CN Tower Първият в света достъп до въже работи на върха на градския свят

COVID-19: Коронавирусът е черният лебед на 2020 г.

През 2003, имах честа да погледна света за първи път от покрива на света, на върхът на най-високата кула в света, точно когато имаше ТОРС заразяване.  Но от земята видях, как преди още да вляза на територията на CN Tower, бяха взети всякакви разумни и крайно точни мерки за превенция и контролиране на потенциалните заплахи за зараза. В тази инициатива, проактивни бяха Кмета на Торонто и службите за сигурност в Канада.

Ако това се бе случило сега, те щяха или аз поне бих ги посъветвал всички пресконференции и изъчвания за медиите да се предават он-лайн и в специално предназначена нова платформа, създадена със специален протокол, при който могат чрез AI да се проверява достоверна информация и да се предоставя по приоритет, дори в случай, че всички тези хора са заразени и неспособни да действат. Доколкото знам, руснаците имат изградена сиситема още в миналия век, когато в случай на война, дори хората да са изтребение, тя да пордължава да се води.

Сега човечеството е изправено пред опасност и обратния (негативния) ефект на това, което се нарича Disruptive Иnnovation. А нашите политици и експерти още водят пресконференциите, така, както са го правили през миналите векове. Но всички те одобриха и похарчиха страшно много пари за Дигиталната трансформация и ПР-а около София – Дигиталната столица.

Когато още в зората на (BP) концепцията за многото български иновации и стартъпи, представих една уникална концепция за Спасителя на бъдещето настана паника и всички опити тя да се приложи в действи и направят тест изпитания,  бяха саботирани и безмилостно наказани. От началото на този век се опитвам да ускоря процеса на развитие в спасителните служби по нов и по-ефективен начин (отчасти успях) и как да действат по-ефективно в критични и екстремни ситуации. И при това съм го правил на доброволчески начала, про-боно и за моя сметка. И други са се опитвали, но комерсиално, като един го застреляха в колата му, друг го унижиха публично по уникален начин, който се копира, други пък им съсипаха бизнеса, който се опитаха да направят в тази сфера. 

Затова, когато пристигнах в България, няколко години по късно, предложих на българските кметове именно такива възможности и въздушно видеонаблюдение над градовете им. Както се видя преди няколко дни по света, чрез хеликоптер се подаваха необходими неща по въздух над борда на един от круизните кораби, в които има заразени хора с Коронависус.

 

Сега заради коронавируса ще отложим тренировките си във въздуха и ще се фокусираме на по-безопасното трениране чрез дистанционно обучение за теорията и специализирано заучаване на умения по нов вид трениране в затворено и отворено пространство.

Всичко опира до правилната реакция в правилното време. В крайно прецизни операции, при екстремни ситуации, не трябва да се реагира ни по-ранно, ни по-късно. Трябва да се контролират емоциите и това е като при игра на голф – ударът ти трябва да е толкова точен, че топката трябва да спре ни по-късо, ни по-дълго от дупката на игрището.

Има няколко важни елемента. Безопасността е много важна, както и крайния ефект. Ако то не е това, което се очаква, изпълнението не значи нищо.

След работата си на най-високата кула в света, поставих целите си на едно съвсем друго ниво. Трябва да се развиваме, да надскачаме себе си, по безопасен начин, разбира се.

Въпреки, че съм свободен атом, който хвърчи по собствените си правила, щом става въпрос за другите, ще спомена: Трябва да се учите от пилотите и следвате правилата. Съблюдавайте правилата, за да не изпаднем в ситуацията на италианците и да се учим от грешките на другите.
 
Авиацията е най-безопасния транспорт, заради ясния протокол, максималната сигурност и опреснителни тренировки, които се правят. Както се видя преди няколко дни по света, чрез хеликоптер се подаваха необходими неща по въздух над борда на един от круизните кораби, в които има заразени хора с Коронависус.
 
В тази насока, на избирателен принцип, ще се тегли томбола за екстремни тренировки на Spiderman.Academy  – Академията за каскадьори и височинно/въжени операции. Скоро ще се подготви и курс за Приводняване при авио катастрофи над вода.
Специален проект за създаване на тренировъчен център за кестремно спасяване ще се представи в Бъглария. Проекта ще стартира през 2020г.  и се очаква да е завършен през 2022г. На път е да се открие Spiderman.Academy, която ще обучава бъдещи спсасители и техните умения за специални операции по земя, под емя, по вода и по въздух.
 
Основателят на проекта, започва кариерата си в края на 90-те години на миналия век в България. По-късно се премества в Канада, където прекарва половината си живот. След като постига върха на кариерата си, на върхът на най-високата кула в света, сменя фокуса си. За всички  тренировки се изготвят специални индивидуални програми, които се нагаждат според новодошлите. “Ще ги учим как да запазват самообладание в крайно критични ситуации, как да подобрят дишането си и умеят да сменят ритъмите на действия, според обстановиките – са едни от най-важните неща”, подчертава той.
 
Специално за целите на този вид тренировки, ще подготвим нашия високопроходим автомобил за високопланински и аварийни ситиации, с водно спасителна техника и хибридна система за проследяване по въздух.

Вече много хора са засегнати от вируса. Като хора в сферата на риска, трябва да се подготвим за смут и да имаме подготвен начин на мислене за сценариите, които може да се изпълнят. Всички  бяхме затрупани с предложения за предпазни мерки, за предпазване от COVID-19, за да защитим здравето и благополучието си и на хората около нас.

Подобно на мнозина, ние проучихме наличната информация и ще се радваме да споделим нашата гледна точка – моля, уведомете ни, ако това представлява интерес.

Тази бележка е за нещо друго: осигуряване на здравето на вашия бизнес, докато се справяте с потенциалните последствия за бизнеса от разпространяващите се ефекти на вируса. За съжаление, поради присъствието на Sequoia в много региони по света, получаваме знания от първа ръка за ефектите на коронавирус върху глобалния бизнес.

Както при всички кризи, има и някои бизнеси, които могат да се възползват. Въпреки това, много фронтови компании са изправени пред предизвикателства в резултат на вирусна епидемия, включително:

Спад в бизнес активността.
Някои компании отбелязват, че темповете на растеж им рязко спадат между декември и февруари. Няколко компании, които бяха на път, сега са изложени на риск да пропуснат своите планове за 2020, тъй като ефектите от вируса се разширяват.

Прекъсвания на веригата за доставки.
Безпрецедентното блокиране в Китай пряко се отразява на световните вериги за доставки. Може да се наложи хардуерни, директни до потребители и търговци на дребно компании да намерят алтернативни доставчици. Чистите софтуерни компании са по-малко изложени на прекъсвания на веригата на доставки, но остават изложени на риск поради каскадни икономически ефекти.

Ограничаване на пътуванията и отменени срещи.
Много компании са забранили всички несъществени пътувания, а някои са забранили всички международни пътувания. Докато туристическите компании са пряко засегнати, всички компании, които зависят от личните срещи за провеждане на продажби, бизнес развитие или дискусии за партньорство, са засегнати. Ще отнеме значително време – може би няколко четвърти, – преди да сме сигурни, че вирусът се е съдържал. Ще отнеме още повече време, за да може глобалната икономика да се възстанови. Някои от вас могат да изпитат омекотяване на търсенето; някои от вас може да се сблъскат с предизвикателства при доставките.

Предлагаме ви да поставите под въпрос всяко предположение за вашия бизнес, включително:

Парична писта
Наистина ли имате толкова писта, колкото си мислите?

Бихте ли издържали на няколко лоши квартала, ако икономиката се разпилява?

Правили ли сте планове за действие в извънредни ситуации?

Къде бихте могли да отрежете разходите, без да навредите съществено на бизнеса?

Задайте тези въпроси сега, за да избегнете потенциално болезнени бъдещи последствия.

Набиране на средства.
Частното финансиране може значително да се смекчи, както се случи през 2001 и 2009 г.

Какво бихте направили, ако набирането на средства при атрактивни условия се окаже трудно през 2020 и 2021 г.? Бихте ли могли да превърнете предизвикателна ситуация в възможност да се настроите за траен успех?

Много от най-емблематичните компании бяха изковани и оформени през трудни времена.

Ограниченията фокусират ума и осигуряват плодородна почва за творчество.

Прогнози за продажбите.
Дори и да не виждате пряка или непосредствена експозиция за вашата компания, предвидете, че клиентите ви могат да преразгледат своите навици на харчене. Сделки, които изглеждаха сигурни, може да не приключат. Ключът е да не се хващате с плоски крака.

Маркетинг.
С омекотяването на продажбите може да откриете, че стойностите на живота на клиента ви са намалели, което от своя страна предполага, че е необходимо да се възстановят разходите за придобиване на клиенти, за да се поддържа постоянна възвръщаемост на маркетинговите разходи. При по-голяма икономическа и несигурност за набиране на средства, дори бихте могли да помислите за повишаване на лентата на възвръщаемостта на инвестициите за маркетингови разходи.

Численост.
Като се имат предвид всички горепосочени точки на стрес върху вашите финанси, това може да е време да прецените критично дали можете да направите повече с по-малко и да повишите производителността.

Капиталови разходи.
Докато не сте начертали курс към финансова независимост, проучете дали вашите планове за капиталови разходи са разумни в по-несигурна среда. Може би няма причина да се променят плановете и, доколкото знаете, променящите се обстоятелства могат дори да предоставят възможности за ускоряване. Но това са решения, които трябва да бъдат умишлени. След като преживяхме всеки спад на бизнеса в продължение на близо петдесет години, научихме важен урок – никой никога не съжалява за бързите и решителни корекции на променящите се обстоятелства. При спадове нивата на приходите и паричните средства винаги падат по-бързо от разходите. По някакъв начин бизнесът отразява биологията. Както Дарвин предположи, тези, които оцеляват, „не са най-силните или най-интелигентните, но са най-приспособимите за промяна“.

Отличителна черта на трайните компании е начинът, по който техните лидери реагират на моменти като тези.
Лъжливият оптимизъм може лесно да ви заблуди и да ви попречи да правите планове за действие в извънредни ситуации или да предприемате смели действия. Избягвайте този капан, като бъдете клинично реалистични и действате решително, когато обстоятелствата се променят. Покажете лидерството, от което се нуждае вашият екип през това стресиращо време.

Преведено и съкратено от: Coronavirus: The Black Swan of 2020

Сега заради COVID-19 се учим в движение, защото сме свикнали на умишленно организирани хауси, а аз как да го правя в екстремални ситуации, с каквито света не се е сблъсквал и на височини, каквито никой преди не е работил. Затова ето Златното правило в авиацията от което трябва да се учим:
 
“Не излиташ ако не получиш разрешение!”
 
и приложим с ново правило:
 
“Не отиваш никъде където има хора, ако можеш по друг начин да си свършиш работата или не е крайно наложително!”