Solutions. For digital transformation, e-monitoring and e-mobility

Изкуствен интелект в спасяването

DR SID AHMED BENRAOUANE Professor, Carlson School of Management, UMN; Advisor, Dubai Police; Senior Advisory Board Member, TresconВПАНЕЛНАТА СЕСИЯ AI: Следващата граница в правоприлагането на Световното ИИ Шоу в Дубай. Иван Кристоф сподели как RoboRescuers с AI ще увеличи ефективността на спасителните операции с кап. д-р. Еса Ибрахим Басаид, ръководител на секция „Технически изследвания“, към генералната дирекция на отдел „Изкуствен интелект“ Дубайската полиция, Райън Прокс, полицейски инсперктор, отговарящ за Анализа на престъпността, полицейски отдел във Ванкувър, Канада и д-р Сид Ахмед Бенраум, професор, Колежа по мениджмънт на Карлсън, UMN и Съветник на Дубайската полиция.

Ivan Кристоф представи новаторска A.I.R. платформа за проекция на новаторски решения за цифрово преобразуване на информация и достъп до висок и трднодостъпни места, които могат да предотвратят инциденти и престъпни дейности.

Традиционното спасяване принадлежи на миналото. Бъдещето на спасяването е да обхване ИИ и да го използва внимателно, за да подобри дехността и ефективността на спасителя на бъдещето – а не да го замени. Особено след неотдавнашните авиационни катастрофи, където проблемът с цифровата сигурност е много актуален, сега по-важно от всякога да подхождаме внимателно към тези въпроси и никога да не пренебрегвам човешкия фактор и моралния компас.

Super proud to be part of the Opening of the #WorldAIShow Discussion Panel and this outstanding project which we kicked off in Dubai and which will gathers more attention in Bulgaria and worldwide.Изключително горд съм да представя България и доброволец да бъде част от Откриването на World AI Show, Дискусионния панел и този изключителен проект, който започнахме в Дубай и който ще привлече повече внимание в България и света.

С уважение към моралното решение за ИИ, това е един от въпросите, който с представители на Дубайската полиция, Ванкувърската полиция и Академичния свят на ОАЕ обсъдихме тук. С това се стремим за осигуряване на всеобхватна интелигентност за един напълно свързан, интелигентен свят в спасяването”, казва Иван Кристоф.

Artificial Intelligence for Rescue (A.I.R.) - Изкуствен интелект в спасяването

Повреме на конференцията за изкуствен интелект и информационна сигурност “Интерсек”, Иван Кристоф се срещна с бригадир Халид Насър Ал Разуки, Генерален директор на изкуствения интелект към полицията на Дубай. Те обсъдиха възможността за предизвикателните концепции на иновативната серия от проекти за AIR, всяка от които е Изкуствен интелект за спасяване (AIR). През 2003 г., когато Иван Кристоф направи работата си със зашеметяващо свободноа соло работа с въжени операции на Антената-мачта на CN Tower, най-високата в света структура по това време, той поема невъобразим риск. Тази саностоятелна работа  на високо,  с катерене / спускане и т.н., е първата в света такава с отдалечен достъп над 500 метра от земята, и има безпрецедентни предизвикателства, които са решени на място. Близо две хиляди фута над земята и екстрмни  ветрове от към езерото Онтарио и всичко, което е трябвало да се извърши е било приключено до края на триседмична работа, която други са планували за месеци. Поуката от тзоисл учай е, че има наличието на много информация, която трябва да се обработя и те е извън човещките възможности и опита от историят на работа в такава дейност. Например времето за извършване на операциите трябваше да се изчислят поне три пъти по-дълго и коефициента на риска трябва да се умножи много повече от всяка нормална работа на морското равнище. Особено в най-лошите екстремни условия през зимата и силните замръзващи ветрове – особено когато нещата се объркат, както се случи, и беше предсказано за най-лошия сценарий на аварийното планиране преди спечелването на договора на компанията на Иван Кристоф. Едно от предизвикателствата, които все още съществуват, е възможното вертикално и въздушно спасяване чрез хеликоптер, което е част от стратегията за излизане на външни човешки натоварвания от клас D за роторни машини клас D, като се създава серия от световни рекорди. В този процес има много съдържание на данни, които сега могат да бъдат използвани за Машинно обучение за изкуствен интелект. Сега, с постоянните предизвикателства за изграждане на по-високи и по-труднодостъпни сгради, Иван е на мисия да прилага вгради в решения за A.I.R. с платформата AI на Microsoft, включително предварително обучени услуги като Cognitive Services и Bot Framework, както и инструменти за дълбоко обучение като машинно обучение на Azure, Visual Studio Code Tools за AI и Cognitive Toolkit.

В хода на организирането на нов специален проект “AIR”, Иван ни води в процеса на документиране на неговия стремеж към визуализация на VR i “trailblazing” ситуации на жестоки сцени от историята на авиацията, които пилотите и екипажите за въздушно спасяване трябва да преживяват на работа на екстремни височини над 1К. Това са ситуации, в които хекикоптер се е бил закачил с въже на върха на висок комин, и летящия екипаж не е можел да се освободи докато горивото на хеликоптера не привършил. Ето защо изкуственият интелект и робототехниката са от полза за създаването на Спасителя на бъдещето, който може да се възползва от подобно предоставяне на знания и да е подготвен за крайно рискови операции. Една стъпка по-нататък е да се използва AI за разработване на CybeRescuer на бъдещето, който може да замени хората в изключително опасни места и ситуации. Иван Кристоф, който е учил CyberLaw и IT в Университета на Торонто, работи по инициативата за цифрова трансформация в операциите за височиннен достъп във вертикални и въздушни дейности. Като член на елитната група фотографи на Nikon Professional Services (NPS), неговото въведение в цифровите изображения започва с D1, първият професионален цифров SLR фотоапарат на върха на градския свят през 2003г.

Project xCloud: Игри за забавление на новото поколение спасители

Бъдещето на игрите е свят, в който можете да усъвършенствате SAR техниците със специализирано обучение в Trailblazing и игрите, които те искат, с хората, които искат, когато пожелаят, където и да са, и на За моите възпитаници, искам да създам света на е-екстремните тренировки, екстремните спортове, на екстремни висоти, за екстремното преживяване. ”, казва Иван Кристоф.