Репутацията на България

Ниагарския Водопад

Репутацията на България

От личен опит знам, че има един съвсем логичен начин да те върнат от САЩ при опита да влезеш в страната и то е като те питат от къде си (още преди да ти погледнат документите),по каква причина идваш и какво възнамеряваш да прави там? А когато отговора е просто – бизнес, но нямаш Виза с B2 status, тогава става интересно….
 
FIlming over Niagara FallsС мен се случи нещо подобно пред много, много години, въпреки, че съм канадец, когато отидох на границата с колата си и асистентката си (фотографка) за снимки за Dicovery Channel. Посрещна ме една симпатична, но много сурово американка, офицер, на граничния пункт на моста на Ниагарския водопад. Всичко бе много хубаво и приветливо, до момента в който ме по пита от къде съм роден. А аз със самочувствието на потомъка на великите български царе и сънародници, казах със самочувствието на баш Бай Ганьо, че съм от София, България…
 
И тогава стана интересно, защото в мига, в който казах “Bulgaria”, тя замръзна, както и усмивката й и света около мен се промени. Цялата романтика се изпари и това го забелязах и в очите на спътничката ми, която усети промяната във ведрата обстановка и напрежението във въздуха. Тогава граничния офицер ме пита те ще ми платят ли за снимките и аз отговорих, че разбира се, че ще ми платят. Грешен отговор, Тогава тя ми поиска документите и посочи как да мина, за да заобиколя и мина в обратната посока, за да се върна от там от където съм дошъл – Канада.
 
И тогава стана интересно, защото аз пък се сопнах и я питах какво става тук, едва ли не какви са тези глупости, но…
 
FIlming over Niagara Falls with Ney York State Park PoliceСлед което й обясних, добре, да забравим парите, отказвам се от тях. Важното е да стигна до локацията и да снимаме, защото имах отговорността и за сигурността на снимачния екип, снимките трябва да станат, иначе как ще включим и Българското присъствие в документалния филм “Ragging Rapids” за американските и световните ТВ мрежи. Но полицайката просто ми каза: ” Не, щом си от България, няма как да ти повярвам!”.
 
И тогава стана интересно, защото…
 
… след, което се свързах с екипа от Дискавъри, а те се свързаха с екипа на Кметството на града от американската страна, които се свързаха със специалния отдел, който отговаря за всички снимачни проекти, които се свързаха с техните юристи, които се свързаха с мен, и след като разбраха, че имам компания в Канада, веднага изчистиха недоразумението, че е трябвало да кажа – Не, от Discovery Channel няма да ми платят на мен, а ще платят на корпорацията ми, която ще ми изплати на мен хонорара.

След което, специално да ме посрещнат на граничния пункт дойдоха от полицията на Ню Йорк Стейт Парк, които да ме ескортират и покажат мястото, където щяхме да снимаме и….

Историята е уникална, но точно в момента си лягам и утре, като се върна в София, ще я допиша.