Extremely Single

Ivan Kristoff – Extremely Single


JenataDnes-2@950
Иван Кристоф – Extremely Single

Мария Тонева, Списание “Жената днес”
Снимки Васил Германов за „Дилян Марков студио”
Грим Лора Славова

Един почти приказен герой, безразсъдно смел и силно влюбчив, за най-голямата страст на живота си – високото

Иван Кристоф, 38-годишен, безразсъдно смел и екстремно емоционален. Българин с канадско минало и настояще. „Човекът-паяк” – но истински, а не филмов герой, устремен към покоряването на следващия си връх догодина – най-големите височинни въжени операции в света. Внушително присъствие и детска усмивка. Говори супер бързо, сякаш не иска да губи време. Мислите му скачат от тема в тема и се налага да си много, ама много концентриран, за да откриеш къде ще те отведат. Една от тях ни отведе в „кротко” столично кафене, където решихме да направим интервюто. Да, обаче точно тогава отвън подозрително обикаляха петима бабаити, заболи слушалки в ушите, въоръжени с радиостанции. „Какво да правим?”, питам уплашено. „Ако стане нещо, аз ще те спася”, категорично заявява Иван.

Животът му е хаос,
както сам твърди. „Всичко започва още с раждането ми, когато са ме объркали в родилния дом с друго бебе. После са поправили грешката. И в професията, и в живота винаги излизам от рамките на рационалното и обикновеното. Обичам да експериментирам, да играя на предизвикателства. Роден съм в София, спомням си двора с орехи и върби в „Бъкстон” и детските игри с приятелите ми. Още тогава бях в центъра на всяка акция. Много се увличах от екстремни спортове, а височините ми бяха истинската страст. На 14 години станах член на пещерна група „Средец”, после заедно с приятели открихме част от Балабановата пещера край Петрич. Всъщност като се връщам към тези години, се сещам как едно от момичетата, което беше дошло с нас, се подхлъзна и залитна от ръба на пещерата, а аз я хванах за якето и така я спасих от фатално падане.” Постепенно желанието да помага на хора в беда и играта с опасността стават неотменна част от живота на Иван. Воден от новаторски и авантюристични подбуди, през 1990-а той

заменя София за Торонто,

а спортните страсти отстъпват място на мощните мотоциклети. През 1993 г. основава корпорацията EIGER, която работи в тясно сътрудничество със строителни компании, нуждаещи се от помощ и услуги на недостъпни височини. Той е първият човек, стъпвал на антената на най-високата тв кула и сграда в света – над 500 м. „Имаха нужда от помощ, а никой друг не можеше да свърши тази работа по-добре от мен”, накратко казва Иван Кристоф. Докато се катери и работи по небостъргачите, се изисква и да документира детайлите. Така Иван започва да снима. Фотографиите му разкриват

онова, което виждат само птиците –

цялата прелест на височините. Разказва ми една доста смехотворна история за спасяването на мияч на прозорци в Торонто, чиито въжета се оказали твърде къси, за да може да слезе на земята. „Извикаха ме по спешност, защото човекът висеше от часове на една огромна сграда в центъра, стигнал до нивото на 3-ия етаж. Отворих единственото отварящо се прозорче до него (всички останали бяха херметизирани), подадох му екипировка, прикачих му въжета и внимателно му обясних как да се изкатери в алпийски стил сам до последния 33-ти етаж.После го тупнах по рамото и му казах,  че отивам да обядвам. Той направо полудя:  „Ама как  така, нали ще  ме  спасяваш!”  Беше  много  забавно, но исках да го накарам да повярва в  себе си.  След час се върнах,  а той,  много горд от успешното си евакуиране,  дойде да ми стисне ръката. ”От няколко месеца Иван Кристоф е в  България.  Но не за да си почива, а за да проправи път за нови смели проекти. Един от тях ще кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес и ще представлява серия от рекорди  във въздушно-височинните  операции с участието на жени. Иван не се съмнява, че у нас има достатъчно смели жени, по-достойни и от българските генерали.

Покрай  всичките  си  ангажименти Иван признава, че не му остава много време заличен живот. Затова пък е толкова влюбчив и сантиментален,че  звучи  направо  страшно. „Много съм емоционален, когато се опре до чувства. Даже често си патя от добротата и доверчивостта.  Ама такъв съм си. За мен дадената дума е като при самураите – сключен договор.  Една жена може да ме превземе с енергията, която излъчва, с начина, по-който разговаря, с духа, който носи. Обичам жени, които отстояват себе си и умеят да обичат. Обичта за мен е това, за което си готов да дадеш живота си.”

 Лексикон
1. Моят източник на смелост е… характерът ми.
2. Моят страх е… че не ме е страх, когато трябва.
3. Не излизам без… кредитна карта, мотор/кола, телефон и ключове.
4. Обичам да чета… кодекса на самурая – „Бушидо”.
5. В себе си бих променил… професията.
6. В света бих променил… бих върнал моралните стойности.
7. Зависим съм от… емоциите и добротата си.
8. Въодушевяват ме… жените, изкуството, скоростта.
9. Ако можех да живея във филм… щеше да е „Троя”.
10. Типичната ми неделя… е да пришпорвам мотора си по магистралите.
11. Идеалният флирт е… да изпитваш удоволствие дори когато само говориш с някого.
12. До леглото винаги имам… презервативи.
13. Добрата новина е, че… ще издам книга за света през моя поглед.