About This Project

Dubai Helishow 2010 | 2012 |2014

  • H.H. Shaikh Majid Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Chairman of Dubai Culture and Arts Authority inaugurated the Dubai Helishow 2010 and visited our photo exhibition.
  • H.H. Shaikh Mansoor bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum visited our photo exhibition at the Dubai Helishow 2010.
  • H.E. Sultan Bin Saeed Al Mansoori, the UAE Minister of Economy visited our photo exhibition at the Dubai Helishow 2012.
  • H.H. Shaikh Mansoor bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, who by now is a helicopter pilot,  visited our booth  the Dubai Helishow 2014

 

Веселина Ангелова от в. ТрудИновации извън въображението
Автор: Иван Кристоф,
Публикувано във вестник Труд и други.

Desi Kolev

Princе Мансур

Каня любителите на екстремните и планинските спортове да се създадат контакти от водещите спортни организации за екстремни спортове и ДА ПРЕДСТАВЯТ НАЙ-ДОБРОТО ОТ БЪЛГАРИЯ с красиви въздушни кардри от родината ни. Целта е да поканим у нас желаещите от Близкия изток, които освен пустиня и море, си нямат друга природа.

Имам възможност да участвам на Дубай Хелишоу с фотоизложба ForBulgaria, която ще се посети от Принца на Дубай и други представителни ВИП личности на 6ти, участие във въздушна демонстрация с Полицията на Дубай на 7ми и презентация на 8ми ноември. За събитието мога да направя сериозен предварителен ПР и пресконференция за български новаторски инициаитиви в сферата на вертикалното и въздушното спасяването, както и след завръшането си по повод на новаторските идеи за сигурност и промотиране на дестинации в България чрез изкуството, както е направил и Леонардо да Винчи. 

По време на Дубай Хелишоу нможе да бъде представена концепция, която може да отвори нова глава в авиацията и историята на въздушно спасяване. Mid Air Rope access System – M.A.R.S.  В този случай, за първи път в света ще се представи концепцията за най-уникалния вид спасяване по въздух въздушно спасяване. Тенденцията в строителството на мегаполисите по света е да се строят все по високи сгради. С построяването на Бурж Калифа и супер високи сгради, като Роус Раян бай Ротана  в Дубай, височинните строители стават все по смели. Затова и решението ми за отреагиране на при кризи създадени на вертикала на небостъргачи е да се предприемат все по-смели стъпки.

Workshops for Rope RescueОказа се, че аз съм единствения в света известен доброволец летец-спасител, който е инициирал серия от тренировки с частни хеликоптери и сам е инвестирал в тези скъпи удоволствия. Като се има в предвид, че първия ми полет ми струваше над $6000 за по малко и от час летене под хеликоптера, не е за учудване. Няма даже и да споменавам, колко трудно се взимаха разрешения за експериментални полети над градски условия и при това, с частна авиация. Нямах кола и си събирах парите за нея доста време, но те буквално бяха похарчени във въздуха за минути. Любовта ми към авиацията бе толкова силна, че прекъснах следването си в университета Ryerson в Торонто, за да си изплатя летателните часове.

Princе МансурЕдно от впечатленията, което бе направило на няколко световните агенции е проекта M.A.R.S. (Mid Air Rope Access), който представих пред Принца на Дубай, Шейх Мансур бин Ал Мактум, по време на срещата ни в Дубай Хелишоу 2014. Той специално дойде на щанда ми със свитата си и видя снимките, в които бяха представени съвместните ни летателни подготовки с Авио отряда на Жандармерията, с командир на полет – полк. Панайот Кондев, на Авиобаза Крумово с командир на полет ген. Златко Златев (тогава той бе подполковник) и експерименталните полети с пилоти на гражданската авиация в  стил дуо-двойна връзка, за въздушни операции от борда на хеликоптер с един двигател. Аз самия измислих и наложих тези термина Т.Е.А.М. (Two Emergency Airmen)- олекотена система oт само двама човека – пилота и аз, с която направихме първата въжена операция с централно окачване на спасителя от хеликоптера ENSTROM 480B. В последствие направих с друг пилот първата по рода си каскада със скачане над вода от въздуха (без парашут, разбира се) от борда на хеликоптер Robinson 22. Oт компанията производител на първия хеликоптер са изискали веднага видеото… а този вид операции предизвикаха доста голям дебат, както в България така и навън.

Studio for Visual Communications and BrandingИнтерес към проекта ми проявиха и няколко снимачни екипа,  които имат дългогодишен опит в заснемането на иновативни проекти и показването им на световната сцена . Първото нещо, което ги е грабнало, когато са проучвали какви са интересните перспективи за филмиране на ТВ продукции, които да предизвикат достатъчно интерес, за да си възвърнат инвестициите е как един доброволец прави и само-финансира въздушни операции, които даже властоимащите, “Тhe Power That Be” и мощни организации с бюджети за над милиард долара на година не биха си позволили. Такъв е случая  с тристранната спасителна система 911 (Полиция, Пожарна и Бърза помощ в Торонто, Канада) които въпреки невероятни си бюджет и над 15,000 високи сгради, няма собствени ресурси за аварийно спасителни операции по въздух. За справка, още преди 10тина години, само бюджета на Полицията на Торонто бе над 610 милиона долара. А този на Пожарната е многократно по-голям. Пример за това е, че за всяко получаване на сигнал от противопожарна аларма, засякла дори дим на висока сграда, по закон пристигат три пожарни коли до 3 минути на всяка точка в града. А аз освен за тренировки, участвах неколкократно с хеликоптер и за благотворителни демонстрации.

Dubai HeliShow Sheikh MadjidТова което предлагат тези филмови компании е, че те ще заплатят за заснемането на филмите и излъчването им. Единственото им условие, е че аз трябва да имам договор и работа с други компании и те чак тогава ще ме следват. А аз съм доброволец и стриктно си спазвам правилото да не получавам пари за спасителни операции. При мен нещата в това отношение винаги са били чисти – никога не съм взимал и не бих допуснал да взема пари за животоспасяващи мисии. Бизнеса ми  е в съвсем друга посока а доброволчеството си е доброволчество – некомерсиално. Затова, за да се заснемат тези кадри, провеждаме в момента преговори с чуждестранни компании, които имат интерес не само от популяризирането на това начинание, промотирането на дестинациите си, но и са заинтересовани да разработят иновативни и по-ефективни методи за аварийно отреагиране и спасяване на човешки живот по въздух.

presentations of Fortis in DubaiЗа съжаление в България нямаме частни мощни хеликоптери, нито екипажи с достатъчно дълъг нальот (летателни часове), самоувереност и смелост, за да извършим заплануваните ми проекти. Въпреки, че сме провеждали многократни разговори, срещи и комуникации, частната ни авиация не е в състояние да извършва дръзки полети и въжени операции с хеликоптер в екстремни ситуации. Иначе това би било чудесна инвестиция за България, да се финансира от чужди компании, които биха платили не само за филмирането на екипа си, но и на нашите авио компании. А България би спечелила от рекламата по световните телевизии, които биха достигнали милионни зрители.

За такъв вид заснемане, ще подбера партньори, с които ще представим изключително полезни дейности за обществото и положителен имидж за туристически дестинации. Щом заснемането се прави от високо, то ще промотира и туристическия бизнес. Стори борда на сценария ми така е изготвен, че би могъл да направи реклама на България, каквато и с пари не може да се купи! А България има нужда от икономически рационални решения и безвъзмездни инвестиции от други държави и компании биха били от полза за всички. Още повече, че като при такива инвестиции, каквито се очаква да направя у нас ще бъдат много кратно увеличени, когато тези снимкови материали и филми ще се използват в промотирането на излъчванията им и самата дистрибуция по медийните канали.

Проекта, който съм предположил за заснемане е възбудил интерес към идеята ми за Височинно въздушно спасяване на супер високи сгради, на стотици метри над земята. Там голямото предизвикателство за пилотите е, че заради високото им позициониране, високо над референти точки и ориентири като дървета и сгради, е много трудно за пилота да се ориентира, въпреки ако има най-прецизните GPS системи и автоматично маневриране. Едно поклащане на ръката на пилота над лоста за управление, дори с милиметри, може да го отмести на метри. Като се вземе в предвид и въздушното течение и турболенцията, която се образува около върхът и горната стена на супер високи небостъргачи, малцина са пилотите и моделите на подходящи за тази цел хеликоптери…

With #nikonJ1, #Fortiswatch, #BurjKhalifa, #Dubai, #WorldAIShow

Going behind the bars in Dubai

Dubai is a huge attraction for Bulgarians and Canadians, seeking warmer climes in the temperamental weather. The country, as is the case in the wider United Arab Emirates states, is subject to strict rules, regulations and customs steeped in tradition. This means those visiting would be best advised to double-check laws before travelling. One activity, which is particularly commonplace but may get Bulgarians and Canadians in steep trouble, is taking pictures of government buildings.

В този контекст трябва да се внимава къде кой къде снима, защото: според Дубайските закони, в ОАЕ е забранено да се прави туристическо селфи пред определени сгради. Законите и традициите на Дубай са много различни от тези в Обединеното кралство и България. Съвършено невинно туристическо селфи извън сградата може да има огромни последици за британците и българите в ОАЕ, дори да доведе до лишаване от свобода. Но каква конкретна поза трябва да избягват?

Това, в комбинация със селфита извън съдилищата, военните зони и пищните дворци, може да е повод за глоби или задържани в страната, за да бъдат подложени на наказателни обвинения.

Законите на страната забраняват такива снимки, а разпознаването на самолети (plane spotting) също се счита за подобно престъпление.

Затворническите присъди могат да варират от една до три месеца в затвора или глоба до 5 000 Dh, според адвокат Юсеф Ал Бахар.

Затова съветваме българсите туристи да се запознаят с много различните закони за снимане, като прочетат информация по темата преди пътуването си до Емирствата. В повечето области, като обществени зони, има знак, че не можете да направите снимка.

Date
Category
Projects
Tags
Dubai, H.E. Sultan Bin Saeed Al Mansoori, Helishow, Rescue Demonstation, the UAE Minister of Economy