Moto Mid Air Rope Access

First time in the motor world

Човекът паяк – Иван Кристоф показа невиждано спускане от голяма височина, което може да спаси човешки живот

С мотор до небето и обратно

Вертикално измерение на мото света
Мария Димитрова

Има такива момчета, които непрекъснато измислят разни неща, които просто наричаме „щуротии”, дори и да изискват умения, достойни за Гинес. Когато обаче тези щуротии могат да спасят човешки живот, може би трябва да ги погледнем с друго око – окото на Паяка.

На 1 септември по обяд видът на млад мъж, който се спуска от покрива на Двореца на спорта и то с мотор, естествено привлече десетки варненци, които със затаен дъх следяха опасната каскада. 37-годишният българин Иван Кристоф, който се прослави в Канада и стана Човекът Паяк, демонстрира уникално спускане и качване по въже с мотоциклет. Най-напред от покрива слезе 120-килограмовият му мотор „Кавазаки”, и умело ръководен от собственика си, паркира на балкон – козирка, а след това самият Паяк увисна над него и плавно се спусна. Накрая човек и машина заедно се върнаха на бавен ход по въжето до самия покрив. Всички си отдъхнаха. Повече от 20 метра над земята Иван се хили с палавата си усмивка на хлапе – негова запазена марка.

Тренировка за Гинес? Защо не. Българският паяк вече е там и то с рекордно изкачване на най-високите сгради в света. Героят на Торонто е демонстрирал и спасителна операция от хеликоптер, където съвсем като на кино, спаси (наужким, разбира се)кмета на града.

Затворете очи и си представете, че от варненския Дворец на спорта остава само покрива, а отдолу всичко е пропаст, в която е паднал мотоциклет, а още по-лошо – с човек на него. Дори да е жив, докато спасителите се спуснат, шансовете му са загубени. „Забавлението” на Иван със спускането за минути е неговият единствен шанс. Това е и новата амбиция на Човека Паяк. „Ако сега ме извикат за спасителна операция, веднага тръгвам. Но мечтата ми е да създам школа за спасителни операции в трудно достъпни места, когато времето е равно на оцеляване. Тази демонстрация ми помага да установя каква екипировка е най- подходяща”.

Преуспелият в Канада българин иска да създаде своята школа не някъде другаде, а именно в България. А рекордите на Гинес вероятно ще атакува отново, но в Канада, където има на разположение специфичната за това техника.

Страстта му са моторите

Още първия път, когато се запознахме с Иван, той пристигна на срещата ни с мощен ревящ мотор. Това е неговата страст – моторите и състезанието с вятъра на висока скорост. Любимите му мотори са с марка „Кавазаки”, които не случайно е избрал и за демонстрациите си във Варна.

Не се разделя с часовника на Сена

Малката слабост на Иван са часовниците. Случва му се дори на коктейл да помоли непознат да разгледа часовника му, ако му се стори, че е по-специален. Единствената вещ, с която не се разделя, е часовникът с автограф на великия пилот Аертон Сена, произведен в няколко единични бройки. Репортер на КОЙ беше свидетел, че часовникът не слиза от китката му, дори когато плува в морето. Освен, че е уникален, той му е много скъп и защото е подарък от неговия канадски екип инженери.

Снимки: Импакт пресгруп и личен архив