A.I.R. БИСТРИЦА: Екстремни тренировки за летци и журналисти

“Здравейте. Организирамe отворен за всички Extreme A.I.R. Fest и Ви каним да се включите в организацията му. Това е част от инициативата #ForBulgaria и за тази цел можете ни пишете на fb.com/ProjectExtreme”

Деян Веселинов: … Екстремни тренировки и изпитания, които са комбинирани по много странен начин, за журналисти от една страна, а от друга за летци….

Мирослава Иванова: …и за доброволци, хора, които могат да станат доброволци.

БИСТРИЦА A.I.R.: тест драйв за журналисти с аварийни коли за издирване и спасяване, тренировки на въже, работа с дронове, спасителни акции по земя, вода и въздух. Подробности сега със Злати Зехирова от Бистрица. Злати, добро утро. Какво още ще се случва при теб.

Златина Зехирова на Живо: Добро утро. Ние сме в Бистрица. Виждате отзад този балон, който по първоначалния план за живото включване бе да можем да полетим на него, само че, заради това, че става термично на него, както се изрази този специалист в жълтата тениска ако можете да го видите. Няма да можем да летим и както виждате той смъква балона и мисля, че след секунди той сам ще може да ни обясни той малко повече защо се наложи да смъкнат балона. Иначе тук е Иван Кристоф, който е организатор на самото събитие тук и ще ни обясни за самото събитие и защо има тук аварийно спасителни машини тук и какво ще се случва тук.

Златина Зехирова: Добър ден. Обяснете ми защо няма да може да се осъществи така добре планираното летен с балон.

Иван Кристоф: Здравейте, добро утро на всички. Аварийно спасителни машини, отзад напред, са на приятели, които дойдоха и подкрепям за да се а популяризирам идеята, че всякакви хора, от всякъде, без значение дали са били по въжета, дали са експерти, могат да се включат в доброволческата спасителна организация. И за това обхванахме трите елемента, земя, вода, въздух, като прибавяме и четвъртия, който вече е вече комуникации. Това, което виждате в, че имаше баджи, екстремно скачане и това е пилота от Адреналин, Росен Касабов.

Росен Касабов: С бънджи скоковете от балона започваме от шест часа сутринта. Между 6-7 часа, когато времето когато времето е спокойно. Сега когато слънцето напича земята, започват да се откъсват термични потоци и стават завихряния и турболенции, които пречат на балона и това е свързано с безопасността. Когато вдигнем балона, ако някоя термика се откъсне в този момент, се получава турболенция и може да свали балона много бързо надолу. И затова прекратяваме за днес скоковете. Направихме около 25 скока и утре сутринта пак сме тука.

Златина Зехирова: Добре Иване, сега да се върнем към теб. Аварийно спасителните екипи вече са следващата точка от плана и стигнахме дотам, че  съчетавате въздух вода и земя.

Иван Кристоф: Да и четвъртия елемент, космическия, както го наричаме, защото както виждате това е „космос“, който понякога обхваща и комуникацията. Това е хибридния, защото това е много важен елемент.

В една реална ситуация, това е точно това, времето се променя и в много важно да бъдеш готов да реагираш много бързо. Сега много беше важно и да има фактора „Шокова терапия“ за спасителите с бънджи, за да се подлагат на реални  и максимално близки до критични ситуации условия. Така, че по късно ще се преместим и на другия баир, където мястото  е известно с това, че доста парапланеристи са се учили да летят, включително и аз. Също така, ще се правят тренировки с много здрави момчета. Имаме и Ангел Караиванов, който е световния шампион по граплинг.  

Златина Зехирова: Виждаме и парапланеристи горе. Надявам се, че камерата ще съумее да ги покаже.

Иван Кристоф: Да, Тук става въпрос за безпилотно летене и управление на дронове. Вече сме 21 век, така ,че ще се възползваме от всякакъв вид на техниката.

Златина Зехирова: Но каква е идеята на парапланеристите в момента?

Иван Кристоф: Много важен елемент е,  че леката и ултра леката авиация могат да се изпълняват за Издирване и спасяване. Първо тя е и най-ефикасна, т.е., икономически рационална, и трябва да се вземе в предвид, че това може да се получи само в добра комуникация  с „тежката“ авиация и е важно да има много добра комуникация, защото бедствената ситуация и авариите не е място за запознанство. Идеята е при спасяването  да се подобрят условията на жертвата а не нещата да станат по зле.

Златина Зехирова: Използвани ли са тези възможности, които Вие показвате тук в реална ситуация, в бедствията, които така или иначе се случват за изгубени хора в планината, пожар.

Иван Кристоф: Да ще помоля един приятел Асен Пиперков, той да коментира. Също така, едно от основните нещата защо избрах Бистрица, е че всъщност знаете за пожара в Бистришкото плато/бранище и тогава Кмета на Бистрица…

Златина Зехирова: Имате само две секунди г-н Пиперков да кажете, използвани ли са тези техники в реални ситуации?

Асен Пиперков: Използвани са в Мизия, в Смолян при бедствията зимата и наводненията в Мизия. Доброволното формирование взе активна дейност за преодоляване и спасяване на последствията след бедствията.

Златина Зехирова: Да, реално използваеми са.  Техниката е използваема и не само за спортния евент за който ви разказваме. Надявам се в обедната емисия да покажем не само аварийно спасителните екип в действия, обучително действие, за да могат все пак да помагат и в реални ситуации на хора, които имат нужда от помощ.

Мирослава Иванова: Със Златина Зехирова ще продължим да следим за новините от Бистрица днес.

 

Hot Air ballonningНа следващия ден, в неделя, Иван Кристоф предложи идеята “Полет над Седемте Рилски езера” по времето на полета му с балон, на който той покани Пламен Мирянов:

“Защо вместо или преди да правиш плановете си за полети над Мелник, да не направим такива над Седемте рилски езера? Ето виж, като погледнем към Белчин, където трябваше да стане това въздушно и още по-мащабно събитие ( в посока към Рила планина), но бе отказано в последния момент, в същата посока, като го прескочим, можем да направим ‘Полети над Седемте Рилски езера’.

Даже да има и семиотика и нумерология: 7 месец, 7 езера и 7 балона…”

Полет над България с топло-въздушни балони