Kubrat vs. Klichko

Тhe Мillion Dollar Lesson

Тhe Мillion Dollar Lesson in the Kubrat vs. Klichko (David vs. Goliat) Case strudy: Either you can go fast in the wrong direction, or you can move slowly in the right direction…

Има два начина по които се подхожда в такива начинания: или вървиш бързо в погрешната посока, или вървиш бавно, но в правилната.  Но може и просто това да са им били и възможностите – не знам. Но знам, че е безотговорно да не са си направили труда да потърсят или понаучат повече. Вече за всичко си има решения и информация

Пример защо първо се прави детайлно проучване от независима страна, когато се залага името, репутацията, националната гордост и живота на един спортист и ярка личност. Бях толкова емоционално запален за българския боксьор Кубрат и представяне, че въобще не съм и погледнал за какъв опонент става въпрос. Видях го за първи път минути преди мача и разбрах на момента, че битката е спечелена от този който е имал 3 (три) пъти повече опит.

Кубрат има сърце, хъс, визия и обичта на сънародниците си, за да стане Световния шампион и да игнорира хейтърите. Това е основата на която може да стъпи по-здраво отколкото на ринга. А сега опита и парите, с които да си надгради на постигнатото и гради нова стратегия на трениране, боксиране и изказванe/представяне. За да се развиваш ти трябва финансиране.

След като видях какво стана на ринга между Кубрат и Кличко, Кобрата и Железния чук/Машината за убиване, България и Световния шампион по бокс, или както и да го наричаме, ще добавя, не като специалист, а като човек с елементарна култура за спортен мениджмънт и опита, които съм имал и видял в тази област:

Менажерите на Кубрат трябва да бъдат подведени под криминална безотговорност или Кубрат да си ги нокаутира… Предполагам, че Кубрат ще преосмисли и смени тези, които или са подценили тотално опонента, надценили старите методи, когато по комунистическото време на миналия век се е работило, само на принципа “Борбъ, борбъ и само борбъ” или стратегията на другаря Георги Димитров “Труд, труд и само труд.”

Но да не ги подценяваме. Най-вероятно и те са се възползвали с ентусиазма, потенциала и личността Кубрат в интереса на парите и ползите, които ще получат от неговия успех или дори фатален край. Парите и… са важни за тях. Но може и просто това да са им били и възможностите – не знам. Но знам, че е безотговорно да не са си направили труда да потърсят или понаучат повече. Вече за всичко си има решения и информация…

Това жалки, стари, изкуфяли и некадърни треньори да крадат от бъдещето на младите по най-безобразен, безотговорен и отвратителен начин дори съм го виждал с очите си в един от най-скъпо платените университети в България – то само за жълти стотинки. А представям си какво става за милионните долари и комисионните, включително и комплекса “Бог” от който страдат някои доктори, треньори и мениджъри – че те решават кой живее и кой умира. Властта е опият.

Само минути преди мача на Кубрат с Кличко, като се запознах с разликата в опита на двамата, разбрах, че битката вече е спечелена, още преди да е започнала, от украинеца и целия му екип. Несъмнено, Кубрат ще даде всичко от себе си, но ще разбере за „фактора изненада“, само с мускули, дисциплина и тренировка едва ли ще можеш да победиш такава „институция и индустрия“, като екипа Кличко.

За секунди видях това, което казват, че се е случило с Христо Ботев, когато в тръгнал да се бие с турците. Захари Стоянов му е писал, колко много е нахъсан българския народ за освобождение… Да ама –не!

На родната земя Ботев е видял, че нещата не са така както са му били описани и не е бил подготвен дори за това, което го очаква. Без да има никакъв военен опит или тактическа стратегия, (дори униформата му не му е била по мярка, защото не е бил подготвен той да води само революцията“ той се е саможертвал по най-достойния начин според Самурайския Кодекс на Война „Бушидо“: да влезе в битка, която знае че ще загуби. Това е най- голямата и истинската смелост. Не безразсъдната смелост, каквато според мен бях свидетел вчера.

Тези, които са поели менажирането и тренирането на Кубрат са му рискували и живота, защото това ми приличаше повече на хазарт на живот, който го контролираше Кличко.

Преживял съм комоцио и съм бил в кома. Пред очите ми умря мъж от същата скорост с мотор, която специалисти са определили за удара на Кличко (45км/ч.). А зад Кличко стои прясната историческа памет от победата над фашизма, господство над народи, постижения в науката и космонавтиката, но най-вече с много пари, модерни методи за трениране, стратегии и опит…

Тази грешка бе допусната и при загубата на шампионката ни по борба Станка Златева на последната Олимпиада…

Да изпратиш в Христосовата възраст и не дотам опитен боец, без подходяща стратегия, срещу повече от десетилетие непобедим шампион по бокс, който е с три пъти повече победи в бокса е все едно да му подпишеш смъртната присъда

От лична гледна точка бях толкова запален да спечели Кубрат и впечатлен от погледа му на шампион, при моментното ни разминаване докато тичахме в парка, та изобщо не съм обърнал значение и не ме е интересувало, кой точно е Кличко. Но когато победи и въпреки оплюването му от публиката, се изказа добре за Кубрат, нещата почнаха да ми се изясняват и от другата гледна точка.

Сега ще се върна и към това, което съм писал във Фейсбук страницата си на 26 август, тази година:

“The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting”
Sun Tzu

Битката между Кyбрат Пулев и онзи Кличко отдавна е започнала. Стратегията на Кличко е отлагане и разводняване – напада врага си и неговите фенове, опитвайки се да го разконцентрира. Така е и правил най-големият майстор на самурайския меч – Миямото Мусаши през 17 век. Той или е подранявал и дразнел опонента си, или е закъснявал и го е изнервял. Знаел е още преди битката какво трябва да направи и като отивал на двубоя, просто е посичал опонента си…

Аз съм и лично пристрастен и от друга гледна точка – как един българин, родолюбец и световен шампион си води битките извън подиума. Заставал съм в ситуация, от гледна точка на стратегията, подобна на неговата (макар и в съвсем друго измерение и не за милионни долари, а за репутация на стойност в такива размери) – сам като българин да се изправиш срещу мощното лоби и самочувствие на американски, канадски, английски, германски и др. компании при битката за това кой ще получи договора да стане първата компания решила проблемите на най-високата сграда и кула в света. Тогава спечелих, като намерих решението, което от както е построена Сиен Тауер преди 27 години, никой не го е правил.

Разбрах и какви коментари са правили загубилите битката английско говорещи, за онзи българинът от “България, столицата на Букурещ”. В такива моменти си сам срещу мощни индустрии и компании с бюджети за милиони долари… Това, което ще направи Кубрат Пулев за България е това, което българското правителство никога не е правило, въпреки милионите левове, които са харчени уж за реклама на България – ще направи “безплатна” телевизионна реклама на България на стойност стотици милионни долари, изчислени по тарифите за рекламно излъчване на живо -пред милиони зрители от цял свят. Ако Кличко има смелостта да излезе срещу Кубрат, нашия човек ще направи мултимедийна презентация на българската история, от името му на Хан Кубрат, българския боен дух т.н….

“He who knows when he can fight and when he cannot, will be victorious.” Sun Tzu

Приятели, следете какво се случва сега с екипа на Кобрата – затишие пред буря… Хората от мениджърския екип на Кобрата (германците) са загубили две световни войни и са си научили урока.

Тези от екипа на Кличко явно са си повярвали от многогодишното си превъзходство и победи, но сега се чувстват застрашени и са заблудени, че владеят ситуацията. Каквото и да правят те, както и да го усукват, каквото и да пишат, идва момент на истината, в който трябва да застанеш лице в лице с опонента си и да разбереш кой е победителя. Трудно се стига до върха, още-по трудно се запазваш там. Затова ще е интересно как се бие Кубрат без ръце а с психиката си и стратегията на екипа си:)

Коментари:

 • Tihomir Penov: Много хора са на мнение ,че Пулев-ако иска да продължи -веднага да сменя Тренера и Екипа…те го дърпат в неправилната посока/нарочно или не-времето ще покаже/…аз самият съм тренирал…5 години…джудо и ако не беше тренера с много хъс и давайки ни надежда-подплатена с тренировки…нямаше да се случват нещата…и къртовски труд от нас..
   
  Ivan Kristoff: Има два начина по които се подхожда в такива начинания: или вървиш бързо в погрешната посока, или вървиш бавно, но в правилната. Но може и просто това да са им били и възможностите – не знам. Но знам, че е безотговорно да не са си направили труда да потърсят или понаучат повече. Вече за всичко си има решения и информация…
  Active Now
 • Elitsa Stoyanova: Така е, съгласна съм с теб. Наясно си, че мнението ти няма да е много популярно. Всеки казал, че царят е гол бива незабавно поругаван….
   
 • Tihomir Penov: тази среща ми прилича на България…след 25 години отупана -като Брашнян чувал..и ще ни изгорят..
   
 • Ivan Kristoff: Mежду другото, нали нямате нищо против да ви цитирам в труда и и да ви дам креди:) Този случай на мен лично (ето я и личната ми полза) ми помага, когато някога са се опитвали разни алпинисти да подценяват постиженията ми, въпреки, че аз нямам нищо общо с алпинизма и съм им обяснявал, че аз дори и в Алпите не съм бил а само съм ходил близо до тях , да си пия кафето за удоволствие и подписвам договори с швейцарски компании…
   
 • Ivan Kristoff: От моя страна ето как съм подхождал когато представям на световно ниво проект, който е с много рискови елементи и има животоспасяващ ефект или опасност ако не съм прав: в Дубай Хелишоу, на презентацията ми, която се филмира за саветовните медии поканихме всички пилоти с брошури, официални писма, на уеб страницата, в медийното пространство и на микрофона преди презентацията. Отгоре на това я направих и с един от най-уважаваните пилоти с над 40 години професионален опит като пилот – Роберт Либи. Щом е оцелял и е летял денонощно. нон стоп, както се прави в Канада, за разлика от Европа (да не говорим пък за България),където я имаме спешен полет с хеликоптер на месец… та таке се работи отговорно.
   
 • Tihomir Penov: Цитирай…
  Галя Митева Това е истината! Това е и първият коректен, и точен коментар за ситуацията! Всички останали опити за запълване на интернет пространството, “хартиени медии” и тв фирми са за боклука, защото не използват безсъдържателното си сиво вещество! Уви, слепи винаги е имало и те са лишени от критерий за истина.
   
 • Ivan Kristoff: За съжаление съм го изстрадал и на гърба си и затова с ентусиазъм споделям урока си от грешките, които съм правил като заявих между титаните на височинни дейности, че ще направя неща, които никой не е правил, не би посмял да си помисли, камо ли да го каже публично. “Ударите под пояса”, упреците и подхилкванията, че някакъв си българин си мечтае са по-гадни и от ударите в бокса, но пък им го връщах с усмивка. Първо ти се подиграват, после затаяват дъх като видят как го правя и накрая побесняват:)
   
 • Галя Митева: Само на личности с голям и силен дух им се “изпращат” тежки изпитания. И само те имат сетива за всичките нюанси на болката. 🙂
   
 • Svetlana Ilieva: Човек, който знaе къде отивa и вярвa че ще стигне тaм е по силен от Един милион други, които не знaят. Световният шaмпион ще е шaмпион дотогaвa, докaто Кубрaт вярвa, че победaтa му зaвиси от нещо извън него. Той е много, много близо до обрaтa- и никой, и нищо не може дa го спре Aбсолютно съм сигурнa. Прaви крaчки и то сaмо нaпред.
  Техниките, които Кличко използва сa известни нa всеки Олимпийски шaмпион- но кaто всяко гениaлно просто нещо често сa пренебрегвaни- особено aко човек вярвa, че зa дa е ценнa еднa победa, тя трябвa дa е труднa, което си е. …просто вярвaне (: