Ivan Kristoff solo suspended Access

НАЧАЛОТО – новата книга за деца

 

Да надскочиш върха: Човекът паяк Иван Кристоф в България

Той представя у нас книгата “SPIDERMAN – THE REAL LIFE STORY”

Spiderman... on a wall near you, Real Life Spiderman, Book

На покоряването на върха на света са посветени много филми и книги – повече отколкото на което и да е друго постижение на човешкия приключенски дух. Но няманито един документален филм или книга за първото изкачване и работа на недостъпните места на върха на най-високата кула на 20 век. и минаването на границата от 500 метра работа във високото. Тя се случва и в най-екстремни условия за работа в градски условия. Едно от най-големите съвременни предизвикателства сега обаче е въздушната евакуация сега от таквиа места. Вечно търсещият нови постижения Алекс се отправя именно към това новаторско изпитание – въздушно спасяване за на най-високите урбанистични върхове.

“Иван Кристоф стои най-близо до това, което канадските медии го определиха и нарокоха “СПАЙДЪРМЕН”. Физически той е силен без да тренира. Издържал е на условия, които бързо биха сложили край на всяко нормално човешко същество. Неговият живот напълно допада с култовия герой Човекът-паяк от комиксите SPIDER-MAN на Стал Лий – създалят на едни от най-запомнящите се супергерои в историята на този жанр, превърнал Marvel Comics в истинска институция в бранша, а комиксите – в масово забавление. В новото десетилетие на новия век. Иван Кристоф създава Spiderman.Academy, единствената по рода си у наs Академия, чиято цел е да обучава спасителя на бъдещето от ранна възраст. Както в комиксите и нови игрални филми се вижда, че Човекът-паяк ползва нови технологии и цитат от последния филм на МАРВЕЛ, “Спайдър-мен винаги си създава врагове”, така и Иван  Кристоф смята, че спасителя на бъдещето, освен че ще трябва да се усъвършенства в ефективното ползването на най-новите технологии, така и ще трябва да се научи ефективно и хладно кръвно да може да работи във всякаква враждебна и неблагоприятна обстановка. Ето защо ние определяме проекта като “SPIDERMAN – THE REAL LIFE STORY”, казва издателя.

В същината на книгата стои желанието да бъде представена човешката страна на серия от приключения – трудния живот в детството на автора Иван Кристоф, ограничени ята, които е изпитвал в живота, екстремните температури на които е удържал в ранните си години и всички перипетии, свързани с живота на едно дете и тинейджър, обявен за едно от най-лошите заклеймявания на деца, близки на невръщенци по времето на комунизма – Изчадие на капиталистическата гад, и най-накрая – достигането до върха на най-високата точка на Европа. Заради роднинските си връзки с една от най-уважаваните фамилии с български произход в Канада, и доноси на българските алпинисти и пещерняци, Иван не е допускан в капиталистическа страна. Но след падането на комунизма, той заминава за Торонто, Канада, където обществото проследява живота му и през 1995 г0дина, в. Торонто Сън, най-четения ежедневник в цяла Канада го нарича ‘Торонтовския Спайдърмен”. Тогава се ражда и легендата SPIDERMAN и за помалко от десетилетия, човека, който не получи признанието си в България, бе номиниран за Герой на Канада, стана Герой на Торонто и направи първата премиера по изкачването на върха на най-високата кула в света. 

Не се случва често човек, когото го наричат “алпинист” да не е бил дори в Алпите, но той създава нова индустрия за работа с въжета с алпийски методи по вертикала на небостъргачите и висейки от летящи хеликоптери и изпълняваш всевъзможни каскади, някои дори в съгласуване с Минитистерството на транспорта в Канада, с организационния екип на “The Guinness Book of World Records”, инженери и консултант-инженери, Кметството, Пожарната, Полицията, Бързата помощ на Торонто и София и спец. служби в Канада и  България. Всестранно надареният солов катерач и самостоятелна независима сила  търси нови предизвикателства, защото иновациите и премиери са неговата страст. За него са създадени специални сценарии, заснети за ФОКС ТВ сериали “POPULIAR MECHANICS FOR KIDS”, телевизионни репоиртажи в PRIME TIME NEWS and EVENING NEWS на  CBC, Global TV, City Pulse, Channel 24, CFTO, Radio CBC и други. БНТ заснема документален епизод за живота му в поредицата “НеНосталгично”.

Българския Спайдърмен е роден в София, и отрасъл в подножието на планините Витоша и Родопите. Той е неуморен авантюрист, безстрашен пред трудностите. Отива сам за първи път на преход в планината на крехкавъзраст. През 2003 година той става първият човек, който стъпва на външната страна на подножието на Antena Mast на CN Tower (553 м). Оттогава решава, че след като от върха на най-високата кула по оново време, новото му предиизвикателство ще е да предоставя иновации в света на извличане на хора от свръх трудностъпни места по цял свят.  Така се ражда вдъхновението му за иновации в света на вертикалните въздушни операции, с които е най-известен в момента.

През 2019 г. той става свидетел на 11 жертви в рамките на близо седмица в подножието на вр. Еверест и на 11 жертви на полети в рамките на една година в България. Това го кара тази година да направи първия по рода си форум, който да реши много проблеми и даде нови решения за сигурността на хората на труднодостъпни места и крайно опасни операции.

В първата си книга, която ще бъде публикувана по време на форума, той ще представи отражението на всичките му търсения и път до момента: неистово влечение към приключенията, височината, изследователския дух и катерен, ангажираност към природата и фоографията в едно. Идеята е цялото начинание да бъде заснето с помощта на приятели, които ще снимат всяка неговите дейности по време на събитието, така че Иван да може да разкаже тази страхотна история в книгата си.

През 2000 година основава своята Spiderman.Academy и смята да основе продуцентска къща за заснемането на крайно опасни височинно въжени операции и създаде снимачен екип, с който да създава документални филми за приключения и екстремни спортове.

Прочети още на:  On top of the Urban World и Spiderman.Academy.

Visionary Outdoor ThinkingMедицинското чудо да оцелееш след грешките на треньори и спасители 
Ivan Kristoff - Capturing a "Bird's Eye" view of the Optical Performance projectЧовека паяк е любител-катерач. Живота му се преобръща в деня, когато решава да катери без осигуровка по вертикала на скалите на р. Мальовица, подхлъзва се и пада от високо. Тогава губи съзнание, без да показва признаци на живот, а около безжизненото му тяло се насъбира група алпинистки, които го мислят за мъртъв. Минава много време, когато започва да идва в съзнание и сам да си диагностира състоянието, за учудване на треньорката по алпинизъм, която стои до него. Тя първо го е помислила за мъртъв а сега за луд, след като започва да определя на скоро дошлия планински спасител, между кои прешлени го боли и чувства натъртване…

В следващите няколко дена той преживява ужасът от неправилното му хоспитализиране и осъзнава, че е цяло медицинско чудо, че е жив, след толкова много пропуски при “спасяването” му. От този момент скромното и необуздано момче се превръща в Иван Кристоф и се кръщава на част от името на истинския Спасител.

Смъртта е неповторимо преживяване
Training and Free Solo climbingЗа съжаление, цялата истина е много горчива. Треньорката е и майка и все пак по онези времена тя отговаряше за мен. Може би не регламентирано, но тя бе треньора на клуб Витоша и мисля, че е било редно да сме и поверени на нея. Не знам дали е отговаряла за мен, при положение, че се водих член на клуба и тя взимаше пари, за да ни тренира, нищо, че не ме е тренирала и не си спомням да ми е показвала нещо или да ми даде поне един съвет. Само ходихме да се разписваме и трябваше да се молим, зад а ни се даде някой друг инвентар за уикенда или ако ходим на състезания. Когато отидох до нея, и започнах да катеря без каска и въже, тя нито ме спря, нито ме попита дали се чувствам уверен в себе си, защото много добре знаеше, че не бях катерил с години. Не е длъжна, но се познавахме много добре, като се има в предвид и какви номера ми бе правила, за да ми саботира отиването на експедиция за изкачването на вр. Елбрус -първенеца на Европа. Така и никой не разбра защо го е правила, като от Федерацията от алпинизъм са я питали: “Какъв Ви е проблема с момчето, та го спирате и му пречите да си изпълни мечтите???”. Добре, че имаше там една добра лелка, Бог да я прости, та тя се бе застъпила за мен. Това го разбрах много по-късно, като се плъзна слуха, че въпросната треньорка направо е “изстерясала”, че ще ходя, а бе късно, защото документите са ми били подадени…

Та тогава, когато стана инцидента, от който смятам, че живея Втори живот, тази госпожа нито дойде в болницата да ме види дали мърдам поне, нито се позаинтересува, не само човешки, но дори професионално…

MotoLakeOntarioSpiderЧак години по-късно, като карах мотор в Торонто, Канада, бях блъснат от една млада полякиня, която докато лежах в дъжда и на пътя, мина покрай мен без да ме пита или даже погледне внимателно дали съм жив, а си оглеждаше колата за драскотини. Тогава, чак когато дойде полицията на Торонто, след обаждане на тел 911, един млад и готин полицай ми помогна да се изправя и след една седмица, ми се обади да види дали съм ОК. Бях изумен! Явно ми беше взел телефона от репорта. Беше се притеснил за мен, защото не се появих да свидетелства, срещу девойката, която бе също толкова безразлична като “тренерката”, но и нагла, защото е пледирал в съда, като невинна и без моето присъствие и се е разминало. До този момент в алпийските среди ме наричаха “Торонтото”, заради мечтата ми да отида в Торонто. Та тогава си измислих новото прозвище Kristoff, за да скъсам с това алпийско нарицание, което ми бяха измислили българските алпинисти и да им покажа средния си пръст като завърша с “off” от”F…. off”

Tова е истинската история на един мъж с необикновена съдба: Иван Кристоф
CN TowerТой сам е създал името си, съдбата си, далеч от родината си, стъпил е на места и висоти на най-високата кула в света, и постигнал върхове в работата си, които друг никой не е постигал , запечатал е невероятни снимки от световни постижения на екстремни висоти, но никога не е имал снимки като малък. Затова бихме искали да разкажем неговата история като дете  с илюстрации на други деца, които му се възхищават и те биха искали да бъдат като него . А Иван ще се радва да им помогне в реализирането на мечтите им,  като сподели опита си, трудностите си и поуките от невероятния му живот и случки, които са го променили и направили по-добър.

Знаеш ли какво е някога да се чувстваш самотен тъжен и безпомощен?

Сблъсквал ли си се с безсмислена грубост и жестокост? 

Ако това е така, то лесно ще разбереш какво е изпитвал Иван Кристоф, когото Спайдърмен. Тогава няма да ти е трудно да разбереш, какво е преживял той в живота, през какви битки е минал и в какви страшни ситуации е оцелял и защо той не е безразличен към страданието на другите, и какво той прави за да помага на другите.

В тази история Иван ще сподели поуките, които са му помогнали да преобрази живота си от бедно и необуздано момче до човека, който постига мечтите си и променя живота на много хора за по-добро. Той го в правил и с цената на лишения за себе си и пълна саможертва, защото сам е изградил принципите си, които в последствие научава, че и древните войни са вярвали в Бушидо – Кодекса на Честа на самура. Най- истинската смелост за него е не да имаш-безумна смелост, а да влезеш в битка, която знаеш, че ще я загубиш.

Да се бориш за нещо повече от теб. Това е едно пътешествие в света на различните хора, които не винаги са били разбирани, именно защото са уникални. Ти също можеш да станеш като тях.

Искаш ли да станеш по-добър, да покориш и създадеш нови светове и да изградиш име за себе си, което не само ще ти отвори много врати но и подобри живота на другите?
Тогава тук ще се запознаеш с някои реални истории, които ще разкажем,  за да повярват хората, че всичко е възможно.

Живеем в една постоянна война – постоянно се борим за утвърждаването на собствените си позиции и интереси или ги браним. Още преди да съм се родил, докато съм се развивал в утробата си, в корема на мама, трябва да съм слушал нон-стоп настояванията на лелите си: „Аборт! Аборт! Аборт!“. Било е в комунистическото време и богатите ми лели, възпитанички на колежи в Америка, получаваха много пари от децата им там и са имали голямо влияние върху
рода ми. Те не са искали да се раждам, защото баща ми е бил комунист. Само тази една проста думичка и властта, която е идвал с нея е мога да ме лиши от живот, Но това не се е случило. Това само ме е закалило в битки, и ме стимулира да живея на пълни обороти и да не съм безразличен към отношението и съдбите на другите.

Родил съм се в трудни времена и само майка ми се е грижила за мен, без баби и дядовци, без гледачки.  Затова и съм свикнал да не разчитам на други хора и да обичам силно тези, които са почтени, верни, добри, умни и даже различни.

От тук започва и моята история – такава каквато малко хора я знаят.

Подгответе се за едно емоционално преживяване от което ще разберете, пътя и хората, които са ме изградили като личност и накараха да се гордея със себе си.

BUILD YOUR NAME!
SHAPE YOUR OWN FUTURE!
PLAY YOUR GAME!

Club Rope Access “Причината да сложа тази снимка бе, че ми напомня за случката описана в блога ми и как тя и последствията от нея биха били избегнати, ако въпросната “треньорка” просто вместо да си мълчи, докато ме е наблюдавала как тръгвам да се катеря без въже и препразни мерки, (току що дошъл на скалите за да катеря, при положение, че знае, че съм излязъл от казармата в отпуска и не съм катерил с години) не се бе опитала да ми кажа, нещо от рода на: “Чакай бе Иване, не си катерил и пипал скала от години…”. . Разбира се, те не е била длъжна, нито има разписана отговорност, но все пак си мисля, че когато един треньор е бил назначен да тренира,би трябвало и да има елементарно изискване да гради някаква култура на безопасност и спортни принципи, които биха стимулирали младите, особено тинейджърите да преценяват опасностите на риска, процес, който сега модерно се нарича “Риск мениджмънт”. Никой не обвинявам, освен себе си, но това е и мотивацията ми, когато със страст говоря за екстремните спортове, да се погрижа и за онази част за последствията и премислянето за избягването на ненужния риск ( ако изобщо това не кара някога да се замисляме, когато се подаваме на емоциите си и пристрастеността към адреналина), която е неизменна част от този процес.”, казва Иван Кристоф

Напиши бъдещето

 1. Write the History

  Нова глава в историята на въжения достъп

  През 2003 г. българският и канадският Иван Кристоф преработи историята на работата с въже и стандартните процедури на местната индустрия чрез постигане на нови висоти на недостъпните до този момент области на антенната мачта на кулата CN Tower- най-високата структура в света тогава. Сега можете да се присъедините към ново движение, което е поставило цели да отиде още по-високо във вертикалния и въздушния свят.

  Learn more
 2. Екстремна журналистика

  Пренапишете историята

  Подкрепяйки благотворителната организация #ForBulgaria, можете да отворите нова глава в историята на спасителните спасителни операции и авиацията. Присъединете се към нас в едно ново начинание, което ще пренапише методологията за жизненоважни аспекти на специализираното обучение за апнея, екстремния достъп до въже, спасяването и авиацията. Толкова е просто и е възможно да се постигне невъзможното, което е поставило досега границите в тези области. Просто се свържете с нас за повече подробности.

  Learn more

Ivan Kristoff's Book Solo

СОЛО

Наричат ме Spiderman, Човека-паяк. Най-младият български откривател на нови подземни пътеки в пещери и огромната галерия  в  “Голямата Балабанова”, втората най-дълга пещера в България.

Най-скъпо платения български катерач за 20 век и най-иновативния катерач за 21 век в света на височинното строителство.

Всичко започна със соловите ми катерения от най-ранна възраст по високите над 8 етажа дървета в двора на къщата ни, който бе най-голямата градина в кв. Бъкстон и завърши с Премиерата на върха на най-високата кула и сграда в света през 2003г.

Соло

 

Здравейте.
 
Много ще съм благодарен на всички за валидация на информацията, която ще бъде може би началото на уводния текст в предстоящата ми книга (или обложка на гърба на корицата), за соловите ми изкачвания в България и по света.
Това са фактите, които знам и от раз ги написах, сега, посред нощ, така, че ще потърся и най-яките критици, които съм сигурен, че ще намерят сред българските алпинисти”, с които нямам нищо общо, но съм се засичал, докато се подготвях за истинското катерене по небостъргачи:)

Скоро ще имате възможност да се включите в предварителните поръчки на СОЛО. Очакваме това да е световен бестселър, събрал в себе си историята на соловите изкачвания на най-високия урбанистичен върх на планетата. А българското издание ще е първото, което ще съдържа и авторски послеслов за случки около на К2 от 20 и 21ви век.

Най-учтиво Ви подканвам да бъдете безпощадни:)