Frotis-Amadee Dedicated to the concept of creating the  Rescuer of the Future We support projects around the world that build a stronger community of innovators, experts and rescuers.

6 ценни урока от филма “Марсианецът”

Филма МАРСИАНЕЦЪТ много ме впечатли, защото показва начина на мислене на Ръководството на една организация и много елементи, които ме накараха да се замисля относно моя проект за създаване Дом на спасителя на бъдещето и обучаване на следващото поколение спасители. В него добре е показан ефекта, който започнахме да изграждаме с дистанционен хибриден моноринг, колко е важно моменталното оповестяване и на лошата новина, за да не се спекулира и дори кадрите за видео записа в лабораторията, каквато имаше и във филма АВАТАР, астронавта обяснява ситуацията и оставя дигитално съдържание, което да обясни неговия Situation report.

In the BLADE RUNNER movie, early in the this Century, advanced robot evolution  - beings virtually identical to a humans - known as a Replicants,  were superior in strength and agility, and at least equal in intelligence, to the genetic engineers who created them. Their enhanced strength made them ideal for the idea for the Enhanced Rescuer that we, the R&D INNOVATION TEAM want to work with partners like Fortis Swiss Watches.. That is a good sample of Re/scue/plicants that can be used in the hazardous exploration and colonization of other planets. Освен, че това е книго издаване и кино продукция, това е един много добре обмислен филм, с научно-образователен характер, където учени и фютуристи са се заели на сериозно с темата, тъй като това не е само една мега скъпа инвестиция, но това е и визията за бъдещето, в което не само, че ч0век ще стъпи за първи път на чужда планета (Луната е само спътник), но и се разкрива задвиването на един Евакуационен план. Защото както бе казал Президента Джон Кенеди, “Нашата мисия за това десетиелтие е да изпатим човек на Луната и да го върнем безопасно” – това е ключовата дума – безопасно!

Тъй като имам деца,с които надявам се ще бъдем не само свидетели на това предстоящо уникално събитие и постижение в близкото бъдеще, но ше им дадем хубав пример как да мислят в критични ситуации, когато нещата изглеждат дори безумно страшни и невтзможни. Още повече, че с партньори от Швейцария, работим по един новаторски проект и винаги разработвам по няколко Worst Case сценария за всякакви ситуации в екстремални условия, на които не само се подлагам, но и паля приятели и други хора в екстрмни спортове и проекти. 

Специално за проекта AMADEE на Австрийския космически форум, култовата швейцарска марка часовници FORTIS (с над 100 годишна история), създаде Специална серия, които да бъдат тествани в пустинята на Оман, за да участват в Extreme/Екстриймна симулация на условията за живот и работа на планетата Марс. 

 

Може да има моменти на вашето пътуване към вашите цели, когато ситуацията изглежда безнадеждна. Когато погледнете напред и не виждате нито един път, който да ви отведе там. Какво правиш тогава?

Представете си, че са ви предполагали за мъртъв и изоставен на мисия до Марс, само с минимално оборудване за поддръжка. Това е предпоставката на „Марсианецът“, роман на Анди Уиър, който бе превърнат в основна кинова продукция.

Бихте ли се свили и да умрете? Или бихте, както главният герой Марк Уотни, да продължите да правите всичко, което е по силите ви, за да си осигурите оцеляване и максимално спасение?

Ето 6 урока, които можем да научим от героя Марк Уотни, докато се сблъсква с безнадеждна ситуация:

1. Фокусирайте се върху момента
Когато Марк откри, че е останал сам на Марс, той разбра, че отчаяно няма късмет. Но той не искаше да умре на повърхността, така че той успява да се вмъкне в само самоподдържащото се жилищносамоподдържащото се жилищно Hab и се погрижи за раните си.

Дори знанието, че ситуацията е безнадеждна, не спря Марк да предприеме незабавните действия необходими за осигуряване на краткосрочното му оцеляване.

„Силата за създаване на по-добро бъдеще се съдържа в настоящия момент: Вие създавате добро бъдеще, като създавате добро настояще.“ – Екхарт Тол

2. Опитайте се така или иначе
Когато Марк беше изостанал, първата му реакция беше да мисли, че ситуацията е невъзможна. Но, въпреки че „знаеше, че е безнадеждна“, той „опита да запали комуникационния масив“.

Ако все още не сте опитвали, не знаете със сигурност, че дадено действие няма да успее. Въпреки че не всичко, което опитате, ще успее, 100% от нещата, които не опитате, ще се провалят, просто поради липса на опит.
 
3. Прегледайте ситуацията си и направете равносметка
След лек сън Марк се почувства малко по-обнадежден. Той направи равносметка на запасите си и установи, че има храна, която да му издържи 300 дни. Hab беше непокътнат, а окси(кислородо)генаторът работеше. Той намери един Rovers заровен в пясък, но иначе функционален; същото с панелите от слънчеви клетки. Вземането на вода също работеше, но нямаше резервно копие.
Въпреки че нямаше решение, което да му помогне да се спаси и да се върне на Земята, той знаеше с какво трябва да работи и как може да отговори на краткосрочните си нужди за оцеляване.
 
4. Направете краткосрочен план
Марк знаеше, че следващата мисия на Марс, Марс 4, ще пристигне след около четири години. Планираното място за кацане на Марс 4 не беше на същото място, където беше, но той смяташе, че ако успее по някакъв начин да общува със Земята, те може да успеят да организират спасяването му.Въпреки че не знаеше как може да оцелее четири години, той направи план за поправяне на радиото, за да може да се опита да общува със земята.Марк нямаше отговори на всичко и имаше само несъвършени отговори на онова, което знаеше, но продължи напред с план и цел. Той предприе действие, правейки най-доброто, което можеше за момента, и прецени, че ще реши останалите проблеми, докато продължи заедно.

5. Решенията не трябва да бъдат сложни
В цялата книга и филма Марк е гениален в решаването на много инженерни проблеми. Но голяма част от това, което прави, изисква само здрав разум или практически знания. Той дори използва обикновена стара лента за някои свои решения.

Той не се забива в мисълта, че има само един начин за решаване на проблем или че можете да направите нещо, само ако разполагате с подходящите инструменти. Той не просто играе по правилата; той прави правилата в движение.

Той създава практически решения на много от проблемите, които среща. Резултатите може да не са красиви, но те често работят. Прави най-доброто, което може с материалите, с които разполага.

6. Не се отказвайте
Една определяща характеристика на Марк е неговият упорит отказ да се откаже. Понякога изпада в депресия, но след това се събира и опитва нещо. Колкото и ужасна да стане ситуацията, той отказва просто да легне и да умре.

В един момент той казва: „Нещата не бяха на 100 процента успешни. Казват, че нито един план не оцелява при първия контакт с изпълнението. Ще трябва да се съглася. ”

Маркс приема неравности по пътя, дори ужасни неуспехи и просто продължава със заниманието си. Винаги има следващ проблем, който трябва да се реши и той винаги се събира, за да се съсредоточи върху неговото решаване.

„Никога не се отказвайте и бъдете уверени в това, което правите. Може да има трудни моменти, но трудностите, с които се сблъсквате, ще ви направят по-решителни да постигнете целите си и да спечелите срещу всички шансове. “- Марта

The MARTIANМарк Уотни може да е измислен герой, но уроците, които научихме, могат да бъдат използвани в реалния свят. Когато се окажете в застой, когато работите за визия или цел, помислете си: „Как мога да бъда като Марк?“