Умри

Еманация на греха

Защо Вергилий се чете в оригинал? За да се разтълкува кодовото му  послание. Докато някои читатели идентифицират самия поет с различни герои и техните превратности, в неговите поеми, с нова гледна точка, той прави референции към собственото си минало и спомените от детството си, и това с което са го ощетили всевластните императори на…

Този текст тук, по надолу, рефлектира един друг казус, който бе представен в българското общество и затова го наричам “Еманация на греха”.

В тази рисунка от Тефтерчето на дядо ми е изобразена жена, която призовава силите на ада и злото. След което следва разкаянието, самобичуването и този цикъл продължава.

При самобичуването, монасите в миналото са налагали това покаяние, за да измият всеки грях от своята душа и да изкупят греховете си. И единствения начин е като измъчваме себе си, да бъдем бити, както е бит Исус Христос.

Душите ни както знаете, вкусват първородния грях и трябва да измиеш от душата си всяка частица от него. И трябва да го измиеш със собствената си кръв. По-ефикасно е от сапун.

Тази рисунка си я спомням много добре в детството, с един спомен за агонията на една диктатура и с конвулсиите на репресията с едно физиологично усещане за страх, просмукващо се и до днес в обществото в една добре смазаната машина на репресивния апарат чрез медиите и начините на омаскаряване на личността, когато това е изгодно на власто-имащите. Гледайте тази картина, защото тя казва много за онова, което се е случвало и продължава да се случва в България.

30 години след като се уволних от казармата, се случва едно специално събитие, което раздразва във висша степен наследниците и бившите органи на Държавна сигурност и следват организирани хайки в няколко медиите и социалните мрежи. Заснето е и предаване в жанрово граничещ със снъф и трилър видео запис на сутрешен телевизионен блок.

Art Тефтерче на Иван МиневЛов на духове

Това разбира се е прелюдията към следващата алтернативна  интерпретация на картината от това Тефтерче.

Ловът на призраци е процесът на проучване на места, за които се съобщава, че са преследвани от призраци. Обикновено екип за лов на призраци ще се опита да събере доказателства в подкрепа на съществуването на паранормална активност. Ловците на призраци използват различни електронни устройства, включително електромерите за електромагнитни смущения, цифрови термометри, както ръчни, така и статични цифрови видеокамери, включително термографски и камери за нощно виждане, както и цифрови аудио записи. Използват се и други по-традиционни техники, като провеждане на интервюта и проучване на историята на сайтове, за които се твърди, че са обитавани от духове. Ловците на призраци също могат да се наричат ​​”паранормални следователи”.

В живота обаче има ситуации на добре организиран хаос, когато хората са подложени на шокова терапия и забравят логични обяснения на тези истории, с които повечето то тях си спомнят от детството с  ирационалните притеснения са духове в къщи или под леглото. И все пак много хора по света не само не са забравили детското треперушкане пред неизвестното, но превръщат лова на духове в свой бизнес и професия. Улавянето на паранормалното вълнува човечеството от векове.

Днес важи принципът – където има потребители, има и пазар. Всеки ловец на с няколко кликвания с пръстите си може  си поръча цялото оборудване онлайн и сяда да пише история. С неспящите очи на технологиите и трескавото търсене на материал за публикуване в социалните мрежи, може да се екипираш със супер-чувствителна техника, която да засече всяка промяна в температурата, електромагнитното поле, с което да се засече излъчването на часовник – предавател  или бекон чрез  ЕМП детектор и с Термална камера, която регистрира резките промени в температурата. Последните могат да се прикрепя към смартфона срещу скромната сума от 800 долара –  и професионалната техника за улавяне температурни разлики, която спокойно се „разпростира“ между 1000- 5000 долара в Интернет. Професионалните камери, модел, който има и в Гранична полиция, могат да струват от $50,000 нагоре. На изложението ИНТЕРСЕК 2018 лично пробвах няколко такива, но по-леки и от монокъл.

Този термин “Ловци на духове – Ghost hunting” може да се ползва и в търсенето на подводници-преследвачи, които умишлено минават тих режим и следят други подводници и морски съдове. Тогава може да се приложи и тактиката “Crazy Ivan”, която е въведена след като миналия век една американска подводница  се удря в руска такава. Във въздуха си има друг начин за откриване на стелт самолет и той стана известен при Бомбардировките над Сърбия. тогава един сърбин от години се е опитвал да докаже теорията си за откриване на призраци-самолети или какъвто и да е разузнавателен летателен апарат, който ползва последното поколение технологии за прикриване. Но свалянето на първия стелт самолет се случва именно тогава, когато никои модерни технологии и техники не успяват. В следствие на този методи, сърбите свалят един американски F-117A NIGHTHAWK на 27 март, 1999 със S-125 Neva/Pechora и е спасен е от съюзническите сили за търсене и спасяване.

Това обаче се наложи и като нова тенденция в Издирването и спасяването на мистериозно изчезнали хора. В този ред на мисли, обаче, мисля, че е много по-разумно днешното поколение да се възползва от тези техники за Търсене и спасяване на хора в зимни условия и на труднодостъпни места.

ПОВТОРИИсториите в това тефтерче и интерпретациите на посланията на рисунките в него, ме накара да мисля много по темата как да опазя това, което е останало за мен като спомени, освен къщата, която дядо ми е оставил и съм се родил в нея. Това бе майчиния ми и родния ми дом, както и дърветата, на чиито клони бях изживял детските си приключения.

Има три начина по които да спасим планетата и да запазим природата:

 1. 1. Да напуснем Земята и да се преселим в космоса, на Луната или Марс. Вече се работи и по тази тема.

2. Да се скрием под земята, но и тогава ще влияем на Земята.

3. Да започнем с малкото, като например: да съхраним това, което си заслужава и да дадем нов живот. Природата е избрала, не да живеем вечно а да еволюираме и да се прераждаме, както хората, така и животните и растителността. Затова…

Благодаря на всички за участието в дискусията за Спасяването на ореха:)

Трябва да преместя един орех на 20 метра. Някой има ли опит?

Ivan Kristoff ПС: дървото е старо, около 10 метра високо, но е плодовито. И въпроса е дали може да се запази и пресади? Разбира се и логистиката сигурно е под голям въпрос

Ето и отговорите:

 1. За съжаление, не можете. Има машини, но дори и с тях ще е много трудно, скъпо и с 90% вероятност безрезултатно.
 2. Вчера гледах във Варна общината мести големи дървета (елхи) със специална машина. Граждани коментираха, че при подобно местене преди време дърветата не са успели да се прихванат на новото място. Ако например при ореха кореновата система е голяма, колкото короната, представете си за какво иде реч…Може би ще се намери решение…Успех!
 3. Жалко за дървото, не е старо! Приятели имат на вилата си три ,стогодишни ореха и през година раждат много и едри , колкото яйце- орехи!
 4. Иглолистните са с по-плитка коренова система.
 5. Между другото от баща си чух, че има ново законодателство във връзка с орехите, което постановява, че трябва да уведомиш общината, преди да режеш орех, иначе – глоба… Не че сме за рязането по принцип, де.
 6. Короната и корените са със еднакъв диаметър, затова няма да можете да го преместите.
 7. Предлагам ви друго решение – можете ли да промените разположението на къщата така, че да има вътрешен двор/ пространство около дървото.
 8. Сигурно това ще оскъпи проекта, но може би си заслужава някой друг лев в повече за да имаш дърво във вътрешния двор на къщата си? А може и да намерите архитект, на който тази идея да допадне…. пожелавам ви успех! Има такива хора. Трябва обаче вие да сте убеден, че това е вашето решение, за да се случи. Просто идея. От човек, който е свикнал да прави невъзможни неща по критериите на болшинството , загубило най- важното – вярата в себе си и в способността да материализира идеите и желанията си.
 9. А и погубването на орех е светотатство и лош знак за бъдещето!!! Дори и плодът му до е дребен и костелив – същото е! А Вашето предложение е прекрасно – само да допълня, че трябва да се вземе предвид бъдещото разширяване на короната и корените…! Успех и от мен!
 10.  Да, така е. А ако дървото е в близост до жиците от електропроводната с-ма, и разрешение от електроразпределителното дружество. И то е, което определя и деня, когато да се извършат действията, тъй като в такива случаи се налага спиране на тока в района.
 11. Местил съм череши и ябълки. Много трябва да се копае.
 12. Благодаря сърдечно на всички, ще питам и Общината и ще потърся професионална организация с опит за официално становище и ако имат гаранции, ще ги наема. На този орех, по-точно на най-високата част, ми мина детството.
 13. Лично аз не бих се хванала на ничии гаранции – у нас битува позицията – да взема поръчката, пък после ще му мисля за гаранциите…но Вие си знаете! Успех и дано орехчето оцелее във всички случаи!
 14. Има камиони, които местят такива дървета, но определено ти трябва професионално мнение, за което попитай фирмата, която разполага с техниката. Във варненско има такава фирма, но за другите региони не знам.
 15. Това предполагам е майтап. Ореха е велико дърво, не го пипайте!
 16. Не е майтап, няма избор. Доколкото съм наясно това е и приоритета за спасяване на живот, когато в Израел лекарите трябва да избират между майката и на път-новороденото, което е в утробата й. Те ще предпочетат/дадат живота на бебето, което ще извадят а не майката. Тя вече е живяла и ще дарят новия живот…
 17. Вече се обадих на специалисти и професионално мнението е, че дървото е твърде старо, за да оцелее. Така и го усетих, като се качих за последен път на него.
 18. Останалите отговори ще намерите тук: