нашенец притежава три радиостанции в Канада

Нашенец притежава три радиостанции в Канада

Граждани на планетата 

Славяна Манолова, в. Седмичен труд

Канада е едно от средищата на българите, поели към далечна чужбина – кой преди няколко години, кой преди няколко десетилетия. Много от тях продължават да се чувстват българи, макар да са родени като канадски граждани, интересуват се от родината на своите родители и дядовци, продължават да си пишат с братовчеди и братовчедки.

Сред най-проспериращите в Канада е Васил /Бил/ Иванов. Той е роден в Торонто през 1942 г. По бащина линия е от Босилград. Дядото Васил Иванов, тръгва да търси късмета си по света и стига в Канада като младеж през 1912г. След няколко месеца е призован обратно в родината, за да се бие в Балканската война. Той се връща, сражава се за свободата на Македония, а след войната занинава обратно отвъд океана. През следващите години работи много и спечелва достатъчно, за да повика при себе си жена си Арсена и сина Валидимир – бащата на Бил Иванов, а както в Канада го наричаме – Бил Еванов…

 

Тук виждате една от снимките, когато бях поканен на вилата му в провинцията Онтарио и карах кануто му, когато дойде при мен с лодка от водната Полиция на OPP, за да ме глоби, че съм бил без спасителна жилетка. 

Дори не ми бе минало и през ума, че трябва да си слагам жилетка в езеро и факта, че съм минал курсове за спасяване и аварийно отреагиране към канадския Червен кръст и бях излязал за малко и не навътре, а само по брега, нямаше значение.

Аз си поех вината и платих глобата от $175. Бил настояваше да я покрие, но не позволих а и вината си бе моя, че не съм научил и законите по безопаснот по вода, но това си е Училището на Канада.

На партито в ранчото му, което бе купил май от собственика на компанията Молсон, може би най-голямата бирена компания в Канада. А там бирата е насионален спорт. Доста съм водил и българи, за да ги запозная с него.

С момичетата от Радиото на Бил Еванов
Фото: С момичетата от Радио програмата на Бил Еванов. Долу: С Бил и сина му Пол Еванов

От мен мога да кажа само едно накратко преди да си легна и пропомян невероятните мигове с този човек, било в офиса му, у тях или на партита му:

My deep condolences to the family of Bil Evanov.

A GREAT MAN, GREAT FATHER AND GREAT FRIEND.

Thank you Bil for all your positve and fruitfull life, and very warm and sincere friendship. RIP

Бил Еванов бе един невероятен и добър, сърдечен човек. Истински приятел и коректен бизнесмен. Запознахме се и на всички българи, с които го запознах им намери работа и ги изкачи нагоре в живота и профеионалното им развитие.

Много обичан баща, съпруг и шеф, на който нищо не му е дошло на готово. Радвам се, че направихме със Slavyana Manolova този материал, за да бъде и стимул за сънародниците, как нашенец не само може да притежава повече от три радостанции в Канада, а според мен повече сърца.

…и да споделя едно от неговите писма в подкрепа на поставянето ми на Новата серия от световни рекорди за Книгата на Гинес:

Letter Hits 103.5 Bil Evanov Radio