Най-успешното българско представяне в Дубай

ШЕЙХОВЕ ПРИСТИГАТ С ВЕРТОЛЕТИ ЗА ЛЕКЦИЯ НА ЧОВЕКА-ПАЯК

Първото представяне на български идеи доброволческо спасяване на супер високи сгради

Веселина АНГЕЛОВА, в. ТРУД

Dubai HeliShow Sheikh MansoorБългаринът от Канада Иван Кристоф, по-известен като Човека-паяк предизвикал фурор на Международно изложение за хеликоптерни технологии и операции преди броени дни в Дубай. Известният нашенец трябвало да изнесе лекция по проблемите на въздушно-височинното издирване и спасяване на хора. Новината за презентацията на българина светкавично се разчула. Лекцията била забавена, докато заинтригувани шейхове пристигнат с хеликоптери за събитието.

“Изложението “Dubai HeliShow 2010″ е уникално и бе открито от Шейх Маджид Бин Мохамад ал Мактум. Провежда се веднъж на 2 г и представя новостите в проектирането и дизайна на хеликоптерна техника, както и най-новите технологични достижения в гражданските и военни хеликоптерни операции. Особено внимание се отделя на спецоперациите по издирване и спасяване на хора във високи сгради, както и на спешната въздушна медицинска помощ”, сподели вчера пред репортер на “Труд” Иван Кристоф.

Dubai-Helishow-201242-годишният българин е популярен с работата си на огромни височини и е първият човек работил на най-високата доскоро сграда в света CN Tower в Торонто. Днес тя отстъпва това първенство на откритата преди около година 800-метрова сграда в Дубай. По-сложност на работата с въже достъпни операции CN Tower си остава първенец, заради сложната техническа конструкция и опасната обстановка около антената и микровълновото облъчване.

На изложението Иван Кристоф представил над 50 снимки от различни спасителни операции с хеликоптери, в които е участвал. На част от фотосите са запечатани кадри от демонстрация над скалите над Арбанашкото плато край Велико Търново с вертолет на горнооряховския авиобос Ганчо Даскалов, а спасяваният човек е лично кметът на железничарския град инж.Йордан Михтиев. Шейховете се задържали най-дълго време пред фотоизложбата на Човека-паяк и били заинтригувани от идеите му.

The Meydan Hotel“Арабските инвеститори за 5 минути схванаха това, което българските политици не могат да разберат за 5 г и непрекъснато ми отхвърлят авангардните предложения”, коментира смелият българин.

Паралелно с изложението вървели и снимките на филма “Мисия невъзможна”-4 с Том Круз. Като разбрали, че Иван Кристоф е в Дубай, при него пристигнали представители на американската филмова компания “Парамаунт пикчърс”. Холивудските продуценти предложили на българинът, който е прочут с влечението си към екстремните дейности, да го сертифицират и занапред да участва в техни филмови продукции.

Най-успешното българско представяне в Дубай

Човека паяк смая с умения и принца на Дубай

в. Новинар. Вторник, 11 Ноември 2014 

ThinkPad to the rescueЧовека паяк Иван Кристоф успя да впечатли с уменията си и принца на Дубай Негово височество шейх Мансур Мохамед бин Рашид ал-Мактум.

Българинът се срещна с благородника по време на Международния фестивал за граждански и военни хеликоптерни технологии и операции, който се проведе под негов патронаж.

Пред принца Иван Кристоф е представил идеята си за създаване на най-елитния в света отряд за бързо реагиране при бедствия и аварии на труднодостъпни места на супер високи сгради, които се издигат на над 100-200 метра.

Helishow ИВАН КРИСТОФ ПОКАЗА НА Роберт Либи ПЛАН ЗА ЕКСТРЕМНО СПАСЯВАНЕНа третия ден от изложението Иван направи съвместна презентация с Робър Либи, един от най-реномираните пилоти инструктори с над 40 години опит като летец. По-късно Човека паяк организира импровизирана публична демонстрация със спасителния си екип за извличане на жертви по въздух с хеликоптер Ми-8.