A Case Study for the Rescuer of the Future

Жертва на спасение

Три неща не можеш да скриеш за дълго: слънцето, луната и истината:)

Като чуя или видя вече само думата HELP и тем подобни, вече настръхвам. Разговор по подобна тема, вече го имахме на живо в ефир по национална телевизия. В последстие излязоха и международните разследвания за застрахователни измами при спасителни измами, в които имаше и включени основни герои на българските медии. Те бяха възхвалявани до небесата за тяхната професионална и спортна кариера. И то там ставаше дума само за някакви си $3,500,000 – $4,000,000.

Това са много милиони, но тук в България нещата  и злоупотребите са още по-големи и на тези ще им се размине, или както се прави по принцип у нас, ще трябва да си платят и ще останат на чисто. Защото тук няма корупция, а пренасочване на пари от фондове.

Сега гледам само сеира с тотално неправилното и извратенено разбиране и злоупотребата с благотворителността. За ваша информация, нагледал съм се и съм влизал в най-модерно оборудваните офиси на такива организации в Канада, каквито не съм виждал и в офисите на изпълненителните директори на IBM и други световни лидери. А тези от WWF бяха уникални…

Но който сега ги защитава тези хора, със сигурност не е чел в указанията на тези платформи, като HelpKarma, колко отговорен и труден им е бизнеса, за да имат нужда с парите на даряващите да си правят такива огромни само награждения и да се наденяват.

BuxtonHeights Spiderman Academy

И като става въпрос за благотворителност, целия този терен с панорамна гледка от високо на цяла Витоша се предлаше безвъзмездно за изграждане на Доброволческа спасителна служба и Дом на спасителите, които могат да дават дежурства и релаксират на мястото там, като част от екосистема с гаражи за аварийно спасителни коли, мотори и лодки… Но нали тогава не може да има далавера!

От покрива на сградата можеше да има специални камери по-бързото забелязване на пожари във Витоша и съответно за по-бързата реакция на пожарната. 

И тук ще споделя, че сумата от разликата между 21 милиона лева събрани от дарения и 13 милиона изплатени е равна на построяването на поне две такива 5 етажни сгради, на едно oт най-скъпите места в София, с невероятна красива южна панорамна гледка към Витоша и от покрива към околните планини.
 
Това е перфектно място за джижибиджи с най-скъпоплатените момичета на повикване или Rent-a-Playboy услуги за сметка на дарителите. За тези близо 800,000лв. които е получавал Специалния човек и ИТ експерт, който въпреки всичко е допуснал огромната техническа грешка, за което е компенсиран с мега заплата, то той би получил над 8,000,000 свирки (бибитки)на Примоция (имаше такива на Околовръстно шосе видяни в българските медии.
 
Самият факт, че са разкрити е достачен пример колко са добри и какви специалисти са. Не, и нищо лично, но тонът и не само тук ме учуди, че това се възприема като нормално. Може би грешката и в предишния ми досег с подобни, при това доста по-гротестни случаи, е че намирам това за недопустимо и съм бил упрекван, че мисля като канадец и живял извън родината. Но трябва да е ясно, че това е пълно героизирано безумие. Още повечето, че Управителят говори за Специалния си Технически мега скъпоплатен специалист, а той всъщност е дописнал да има голям технически проблем. Е това вече е… Парадокса на безумието.
 
Схемата с даване на заем и после връщане по друга схема е известна, лато пране на пари. Досега бях свидетел на журналистка да ме изнудва в подобна, макар и много по-хитра и ралична схема за пренасочване на пари, в която екипът на предаването й, и националната телевизия играха ролята на Collection agency за събиране на пари. А сега нещата са обърнати на 180 градуса в същата тази телевизия.
 
Тук коментирам само факти. А има и световни платформи и като се има в предвид, че ние плащаме здравни застраховки и осигурявания, не би трябвало да се стига до дарения за спасяване на живот. Но не това е само проблема.  Здравната система в Бълария е един умишлено организиран хаос и е така направена, че дори и лекарите не са наясно къде отиват парите и как да процедират при нужда от един лечебен план. Затова има много широк отворен прозорец, за да дойдат едни специалисти с източване на пари за живот, които има богат опит в отдаването на пари на заем, за да могат други да купуват живот на заем.
 
Първо правило в бизнеса. Пази инвестициите
Първо правило в доброволчеството. Пази моралните ценности.
 
Аз като един от първите основатели на non-profit сдружение с обществена полза и с идеална цел, знам как е и няма таков нещо като печалба и такива своеволия и затова сам си инвестирам в тези проекти и каузите ни, с което съм и свободен и чист не само при финансовите осчетовявания, но и мога да се развивам само по един път – Правилния и моралния. Но те затова са регистрирали като НПО, защото финансовите им отчети в края на годината не отиват в НАП а в Търговския регистър. 
 
Фалшиви новини. Фалшиви спасявания. Фалшиви благотвотрителни сметки. А сега и фалшива благотворителност.
 
Представям си чувството, което сега някой сега изпитват, като лека по лека се помказват репортажите около фалшивата благотворителност.  Основното при дарения и сериозни инвестиции е доверието. То е и основен елемент в оценката на риска. И сега се сетих за един от шоковете си като тийнейджър за една измама, която разбрах че е такава, когато отидох до часовникар, за да разбера защо не работи първия часовник който си купих. Но тогава разбрах, че е бил менте. Само като видях как избухна от смях часовникаря, като през сълзи ми каза, че часовника, който едно такова младо и симпатично момче ми продаде е бил най-евтин електронен часовник. Мечтата, която мислех, че съм осъществил, ми бе размита на мига по един незабравим начин. Затова новата ми мечта и цел в живота бе да се разкарам от тук, където бе пълно с такава млади хора, като този, който бе от богато семейство и не очаквах този от мен да търси печалба чрез измама…
 
Затова се изнесох и това е първия ми истински часовник в живота, който пък бе откраднат от друго момче от богато семейство. Преди това, като тийнейджър, дадох цели две и половина заплати на мама, която ми даде, за да си купя часовник, но се оказа, че той е бил менте. Затова като отидох в Канада, като кандидат-бежанец, това бе първото нещо, което си купих и можах да си позволя.
 
Няма избягване на война. Тя може да бъде отложенена само в полза на вашия враг
 
Надявам се, това, което направиха бТВ с последния репортаж на Мария Цънцарова за дарителствотоне е породена от слуха, който се тръби, че фирма, която дава бързи кредити е спряла рекламите си в телевицията и това да не е Reverse Engineering на старата техника на един …, който шантажираше публични личности, като правеше неприлични постове, статии и “репортажи”, за да ги накара да си плащат за ПР или просто след като вече не са им клиенти, да си свършат работата, като загърбват лоялността си към клиентите (ако това може да е ценност). Дано това не е и с цел да се покаже най-демонстративно какво ще се случи на тези, коиото не са им рекламодатели. Защото аз съм виждал и другата страна на монетата, как… телевизия се явява като колектор на пари и публично изнудва човек, като се опитва да го въвлече в една комплексна система от саморазвиващи се измами, с цел печалба и ПР дивиденти. Иначе много добра структура в три действия:
 
  • Начало
  • Развръзка
  • Край
 
Виждам обаче, че доста хора, който са в дигиталния бизнес се опитват да ги защитят. Това е перфектното престъпление. И ще им се размине и хората скоро ще забравят за случая, както забравиха и за похарчените в Казино и по хазарт пари от даренията за една девойка, жертва на пиян шофьор, на който също му се размина. Имал съм подобно ситуации, в които с лични пари исках да се включа лично в спасяването, с особен интерес към хели спасяването, моя специалитет:) но това, което получих в отговор, бе един умишленно организизран хаос с лъжи и клевети и точно такива заблуди и целенасочени нападки минават тук, в това общество. Но тези неща може не винаги да се разкриват, но истината излиза наява мало по малко/ За съжаление, само тук, в България  съм виждал на такива организатори на подобни схеми за набиране на пари за неясни цели, и на техните съмишленици, да им се раминава.
 

Мisappropriation of personality | Присвояване на личност 

В контекст на репортажа за преразпределение на дарителски пари и Мisappropriation of personality (Присвояване на образа на публична фигура), в който се показа как се използвани снимки и профила на известен човек за търговска изгода без разрешение, това е както при който се извършва непозволено увреждане на личността и може да предизвика щети, присъдени на онеправдания индивид.

Сега без значение тези хора, чиито образи са били използвани (ако това наистина е така), то те би трябвало да задействат механизма да изчистят името си и репутацията. За съжаление, тази практика е честа в България, но нещата стоят по друг начин в Канада. Тук споделям личния си опит от заведен съдебен иск: Злоупотреба с персонален бранд

Ето, за подобни казуси, не се занимавам с публично дарителство а директно работя или предавам пари или купувам необходимото за човека, на който има нужда да се помогне или каузата, която трябва да се развива.

 

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Ivan Kristoff (@ivankristoff)

МАГИЧЕСКИЯТ РЕАЛИЗЪМ Е ОПРЕДЕЛЕН КАТО ТОВА KOETYO СЕ СЛУЧВА, КОГАТО ВИСОКО ПОДРОБНА, РЕАЛИСТИЧНА НАСТРОЙКА Е НАРУШЕНА ОТ НЕЩО. Твърде странно, за да се вярва.
 
Имам чуството, че сега и в България изживяваме Магическия реализъм, в няколко направления:
 
Първото бе с COVID-19, в които тези които нападнаха и се присмяха на опасността за вируса в Ковид, май им замръзнаха усмивките.
 
Второто, с тези, които най-човешки им обяснявах, че тези бойни протести с нищо няма да променят статуквото, сега май се кротнаха, а други изкараха дивиденти.
 
Трето, тези които възхваляваха безконтролното и съмнителното присвояване и преразпределение на дарения, сега май чак се осъзнаха, за какво става въпрос и заговориха за морал и как трябвало да се правят нещата. А когато им го казах и показах преди две години, никой не посмя публично да подлоби на съмнения, камо ли да критикува измамите за взиамания на пари от хората, които потъват в невидимото…
 
А тези неща светът се е сблъсквал и отпреди, така, че нищо ново под небето и никой няма извинения…
 
Затова, нека всички действаме по-разумно. И аз съм човек на рисковете, но тук се запознаваме с рискове, с които тепърва трябва да се пренапишат някои стратеии за спряване с тях.