Spiderman on Yamaha r6

Next Genereration Rescuers | Следващото поколение спасители

Иван Кристоф купи мотора на шампиона на Канада

В началото на Новия Милениум, Мел Ластман, Кметът на Торонто се вози на мотора, който Човека паяк купува за създадения от него Highrise Emergency Aerial Rescue Team, известен с акронима H.E.A.R.T.  (Височинно въздушен аварийно спасителен екип). След спускането си от хеликоптера, който ползва за  въздушно-височинно въжени тренировки за спасяване и спешно реагиране на аварийни и кризисни ситуации на труднодостъпни места на супер високи сгради, сънародника ни повози най-влиятелния Кмет на Торонто с мотора, за който иска разрешат спускане от хеликоптер, за да демонстрира и тренира извличане на тежък товар по въздух, който е равностоен на товара на висящите люлки, които техниците на работа с алпийски методи ползват по външните стени на небостъргачите. 

HeliGolfТова става на Lionhead Golf  & Country Club, по време на Кметския благотворителен голф турнир, през 2002г,  в който Иван е поканен като специален гост и в негова чест, открива събитието, като се спуска от хеликоптера с двоен двигател Eurocopter TwinStar F1, приземява се на мотора си, където го чака Мел Ластман и оттам го отвежда пред публиката и Шефа на Полицията на Торонто, който е сред официалните гост. “Това бе уникалната възможност да караш мотор без каска на главата си, и то пред представителите на Закона и властта”, смее се Човека паяк, който преди това се е хванал на бас, че може да вози на мотора си, не който и да е, а Кмета на града и не пред който и да е, а пред Шефа на полицията, при това и без каски и без да ги арестуват. 

heliGolfСъс същия този хеликоптер, който е наеман от Холивуд индустрията, и с който са правени едни от култовите реклами на водещия световен бранд за коли, сънародника ни поставя по-ранно два световни рекорда от борда на този хеликоптер. Затова той решава да организира и проведе специален международен авио Форум у нас, в рамките на Златния медицински час, в който ще се наблегне на иновациите във въздушните операции за Търсене и спасяване и ще го нарече A.I.R. FORUM ONE (със съкращението на F1, тъй като ще се проведе за час по във въздуха и съвпада с Формула 1, където се ползват на новите високоскоростни технологии за придвижване по земя и F1, на модела хеликоптер). Двата нови рекорди ще се посветят в памет на негови приятели и познати мотористи, Димитър (Грабчо), с който са отрасли в кв. Братя Бъкстон и Станимир Лешев, с който са очертали и разписали на хартия план, как да пренапишат историята в света на авиацията и да създадат нови новаторски методи за въздушно спасяване.

От неколкократните си участия на Кметския голф турнир, особено след събитието 9/11, когато след 9 септември, 2001г. Иван Кристоф, полицай, пожарникар и доктор, официално бяха обявени от канадското общество за “Недопетите герои на Торонто” в специалните издания, които бяха направени за тях през октомври, същата година. Заедно с Кмета на Торонто, те показват потенциала на града да отреагира по земя и въздух на супер високи сгради и всякакъв вид труднодостъпни места, като събират общо $445, 000 за благотворителни каузи в подкрепа на няколко болници, като Hospital of Sick kids Mount Sanai Hospital. Tова са главните болници за деца, като в една от тях Човека паяк решава да се роди първото му дете, Ева Кристоф. “Усещането да знаеш, че съпругата ти е обгрижена и първата ти рожба се ражда в болница, за чиято кауза и подкрепа си помогнал е уникално и именно за това инициирах подобни инициативи в България”, споделя той.

heliGolf

Една от тях ще бъде представена в Дена на българската авиация, на 16 октомври, 2020. Това ще е специален Благотворителния търг за доброволци спасители #ForBulgaria, в който залага лимитирана серия швейцарски часовници и италиански скутери.

Човека паяк не крие, че му е скучно спокойното ежедневие, а и адреналинът явно се покачва в граници, които са немислими за обикновените хора. Това е една от причините да го плени магията на мощните пистови мотоциклети и коли, които развиват зверски скорости.  С неговия мотор Suzuki GSXR 1100cc тогава, той минава границата над 300км/ч по магистралата около Торонто, която поради факта, че е платена а и специално за това прави събитието посред нощ, се посещава по-малко. За развиването на такава скорост и минимизирането на риска са му трябвали няколко километра чист път, за да може и по-безопасно да намали и спре.

SQ 8000У нас за подобна акция, той избира летище, което е обезопасено и отворена само за тази цел. Затова тази седмица той покани приятеля си Нико Калайджиев, пилот на самолет, с който да усетят управлението на супер колата NISSAN GT-R,  с която развиват приблизителната скорост от 300км/ч на 2.5км писта.

Последното щуро хрумване на Човека паяк е да направи спускане от хеликоптер с мотоциклет. Идеята е по този начин на земята да тренира своите последователи и студенти, като ги обучава на височинно-въжени операции, с които да извличат тежък товар по вертикала. За целта е докарал от  Канада  мотора си „Сузуки“ – DR 650 и у нас е закупил 250 кубика мотор, което ще използва за нова категория световни рекорди за Книгата на Гинес. Вече има официално потвърждение от организацията с ясни инструкции за официалната процедура, която трябва да се изпълни, за да бъде рекорда му признат от тях.

Кристоф е получавал специални разрешение от Министерството на транспорта на Канада. Поради по-съвременните мерки за сигурност и усложнения с пандемията, този проект е в застой, но специално за развиването му, Иван ще ползва 11 етажен кран, с който в момента строи Дома на Спасителя на Бъдещето, в подножието на Витоша планина.  За тази цел, по време на изграждането на 5 етажната сграда със специални летателна площадка за дронове, Авио кула и временен Тренажор за екстремни спортове по вертикала на сградата,  той се надява да екипа си да построи до края на годината няколко етажна платформа за екстремно каране между етажите, за да обучи доброволци спасители в  аварийни ситуации на труднодостъпни места, които дори са по-опасни от нашите пътища в градски и извънградски условия.

Навремето Иван помага на неговия приятел Георги Андонов, който също живее в Торонто,  да купи състезателния мотор от Франк Тромбино след като с тях от взима титлата от супербайк шампионата на Канада.

„Заснел съм тестването на моторите на една специална писта, защото идеята ми за Новата генерация спасители, в да могат да управляват максимално най-добре дори най-мощните коли и мотори, и лично тествах такива машини, и мога да кажа, че изживяването е неповторимо. “, обясни Иван Кристоф.

Цената на такъв мотор на пазара може спокойно да стигне над $100 000 по онова време. Единственият проблем е свързан с поддръжката им, но известният българин се е надявал моторите, които докара в България да не се чупят много.

С част от тях и в допълнение на оф-роуд всъдеход и ATV, бе оборудван Специализирания отряд за спасяване у нас, за който се строи новата сграда в южното подножие на планината Витоша, която при желание и интерес от страна на обществото, може да се изгради Първата безплатна планинска спасителна служба, в която доброволците спасители да нямат ограничения за спасяване по земя, вода и въздух. Иван възнамерява да сформира такъв отряд и в подножието на други планини, където вече има изградени основи на базите.

Той вече е представил идеята си за подготовка на отряд от петима души, които да разполагат с хеликоптер, всъдеход, мотоциклети и другите най-съвременни транспортни средства за спешно отреагиране на труднодостъпни местности и терени.

Според Кристоф има вероятност сериозни партнзори извън България да се включат в подпомагането на неговия проект за спасителни отряди и новаторски инициативи в България, които в момента се финансират изцяло от него,

„Можем да сформираме такива екипи с епицентър на 100км около София, за да може да се отреагира по въздух в рамките на Златния медицински час. От работата си по света, се убедих, че мотоциклетите и офроуд транспорта помагат изключително много, когато трябва да се стигне до определено място, в пресечена местност или задръствания“, разказва Иван.

Той се запалил по бързите машини преди 20 години и постепенно е пригодил хобито си към работата. Из Торонто екстремният спасител се придвижва основно със своите пистови мотори и коли с двойно предназначени, както и офроуд такива и аварийно-спасителна кола.

„Мечтата ми беше да вдигна 300 км/ч с мотоциклет. В Канада това е много трудно, защото полицията постоянно следи пътищата. Има обаче едно място, където могат да се развиват безнаказано по-големи скорости и аз се възползвах, като тази седмица, усетих не само тръпката, но и изненадата, колко спокойно може да караш с новата супер кола НИСАН GT-R, с 570кс, на писта на летище извън София, но усетих, че това е крайно странно, защото в колата си по-обезопасен, и нетренирания човек по-трудно би осъзнал опасността поради тази причина. Това са супер бързи и мощни коли, за които се изисква специална подготовка, усвояване на рефлекси и специален начин на концентрация за фокусиране и разумно мислене.

Усещането беше невероятно, адреналинът определено се вдига за отрицателно време“, споделя Кристоф, като не пропуска да спомене, че излишните рискове и несъобразената скорост много често водят до инциденти.

Той самият е преживял катастрофа с мотоциклета си, а на няколко пъти му се е налагало да помага при подобни инциденти.

След много годишен опит на две колела и редица впечатляващи екстремни акции Иван се ползва с доверието на Мел Ластман, който е световен рекордьор за най-дългогодишния кмет в света, и службите на единната спасителна система, които само него са канили като доброволец и специален гост на Деня на благодарността към полицаите, пожарникарите и парамедиците в Торонто.

Самият Кристоф е бил член на едно от големите братства на Канада и не пропуска периодичните събирания.

Той е впечатлен отношението между моторджиите и признава, че първоначално сам се е учудил от коректността.

„Преди години в родината ни бях част от група по пещерно дело и катерен. При едно тренировъчно събитие на поляната на катерачната стена на Лакатник ми откраднаха карабинерите. Някои хора мислят, че мотористите са престъпници и много грешат. На съборите в Канада всички си оставяхме безпризорно машините и вещите и нищо не ни изчезва“, допълни Човека паяк, който освен височините обича много и високите скорости.

#unitedforbulgaria

МОТИВАЦИОННИ ПОЛЕТНИ УПРАЖНЕНИЯ 

По време на курса нашите летателни инструктори ще демонстрират и ще позволят практикуване на следните упражнения, за да се подготвите за вашия летателен тест. Можете да намерите очертанията на всички упражнения заедно с подробни описания чрез Ръководството за летателно обучение на Транспорт Канада