Искаме да привлечем най-добрите български специалисти в авиацията

Три решения за подобрения в сигурността на авиационната индустрия

Като всеки от вас, който следи с интерес най-новите разкрития, които ни се поднасят от световните медии, за причината за трагедията с полета на GermanWings, си зададох въпроси за решения, които да предотвратяват подобни ситуации, в които един човек да реши съдбата на много хора и бъдещето на авиацията .В качеството си на доброволец спасител, който е работил с водещите световни ИТК компании, предлагам няколко технически решения:

Авиационната индустрия да приложи във въздуха една изпитани технологии, които работят перфектно на земята:

i.      въздушно видео наблюдение от борда на кабината,

ii.      дистанционно управление, поне на достъпа до кабината,

iii.      информациите от полета, които се записват на “Черната кутия” да се дублира в Облака

В света на високо рисковите индустрии и професии, особено като тези в авиацията, която  е индустрия за милиарди, ако не и за трилярди долара, винаги се разчита на най-новите технологии, методологии и на най-успешните бизнес практики. Особено е индустрии, в които може да има фатални случаи с огромен брой на човешки жертви, огромни материални и нематериални щети, сериозно накърняване на икономическата зависимост на държави и целия ЕС, корпорации и цял отрасъл индустрии, като авиационната, транспортната и туристическата такава, то тогава си зададох следния въпрос – “Защо отново ще препишат грешката на най-малко опитния, който ще трябва да откупи като жертва вината, че тези, които са създали системата за сигурност са допуснали неприемливи грешки, като преосигурили сигурността на достъпа до кабината, но не и на живота на пътниците.?”. Това не може да е било грешка, защо практиката при взимането на решения, от които ще зависи сигурността на хора, военна и гражданска транспортна техника  и бизнес винаги налага да се проиграват “Worst Case Scenarios”, като част от Динамичния план за аварийно отреагиране, ( Contingency  Emergency Plan) . Затова при американските ядрени подводници е взето решение, че само Президента на Америка, може да натисне прословутото копче за ядрен удар, а не решението да бъде взето от хора, които може да са в момент на пълна изолация от цял свят.

Недопустимия риск
В момента, в който е бил одобрен този план за блокиране на вратата отвътре и е пренебрегнат (или подценен) варианта, че главния пилот може да бъде изолиран от контрол над самолета е била подписана смъртната присъда за всички пасажери. Това е била една заредена бомба, която е чакала само да бъде използвана и да избухне. И тя избухна над Френските Алпи, затривайки 150 човешки живота. Сега обвиняват един млад пилотът страдал от любовна мъка.

В менажирането  на бизнеса и на индустрията за сигурността, която благодарение на заплахата от тероризма е една от най-бързо развиващите се има едно правило – Ти или искаш да се развиваш, или искаш да контролираш. но не можеш да правиш и двете едновременно!

Военната и гражданската авиация не може да си позволи лукса да бъде упрекната в грешки, затова се търси под лупа грешката на пилота и човешкия фактор а не пролуки в технологиите – бизнеса за много пари. Такъв бе и случая с българския пилот, който бе един от четирите пилоти на обвинен като “scape goat” за трагедията на полет, при който загинаха 121 човека преди 5 години.

Подобен бе и случая с пилота, който бе обявен в непредумишлено убийство за смъртта на трима човека.  Тогава оцелелия пилот е осъден и признат за виновен, въпреки, че той самия и независима експертиза, инициирана от Британска телевизионна компания, която наема експерт опровергават, че черните които, които са заснети как са намерени, изглеждат съвсем различни от тези, които би трябвало да са монтирани на чисто нов самолет.
самолет.

Решението на проблема, което умишлено или не е било допуснато като практика
И ето тук идваме до “The Billion dollar question”: Защо черните кутии не се записват в Облака (дистанционно записване на сървър)???

Ние живеем в новата ера на бизнеса – дигиталната. Всичко ценно се дублира в аналогово и дигитално архивиране. Записва се на Облака или се дублира. Както го правим на земята със смарт телефоните си, така както го правят и патрулните полицейски коли, особено тези в Америка и Канада. Ако тази методология се е ползвала на борда на Ми 17, който само няколко години преди това се разби с четири души екипаж на борда. тогава не е било необходимо двамата пожарникаря да присъстват физически на борда на вертолета, а са могли да направляват пилотите от земята, наблюдавайки термиките и видеокамерите от въздуха, само през смартфоните си. Тогава щяхме да имаме минимум две жертви по-малко в тази трагедия…

И сега обратно за пътническата авиация с два основни въпроса –

  1. Защо информацията от полета, която се записва на “Черната кутия” не сее дублирала и в Облака -тогава се избягва разчитането само на черната кутия, която може да е повредена, както при взрива във въздуха, какъвто бе случва със скорошния полет на Украйна, както и когато мистериозно изчезна МалаАйзиския самолет. Та нима от авиационната индустрия не знаят колко е скъпо да се плаща, а понякога и невъзможно да се издирва в океана “черната кутия”, която даже не е черна на цвят? Очевидно индустрията иска да контролира тази информация.
  2. Защо няма видеокамери на борда на самолета, които да записват в реално време какво става там и когато “въздушните специалисти“, които отговарят за контрола на полети са се опитали да се свържат с пилотите на  полет 9525 на Germanwings, биха видели какво се случва и веднага да от блокират дистанционно вратата и пилота да си поеме управлението. Такъв сценарий би трябвало да се е разигравал или да е било мислено за подобен случай, иначе някой не си е свършил работата. А в този високо рисков бизнес има задължителни процедури катoDue Diligence Protocol“ за взимане в предвид и на такава ситуация и намиране на решение. Ако това е било помислено, тогава главния пилот е щял да има втори шанс да спаси самолета и живота на хората, така и близките им и нас от съпричастието на тази трагедия.
  3. Защо се повтаря в Гражданската авиация арогантността на НАСА, чието надменно поведение и пре-доверие в технологиите доведе до катастрофата на совалката им.

Дали това „огледално“ копиране е технически възможно – да, разбира се. Ето и пример с компанията– брандът №1 – преди години, стойността на една компания предимно се изчисляваше на база нейните недвижими имоти, офиси, машини, патенти и др. Тогава дигиталното им съдържание и архив не бе приоритет. Сега всичко е записано в Облака, ако заводите й, машините, компютрите, телефоните и всичко, което може да се пипне изчезне от земята, поради природно бедствие или човешка намеса, това няма да бъде краят на компанията. Всичко просто ще се възстанови от Облака – от дигиталните чертежи ще се построят нови заводи и продукти където си поискат по света. А с толкова сателити и космически станции, може да се записват във въздуха всякакви данни и „Черните кутии“ дори се обезсмислят. Но явно някой може би има интерес нещата да вървят по старо му. Не ми се вярва, че аз съм първият човек сетил се за тази идея.

И като завършек, ще Ви споделя, че горните инициативи и решения съм ги предлагал официално на Г-жа Кристалина Георгиева два пъти, докато бе Евро комисар по бедствия и аварии.

Амин за жертвите на полет 9525 на Germanwings.

three solutions to improve security in the aviation industry
 

Тhreе solutions to improve security in the aviation industry

This is a case study on the Germanwings flight, of which we have at least three solutions to improve security in the aviation industry:

  1. aerial video surveillance from the cabin,  
  2. remote control, at least cabin access
  3. and the field information that is recorded on the Black Box to duplicate in the Cloud