Search And Rescue

КОЛКО ЖЕРТВИ ОЩЕ СА НЕОБХОДИМИ!

Статия на Иван Кристоф,  публикувана във в. Новинар:

Саможертвата на Митко Ламбов – Грапчо, да спаси човешки живот и пасивното убийство от страна на “спасителните служби в България ме накара да си върна спомените за една трагедия, която се случи в следствие на криминалната безотговорност и пасивност от страна на държавните ни структури- случаят в Бяла.

Трябваше ли политическите ни “лидери” да дочакат наближаването на влизането ни в Европейския съюз, за да се направят на заинтересовани за сигурността на сънародниците ни?

Нима Министерството на държавната политика при бедствия и аварии нямаше средства, за да осигури модернизирани транспортни средства и техническо оборудване, за да може Гражданска защита да отреагира по най-бързия и ефективен начин на фаталната катастрофа на моста до гр. Бяла? Нима трябваше да има повторение на предишния трагичен случай, в който загинаха 29 човека и пострадаха хора, за да разберат ръководителите и служещите от горепосоченото ведомство, че техниката им е много стара и трудноподвижна? Нима за повече от 15 години административният апарат и всички изредили се през тези години правителства не съумяха да заделят нужните фондове, за да обезпечат адекватни и навременни реакции при такива тежки инциденти?

В момента правителството коментира и акцентира предимно на превантивните мерки, които трябва да бъдат взети, за да се редуцират подобни тежки инциденти. Такава превенция безспорно е нужна. Фактите в развитите страни обаче показват, че дори при перфектно развита пътна инфраструктура и законови регулации инциденти се случват и тогава идва ролята на служби като Гражданска защита, за да бъде сведен до минимум броят на жертвите и пострадалите.

Оставки отново няма… и се питам: цялата ли отговорност трябва да бъде поета от 24-годишния шофьор, управлявал злополучния ТИР? От един младеж, който с нелек труд и много напрежение изкарва хляба си? А в същото време пресата ни шокира с поведението и агресията на негови връстници – “деца” на днешните управляващи, която се излива в клубове и дискотеки?!

Нека всеки от нас добре се замисли за личната си вина в този инцидент и най-вече онези, на които сме гласували доверието да се грижат за нашата сигурност. Ако се докаже, че водачът на камиона има вина, той бързо ще получи своята присъда. Но тези, които с бездействието си убиха толкова хора, нека поемат професионалната и политическата си отговорност и имат достойнството поне да се оттеглят. Поне това! Защото заради тяхното бездействие един млад човек ще лежи в затвора и цял живот върху него ще тегне вината за случилото се и ,както се очертава, ще трябва да я поеме сам. Твърде много разбити съдби заради нехайството на тези, които години наред не си вършат работата.

В медиите прочетох доста “научни” обяснения за нoмерологията (цитат: Комбинацията – град Бяла и река Янтра, съдържа в себе си удвоеното число 9, което някои специалисти разглеждат и като предверие към психични проблеми и направо безумие…) и разни проклятия. Аз не разбирам от астрология и Божи дела, но зная, че пасивността и неефективната дейност на политиците и държавните ни служители, отговорни за помощ при бедствия и аварии, допринесоха за не спасените навреме жертви. В професионалния свят и обществен живот, който прекарах в Канада, се счита, че когато знаеш или осъзнаваш, че с бездействието си можеш да лишиш от навременна помощ пострадал или умиращ, от морална гледна точка това се разглежда като пасивно убийство. За съжаление това за пореден път се случва със страната ни и никой не поема отговорността.

Поклон пред паметта на загиналите ни сънародници и най-искрени съболезнования на техните близки за тежките загуби! А в навечерието на Нова година, когато политиците ни с чаша вино в ръка се поздравяват с празника и си пожелават здраве и дълъг живот, нека си зададат въпроса ДОСТОЙНО ЛИ ИЗЖИВЯХА ТАЗИ ГОДИНА?!