Life on the wire: extreme rope access

Сертифициране за SPRAT

Обучение за височинно-въжени операции и работа на кран

 
В отговор на запитване на доброволци спасители и преди започване на новата учебна година на експерименталния Център за обучение Spiderman.Academy бих желал да споделя с Вас идеята си за авангарден начин на обучение и методологии за въжени операции от хеликоптер и високи места, който са минали успешно теста на времето в най-развитите държави в света. Аз лично съм ги изпробвал не само когато направих най-дългото спускане и изкачване по въже от висящ хеликоптер и от най-високата кула в света, още от преди новия Милениум, но и съм споделял опита си с едни от най-опитните пилоти-инструктори. Затова с радост ще споделя опита си с на предстоящия онлайн Форум 1 и ще преподавам методологията си за работа на аварийни и спасителни дейности с въже от хеликоптер, която може да се приложи по различен начин спрямо различни летателни машини. По този начин, студентите, които завършат курса, ще получат първия по рода си сертификат за тази дейност и използват по-сигурни и ефективни методи за обучение.

С голям ентусиазъм подкрепям Вашите усилия да поддържате подготовката на академични си състав в такива трудни времена за българската пожарна. Както знаете, характера на човек, организация и нация се показва именно в критични ситуации. Въпреки, че има сериозни затруднения в ефективното отреагиране за въздушно и височинно-въжени операции смятам, че сега България има нужда да направи дързък ход пред обществото ни и света, като въведе иновации, които ще подобрят сигурността на летателни екипаж с най-авангардни методологии на обучение и възползваме от предимствата, които имаме с руски специализирани служби за тактически и пожарогасителни мисии. Те могат да се използват и за спасителни въжени операции с уникалните си предимства, които нямат аналог. С иновации, полезни за животоспасяване ние ще влезем в новото столетие на българската авиация.

Тази инициатива съм я обсъждал от много години с екипажи в България и по света, тествали сме вариации за окачване с анкерни точки от външната страна на бойни хеликоптери и съм готов да направя изпитателните тестове във въздуха с най-модерната техника, методология и екипировка. Важен компонент ще бъде и 360 градусовото заснемане на първото спускане, което ще се използва за най-новаторските методи за обучение VR (виртуална обстановка), Edutaiment и Trailblazing. Така ще напишем нова страница в историята на световната авиация.

Тази година ще започна преподаването на Програма за Въздушно-височинно въжени операции, в която ще се изучават и специални тренировки, с които сме изписали във въздуха над България иновация, която ще допринесе и за позитивния имидж на нацията ни. В момента се строи жилищно-спасителен комплек за доброволци спасители.

Резиденцията #BuxtonHeights ще се намира в подножието на национален парк Витоша, на север от Околовръстния път на София и близо до излаза на три от основните пътни артерии на столицата — бул. България, бул. Ал. Пушкин и бул. Братя Бъкстон.

На 12 април, в Деня на космонавтиката, осъществихме Работна среща с международни служби, чийто служители могат да участват като доброволци в сдружение с нестопанска цел в обществена полза “Специализиран отряд за спасяване” и да се обучават в екстремни ситуации на екстремни височини. Затова подготвяме специална презентация за 11 септември, 20201г.

 

ПРИМЕР ЗА ОБУЧЕНИЕ ЗА ВЪЖЕДОСТЪПНИ ДЕЙНОСТ  ПО АМЕРИКАНСКАТА СИСТЕМА

Това са цени на курсове за постигане на съотвено ниво на квалификация от SPRAT за специалист по работа с въжен достъп, които се провеждат в САЩ. Съотвeтно, за България те ще бъдат адаптирани, като се вземе в предвид разходите на иснтруктора или изпитващия оторизиран специалист от SPRAT Курсът би се провел когато има записани минимум пет (5) кандидата. При наличието на повече кандидати, цените ше паднат.

Броят на участниците в един курс за техник въжен достъп е от 5 до 10  човека.  За всеки курс може да има кандидати за всяко едно от всичките нива на SPRAT. Този SPRAT курс е в съответствие с SPRAT насоки; една SPRAT сертификация за Работник по въжени операции (Ниво 1, Ниво 2 или Ниво 3) се издава при успешно завършване.

“Пълен курс” учебна информация: Цена на курса:  $1275 Дата: 60-10 септември, 2010 Час: 08:00 ч. – 17:00 всеки ден Включва:

 • $ 90 Регистрационната такса при успешно завършване на оценката
 • Обяд всеки ден
 • Четири дни на обучение
 • Оценка
 • Учебни материали и листовки
 • “Оценка и 2 дни” практика “учебната информация:

Учебната Цена: $ 820 Дата: 80-10 септември, 2010 Час: 08:00 ч. – 17:00 всеки ден Включва:

 • Два дни Практика
 • Оценка
 • $90 SPRAT Такса за участие не е включена в цената.

ПРАКТИЧЕСКИТЕ дни са предназначени за практика а неза инструкция. Вие би трябвало вече да сте запознати с въже достъпни дейности за  SPRAT нивото, което се опитвате да постигнете. Практическите дни се разбират като опреснителни само, за да ви позволят да практикувате текущита си умения, преди оценката. ПРАКТИЧЕСКИТЕ дни не трябва да се използва като съкращение за действителните ИНСТУКЦИОННИ ДНИ! “Оценка и един ден практика”  информация за курса : Учебната Цена: $560 Дата: 90-10 септември, 2010 Час: 08:00 ч. – 17:00 всеки ден Включва:

 • Един ден Практика
 • Оценка
 • В $90 SPRAT Такса за участие не е включена в цената.

ПРАКТИЧЕСКИТЕ дни са предназначени за практика а неза инструкция. Вие би трябвало вече да сте запознати с въже достъпни дейности за  SPRAT нивото, което се опитвате да постигнете. Практическите дни се разбират като опреснителни само, за да ви позволят да практикувате текущита си умения, преди оценката.ПРАКТИЧЕСКИТЕ дни не трябва да се използва като съкращение за действителните ИНСТУКЦИОННИ ДНИ! “Само Оценка” учебна информация:Цена на курса: $ 300 Дата: 10-ти септември 2010 год. Час: 08:00 ч. – 17:00 Включва:

 • Оценка
 • В $90 SPRAT Такса за участие не е включена в цената.

Плащането може да се направи в брой или кредитна карта Начин на заплащане: 50% от цялата сума 20 дни преди началото на курса.  Останалите 50% при започване на курса