Най-приятелски се радвам на Президента за полета си с френския изтребител.

Copy/paste упражнение за журналистика

Президентът Радев пилотира френски изтребител “Рафал”

Само за хора с чуство за хумор
Най-приятелски се радвам на Президента за полета си с френския изтребител. И типично в един експериментален стил направих copy/paste по българския начин на някои псевдо-журналисти да копират текст от друга медия и да променят някои факти и думи, аз само смених думата “изтребител” с “хеликоптер ‘, “Рафал” с “Рафал”, “Румен Радев” с “Златко Златев” и “Иван Кристоф” и ” Човека паяк”, “Президента” с “катерача”,  френското военно летище с “военната Авиобаза 24 Крумово”, “пилотира” с “летя под”, още няколко ключови думи е ето какво се получи:

Щастлив съм да съм първият българин избран за Brand Ambassador на световна марка часовнициИван Кристоф приключи успешно своя първи полет на борда на френския военен хеликоптер „Кугър“Човека паяк Иван Кристоф летя под френски хеликоптер “Кугър”

Иван Кристоф приключи успешно своя първи полет на борда на френския военен хеликоптер „Кугър“. Той излетя и кацна на военната Авиобаза 24 КрумовоПолетът продължи около час и бе част от работната му среща с екипа за Издирване и спасяване към ВВС.

“Беше невероятно преживяване”, бяха първите думи на Човека паяк след приземяването му.

Много съм чел, но това което видях е уникално! Наистина невероятен хеликоптер, който изпълнява широк спектър от мисии. Отличава се с много мощ, спектерност, оборудване и лебедка за външно окачване“. Това бяха първите оценки на топ специалиста по височинно въжени операции на България ИВан Кристоф, минути след кацането с френския хеликоптер.

Бяхме в добра координация. Във въздуха нещата стават за кратко време. За мен беше интересно да бъда част от пилотирането на пол. Златко Златев, командир на Авиобаза Крумово, но и да наблюдавам справянето с информацията на новия хеликоптер. Има много информация, която се изобразява на няколко дисплея и изисква много изучаване. Летците са тези, които правят военните въздушни сили, продължи да разказва за преживяването си Човека паяк.

Кристоф сподели, че би се радвал да можем да си позволим подобни хеликоптери и за гражданското планинско спасявне.

“След като искаме да отворим по-широко ветрилото, за да имаме повече избор, трябва да включим и този вид хеликоптер”, обясни Кристоф.

Чувствам се носталгично след полета, това е една невероятна професия, която изтъква всички качества – работиш на ръба на интелектуалните, физическите и психическите си възможности. Преживяването е невероятно – летяхме и изпълнихме няколко вида спускане и извличане на спасител и спасяване по въздух. Една от идеите, които бях споделил преди години на Командването и аварийно спасителния екип на ВВС  е на борда на хеликоптерите и на самите спасители да има камери с вградени GPS системи за телеметрия и събиране на данни, които дават пълна картина, и въпреки че може да се лети високо над облаците, можем да виждаме и записваме всичко чрез тях. Просто възможностите са невероятни”, допълни емоционално катерачъt на най-високите сгради в света.

„Аз върнах този подарък на ВВС, като направих изложба с кадри от полета на Дубай Хелищоу, най-голямото изложение за хеликоптери и авиомедицинска техника в Близкия Изток. Но за мен беше прекрасен подарък. Летях с пилот, с който изградихме взаимно уважение в годините и съм го виждал как участва в спасителни мисии и това, което ми показа, беше невероятно като възможности. Под машината изпълних нестандартен за военните практики начин на десендиране, който обаче си има предимствата в моята сфера на действия, които хеликоптерът ги позволява, но е важно и пилота да може много“, каза още Иван Кристоф.

Вече съм измислил как да върна отново жеста на ген. Златко Златев, който вече е пилот в Авио отряд 28, но за мен това беше наистина прекрасно изживяване. По света със сигурност имаме с какво да го изненадаме”, категорично завърши Иван и се здрависа с целия екипажт, с когото си партнираше във въздушното шоу в българското небе.

„Кугър“ – един от най-добрите съвременни многоцелеви и авио медицински хеликоптери, който е на въоръжение на Българските ВВС.