Eurocopter AS 355 f1 Helicopter and Bell heli Moto Rescue

University of Toronto’s friendly neighborhood Spiderman

“Много съм горд, че детето ми вече е прието с високо отличие в University of Toronto, най-престижния университет в Канада, в Life Sciences, с изучаване на неврология с цел да стане лекар. Там имах честа да уча с проф. Уол, световен авторитет в психологията и тя ще започне с този предмет в Ауата на Университета, където и аз ходих на лекции а леля ми, проф. Bogmila Welch-Ovcharov, PhD, направи милиардера Иги Канеф – „Доктор хонорис кауза”. 

Споделям превода на статията на Университетския ни вестник, когато след лекции, ходих да летя, а преди това си купих на изплащане през кредитната си карта първия хеликоптер, с мокър лизинг за екипажа му, за да направя първите си световни рекорди. Знам, че детето ми ще ме надскочи.” Иван Кристоф

 

“Ч0века паяк от Университета на Торонто” –  Спайдеърмен  от приятелския квартал на U of T”

Read the full story at the University of Toronto “Varsity” Newspaper 

Превод от ГУГЪЛ на статията на Грахам Скот от Унивверситетския вестник “THE VARSITY” 

Air Rope accessПодобно на много Торонтонци, Иван Кристоф искаше да изпусне кмета Мел Ластман от хеликоптер.

“Неговият екип смяташе, че това не е добра идея”, каза Кристоф. Така че той трябваше да се задоволи с спускането на въже от висящ хеликоптер, качването на Кмета на Торонто, поставянето на кмета на ракетночервен мотоциклет и ускоряването му за безопасност. Първоначалният план- и това щеше да е световен рекорд- беше да вземе кмета със себе си, за да могат заедно да се качат на изчакващия мотор Yamaha R-6 на Човека паяк. Cest li vie.

Spiderman on Yamaha r6Кристоф е мозъкът и смелостта зад Eiger Rope Access Work Inc., неговата компания, която отива на места, които други компании не могат.

„Той е специализиран в недостъпни места“, каза той, като опасно тесни первази по страните на сградите, неравен терен, където наземните превозни средства не могат да се движат достатъчно бързо, и в един случай от долната страна на SkyDome.

Каскадата му с Мел Ластман през септември беше демонстрация на това как работи Кристоф; той показа уменията си на участниците в ежегодния Благотворителен голф турнир на кмета. Но най – накрая Кристоф получи желанието си да издигне градски служител на небето през октомври, когато пътуваше за родната си България: закачи Даниела Русева, кандидат за кмет в град Шумен, на въжетата си и я издърпа отстрани на сграда.

„За да покаже, че е по – смела от Джордж У. Буш“, засмя се той.

Rappelling in SkydomeТой започва да работи с въжета като продължение на обичайните си развлекателни дейности у дома в България, „парасейлинг, парашутизъм, алпинизъм, знаете“, каза той. „Започнах да работя с въжета с моя бизнес, Айгер. Дойдох в Торонто заради високите сгради.

„Машиностроенето е моят опит“, каза той, докосвайки екрана на своя брониран лаптоп (на заем от американската армия, за да може да провери доколко издържа на злоупотребата му). „Традиционната работа е да влезеш“-например от страната на едноетажно жилище-и да решиш проблема. Но това, което правя, е да вляза и да получа подробности какъв е проблемът и така да предотвратя проблемите по -късно.”

Университета на ТоронтоКристоф, който изучава философия и психология тук в U of T (Университета на Торонто), искаше да направи една от своите демонстрации на хеликоптер по време на полувремето на 4 октомври. Но не можеше да се случи.

„Ентусиазмът му е заразен“, каза Дженифър Джоунс, директор по комуникациите на Факултета по физическо възпитание и здраве, „но цената и отговорността бяха просто извън нашия обсег. Имахме само около седмица за подготовка.

„Хеликоптерите са скъпи“, добави тя.

Но демонстрацията беше само част от плана на Кристоф. Ако той има своя път, U of T ще има свой собствен доброволчески екип за спасяване от въздуха, който ще се обучава да изпълнява бързо трудни спасявания. Той казва, че има ясна нужда от такава услуга, не само в U of T, но и като цяло в Торонто.

„911 е ограничен по отношение на аварийно реагиране“, обясни той. „Имаше случаи, в които те отказваха да се включат в извънредни ситуации, защото това би застрашило безопасността на хората им. Що се отнася до спасяването с въздух, те нямат опит, който да съответства на нашия. ” Той посочва като пример терористичните атаки от 11 септември: „Можехме да спасим човешки животи“.

Но наистина ли U of T се нуждае от такъв екип? Кристоф е съгласен, че може би никога няма да го направим. Но това не е извинение за неподготвеността.

„Това не е проблем, докато не се случи“, каза той. „Не е имало инциденти, така че те не са похарчили парите за екип за спешно реагиране.“ И той се чувства разочарован, защото факултетът се движи бавно по неговото предложение.

„Това е в много младшите етапи в момента“, каза Джоунс. „Ще отнеме известно време, за да разберем какво се случва. [Иван] ни посочи, че след 11 септември това е нещо, за което трябва да помислим.

„Работих толкова дълго в този спасителен екип“, каза Кристоф. „Това отне толкова време. Свърших упоритата работа. Бих искал U от T да стане източник на този проект. Той има репутацията и има сградите-защо да не ги използвате? ”

Докато спасителният екип не поеме въжетата, Кристоф има повече от достатъчно в чинията си. „Работата ми е толкова специализирана, обикновено ми се обаждат, когато никой друг не може да го направи“, каза той. „Избирателен съм с клиентите си.“

Но той не е в това заради парите.

„Приятно е да заспиш и да направиш нещо положително за обществото“, каза той. „Не пия, не пуша. Идеята ми за забавление е да виси на въжетата.

“Чувствам се като у дома си във въздуха.”