Човекът паяк съди една от водещите световни компани

Една от водещите световни компании за фото и видео техники използва образа и историята на Иван Кристоф

Човекът паяк съди една от водещите световни компании за фото и видео техники за 200 000 долара

Toronto SunТова се случи на едно Халуин Парти в Торонто. Облякох си костюма на Човека паяк и си сложих и снимах с тази видео камера, когато към мен се появи една красива дама и ми каа: “Здравей Иван Кристоф. Как си?”

Попитах я откъде ме познава, та аз бях още пресен в Канада – а тя ми отговори: “Е как, та ние направихме цяла брошура и ПР кампания с теб за една от световните марки”… Останалото е последицата…

Най-добрата адвокатска кантора в Канада ще движи делото на емигранта

автор Константин Ранев, в. 24 Часа, стр. 25, 11 април, 1998г.

Световноизвестна фирма за  фотографска и видео техника използвала българския човек паяк в канадска реклама. От правни съображения не споменаваме името.

Спецът по височинни инспекции на небостъргачи Кристоф е в България от месец, за да събира роден екип за спасителната конференция в Северна Америка през септември.

Иван Кристоф имигрира в Канада преди 5 години и сега живее в Торонто. Там се слави като майстор по височинни ремонтни дейности и спасителни акции.

Кристоф съобщи за “24 часа”, че вече е подал иска срещу тази фирма за 200 000 долара обезщетение. Предметът за скандалния процес е с реклама на  брошура на фирмата, излязла през 1995г. В нея компанията рекламира новата си видеокамера… Когато Кристоф я вижда

прекосяват му се краката

В първия момент той е стъписан от изненада. В рекламата се разказва как син на бивш български емигрант в Канада успява да се наложи благодарение на новата си камера на… Когато се зачита в написаното Кристоф се хваща за главата и почервенява от гняв. “Вътре беше пълно с … и лъжи (объркан е моделът на камерата, която Кристоф ползва с по нов, който се рекламира в брошурата). На снимката ме бяха портретирали извън контекст в стойка на плейбой, който се пъчи и позира като самонадеян… и едва ли не живее и диша благодарение на камерата…, потресен е човекът паяк.

В разрез със законите на Канада и без знанието на Кристоф в рекламата фигурира името му, снимка в цял ръст и логото на неговата компания “Айгър”.

“Фирмата излъга совите потребители, че ползвам новата камера… Аз всъщност никога не съм я виждал, камо ли да я докосвам”, кълне се Кристоф. Фирмата се насочва към Кристоф след голяма публикация за подвизите му в най-големия местен вестник “Торонто сън” с всекидневен тираж от 400 хил. екземпляра. През юли 1995г. вестникът отделя цели две страници, за да разкаже за сагата на един млад българин, който емигрира в Канада за да търси по-добър живот. В сензационния репортаж Кристоф за първи път е наречен Човекът паяк. Нашият юнак е заснет в акция по фасадата на 7-етажна сграда. Щракват го как работи с видеокамера в екстремни ситуации.

С тая статия, превърнала се в хит, Иван Кристоф съзира началото на перспективната кариера в света на рекламата. Чоекът паяк има намерение да се пробва да стане рекламно лице на някои компании за производство на фото- и видео техника. Но той е отбягнат от тях под претекст  че неговият имидж вече е бил използван.

По време на репортажа Кристоф използва стара употребявана камера, която купува с последните си пари, като се лишава от автомобил. “Но канадските капиталисти дори измислят цяла история със сюжет за новата камера… Те буквално изпързаляха и се възползваха по най-долен начин от незнанието на един български имигрант”, оплака се Кристоф. Снимките за реклама са взети от фотографите на вестника. Но Иван не е давал никакви права да ползват имиджа му с рекламна цел.

В канадския клон на фирмата приемат с иронична усмивка предложението на Кристоф за разговор. Казват му да изчака, за да обсъдят ситуацията. Чак след месец му пращат писмо,  че всъщност се “радват”, дето той използва тяхната камера, и му желаят успех. Нo да не забравя, че те не са негови спонсори и нямат намерение да стават такива. Много скоро Иван получава подкрепата на една от най-добрите адвокатски кантори в Канада, фирмата “Ланг Миченер”. На предстоящия съдебен процес

ще го представлява маститият адвокат

Марк Мичел, специалист по запазени марки. Иван Кристоф има пълната подкрепа на редица правителствени и доброволни спасителни агенции.  На негова страна са и безбройните му фенове, ученици и последователи.

“На война като на война”, казва човекът паяк. Щетите му досега надхвърлят десетки хиляди долари, но със своята репутация той е абсолютно сигурен в успеха си.

Делото срещу фирмата вече е заведено в съда на провинцията Онтарио с над десет точки обвинения.

Spiderman... on a wall near youЗабележка: Топ статията ” Spiderman on a wall near you…” на в. Toronto Sun

Снимки:
Факсимилие на рекламата, която отрадна имиджа на Иван Кристоф, най-известния българин в Канада.

Иван Кристоф виси самопъверено