Маргарита Серигева

“Premium Lifestyles” Allianz лице

alianz (1)
Маргарита Сергиева: Големите в бизнеса носят голяма отговорност към обществото

Анелия Бъклова,
снимки Юлиян Донов и личен архив

Тя е главен секретар на Алианц България Холдинг и през нея минава координацията на бизнеса на гигантската организация. Артистичната дама, чийто офис е в красивата стара къща на Алианц България Холдинг в София, ни посреща приятелски, излъчвайки позитивизъм и откритост. Делова, но в същото време с арт излъчване. Това е Маргарита Сергиева. Облечена е в елегантен костюм на Жени Живкова. С дизайнерката я свързва топло приятелство още от ученическите години в училището за даровити деца в Горна баня. Марги изпълнявала детските роли в Операта и този талант и` отредил място сред избраниците. „Обучаваха ни на изискани маниери. По време на гостуването си на Людмила Живкова съпругата на иранския шах Реза Пахлави ни преподаваше стайлинг. Нямахме оценки. Учеха ни да изразяваме собственото си мнение – как да го кажем, кога, дали само да го загатнем или да го изкрещим, но винаги да го изразяваме“, открехва завесата Марги.

След като завършила лицея, тя се оказва пред сложна  дилема: „История на изкуството“ ли да учи или нещо друго. Авантюристката у нея я тласка към неизвестното. Завършва медицинска електроника. Житейската и` съдба се стича така, че целият и` професионален път е в Алианц България. Вече 15 години Маргарита Сергиева е важна част от холдинга. Отлично знае какво означава да си голям в бизнеса – с всички плюсове, но и с отговорноститe. „Вижте какво се случва в САЩ, срива се един голям и повлича след себе си много по-малки, а това са хиляди човешки съдби“, коментира  бизнес дамата кризата на американските пазари. Освен това големият в бизнеса има правото и силата да налага стандарти, да диктува правила. „Това е въпрос на морал. Това е отговорност пред обществото – какви стандарти, какви продукти и какви услуги ще предложим. Ясно e, че крайната цел в бизнеса е печалбата. Но е важно как ще се стигне до нея – ние го правим, като отчитаме нуждите на клиентите си“, разпалено обяснява Маргарита Сергиева. Като илюстрация на казаното припомня диференцирания подход, който Алианц предложи за застраховката Гражданска отговорност. „Не е честно една жена, която кара кола в Перник, да плаща същата Гражданска отговорност като Вас в София, нали?“, убеждава ме в правотата на кампанията Маргарита. И обяснява, че целта на холдинга е да предложи широка палитра от продукти и услуги, така че всеки да намери своето решение – в зависимост от финансовите си възможности и от нуждите си – за женитба, за образование, детски…

Припомня думите на Бил Гейтс, че човек трябва да е богат, за да помага. И това насочва разговора ни в друга сфера – свързана с бизнеса, но и съзвучна с артистичните заложби на Маргарита. Тя разказва за амбициите на Алианц като голяма и отговорна бизнес структура да подпомага изкуството и спорта. „Напоследък всички пеят и танцуват. В телевизионните реалити програми се промотират тези изкуства. Вероятно защото са по-атрактивни за зрителите“, се отърся от стреса на ежедневието.

 

Главният секретар на Алианц България Холдинг се разтоварва, карайки бъги из планината, подкрепя изкуството и живее „на ръба” с Човека-паяк Иван Кристофф

Изненада ме с най- неочаквания от една жена подарък. АТV OUTLANDER, 400 куб. м. Сега всеки уикенд караме екстремно, изкачваме върхове, спускаме се. Никога не съм си представяла, че това ще ми носи такова удоволствие. Сега дори мисля за една още по-голяма машина – триколесен Спайдър, 1 000 куб. м“, възбудено обяснява жената срещу мен и аз почти си я представям в камуфлажен костюм, яхнала бъги.

Другитe страсти на главния секретар на Алианц България Холдинг са пътешествията и фотографията. Затруднява се да назове най-интересното място, където е попадала, но признава, че най-голямата изненада и поднесла столицата на Азербайджан Баку. „Толкова история, толкова лукс на едно място не съм очаквала от този град“, разказва Марги. Ако трябва да избира място за живеене извън България, то това би била Малта. Там се е почувствала у дома. Истинският и` дом обаче е тук – в Алианц. И с Иван.

Ако луксът беше…

…място, щеше да е остров Гозо от Малтийския
архипелаг.
…човек, щеше да е Свободният човек.
…преживяване, би трябвало да бъде раждането.
Луксът за мен е свободата, онова, което ми
дава комфорт, което не тежи, не натоварва, а
носи удоволствие.