Академия за Спасителя на бъдещето

Витоша Боянския водопад The Future of rescue
Относно последния фатален инцидент при падане на младеж от горната част на Боянския водопад и супер бавния достъп до жертвата, имаме решение за разположение на хеликоптер.  По думите на очевидец, повече от час хората са били в пълна безпомощност и отчаянние, борейки се за живота му, докато диспечери на тел 112 са им искали точен адрес на водопада, иначе нямало как.  Мъжът е паднал от 25 метра височина до основата на водопада и до минута сигналът бе подаден, но човека е починал поне 15 минути преди да дойде първата помощ  двама служители на спасителна служба, с две раници, които не са доктори или парамедици.
 
Инцидента е станал след като мъжът си е изпуснал телефона и се е подхлъзнал, което показва последиците от невнимание, игнориране на елементарни мерки за безопасност и сигурност, и едно крайно рисковано действие на ръба на пропастта… Ето и видео по темата
 
Вчера огледах терена, където в горната снимка се вижда мястото от върха на Боянския водопад и в “мерника” се вижда мястото, където може да се тренират младежи да станат бъдещите доброволци въздушни парамедици.  Там наблизо има терен за Летателна хеликоптерна площадка, където може да стои на стендбай медицински хеликоптер и от там да полети и зависва над Боянския водопад в рамките на Златните медицински минути, за да направи целия транспорт с кацане до/над болницата или с близко място за презимяване в рамките на Златния медицински час.
 

Академия за Спасителят на бъдещето

Визията ми за височинно-планинско-въздушния Спасител на бъдещето и българския въздушен пожарникар и екстремен спасител, висящ на високо във въздуха над Дома на Спасителя на бъдещето – с най-добрата и устойчива екипировка, с летателния екип на ВВС (но с по-нов вариант с нова генерация на технологията), швейцарски часовник минал тестовете за планетата Марс, с български висококачествени дрехи, произведени от екстремни спортисти, най-добрия пожарникарски шлем с вградено осветление и Златен визьор, както се вижда само в най-горната снимка.

Домът на Спасителя на бъдещето с Драгер

Какъв е конкретния социален проблем за децата и/или младежите в България, върху който работите?
При най-младите, травмите/последствията от катастрофи, инциденти, агресивност и екстремни спортове имат най-дълготраен, потискащ и опасен ефект.

Защо смятате, че този проблем е значим и се нуждае от решение?
От личен опит го разбрах най-добре, когато на 23 май, 2017г. в рамките на една година, 4 годишния ми син бе свидетел на последствията 3 катастрофи и още страда от тях. В първата бях блъснат от кола докато тренирах с велосипед, но в останалите две, той бе в колата ни докато пак по вина на други шофьори, бяхме ударени. Така, че недиректно и директно, колкото по-млад и крехък е един организъм, токова по-големи и дълготрайни ще са здравословните и психологично стресовите отпечатъци в развиването и психика на младите. От тогава, работейки с детския доктор терапевт и специалисти, съм направил актуален анализ от първа ръка, с който самия аз съм си сменил приоритетите и тези, които виждам като нужда за внимание към възпитанието на младите.

Какво е Вашето иновативно решение на този проблем?
За съжаление СИГУРНОСТТА, и то особено на най-младите, не е приоритет в България, затова се фокусирах да открия коренна на този проблем и разработя няколко идеи за по-голяма сигурност в тази насока у нас. Една от тях е да изградя програмата-инициатива „Спасителя на бъдещето“, в която децата от малки ще се учат да станат големи, и не само да превантивно да избягват и оцеляват в екстремални ситуации, но да са подготвени за всякакъв вид благородни битки и създаване на свои положителни каузи, които ще ги развиват като по-пълноценни и благодетелни граждани.

Как работи предлаганото от Вас решение? Как то помага да постигнете вашите социални цели? Как сте развили един или повече продукти и как водят до социалния ефект, към който се стремите?
„Спасителя на бъдещето“ ще обхване няколко етапа, в които ще се работи според спецификата на психологичния и обучително методологичен подход, както и законовите ограничения, които засягат работата с непълнолетни деца. Първия обхваща предучилищна възраст, в която децата се записват на по-безопасни спортове, като плуване, тенис и голф.

Към коя от целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации може да се отнесе Вашето решение?
Добро здраве, качествено образование, чиста вода и санитарно хигиенни условия, възобновяема енергия, сигурна работа и икономически растеж, намаляване на неравенствата, .устойчиви градове и общности, отговорно потребление, борба с климатичните промени, живот под водата, живот на земята, мир и справедливост, партньорства за целите.

Кои са целеви групи на вашето решение и какъв е приблизителният брой на децата и/или младежите, които решението Ви ще обхване? Към коя групата от деца е насочено Вашето решение и кои са допълните групи от заинтересовани страни, които планирате да въвлечете в дейността си, за да осъществите социалните си цели?
Основните целеви групи са:

1.Пред-училищна група – до 7 години
2.Основна група – до 8ми клас
3.Гимназиална група – до 12 клас
4.Пред- университетска – след 12 клас – по модел в Канада, където автора на проекта е учил в Монарк колийдж за 13 клас в Торонто, Онтарио.
5.Университетска – създаване на клуб с доброволческо и предприемаческо предназначение, с което студенти ще се занимават и обучават с реални каузи и ресурси, с които ще подпомагат предшестващите групи и по този начин затворят целия цикъл от 0 до 24 години. Те ще бъдат привлечени и към Съвета, който ще работи и помага на останалите целеви групи.

Приблизителният брой на децата и младежите ще е до 5 души в група, по модел на спасителните организации, в които един спасителен отряд е до 5 човека. Към всяка една група ще има и „поддържащи групи от деца, които ще се развиват според своите дарби като поддържащ екип, каквито има в спасителни организации. Например – Творчески екип.

Към тези групи ще има Съвети на заинтересовани страни, като родители и хора от институции и компании, които имат интерес да подкрепят инициативата и с дейността си могат да упражняват допълнителен мониторинг на развитието на проекта, резултати и социални цели.

Към тези групи ще има Съвети на заинтересовани страни, като родители и хора от институции и компании, които имат интерес да подкрепят инициативата и с дейността си могат да упражняват допълнителен мониторинг на развитието на проекта, резултати и социални цели.

Как решението на проблема наистина има позитивен ефект върху децата и младежите, към които е насочено?
От юношеските си години участвах като доброволец в курсове по оказване на Спешна помощ и в последствие в Канада изкарах курсове на канадския Червен кръст, служих в 25 медицинска рота на Канадските (Reserve) войски в Торонтo и от наученото като методология на действия и обучения, създадох първия по рода си в света доброволчески отряд за иновационно височинно/въздушно спешно реагиране – H.E.A.R.T., който реши нерешените проблеми на най-високата кула в света през 2003 и 2004г., като имаше позитивен ефект върху намаляването до 0 (нула) на инцидентите в крайно опасната среда на работа на високо, в която след преди моята дейност и след завръщането ми в България е имало фатални случай с младежи. Затова и у нас искам да обърна огромна внимание на децата тъй като съм баща на момче и момиче и никак не ми е безразлично тяхното бъдеше, както и на другите деца, с поколението на които ще отраснат. За мое най-голямо съжаление българското училище не произвежда грамотни и мислещи младежи. Затова трябва да има новаторки подход в България, който ще бъде по модел на отиграни практики в академичните среди в Канада. Като възпитаник на Университета на Торонто – съм въвел нововъведения в работата и обучаването на студенти в България, които са били повод и на подражание от няколко университета у нас.

Как проследявате дали работата ви има (случаен) негативен ефект върху децата и младежите, към които е насочено?
Първо ще имаме обратна връзка с родителите/настойниците или със самите младежи, с които ще сме постоянна комуникация и на разположение 24/7. Там където е възможно и подходящо, ще ползваме технологии за мониторинг на здравни резултати, като например спортни измерения на пулсометри и холтери, тъй като и спорта ще бъде част от обучителната и развлекателна/разтоварваща програма

Как животът на едно дете или младеж е бил/ще бъде пряко подобрен в резултат от вашата работа? Разкажете една лична история на дете или младеж – реална или въображаема, за да демонстрирате ефекта от Вашата дейност.
В България, особено в София не е сигурно място за спортуване на деца и затова замених спорта на сина си с голф и средата, която му предразполага към по-успешен старт. Например, вече е на 5 години, и след като учи айкидо, за да осъзнае философията на му, сега изучава ментална аритметика, като следващата стъпка е да изучава калиграфия и изобразително изкуство, за да умее да работи не само с ума си, но и сръчно с ръцете си…

Какво и как ще измервате, за да прецените дали работата ви води до социалния ефект, който очаквате. Под „социален ефект“ разбираме дългосрочната позитивна промяна, която целите да постигнете за децата, с които работите. Как точно ще прецените, че вашето решение действително работи?

Ще измерваме как децата и младежите мислят и се развиват като индивидуалисти и работата им в екип. След което ще има състезателен елемент, който ще е паралелен и те сами ще си поставят реалистични цели, с които могат да си „сверяват ментално часовника. Ще се организират Арт фестивали, с които, като Леонардо да Винчи, чрез технологии и изкуство ще могат да се изразяват и разработват нови платформи за развитие на потенциала си. Доброволчески и новаторски инициативи, които подпомагат в сферата на Издирването и спасяването имат особен социалния ефект, когато те допринесат за реални спасявания. Такива инициативи за имали доживотна позитивна промяна, Не само ние, но и обществото и у нас и по света са преценили, че нашия опит и влияние действително работят.

Кои други организации работят по същия проблем? С какво това, което предлагате, е различно и по-добро? Очакваме да демонстрирате как Вашето решение е различно и по-добро от други решения, които вече съществуват в България.
В Канада на път за най-голямата конференция за Издиране и спасяване, пътувах с колата на Др. Роберт Кон, който основа фондацията “Smart risk” и ми сподели идеята си да замени кариерата си на неврохирург, който работи предимно с деца, за да работи превантивно, като ги учи как да избягват крайно рискови ситуации, които могат да ги парализират до края на живота им. Това, което предлагаме, е различно и по-добро с допълнението на новаторски edutainment, нови технологии и по проектиран към Европа подход за работа с младите? Бяхме сред първите, които създадоха модела за доброволци-спасители „Специализиран отряд за спасяване“ и дадохме пример, който даде тласък и бе като ракета носител за новото движение в тази насока, много преди навлизането ни в ЕС. Но заради ред фактори и ограничения, с които трябва да се съобразяване и на базата на опита ни у нас, решихме, че ще е по-добре да наблегне на по-младата и необременена генерация, която ще започне на чисто и ще изгради една модерна визия за Спасителя на бъдещето – в по-безопасна среда.

Имало ли е случай, в който работата ви по този проблем е предизвикала негативна професионална или обществена реакция? Ако да – моля разкажете ни какво се случи и каква беше вашата реакция.
Да, няколко. Описах случаите, но тъй като засягат трета страна, бих предпочел в интервю да ги споделя. Но точно такива случаи ме провокираха да създам нова стратегия по която да работя, за да променим нещата за по-добро в България. Всяка голяма промяна е въпрос на енергия, постоянство и търпение…

В единия случай поканих търговец на екипировка да участва в демонстрация по въздушно спасяване, с който имахме уговорка, че може да се качи с нас на борда на хеликоптера, като стане спонсор на екипировката, която ще остане за пожарникарите-спасители. Той бе поканен само като наблюдател и му разреших да си прави снимки, с които ако иска да се промотира и да се учи от мен и екипа на това, което очевидно му бе за първи път и успя да влезе там, където и с пари не може да се влезе. Поради неосъзнаването му на отговорността и сложността на операциите, където всяко едно излишно движение и особено несъгласувано вмешателство във въздушна тренировка и операция може да има фатални резултати. Но въпреки последицата от неконтролируема професионална … и дипломатично казано„ревност, както и криминално безотговорна самонадеяност и старание за саботаж на мисията, успях да се справя с предизвикателствата и да завършим успешно мисията.

Опитвайки се да вкарам новите технологии в спасяването, като например вкарването на GPS мониторинг и телеметрия на борда на хеликоптер това е даде невероятен отпор, саботаж на полета и нарушения на правилата за безопасност и сигурност, защото по този начин се прави мониторинг в реално време и това не дава възможности за манипулации и… Моята реакция бе да се справя хладнокръвно с умишлено организирания хаос и демонстративна враждебна обстановка, като игнорирам директни и недиректни лични нападки и въпреки всичко, да си изпълня мисията и да си направя необходимите изводи. 

Vertical Forest

Как ще развивате, разраствате и умножавате вашата идея, така че да подобрите живота на колкото е възможно повече деца в бъдеще?
Вече построих основното място за провеждане на летни лагери в подножието на няколко планини, където ще се състои Творчески/Тренировъчен център и на младите ще им се предостави възможност да творят и тренират по един иновационен метод за… Имам терена с УПИ и в момента съм в процес на получаване на разрешително за строеж на такъв SMART център в сърцето на София. Първата стъпка е да се изгради Rescue.One модела на самостоятелна обучителна единица, в която на всяко дете и младеж да се предоставят необходимите средства и познания, за да се изгражда и действа самостоятелно първо (без да разчита на друг, освен на себе си) и тогава започва работата в екип и по групи. Технологиите и познанията как да се използват максимално и ефективно, ще подобри не само живота, но и ускори прогреса им на развитие в правилната посока. Поради уникалния и интересни начин на обучение, сме убедени, че ще има привлекателен и заразителен ефект сред останалите деца.

Колко деца смятате, че ще обхваща дейността ви през 2024 г. (т.е. след 5 години)? Търсим социални предприемачи, които искат да създадат решения, които могат да разширят своя обхват, за да постигнат дълготрайна промяна за голям брой деца в страната.
В рамките на 5 години, смятаме да създадем модел на обучение, който след като мине Теста на времето, да бъде акредитиран от МОН и обучителни центрове. Туй като едното ми дете учи в елитно частно училище в Торонто и е учило по международно признат метод за детско възпитание, ще наблегнем на подход, който се е доказал по света и ще го доразвием спрямо българските условия и предизвикателства. Затова и лично съм подготвил платформата за София 2020, която ще се представи и на Dubai EXPO 2020. Като публична фигура, с двойно гражданство, международен опит и марково име, Посланик на марката и ексклузивен промотър на световни брандове, и експерт по дигиталните технологии и комуникации, ще разчитам и на мрежата от партньори и клиенти, които имам по цял свят, за да създам нови възможности на младите да се развиват извън границата на родината ни.

Какви източници на финансиране ползвате в момента за реализиране на описаното тук решение на социален проблем?
Изцяло мои и съм напълно независим.

Какви източници на финансиране планирате в бъдеще за реализиране и развитие на Вашето решение? Развиването на силен финансов модел е от ключово значение, за да можете да постигнете и разраснете Вашия социален ефект по устойчив начин.
Освен лични финанси, предоставям и моя техника (25 скутера) и лимитирани серии италиански и швейцарски часовници, както и платформата за Благотворителен търг и съм в процеса организиране на Голф и Тенис Благотворителен търг по модел на този, който направихме с Mел Ластман, Кмета на Торонто и събрахме $445,000 в рамките на три Голф турнира. Друг важен елемент е да обучим децата как да менажират умно времето си и създадат собствено творчество и идентичност, което да се учат как да го управляват, да се самоуважават и както е в Будизма – да са собствените си светила, да могат да мислят от малки като големи и да умеят да се ценят, да изграждат положително името си и да му придават стойност. И това е само основата. Тогава с приходите от тези търгове, ще могат да боравят и с реални ресурси в реално време.

Какъв е планираният размер на всеки от типовете приходи? Кои вече сте осигурили и кои – очаквате да осигурите: размера и типове на приходите, които планирате да осигурите само в рамките на 2020г.
В рамките на 100, 000лв. или предоставянето на Ателие-Студио, ще се изгради Mission Control Center, който ще играе ролята на Демо център за управление на кризи, ресурси, GPS мониторинг, дронове и навигационни системи. От мен ще е терена, който обаче съм в състояние да заменя в момента за една от следните дестинации. Св. Влас, Несебър, Приморско, Равда или друг такъв в близост до София. Приходите ще бъдат от това, което можем да изкараме самостоятелно от горепосочените събития и предоставени от мен ресурси. Ние ще се съобразяваме с тях и развиваме в следствие на прогресивния процес, който очакваме.
ivankristoff.com/academy

Кои са накратко основните планирани дейности по реализацията на тази идея за 2022 г., заедно със съответния бюджет? Вашите планове трябва да бъдат реалистични и осъществими?
В началото на учебната година, през септември месец ще сме максимално активни с горепосочените идеи и ще работя по организирането на първия по рода си Кметски голф, тенис и футболен турнир, съпътствани със специални събития, в които ще участвам със собствени ресурси, привлека партньори и опитам да намеря спонсори. Ще организирам и международни събития. Американска и британски ТВ компании проявиха интерес за тяхна сметка да заснемат 5 пилотни ТВ епизода за глобални ТВ мрежи, като National Geographic, Discovery Channel, BBC, History Channel, Chanel4 и други. Вече имам опит с Discovery Channel, FOX TV, които са снимали документални филми и ТВ серия с мен, както и с международни ТВ мрежи, така, че ще се радвам да си партнираме и с нови партньори, за да демонстрираме, че решението, което предлагаме може не само да бъде приложено в местния контекст, но и на международната сцена.

Кога и как се роди идеята, която предлагате днес?
Работя по идеята за доброволческо спасяване на труднодостъпни места по новаторски начин още от края на миналия век и то в Канада с координация партньорство със Единната спасителната система 911 на Торонто, но от опита си в България разбрах колко сме тотално изостанали технологично и с морално остарели принципи на модела „Андрешко“. Затова реших да сменя модела на действие от макрото към микрото и видях смисъла, че трябва тотално да се промени и подобри начина на обучение както в училищна, така и в университетската обучителна методика. Затова имам подписани споразумения за партньорства с Академията на МВР и Военна академия. С децата ще се работи на чисто (Tabula rasa) и надгражда по метод, който е въведен още от Александър Македонски и елитни бойни и спасителни единици, доказал се през всякакви акции, битки и победи, и доразвит от НАСА.

Защо се интересувате от този проблем и точно тази целева група деца и/или младежи? Силната мотивация е ключова характеристика за всеки успешен социален предприемач. Тя помага да привлечете други да подкрепят Вашата кауза и Ви поддържа в трудни моменти.

Този проблем касае най-скъпите ми хора и принципи. От многото разговори с учени, доктори и успешни хора, потвърдих убеждението си, че в България трябва да минат няколко поления под земята за да се подобрят нещата в сферата на спасяването и развитието на хората като по успешни социални предприемачи. Но добрата новина е, че като виждам дори какви добри обучителни ТВ предавания има за деца от рода на Спасители-роботи, има много потенциал да се работи в положителната страна с новото поколение деца и младежи, за да изградим Новото поколение спасители. Силната мотивация е, че съм голям фен на това, което ми е липсвало като дете и младеж – играчки, технологии и останалото, което смятам да го дам на децата от все сърце. Основното нещо е да подготвим тези хора в трудни моменти, да могат да разчитат предимно на себе си, и точно благодарение на това да бъдат по-успешни и самоуверени. Характера на един човек се изгражда именно в такива моменти – да могат те да триумфират там , където другите биха се провалили.
 
Кои са хората, с които работите по тази идея и какви са техните роли в екипа?
Маргарита Сергиева – финансов съветник.
Радослав Николов – технологичен менажер и съветник.
Адрияна Мешкова – Арт менажер и съветник.

В сферата на доброволческо урбанистично височинно и въздушно въжено спасяване, особено в екстремални условия, съм световен пионер и ПРОМЕНИХ правилата на играта на лидерите в тази сфера, като се ангажирах да променя света на авиацията и спасяване към по-добро.

Разкажете ни за едно сериозно предизвикателство, с което сте се сблъскали в професионален план, и какво научихте от този случай.
През 2003г. станах един от тези лидери, като бях избран за първия и единствения човек на планетата да поеме и завърши най-рискованата и безпрецедентната работа над 500м., на върха на най-високата кула в света. Научих, че аз-един българин, от една малка страна, който е имал дързостта сам да поема към неизвестността и кацне във втората най-голяма в света държава, да стане кандидат-бежанец (което е по-зле и от бежанец) и въпреки отказа му, напуска страната и се връща, като Първо покорител на най-високия връх и престиж ма високото строителство. Сега подготвям серия от най-дръзките проекти, с които да надскоча на световно ниво летвата, която поставих над Символа на превъзходството на височинното строителство и канадската индустрия за XX в. И младите ще имат чудесната възможност да визуализират и реализират с мен тази идея.

Какви стъпки вече сте предприели, за да реализирате идеята, която предлагате?
Имам опит от работа с най-добрите в света и съм правил презентации и организирал изложи по световни събития, на които Принцове от Кралското семейство на Дубай и министри на различни държави са присъствали, добре описан план за действие, методология на обучение, създадени и реализирани експериментални проекти, които ще подготвят работата ми с деца и младежи на ново ниво. Имам визията, ресурсите и знанията как да действам, как да устоя на всякакви предизвикателства и умението да виждам нови перспективи, които другите не са забелязали

Каква подкрепа очаквате, за да стимулирате Вашето лично развитие и/или развитието на Вашата организация?
Силата на мнозинството е основната подкрепа, която очакваmе от програмата, както и когато повече умове и хора с опита работят заедно ефективно, нещата стават не само по-бързо, но и организирано. Времето е голям фактор, защото всеки пропуснат миг е за сметка на младите. Когато се работи не само с деца и младежи, е важно да има дублиране на мониторинга, за да не се пропуснат възможности за правилното развитие. Обмяната на опит и добавена стойност ще стимулира лично ми развитие извън професионалното‚тунелно виждане, но и развие организация ни в нова насока. Обвързването с правилните хора и задълбочения процес на оценка с подходящия партньор е най-ценното за мен лично и нас като организация.

Кои са трите неща, които трябва да научите, за да бъдете по-добър лидер?
Да съм по-търпелив, да забава нещата и много по-внимателно да навлизам в новото амплоа в работа с най-младите. Това означава и да работя повече с детски психотерапевти и институции, в предвид на по-деликатната среда.

Кои са трите неща, които трябва да научите, за да подобрите социалния ефект от работата на организацията Ви?
Все по-новите технологии и методи за дигитална и масова комуникация, въвлека и тества във всякакви условия нови екипировки и технологии и отида на нови територии, за да изпитам теста на времето и покорим нови върхове, които ще акселерират социалния ефект в интерактивна платформа.

Всяка крачка напред и нагоре към успеха е победа.

Имате ли видео за Вас и Вашата идея?
ivankristoff.com/videos | youtu.be/J-N0NJcRqPg | youtu.be/GucRo3ZZORc