• Helicopter Drawing

About This Project

Изкуството в екстремни височини
„Екстремното ми е в кръвта, адреналина ме движи напред и нагоре, но той ме и спира, когато достигна критичната точка в екстремални ситуации.  Аз съм пистов и офф роуд моторист, но обичам градското и планинско каране на колело и по вертикала. Фен съм на екстремните спортове, но и съм фен на историята на изкуството и това, което са нарисували в шедьоврите си невероятни художници, запечатвайки историята на света и техните тълкувания на знаменити събития или истории разказани в Библията. И тъй като определено силата не ми е в рисуването, искам да да помогна на тези като мен, които не могат да рисуват, но искат или пък имат талант, който искат да развият, да се обединим и творим заедно в тази насока. Моят личен интерес е породен от три фактора:

  1. От малък бях впечатлен от Тефтера на дядо ми Иван Минев, в който има рисунки на Илия Бешков и други негови познати. В това тефтерче от 1919 г., в което е изписана тази цифрена символична дата, още на първа страница Дядо Иван, народен учител и основател на първото вечерно безплатно училище, е изобразен точно като художника Дюрер, който пръв си слага инициалите като търговска марка. Дори рисунката на народния учител Иван Минев е стерилизирана като бранда на Полковник Сандерс от KFC. Това може би изгради в мен желанието ми още по комунистическо време да мисля за създаването на собствен бранд и като ученик доста се упражнявах на тази тема със съучениците си Льоткин, Румбата, Ники Данов и Росен Станимиров. Първите ми опити в тази насока бяха да сложа инициалите си на английски IHM една върху друга, заради симетрията. Тогава не знаех нищо за Дюрер, който векове преди това си е изградил бранд, но явно изобразителното изкуство и стойността на името и символите ми е било вградено в ДНКато ми. Може би и затова сега ме влече идеята за Екстремни вградени журналисти, които да могат да рисуват, за да представят концепциите си за нови екстремни идеи или да могат поне да “щрихират” определени задачи или събития.  Другото, което ме впечатли в това тефтерче бе, че там има както красиви пейзажи от България, върхове и Седемте рилски езера, бе една много силна епична за мен снимка на Смъртта, изобразена като едно опиянение сред многото алкохол на една жена.
  2. Имам страхотни, авангардни и иновативни идеи, които трябва да представя на други хора, за да ги реализирам, трябва да заснема дадени обекти и във вид на концептуална фотография или колажи, да ги визуализирам дигитално или рисувам.
  3. Искам да дам шанс и на други хора, да могат да се развиват в тази насока, зашото за мен това е един огромен пропуснат шанс. Особено на деца.

Най обичам да съм на високо и във въздуха, там чувствам, че живея. Затова предстоящите ми проектио по които искам да работя са за височинно въжени операции.“, казва Иван Кристоф. Висините и изкуството са са го привличали от малък. Тогава той мечтае да стане летец и космонавт. „Кален съм в битка още преди да се родя“, казва той. Когато майка му забременява с него, баща му Христо Михайлов Николов е в чужбина като дипломат от кариерата и служил в службите за сигурност. Бил е комунист, но от най-чистите идеалисти. Тогава една от лелите от буржоазния род на майка му в Торонто е против брака на племенницата си с комунист. „Аборт, аборт, аборт!“, настоява тя, но майка му си го ражда. Той идва на бял свят в странното роднинско обкръжение между двата лагера. Една от роднините му по майчина линия е сред най-образованите българи в света.

Братовчедката му Богомила предизвиква световна сензация с най-новата си книга с описани 67 новооткрити щрихи на Ван Гог

Photo credit: The Star/ Братовчедката му Богомила предизвиква световна сензация с най-новата си книга с описани 67 новооткрити щрихи на Ван Гог.

Страстта към изящните изкуството е запалила световно известната му братовчедка проф. Богомила Уелш-Овчаров – авторитетно име в изкуствознанието и един от най-изтъкнатите експерти на Винсент Ван Гог. „В Торонто живеех при нея и семейството й – казва Човека паяк. – Това ми даде друг поглед към изкуството, медиите и света. От малка пост-комунистическа България се озовах в една от най-образованите и уважавани фамилии в Канада, и то в най-красивия квартал Роуздейл. Боби е завършила PhD в Сорбоната, а съпругът й проф. Роберт Уелш беше декан на Факултета по изобразително изкуство на университета в Торонто, с PhD от престижния Принстън. Животът ми с тях беше много необикновен и динамичен. Искам например да си сложа чашата с питие на масичката, а Боби: „Мon sheri Vanio, no, no, no!“. При тях беше като в къща от Ренесанса или музей, със старинни столове и огледала. Бях на техните коктейли и вечери, гледах как тя пише книгите.

The Good SamaritanПроф.Уелш-Овчаров организира 100 годишнината на Ван Гог в Лувъра и от нейния академичен, професионален опит и житейски път, може много неща да се предадат на младите в  малка България и техните усилия да се представят на световната сцена.

Веднъж по повод на доброволчеството тя ми каза: „Ако не можеш да помогнеш на себе си, не можеш да помогнеш и на другите. Ето, виж картината на Ван Гог „The Good Samaritan“. Да, той е добър, обаче той не е беден. Той има бял расов кон. Той има скъпа сабя“.

Той се вдъхновява от Кристо и таланта му да прави изкуство от опаковани сгради. В момента Иван работи по проекта „Изкуството в екстремни височини“ и е създал програма “Mентори и таланти” за ученици. Събира опитни пилоти, технически лица за работа с алпийски методи на трудно достъпни места, художници, музиканти и въздушни фотографи с обещаващи млади изпълнители. Целта е да се визуализират авангардни височинни и въздушни спасителни операции с хеликоптер.  Мечтата на автора е да създаде за страната си авангард елитен безплатен спасителен спец. отряд, защото в България не трябва да има сегрегация при спасяването.

Програма “Mентори и таланти”
Тази инициатива ще събере опитни пилоти, техници за работа с алпийски методи и достъп на трудно достъпни места, художници, музиканти и въздушни фотографи с изключително обещаващи млади изпълнители, за да им предадат опита си и познанията си. Програмата ще се представи на 1 юни и започне през 2018 г. и ние се надяваме да започнем обогатяващ диалог между творци от различни поколения и култури, изпълнявайки своята цел да се направи значителен принос към визуалното представяне на въздушни операции с хеликоптер.

Този проект е иницииран от Иван Кристоф, който е официален партньор на международното изложение Dubai Helishow, където ще бъде представена фото изложба със снимки и рисунки на български студенти.

Първите наставници, които са откликнаха на поканата ни са художника и моден фотограф от Холивуд – Лазар Гушев, художниците Николай Янакиев и Асен Милчев, музикалния композитор Кирил Милчев и певеца Мартин Александров от X-Factor.

Гледайте изложба или да бъде част от нея!
Искате ли да видите от първа ръка какво се случва на подготовката ни за въздушна фотография от високо? Или направо да висите във въздуха и тествате какво е усещането да висиш по хоризонтала на траверс във въздуха… и то в градски условия, на фона на планината Витоша? Направо да ви се завие главата…

През ноември, тази година, снимачен екип ще последва членовете на Клуб ЕКСТРИЙМ и участниците в този проект в една фото сесия от хеликоптер над България и Дубай. Тя ще се състои над най-дългия хотел – Мейдан и хиподрум в света. Целта е да се направи нова уебТВ серия с шестнайсет серии на късометражни филми за екстремни спортове. В момента Иван Кристоф работи със снимачен екип за филмирането на екстремни спортове. Първият сегмент на серията “Екстремно с Иван Кристоф” късометражни филми ще бъде въведение в света на високия адреналин, екстремни операции на въже и спортове. Останалата част от епизодите ще бъде разделен на три секции (всяка с по 15 епизода): море, въздух и земя.

За Проекта

Art програмата “Mentor and Apprentice” се развива в партньорство със сдружение “Специализиран отряд за спасяване” и е част от проектът “ForBulgaria”. Проектът се подкрепя от водещи експерти  и пилоти от Българските ВВС, Гранична полиция, гражданска авиация и много други лидерски организации.
__________________________________________________________
Този проект е плод на такова необходимо търсене на съвършенството, че има опасност никога да не бъде завършен. Една каскада, която струва милион долара, може да бъде представена в България или на авиационни изложението в Сащ и Дубай. Мисията ни е да предизвикаме такива емоции в в обществото, че да подкрепи и популяризира още повече идеята. Според Леонардо да Винчи, първия модерен мислител, изкуството и науката трябва да вървят ръка за ръка.Иван изпитва изключителна страст към технологиите и не е човек, който живее само на стари лаври. Той е човек, който събира екип за нещо толкова сериозно, че да стане новия хит в авиацията. Той живее с тази идея денонощно.

През 2012г., въпреки нарастващата криза в хеликоптерната и военната индустрия, той информира официално в Дубай Хелишоу, че е време за нещо ново. Идеята е толкова амбициозна, че ще постави на изпитание репутацията му и бъдещето на компанията му. Иван започва да планира новото представяне на идеята с визуални концепции за извършването на нов вид спасяване във въздуха. Идеята е чрез концепцията на Иван Кристоф, държавата или авиолинията, която подхване и реализира тази инициатива, да избие много кратно инвестицията си в това начинание.

За Иван създаването на такова желание/емоция и изпълнението на такава задача означава да съчетае изкуството с техниката. Една философия, плод на дългогодишното му преклонение пред  Леонардо да Винчи. “В един материал за Леонардо, срещнах неговото твърдение, че изкуството и науката трябва да вървят ръка за ръка. Когато го прочетох това, все едно видях отворен прозорец. Все едно видях посоката, в която трябва да вървя и исках да следвам”, казва Иван и възлага на екипа си и приятелите му да проектират и визуализират концепцията по спасяване. Много от тях са преработвани докато Иван остане доволен. Според него идеята трябва да бъде не само авангардна, но и да е функционална и прагматична.

Син на дипломат, който е изкарал част от кариерата си в Либия, Иван от малък мечтае да работи в Арабския свят. С години трябва да изгради екип от надеждни и опитни хора. За един пилот са необходими поне 10 години да бъде изграден. Това важи и за експерт по въжени операции. Иван избира ПР агенцията CROSSROADS BULGARIA, с която да популяризира проекта.

Intersec

THE #FORBULGARIA STAND AND EXHIBITION

На изложбата в Световния търговски център в Дубай, на Intersec – най-голямото световно изложение по сигурност, безопасност и пожарогасене Иван Кристоф представи красотите на България и съвместната си дейност със спасителните служби и компании в сферата на сигурността. На щанда на едно то най-престижните места в Дубай, може може да се проведе Форума #ForBulgaria и представим български иновации на темите: Extreme | Auto | Moto | Sea | Air | Land | Space | Training.

В изложбата, която се състоя тази година на 20 януари, бе представен проекта „SOS” – това бе първото събитие на което бяха поканени фотографи и художници за да рисуват Арт Проекта “Издирване и спасяване”. То трябваше да се проведе на Черноморието ни и в най-красивата част на Искърското дефиле, за което Иван Кристоф обучи напълно непознати хора в изкуството на ПР, Маркетинга, организиране на събития и фото изложби  и ги остави те да проведат събитията вместо него. За да има още по-голям и положителен ефект от такива начинания, нашия фокус ще бъде по нов начин и по-модерен, с  най-новите технологии за дигитално визуализиране, да представим нови концепции за доброволческото спасяване,

Intersec

Апостолът

“Останах без думи, когато отидох до ОУ “Васил Левски” в гр. Пловдив​, да поздравя децата за новата учебна 2018 гофина и към мен се приближи едно много мило дете и ми поднесе и подари тази картина:)))) Почуствах се като озарен от лъч само при вида на усмиквата на това дете….

Нели Данаилова, VI A клас, само на 11 години и я е нарисувала с такава невероятно автентично усеюане за това, корто може би Дякона Левски е чувствал в последните мигове от живота си.

Сега отново я държа в ръцете си, в Деня, който трябва относо да си спомним за Левски и през какво е минал и за какво се е борил… Като се вгледах втова творение на едно талантливо и очевидно добронамерено дете, с което се запознах благодарение на Оля Тянковска​, зажелязах какви усилия е положила Нели, като дори рамкирала, професионално…

Тамун си говорихме днес с Георги Коларов​, какъв проблем се забелязва с липсата на професионализъм и стойности напоследък в България и за тоьи проблем, който дори се забелязва и у децата в училище, а аз ори бих добавил и в университетите, та ето един положителен пример, който ме ентусиазира отново, да не се отчайвам от това, което наблюдавам, че става напоследък в родината ни и ни занимават с фалшиви герои и фалшиви каузи.

Затова вярвям , че бъдещето е в децата ни и следващата генерация поколение. Затова и вярвам в Програма “Mентори и таланти”, в която през пролетта ще поканя Нели Данаилова.” 
Иван Кристоф

Category
Art
Tags
conceptual., portfolio, Апостолът, Изкуството в екстремни височини. aerial rescue, Уелш-Овчаров