22: Първото INTER DRONE EXPO с демонстрация на специални операции.

“Тази рамка показва как можем да демонстрираме хибридно наблюдение и поточно предаване НА ЖИВО за първото INTER DRONE EXPO. Той ще се проведе в Интер Експо Център, София, България. 

Във видеата се вижда заснемането с хеликоптер катерене на Том Круз, по екстериора на Бурж Халифа за филма “Мисията невъзможна” и моето мултидисциплинарно участие в Intersec, най-голямото световно събитие за безопасност, сигурност и противопожарна защита, което се проведе в Световния търговски център, Дубай, ОАЕ, Dubai Helishow, най-голямото хеликоптерно шоу в Близкия изток, което се проведе в Maydan Състезателна писта, Дубай, ОАЕ и Dubai World AI Show, където представих някои спасителни обучения по море-въздух-земя.”, споделя Иван Кристоф.

 

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)