Една въздушна акция показа това, което държавата не направи за Грабчо

Когато “спасителите” по черноморието ни ги няма, работата им я свършват истинските спасители. Те се появяват в момента и си отиват от този свят, когато има най-много нужда от тях. Поклон пред саможертвата на Григор и да почива в мир.

Поклон пред саможертвата на Грабчо, Иван и всички невероятни хора, които по същия начин са си отишли и оставили децата си без баща, защото не са били безразлични до последните си мигове живот….

На 16 ноември,  2009, разбрах, че откритото от спасителите женско  тяло под връх Ботев в Стара планина отговаря на описанието на изчезналата в началото на миналата седмица 42-годишна учителка от Велико Търново.

Засипаното със сняг безжизнено тяло на Емилия Димитрова е било открито от 30-годишния планински спасител Ясен Долчинков в трудно достъпен склон под старопланинския връх, на около 4 часа път от хижа “Васил Левски” над Карлово. Загиналата е била учителка в Природоматематическата гимназия във Велико Търново и участвала в туристически семинар за учители, организиран от местното туристическо дружество “Трапезица-1902”.

Жената бе в неизвестност от 8 ноември, когато напуснала хижата без телефон и екипировка. След като четиридневното издирване не даде резултат, за района на инцидента отпътува група от 15 опитни планински спасители от Велико Търново.

Изумих се да разбера, че многократно е било преустановенo издирването на жертвата и не е използвано издирване и спасяване по въздух. Завъртях няколко телефона от Виваком-ската си SIM карта и организирах поучителна демонстрация за извличане на пострадал от ръба на скала, закарването му на сигурно място и осигуряването на аварийна кола за транспортирането на “жертвата” – Кмета на гр. Горна Оряховица, инж. Йордан Михтиев. И всичко това в рамките на “Златния медицински час”. В него бе включена бойната дрямка, пиене на кафе и изитонична напитка ISORAY на Биогейм, разглеждане от високо на  на околностите и забележителностите над гр. Велико Търново, Арбанаси, Замъкът “Калоянова крепост” и др. Тъй като ми остана още време за да оползотворя времето за отреагирване в рамките на “Златния медицински час” решихме с пилота на вертолета да отскочим до съседното езерце и да тестваме новата система за извличане на човек от вода. Като доброволец за тестване на системи в кофти ситуации и спасител – изпитател сам се определих за “жертвата” която да се самоспаси в ледените води. Как ще извличаш пострадали и давещи се ако не си бил от другата страна на въжето? Дали и водоустойчивата екипировката на NIKE DRY-Fit ще ме предпази и изсъхне бързо…

Човекът паяк се спусна с хеликоптерСъщо така изпитах огромното желание да изпитам как би могъл, и за колко време би бил спасен приятеля ми Митко –  Грабчо, когато изчезна в морето след като спаси дете и се опита да спаси бащата. Тогава държавата се оказа безотговорно неподготвена да отреагира и спаси или издири телата на двамата мъже, които загинаха в опита си да спасят човешки живот. Всъщност тогава бе проявен акт на пасивно убийство от страната на спасителните служби, а поведението и начина по който тогавашната министърка на МИС Емел Етем е нарекла Габчо, направо си е за съд. Разбира се, никой нищо не направи по този въпрос…

Та навлязох аз в студената вода, за да раз-з-з-збера колко е смразяващо с-с-с-студен-н-н-но и плувах до центъра на езерото, за да се нормализира температурата ми с тази на водата. Така, както бих се чувствал все едно съм от отдавна във водата. Поставих се в ситуацията на удавения по време на учение спасител от военнен хеликоптер, когато поради неопитност и липса на установена сигнална комуникация с летателния състав  се получил фатален резултат. Тогава горкия човек се е опитвал да избяга от хеликоптера, който зависвал над него а долното въздушно течение го дави. Тоест създават се едни малки микорскопични но наситени пръски. С две думи ефекта от поливане с вода е същия, човека бяга от хеликоптера а той го следва. Жалко.

Rope RescueСега разчитах само на факта, че ползвахме по-малка летатателна машина. Иначе трябваше да се гмуркам…. А точно този момент, с натапянето на главата си в леденно студената вода, не ми харесваше. Ето го и задаващия се вертолет. Хвърлиха ми спасителния пояс, но още като го видях във въздуха, че е почти пристегнат ми се смрази усмивката. Не стига, че едвам издържах на поетия и задържан въздух, но и не виждах добре от слънцето и пръските. Абе, кофти, ама реална ситуация. Моята любима тема.  Отгоре на всичко и почнаха да падат едни джиесеми от високо… Горкия видео оператор.

Самозакачих се и ме извлекоха като онази крава от кадъра във филма “Апокалипсис сега”. И всичко това стана само за няколко минути.

А колко хора бихме могли да спасиме ако ни се обаждаха от номер 112. При това аз си финансирам разходите…

_________________

22.11.09
в. СТАНДАРТ: Човекът паяк спаси кмет

Човекът паяк спаси кмет 

Jordan Mihtiev and Ivan KristoffВелико Търново. Човекът паяк спаси кмет от опасна скала. Градоначалникът на Горна Оряховица Йордан Михтиев вчера увисна ранен над бездната и се наложи височинният спец Иван Кристоф да влезе в действие. Спасителната операция беше ръководена от Ганчо Даскалов, собственик на фирма „Ер конкорд“, която докара и вертолет над Петропавловския манастир край Лясковец. Инцидент всъщност нямаше, а целта беше да се покаже как Човекът паяк работи в екстремни условия по време на спасителни действия. Кметът на Горна Оряховица успешно влезе в ролята на пострадал със „счупен“ крак вследствие на инцидент с делтапланер и убедително висеше безпомощно на малка скала. Оттам хеликоптерът със специални въжета и платформа го пренесе до близката поляна на 300 метра, откъдето той беше предаден на спешна помощ. Веднага след приключването на демонстрацията се оказа, че в близкия язовир бедства удавник. Този път в ролята на жертвата влезе самият Иван Кристоф. Когато от хеликоптера му спуснаха спасително въже, той успя сам да се закачи за него и беше изтеглен невредим от водата. Иван Кристоф и Ганчо Даскалов обявиха, че ще работят съвместно в подобни спасителни операции, когато се налага ваденето на човек от воден басейн или спасяването му в планинска местност.
Иван Иванов

БНТ: Иван Кристоф показа уменията си във Велико Търново и Горна Оряховица

Видео:
Sea-Air-Land rescue
Aerial Rescue operations from single engine helicopter
Hely jump – Rapid access by air