Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
We help save more than lives

Institute for Vertical Access operatioNs – Coming Soon

The panoramic view of the Innovation Center in Sofia

When the International Vertical Access Network project was first announced, it seemed almost unrealistic. The next I.V.A.N. project is to build an Institute for Vertical Access operatioNs in Sofia, Bulgaria, and support the vertical access community to developing and spreading new ways of working, new technology and world-class leadership. 

The Institute is going to be created as a training center for innovative vertical and aerial access techniques, where the top experts in rope access work, suspended access and helicopter operations will meet, discuss and experiment innovative techniques for the vertical world. See some of our initiatives for at aerialrescue.com/institute

Institute for Vertical and Aerial operatioNsFirefighters and volunteers will receive first-hand training on using mini zip-lines for rescues as they scale urban structures
Ready for aerial photography and operations? If you want to become embedded rescue-journalists in rope rescue operations, this invitation is for you. The Special Operations Service (S.O.S.) Team invites volunteer rescuers, journalists, photographers and videographers to see the development of the Training base and Creative center of the Institute for Vertical Access operatioNs ( I.V.A.N.) in Sofia, Bulgaria,.. This project will support the vertical access community in developing and spreading new ways of working, new technology and world-class leadership. In one hour rope access session, the visitors will be able to hang in the air and experience the filling of rope rescuer and test in the air the new Rescue and Safety equipment of Capital Safety, DBI, Protecta and Sala fall protection.

The training facility will be constructed next year at the heart of the Sofia city, on Blvd Br. Buxton near its own 1k² Urban Off-road race track.

At the heart of Vitosha Mountain, with adjacent Landing Zone for helicopters and 7 strorey vertical wall for rappelling and rope climbing, the will have a 360 degree panoramic view. It will afford views of up to 100 kilometers from its top.Just take a balcony seat and survey Vitosha Mountain from this privileged vantage point. 

Vertical Rescue AcademyСреща на доброволци-спасители
В предвид на ужасната история с наводненията от скоро, в която са загинали две жертви заради бавнотоооооооооооооо отреагиране на спасителните служби и недостига/липсата на екипировка и подготовка на доброволците (не по тяхна вина), бе представена част от въжена алпийска и  спасителна техника за доброволческа спасителна организация. На участниците в срещата за първи път им се направи импровизиран траверс за да усетят усещането от висене на въже. 

За тези, които биха искали да се занимават с въздушна фотография и въжени операции, това бе представяне на елементи от тази дейност.

“В петък, 12 септември, от 10:00 часа, бе представено  едно от местата, където се подготвя изграждането на в бъдещата Тренировъчна база за доброволци с катерачна стена и компактна тренажор -кула.  

Това бяха Отворени врати за представяне на модела на базата ни, която в момента  е строи. Представена бе част от екипировката ни и Аварийната ни кола за  издирване и спасяване на хора в труднодостъпни места, бедствия и аварии.  На желаещите да стават спасители им се даде възможността да усетят тръпката от висене на въже от ниско и  високо… Те се запознаха и с насоката, в която работим, както и къде ще обучаваме доброволци за трениране на въже достъпни дейности и катерене. Между Творческия център на 6ти етаж и покрива на сградата на на Бул. “Братя Бъкстон” в София, ще се изготви проект за  Тренировъчна спасителна кула и стълба,  От там може да се тренира как се спускат от хеликоптер спасители.

Гостите се запознаха и снимаха със снимачната техника на НИКОН с вградени GPS навигационна система, които ще ползваме за предаване на ценна информация за координиране на аварийно спасителни операции в реално време, от мястото на събитие..

Решихме, че е най-добре да се тренират доброволците първо по методологията на МВР за обучение на доброволци, а после аз ги до-тренирам като работим по моя и с водещите световни сертификационни програми. Аз смятам и да тренирам в ситуации, в които трябва да се импровизира и такива, каквито не се описват в учебниците на тази тема.

Ето как бе протекло запознаване само с висене от по-високо. Без нищо особено, но с много положителни емоции за хората, които изпитаха тръпката и адреналина: The new photo book for “No Rope Access”

Никога не съм взимал пари за трениране, защото съм то правил само за приятели и хора, които са ми симпатични, но времето ми е кът, затова искам да тренираме треньори и да не се ядосвам, че са загубени човешки животи, като тези от наводненията, само защото някой е загубил ценно време в критична ситуация‘, казва Иван Кристоф.

На последния етаж на сградата се изградят слънчеви фотоволтаични инсталации, за да се гарантира непрестанен източник на енергия за Контролния център на сдружението с не стопанска цел “Спец. отряд за спасяване”

Новият мулти-дисциплинарен център ще обедини всичко в областта на вертикалните и въздушно въжени операции. Целта е да се създаде среда, в която теорията и практиката да ще се срещнат в един голям форум, който да привлече специалисти в тази област от цял свят. Една от базите, които ще се подновят ще е Катерачна (изкуствена) стена на Пентхауса – Творческия център на Бул. “Братя Бъкстон” № 44, София. На самата спирка, до ул. Вихрен в кв. Бъкстон.

Повече информация с подробности в сайта: facebook.com/ProjectExtreme

Институт за Вертикaлни оперAции и обучеНие (ИВАН)

Новият мулти-дисциплинарен център ще обедини всичко в областта на вертикалните и въздушно въжени операции. Целта е да се създаде среда, в която теорията и практиката да ще се срещнат в един голям форум, който да привлече специалисти в тази област от цял свят. Една от базите, които ще се подновят ще е Катерачна (изкуствена) стена на Пентхауса – Творческия център на Бул. “Братя Бъкстон” № 42, София. На самата спирка, до ул. Вихрен в кв. Бъкстон.

Този проект за мултидисциплинарно обучение е предназначен за желаещи хора да станат техници работещи на въжета по високи сгради. В програмата ще бъде включено и специализирано обучение за въжено въздушни операции. Гаражът ще разполага с места за аварийните коли и мотори за обучение за екстремно и оффроуд каране. На трети етаж ще се разполага с апартамент за гости. На пети етаж ще се намират основните зали за обучение. На шести етаж ще има конферентна зала. На покрива ще се изгради кула за работа с въжета в алпийски способи.

Парцелът е собственост на автора на проекта и е обърнат към разположената на юг Витоша с панорамна гледка на цяла София от последния етаж и покрива. На подкосения етаж ще се намира конферентна зала с невероятна 180 градусова гледка към Витоша, която не е засенчена от по-ниските околни сгради. Остъклената част от запад, юг и изток, пропуска светлина в залата.

Другата ни Тренировъчна база ще е в Родопите. Парцелът е обърнат към разположения на северозапад хълм с изглед към Двореца и центъра на Велинград. По фасадата на югозападната страна ще бъде построена катерачна стена а от покрива на сградата – стена за спускане и изкачване по въже, тролеи и извличане на жертви по склонове.

История
Кметът на Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев и Иван Кристоф дискутираха създаването на тренировъчна база на Института за вертикални операции и обучение в района на града. При последното си посещение в града, Иван бе впечатлен от подходящите условия за тази инициатива. Ето какво казва той: ” В центъра на града има висока сграда за тренировки по вертикала на 13 етажна сграда, има терени за трениране на високо проходими спасителни транспортни средства, планинско и водно спасяване, рапелинг, траверсиране по въжета, скално катерене, маунтейн байк, мото спорт и др.

В района на хижа Божур има място за кацане на хеликоптер и бързо отреагиране по въздух. В радиус на няколко километра има летище, което е удобно за пристигане и изпращане на спасители и туристи.

Моята идея е да се създаде доброволен отряд за Горна Оряховица, в сътрудничество със сдружение “Специализиран отряд за спасяване”. Освен, че ще съдействам с ноу хау, опита си, екипировка и специализирани методики за спасяване и методологии на обучение за въжени операции, мога да докарам и спасители от цял свят за обмяна на опит с доброволците от Горна Оряховица.

Скоро се завърнах от Арабските Обединение Емирства където имах срещи с инвеститори за града.”

Ново създадения Институт подкрепя общността на хора занимаващи се с вертикални операции в развиването и разпространяването на нови способи и технологии за работа с алпийски методи. Той е част от международна мрежа от експерти и организации, занимаващи се с вертикални и спасителни дейности. Към него ще се създаде тренировъчен център за иновативни вертикални и въздушни техники, където най-добрите експерти в работата с височинни въжени операции ще се срещат, дискутират и изпробват нови процедури за вертикалния свят. Примери за такива дейности са:

ТАГОВЕ: ОБУЧЕНИЕ ЗА ВЪЖЕ ДОСТЪПНИ ДЕЙНОСТИ
Тренировки за аварийно и спешно отреагиране

Инспекции/Проучвания
Соло катерене

•Обучение за работа на високо
•Сертифициране за SPRAT
•SPRAT курсове