Как можеш да лъжеш в ефир и да ти се размине

БалканБългарската гражданска авиация Балкан (БГА Балкан) е много повече от  популярния фирмен знак от онова време„Балкан“. Това бе националния въздушен превозвач и бранда на България, който популяризираше нашия национален трикольор по въздух, над вода и по земя. Да не говорим и за нашите красиви стюардеси, една елитарна част от която познавах лично. Ако трябва да бъда пристрастен, а има защо – те бяха най-добрата ни реклама и пълно удоволствие да пътуваш по авиолиниите на Балкан. Гордо  на него бе изписана и сигнатурата LZ,  (Landing Zone), с която българската авиация се гордее. Авиокомпанията притежаваше много милиони левове/долари заради летателната си техника и офиси по цял свят и много привилегии за слотове, които й дават предимства….но бе продадена на стойността на един хубав ръчен часовник.

Но Балкан умира през 1999 г., когато е продадено с “богословията” и… на Иван Костов на безценица  в на израелската фирма „Зееви Груп“ (Zeevi Group). Цялата схема за изкупуване на компанията с целите й активи е предварително нагласена така, че да се изкупи с пари на Балкан и да се спечели от освобождаването на слотовете й, в полза на конкуренцията заради явно допълнителни печалби на новия купувач.Вместо да инвестират, съгласно договора за погасяване на задълженията и стабилизиране на фирмата, „Зееви Груп“ разпродават недвижимото имущество и водят „Балкан“ към фалит. След което съди чух или четох някъде, че Гад Зеев е съдил България за $10, милиона и е спечелил. За тази информация ще помоля приятелите авиатори, които са запознати със случая да коментират, за да уточня фактите.

Това за мен акт на предателство от страна на господстващия тогава Иван Костов- Командира. Жалкото е, че до тогава имаше директни полети от София до Торонто, но след това, трябваше да се прекачваме през колко ли не летища и вместо на българска, родна компания да плащаме, давахме бизнес на други държави. Да не говорим, че сънародници са останали без работа.

Но колкото и неточни да са цифрите, едно нещо всички знаем, че това става по времето и с “богословията” на Иван Костов, когото тогава наричаха Командира. Вие представяте ли си обратния вариант на тази история:

  1. Израелската гражданска авиация  да бъде продадена на българска компания.
  2. Израелската гражданска авиация  да бъде продадена на безценица.
  3. Българска компания да доведе до фалит Израелската гражданска авиация 
  4. На Премиер Министъра на Израел да му се размине за такъв акт на предателство.

Няма нищо лошо да се приватизира компания, когато е била менажирана от държавна администрация и е на загуба, тя да отиде в частни ръце. Това и за БДЖ може би щеше да бъде добре, само че тамошната корупциона схема позволи само печелившата част на БДЖ е приватизирана. Пиша “корупциона”, защото очевидно, който го е направил не е бил глупав, за да направи така. И в случая с EL AL преминава пак в израелски ръце, Knafaim-Arkia Holding Group с 40 % от стоковия капитал. Може би за такива казуси имаше големи диспути, чужденци да не купуват земя и да приватизират български компании. Не че това помага, защото минава и българския номер…

Разбира се, това е само част от проблема. След като Балкан фалира, губим държавната собственост, част от националната ни гордост, но и евтините и изгодни спотове на летищата…

Та, като чух интервюто по на бТВ този уикенд, в което Иван Костов, каза, че е горд с приватизациите по негово време, направо ми… Разбирам напълно Григор Димитров да каже, че се гордее с неговия мач миналия уикенд и вярвам, че целия свят ще го разбере и подкрепи:) Но дори такава “официална” кражба да е гордост за Иван Костов, то поне защо журналистката не прояви някаква професионална журналистическа гордост, та не му… 

Но какво пък и аз разбирам от политика! Може би това е въпрос на чест и гордост така да разграбиш и разбиеш държавата…

Това показва на какво ниво е журналистиката у нас и толерантността на обществото към такава наглост, липса на морал и… Но на новата ” Мис България” малко хора й простиха…

Там е проблема, че когато това се случва, национална авиокомпания да е пред фалит, тогава държавата прави оздравителна кампания, защото освен другото – това е бранда и репутацията й. Затова и AIR CANADA SWISS AIR не бяха продадени на цената на един хубав часовник, а продължават да оперират.

И тук не става въпрос само за репутация на авиокомпания, а на начин на менажиране и ръководството на нация как се справя с критични проблеми. Не напразно репутацията на България е изключително лоша навън. По повод “Вие представяте ли си ” частта, El Al, е националният превозвач на Израел, основана на 15 ноември 1948 г. В свободен превод от иврит името ѝ означава „В рая“. Ако държавата Израел остави тя да фалира, значи, че вече националния превозвач на Израел вече не е в “В рая” и това ще срине имиджа на Богоизбраните, описан в Библията, сигурно с метафорично казано, толкова бързо, колкото бяха сринати двете кули в Ню Йорк, защото това не бяха само две сгради, а символа на просперитета на страната, която владее Света, имплементирано в наименованието Световен търговски център. Тук става въпрос и за семиотика и възприемане на региона. В случая с Балкан – Балканска му работа…

Затова и SWISS AIR, когато фалира, запази националния бранд SWISS AIR иначе репутацията на швейцарците, включително швейцарската часовникарска и шоколадова индустрия  отива по дяволите. Нищо, че бранда SWISS AIR е измислено то часовникаря Хайек и прави прелом в часовникарската индустрия, защото е символ на високото швейцарско качество. Тази тема ми е до болка позната, защото съм в рекламния и ПР бизнес с швейцарските производители на часовници и първия българин избран за еклсюзивен промотър и Посланик на марка швейцарски часовници.

Когато компания Swiss Air фалира, се създава нова, която запазва бранда Swiss Air с новото наименование Swiss International Air Lines (SWISS) и ползва същите слотове, като става част от Lufthansa Group и член на Star Alliance, най-голямата мрежа от авиолинии в света EL AL Е ако Иван Костов бе направил това, наистина имаше с какво да се гордее.

Сега “Вие представяте ли си ” обратния вариант, Ел Ал да е затънала в дългове, с остарял авиопарк ида е тежък воденичен камък на шията на държавата Тя няма да я продаде на Бай Ганьо и нито пък на него ще му се размине ако направи това, което купувача на авиокомпания Балкан направи.

 Засега Балкан самолети ги виждам само на макети в Клуба на летците, където с летци обсъдихме идеята за създаване на иновации в сигурността на полети и има няколко български пилоти, чийто опит може да направи Революция във въздуха.

* Бел. ред. – Новият собственик на „Балкан” закри линии в полза на конкуренти компании и освободи т. нар. слотове, запазени места на големи международни летища. От тези, възможно договорени с конкуренти действия, е спечелил неизвестно колко. Коментарът е от страницата на автора във Фейсбук

Тук прилагаме и коментари от ФБ профила на Иван Кристоф:
Haralampi Kancov С двата боинга 767 Балкан изпълняваше директни РЕДОВНИ ( а не чартърни) полети и до Ню Йорк, Йоханесбург, Куала Лумпур и Сингапур. Имаше преговори и за Джакарта. Иван Костов не само разби Балкан, той разби и Българската авиация. След като останаха без работа българските пилоти се разбягаха по чужди държави: Малта, Кипър, Виетнам и др. В момента България Ер има недостиг на пилоти и дочух , че ще внасяме пилоти да летят на нашите самолети….. СРАААААМ. Преди 30 години световно известни бяха професионализмът и качеството на БЪЛГАРСКИТЕ пилоти, обучаваха се у нас млади пилоти за чужди държави….

Lidia Dimitrova:  Жалка “гордост” някой да руши, защото не може нищо да създава. Хитрост и алчност на мястото на интелект и креативност: нали природата не търпи празно. Или поне природата на тези, които свикнаха всичко да продават и заменят, най-вече най-евтиното, себе си.