Hristo Botev – The Last Samurai of 1876

Поклон пред Христо Ботев и сподвижниците му. Ботев – уникална личност за историята на света – само с вяра, поезия и една шепа сподвижници – да се опълчи на могъща владическа световна империя. Да не се отчае, дори когато е видял най-грозното в народа ни и се е питал,, “Боже, кого съм тръгнал и аз да освобождавам?”

Христо Ботев през очите на самурая

Като истински самурай, отдава живота си на кауза, за която и умира. Той е примера за истинската любов – да умреш за това, което обичаш. Той е превъплъщения на идин от принципите на 武士道 – Пътя на война. Според моралния кодекс на самурая –  Пътят на война, Бушидо – морал, на който човек подчинява себе си и който предава на околните. В широкия смисъл на думата това е дълг към обществот: истинската смелост не е да се действа неразумно смело, а да влезеш в битка, която знаеш, че ще загубиш. Това е, което откроява Ботев и неговите сподвижници в последните им мигове, защото те са отдали живота си на една по-значима цел.

Короната нана поведението на такива хора е да поемат отговорност с цената на собствения живот. “Веднъж вече умрях, а да умра за родината е моя заветна мечта”, казва млад японец, инженер по далекосъобщителна техника, който по време на японско-руската война, сам, под град от снаряди и куршуми, прокарва електрически кабели. Според Иван Кристоф това са моралните принципи на Христо Ботев, които отново трябва да намерят мястото си в живота на следващите поколения.

В деня на Ботев да си припомним за Човека и хората, които са тръгнали и останали завинаги в Балкана – не за удоволствие а за народа си. Дори само една малка част от скъпоценното слово на един от най-великите българи и един от най-прекрасните ни поети. “Дружина тръгва, отива, пътят е страшен, но славен;аз може млад да загина..” те пронизва с актуалността си.

В навечерието на саможертвата на Ботев и сподвижниците му, през 2006 в галерията за изящни изкуства ’’Ромфея’’ в Пловдив, се проведе среща на мотористи  в чест на 130-Годишнината от подвига им. Събиттито бе по инициатива на Иван Кристоф, които показа за първи път необичайния поглед към света – с фотография от височините, които е покорил. Една от тях е първото изкачване на върха на най-високата кула в света през 2003г и 2004г.  Фото-арт изложбата ’’През окото на паяка” бе посветена на Христо Ботев и българите, които са пленявали поколения с моралните си принципи и висок дух. На този ден известният ни сънародник, койтое прекартал половината си живот в по света, представи своята философия и виждане за влияиието на Войводата в духа и морала на самураите. 

Арт-фотографията с визията на революционера-поет е представата. с която Иван Кристоф срявнява българския войн с японския владетел на меча Миямото Мусаши.

Обръщаме се към хората съпричастни към делото на Христо Ботев и да представят по нов начин посланията му, да ми пишат и като се свържем, ще Ви запознаем с проекта, който ще представи труда Ви и наследството на Ботев по света. Авторските права ще бъдат уредени правно и труда Ви заплатен. Вече направихме фото-кастинг с подходящи хора, но всеки, който вижда прилика с визията си близка до Ботев е добре дошъл да се включи в инициативата.

Поклон пред Самурая на България, поета саможертвал се във войн от ново поколение. Моралните принципи на Ботев отново трябва да намерят мястото си в живота на потомците.
“САМО ОНЗИ, КОЙТО Е СВОБОДЕН, САМО ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ЧОВЕК В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА”
– ХРИСТО БОТЕВ