Dimitar Spisarevski Virtual Museum

Capt. Spisarevski

САМОЖЕРТВАТА НА КАПИТАН ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ

Капитан Димитър Списаревски - първата българска жива торпила

Димитър Списаревски – живата торпила във въздуха .

В новия век на Българската авиация, нека си спомним за най-добрите българи, прославили я и отбранявали я, допринесли нито едно българско знаме, да не бъде пленено и нито една българска битка и война, да не бъде загубена. Капитан Димитър Списаревски – първата българска жива торпила, е родом на 19 юни, 1916, в гр. Добрич. Той е летец и ас, който със своята пословична храброст и майсторство на въздушният бой, отстоява небето над София през Втората световна воина. Война, когато съюзнически самолети-летящи крепости бомбардират София и други градове. Смятам, че на 19 юни, 2016 година с достойнство бихме отбелязали рождената му дата като признание и напомняне за неговия подвиг и саможертва, която спасява живота на много българи и ценни сгради от въздушни бомбардировки.  За тази цел на 11 юни смятаме да визуализираме с леката авиация въздушния бой на българският летец-изпитател капитан Димитър Списаревски, който загива при първия си боен полет, след като се врязва в тежък американски бомбардировач Б-24. Това става чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Dimitar Spisarevski Virtual Museum

Невероятната саможертва на летецa-изтребител, капитан Димитър Списаревски, загинал при първия си боен полет чрез въздушен таран, ни напомня за това. А сега на тази годишнина, би трябвало да помагаме на Америка да прави същото на други народи… Спомням ми когато преди години за Деня на авиатора се отбих до гроба на Димитър Списаревски, за да отдам дължимото уважение на една невероятно личност с характер. Там се засякохме с генерал-лейтенант Димитър Георгиев, бивш командващ на ВВС и си поговорихме, че историята на българската авиация не е доизписана. Смятам, че много повече трябва да се направи за паметта на този човек и се надявам да успея в това начинание, макар това да не ми е силата…

 

ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ,

Надявам се  с частната авиация, да направим късометражен филм и фото сесия за възпроизвеждането на въздушен бой по случай  за да почетем КАПИТАН ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ.

Здравейте, подготвяме фото проект за възпроизвеждане на въздушния бой на кап. Списаревски с американските и английските бомбадировачи и нашественици. Можем да го направим и с дронове, като “Въздушния танц на смъртта” Целта е снимките да се предоставят на художници, които да ги нарисуват и да имаме визуализация за тази знаменита битка и саможертва. Така, че ще се радваме да дойдете с дроновете си и имаме награда за най- впечатляваща въздушна битка – часовници на италианката марка ГАРЕЛИ.

Крайната цел е да направим концептуални снимки и рисунки, които да сложим дигитално във “Виртуален Музей на кап. Димитър Списаревски”, който надавам се да се изгради скоро.

Дългогодишната ми идея е да представим гражданската и военната ни авиация  по най-престижния начин – с иновации в световната авиация, пренаписването на историята на българската авиация с обществено полезни за света инициативи и представяне на смелия дух на българските авиатори.

С радост бих желал да Ви информирам, че в момента  с чуждестранна ТВ продукционна компания преговаряме за създаването на поредица от серии за един нов проект, който бихме могли да реализираме с българската авиация.
 
В предаването  COOL-T по бТВ, споделих част от предстоящите събития и защо бихме ги заснели с IMAX и 3D технология. Показахме и кадри с екипа на ВВС и загатнахме някои от темите за иновации и национален престиж. В сайта си съм приложил информация за идеята за направата на късометражни филми, посветени на инициативата “110 години българска авиация“, както и представянето й в социалните мрежи.
 

Идеята ми бе подкрепена от пилоти, академичния и снимачния екип от Нов Български Университет, Института за космически изследвания към БАН и други партньори. Късометражният филм ще бъде представен на:

  • Dubai Avio Show 2019– най-голямото авио изложение в света
  • Dubai HeliShow 2020 – най-голямото голямото изложение в Близкия Изток за хеликоптери, авио медицинска и въздушна спасителна техника
  • Military and Homeland Security Exhibition
  • Air Medical and Rescue Show 2020
  • Heli- Expo 2020 – най-голямото голямото изложение в света за хеликоптери и авио медицинска техника
  • Международни конференции по въздушно спасяване
  • Презентации за иновативно въздушно видео наблюдение при спасителни операции
  • Международни събития и телевизионни програми
  • Уеб телевизия и други медийни канали

За да се подобри имиджа на българската авиация, работя по проектите: www.facebook.com/101anniversary

A.R.T.Vision (Academic Research TeleVision) – А. Р. T. Вижън ще е първата Телевизионна станция за авиацията и ще бъде в полза на  въздушната спасителна дейност, обучение на работа с индустриална/височинна безопасност,  въздушно въжени операции. В този телевизионен формат ще видите поредица от документални филми и фото сесии свързани с авиацията ни. Ще се радвам да бъдете част от тази инициатива.
 
Желая Ви безопасни полети,
 
Иван Кристоф,