Mariya Gabriel Мария Габриел и Иван Кристрофф

An innovative rescue concept

Anew concept for Artificial Intelligence for Rescue (A.I.R.) that has the potential to open a new chapter in the history of rescue operations can be showcased in the UAE and around the world.

Ivan Kristoff, Founder of Highrise Emergency Aerial Response Team (H.E.A.R.T.), recently met with Mariya Gabriel, the EU Commissioner for Digital Economy and Society, as well as global IT industry leaders. This presents an opportunity for him to present groundbreaking solutions for AI and rescue operations. This becomes particularly relevant in light of a recent air crash, which highlighted the importance of digital security. Following our discussions, he is currently developing The E.D.G.E. Platform, where these issues will be addressed in the near future..

Last year, at Intersec, Ivan engaged in discussions with Brigadier Khalid Nasser Al Razooqi, the Director of the General Department of Artificial Intelligence at the Dubai Police, as well as representatives of the UAE government. The topics discussed included the application of Artificial Intelligence in areas such as: Cyber Security | Safety & Health | Homeland Security & Policing | Fire & Rescue operations.

van plans to organize a special event in the UAE focused on the topic of AI, which could be filmed for an exciting new TV series. Notably, British and American TV production companies, known for their work with channels such as National Geographic TV, Discovery Channel, BBC, Channel 4, The History Channel, and others, have expressed interest in filming the event. They have agreed to cover the costs of production and distribution to global TV networks. 

Ivan, as a volunteer rescuer, has established connections with EMS services and has had the privilege of meeting with both the Royal Family of Dubai and the Minister of Economy of the UAE.

 

Иновативна концепция за изкуствен интелект за Спасителни операции (A.I.R.), която има потенциала да отвори нова страница в историята на спасителните операции, може да бъде представена в Обединените арабски емирства и в световен мащаб. Иван Кристоф, Основателят на Екипа за спешни въздушни отговори при аварии на високи сгради (H.E.A.R.T.), набскоро се срещна с Мария Габриел, Европейският комисар по цифрова икономика и общество, както и с водещи фигури от глобалната ИТ индустрия. Това му предоставя възможността да представи новаторски решения за изкуствен интелект и спасителни операции. Това става особено актуално след скорошния авиокатастроф, който подчерта важността на цифровата сигурност. След нашите разговори, в момента разработвам The E.D.G.E. Платформа, където тези въпроси ще бъдат адресирани в скоро време.

През миналата година на Intersec, Иван участва в дискусии с Бригадир Халид Насер Ал Разуки, Директор на Главното отделение по изкуствен интелект в Дубайската полиция, както и с представители на правителството на ОАЕ. Обсъжданите теми включваха приложението на изкуствен интелект в области като киберсигурност, безопасност и здраве, вътрешна сигурност и полиция, както и пожарна и спасителна дейност. Иван планира да организира специално събитие в ОАЕ, фокусирано върху темата за изкуствения интелект, което може да бъде заснето за нова вълнуваща телевизионна серия. Неотменно, британски и американски телевизионни продукционни компании, известни със своята работа с канали като National Geographic TV, Discovery Channel, BBC, Channel 4 и The History Channel, изразиха интерес към заснемането на събитието. 

За ползата от Изкуствения Интелект при спасяване в екстремални ситуации и вземане на решения под емоционален стрес 

Предимствата при ползването на изкуствения интелект за спешно организиране на самостоятелна спасителна акция в крайнорискова обстановка и на непознат височинен или високо планински терен, в която Спасителя на бъдещето може да бъде подложен на високо емоционален стрес, може да се намали при наличието на механизъм, в който се отсява ненужната  и подвеждаща информация, който работи извън човешките възможности. За да се създаде такъв механизъм може да се ползва прецеден и направи обстойностен анализ на един уникален пример за опит за спасяване на безследно изчезнал алпинист, който за последно е бил видян на път към “Зоната на смъртта” на Хималайски осемхилядник в Китай. Това се случва преди пет години, през 2018г., когато Иван Кристоф се подготвя да замине за Базовия лагер на вр. Еверест и осъществи специален форум за високопланинско спасяване с хеликлоптер в Деня на Еверест. За тази цел той развива проекта Everest.ForBulgaria.com, тъй като тогава се очаква голям наплив от хора заради 65 годишнината от изкачването на вр. Еверест. Но точно преди да замине за специалния хели-трекинг, който организира, той разбира, че има много добре организиран хаос в публичното представяне на липса на комуникация с български сънародник, който за последен път е видян по при опита си да изкачи осемхиладник. Тогава, въпреки, че в социалните медии и обществото се тиражират назнопосочни и нелогични интерпретации, спецулации, подвеждащи и неверни информации и симулации на спасяване около тази ситуация, които стартират в един пост във Фейсбук, Иван Кристоф решава да се включи в решаването на този проблем с истинско Търсене и спасяване, като сам си финансира и извърши издирвателните SAR операции, с опита си да заплати необходимата сума от хеликоптерната компания, която е посочена като принципална за извърването на въздушно-спасителната акция, на базата на собствения си опит при наемане на хеликоптери за обучения и научно-изследователска дейност във въздуха.

Разликата между безумието и геройството.

По време на бедствени положения положение у дома и по света, е по-важно от всякога да се подбират внимателно думите, които всяват съмнение, страх и паника, а не да се подмятат тенденциозно, защото дори съмнението е опасно оръжие. 

По време на Covid-19 пандемията, много се дискутираше защо е правена симулация и трениране и подготвяне на Полева болница в закрито помещение в Зала Армеец. За Божия план, за ползата от дронове и сателити, си говорим с екипа на „Плюс-Минус“ на НОВА ТВ и отговаряме на следните въпроси:

Защо се прави симулация, за да се симулират в екстремни условия в максимално реална обстановка, доколкото това е възможно? 

Защо е важно да имаш правилната комуникация и приоритета при спасяването и доброволчеството?

За границата между предприемането на начинания с неразумни рискове. Споделям опита си в изкарването на прехрана и печеленето в бизнеса и живота над границата на максималния риск, извън границата на разумното. Това съм го правил обаче само за моя сметка, без да застрашавам чужд живот. Тази крайно рискова зона е моя домейн и там съм имал успех и не само съм оцелял, но точно в такава среда съм триумфирал, като съм изключил фактора Изненадата и съм оставал малко място за късмет.

Изграждането на един Авариен план е като създаване на един часовников механизъм. Много е важно да имаш достатъчно мощност на съответното място, за да задействаш всички елементи. Единия елемент задвижва другия и така нататък. Но преди това обаче, човек трябва да се увери, че всичко е планирано и всеки елемент е на точното си място. Тогава можеш да видиш как ще реагират на натиск. Проблема е като нямаш достатъчно мощност, за да задвижиш първият елемент.

Аз съм първият човек който е работил над границата от 500 метра от земята. Тогава имахме извънредно положение и заради форсмажорни условия, имахме срок до края на деня – 24:00 да приключим работата, докъдето сме стигнали, за да пуснем най-мощната и високата Антена на земята. И въпреки извънредните мерки, и работа в екстремални условия, враждебна обстановка, където врагът бе времето, големия лед и студ при зимни обстоятелства и силния вятър, както и опасността от RF микровълново облъчване в определени зони, се справих с поетата задача – точно на време. Няколко минути преди 24:00, се обадих по вътрешния телефон на отдел Сигурност на най-високата кула в света, през един зимен ден и казах:

„Здравейте. Иван Кристоф се обажда. Mission Accomplished – Мисията е приключила.”