THE BETTER FUTURE FOR ER

Два хеликоптера спасиха въздушен спасител

Насред война сме. Никой не я признава, но тя съществува от години. Малко хора знаят, че се води, а още по-малко кой ще я спечели.
 
През повечето време хората живееха в заблудата, че имаше въздушно планинско спасяване. Имаше късметлии и губещи, хаос, но сега нещата се променят. Сега историята има нов автор, който ще я пренапише. До скоро системата не/работеше в полза на…, но сега нещата ще се объркат заради нещо, което не са предвидили….
 
Видеото, което се вижда най-отгоре е клип е от борда на хеликоптера от пред-предпоследния ми полет с AugustaWestland, с обучения летателен екиоп от Словенската хеликоптерна СПЕШНА МЕДИЦИНСКА СЛУЖБА, която работи там 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Словашките въздушни спасители помагнаха тази година на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Банско. По време на състезанието те осигуриха спешната медицинска помощ по авиационна технология на потенциални ранени състезатели и дори сториха нещо много повече. Хеликоптер Bell 429 беше готов в района за незабавна намеса директно по склоновете, докато спасителите бяха в готовност да използват спасителната лебедка. Вторият хеликоптер Agusta A109K2 бе наличен за превоз на ранени до по-далечни болници, напр. до София.
 
Видеото, което се вижда най-долу е клип е от хеликоптера на българска въздушна компания, която бе наета за идеята ми за “Полети над Рилските езера”, а въздушната линейка бе продадена в чужбина.
 
Снимката, която се вижда горе е кадър от хеликоптера на швейцарската въздушна компания, която бе наета от предишното състезание на Световната купа по ски в Банско. 
 
А заглавието на този материал е от в последните 24 часа и звучи много добре нали? Да,  но като човек, който  се е отдал на страстта си към новаторски проекти, екстремните приключения и спортове, работи въру развиването, експериментирането и прилагането на полезни практики и методологии в тази сфера, веднага се зачудих дали наистина два хеликоптера ще се отзоват на спешен случай само за един човек. Още повече, че знам какъв е механизма и отговорността да има два хеликоптеа, както и минимум една линейка, особенно на Световната купа по ски, които предполагам са длъжни по изискванията на FIS Alpine Ski World Cup да са на stand-by по време на състезания, в случай че някой от състезателите се нарани и трябва да бъде откаран по въздух до болница. Подобнио са изискванията и на международните състезания по рали и други, където има опасност от сериозни наранявания. 
 
Направих го, по метода A.I.R., не само защото работя за моя сметка, нерви и време, но  и си отдадох ценен ресурс, за да работя по инициативата #ForBulgaaria и следя развитието и новите тенденции в света на височинно въжените и въздушните операции, както и на упадака на такива в България. Затова извода от световната и родната практика го доказа:
Ако не храниш собствената си АРМИЯ, ще храниш чужда.
Ако не храниш собствената си АВИАЦИЯ, ще храниш чужда.
 
У нас нагледен пример за това е скорошния повод за новини със заглавия на тема “Хеликоптери от Световната купа спасиха алпинист в Рила”
 
За добрия късмет за жертвата и за СЛОВЕНСКИЯ летателен екип, който е бил ангажиран с участие в състезанието за Световната купа в Банско, както и това, което се случи и по времето на “Полети над Рилските езера”. е предимството, че AgustaWestland хеликоптера бе по-близо до мястото на инцидента ( в случая на жена, снеобходимост за спешна въздуишна помош в района на Рила), отколкото ако бе в София, а за такива спешни случаи не трябва да се разчита на късмет.
 
Затова, в авиацията, България е Черното петно на картата на света. Този  случай с двата словашки хеликоптера наети за Световната купа в Банско,  бе много полезен пример, за ползата от много точковото – минимум пет места в България, където трябва да има стратегически и логически добре позиционирани летателни площадки и бази за Спешно отреагиране по въздух. И като човек, който знае и го е правил едни от най-екстремните и рискови тренировки, показвам и пример, защото това е високо рискова дейност и там се изисква опит и специфика. Затова в света на високо рисковите операции, в който е и въздушното спасяване, евакуационни операции и височинните дейности – било по вертикала на супер високи сгради или високите планини, където действат силни ветрове и особенно, къето има по-разреден въздух, има едно правило: като даваш пример – го и показваш. Има един много интересен момент за неправилното информиране и дезинформиране на общестернноста за случая, както и се вижда и в неточните снимки нахеликотерите, които не отговаряха на истината, да не говорим и създаването по невнимание и незнание на фалшиви новини, но казуса е важен два хеликоптера се притекоха на помощ на човек, когото са обучавали…
 
Добре, че нямаше обвинения за сегрегация, както стана със случая с г-жа Каратанчева и… Сега дори се пише петиция до нея… Но в предвид на това, че жертвата, която бе спасена ми е познат, а и е много свестно момче, бих оставил нещата да си поемат по своя естествен ред в природата у нас. 
 
Иначе те нещата си вървят по план за закупуване на нова летателната техника за Издирване и спасяване по въздух, но нека оставим нещата да се развиват в пълен хаос, защото хората, които искат да са част от новото въздушно спасяване искат само да работят на парче и да си водят техните битки. Аз им предложих да им помогна с ноу хау, финансиране, опит и контатки, но това е като оная работа – не ми се меси, защото искам сам да си… жената. Това бе манталитета в онези годин ан пещерното дело и алпинизма: “Кой…,… Мара вече не е… – тя е наша жена!”
 
Затова ви показвам по-долу гледката от външната страна на последния у нас авиомедицински хеликоптер, каквато е и на словашките хеликоптера, които са у нас. Ако не за другото, то защото подготвяме представяне на проекта за снимане за Discovery Channel извън България.
 

Rope AccessMy preferred helicopter for aerial and vertical operations is Eurocopter AS355 F1, equipped with very good retaining belts, suspension points and an external load and hanging system for human loading and Spidermans

Предпочитаният за мен хеликoптер е Eurocopter AS355 F1, снабден с много добри придържащи колани, точки за окачване и система за външен товар и висене на човек и паяк:)

Добрата новина, е че отдавна се работи по новата схема за въздушно спасяване и закупуването и обученето за двумоторен граждански лек авио-медицински хеликопте. Той може да лети съгласно правилата за полети по инструменти и да е оборудван с цифрова система за автоматично управление на полета. Но за тези екстри, както са много скъпи, едва ли ще се вържат в бюджета…

 
Иначе, там във въздуха и на високото, особенно на опасните близки метри до удар със земята, се знае, че всяка загубена секунда е ценна. А както писаха, ако е така; “12 секунди не стигнали на Коби, за да е жив… За да излезе от облака, на пилота са били необходими 30 метра, които хеликоптера е щял да преодолее за това време..”

В пилотската професия не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които надлежно спазваме“, каза пилота на самолет Райна Косева, която го приземи по време на бурята Циаря.

Точно това обяснявах и показах преди много години, че в света на доброволческото спасяване “В Канада е така – държавата прави лиазон с доброволците, с всички. Има си специален Наръчник, както пилотите го ползват…”

Войната за превземане на чуждия бизнес и възстановяване на схемите за сенчестите договори с гарантирана печалба без риск продължава.

Това е извадка от наш пост преди две години: “В контекст на последните новини, които се случиха с… Издирването и спасяването с хеликоптер на човек на труднодостъпно място, това го предложихме и с няколко промени именно да се внесат в Парламента…”

Единственото, което се е променило значително, е че играчите в спасяването и инициаторите на тази стара идея се сменят. С пожелания на новите Wonna-bees, but Can’t does да оцелеят и не станат новите инициатори на безумия, за които не са подготвени.

В поста си на 10.02,2020г, писах: “В последните 24 часа се случиха няколко събития, които ги бях предсказал и дори изпратил написани тук още в миналата година. Сега те са bonna fideТренд темата. Eто и класацията за топ трите:

НЕДЕЛЯ:
24 часа във вестника и дигиталната си платформа (която вече е в официалната статистика №1 дигитална медия в България) пусна на цяла страница снимков и видео материал за решения и потенциала за иновации за България. Едно от тях е за 24 АВИОБАЗА КРУМОВО .

Innovation Photo Conference 2020 – представи на живо много интересни и уникални фотографи, които разказаха невероятни истории в сферата на фотографията и екстрмената фотография, където им е бил застрашен живота

СЪБОТА:
Innovation Photo Conference 2020 стартира

Продължаваха опитите за спасяване и Издриване на хора в труднодостъпни райони със старомодни методи и манталитета и методите на хората от Средновековието.

“Опитните планинари са категорични, че е невъзможно човек да оцелее при толкова сурови условия в Балкана – минусови температури, силен вятър, сняг над човешки бой и открит терен без подслон.”

И както писа Димитър Манов: В Древния Рим използвали израза „Memento mori“, което означава „помни, че си смъртен“.
Когато някой победоносен пълководец се завръщал в Рим, било устройвано триумфално почетно шествие при влизането му в града. Докато всички посрещали триумфиращия с радостни възгласи „Io, Triumphe“ специално ангажиран роб държал венеца на пълководеца и му нашепвал в ухото „Memento mori“, за да не се възгордее прекалено. Но сега сме свободни, така че нема кой да каже на ухо, дори ако случайно царя е гол…