crash

Безумни джигити със самочуствие и късмет

nissan crash

Тази трета катастрофа, причинена в рамките на една година от високата скорост, ме убеди, че трябва по нов начин да се действа срещу безоговорното каране.

Три катастрофи в рамките на почти една година. Това е Хет-трика на ужаса. Първия път ме удариха с кола, докато карах колело, точно преди да навляза в Борисовата градина. Втория път кола прелитаща по надолнището на бул. Черни връх и пресичаща на червено, се вряза в колата ми и ни извъртя на 270 градуса. Третата кола, ни връхлетя пак странично, на този завой…. Толкова силно, че ни избута в мантинелата…

Две идеи, които могат да се реализират и помогнат за безопасността: Да се сложи панорамно огледало на ъгъла и вело алея в тревната площ, която завършва до канавката.

Новия модел на Нисан Кашкай Текна се води един от най-осигурните модели коли и както се вида на снимката тук, джантите и вратата добре са понесли удара. Затова и на самоход върнах колата от с. Железница до Сервиза на Нисан в София. Е, има и едно друго измерение при закупуването на новите коли, и то не само за новите им технологии а факта, че те променят и Modus Operandi – манталитета при каране.

Crash nissan

Панорамното огледало ще позволи да се види това, което не се вижда зад ъгъла и от двете страни. Вело алеята ще е не само сигурна за велосипедисти, но и няма да кара другите да ги заобикалят.

Тази снимка бе направена в движение, минути след катастрофата.  Докато се връшах при колата и пострадилите от семейството ми. просто исках да визуалирам ситуционната схема на произшествието, за да представя решения, които отдавна съм споделял с приятели от авто/мото/вело индустрията и ИКЕМ- Националната асоциация за е-мобилност. Както се вижда при жълтата черта, дори автобуса навлезе в насрещната посока на движение…

Поздравления на екипа от Охранителна полиция,  които знаеха какво да правят и го направиха, чудесно и професионално. Смятам, че в МВР трябва да си сменят подхода в комуникациите към обществото и представят повече младите си служители, като единия полицай, който много добре си поговори със сина ми. И специални благодарности на Даниел от екипа на N Auto Sofia за професионалното отреагиране и съдействие.

Призовавам мотористите, които харесват да карат по отсечката София-Бистрица, Железница, Ярема, Белчин, Самоков,  та чак до Рила или Пирин планина, да се обединим и работим по инициативата този красив път за каране на мотори и екзотични возила…

 

belchinИдеята да се направи едно демо – между селски, но красив път да стане модел на подражание…. именно затова ще направим среща в Белчин, където планувах едно екстремно мото и авто преживяване. Ще Ви поканя…. Ето повода за идеята за новите коли и защо се убедих, че става въпрос и за странна народо психология, която обаче и професионалистите от автомобилни свят подкрепиха. От личен опит, помня, че като бях студент и карах все стари коли, много, много не ми пукаше по пътя, освен от опасението да не причиня вреда на други. При предишната ми катастрофа, приятелката ми така се уплаши, че пак трябваше да купя нова кола заради новите камери отстрани и др. И тази катастрофа ми това ми струваше над 30 хиляди лева, въпреки, че бях напълно застрахован и нямахме вина – за разлика на онова момченце, което по показателски сведения дори се е разменило със шофьорката, но на него му е струвало цялото преживяване само една глоба и някакви нищожни щети…

Но това, което сега ме впечатли е, че Новия модел на Нисан Кашкай Текна, наистина ни опази отвътре, защото колкото и двете врати да бяха ударени и и настъргани, отвътре въобще не гои забелязахме, освен камшичния удар. Именно, за да се стимулират шофьори да им пука, трябват драстични, но разумни мерки, както и да се стимулират по-сигурни колко, които са й по-скъпи, трябва да се оправят и пътищата. Затова и споменах пътя София-Белчин, защото през целия път приятелката ми, която караше, докато отзад подремвах със сина ми, че всякакви карат като луди.

Поне от технологична гледна точка, може да се подобри първо видимостта на това, което не може да се види зад завоите без панорамни огледала на пътя. После както се вижда в тази ситуационна картина, да се разшири пътя с вело алея, хем да карат тези велосипедисти, които така или иначе карат и заемат понякога почти целия път, както и че асфалта може да завърши с един метър точно до канафката. Така хем е по-красиво и безопасно, хем водата по късно трудно ще навлиза под асфалта… И най-вече, за мотористите ще има по-малко пясък по краищата на пътя, което си е предизвикателство за на две колела.

С екипа “The Effective Team”, така наричам приятелката си, която караше и сина ми, с който си подремвахме отзад докато не ни прати в трета глуха някакъв мощен трясък и трябваше да превключа на мига на “Екстремен режим” сме добре и щастливи, че наистина, това, което ни интересуваше като купуване новата кола най-много бе сигурността че новия модел на Нисан Кашкай Текна се води един от най-сигурните модели коли. Както се вижда на снимката – джантите и вратата добре са понесли удара. Но това, което не се вижда е, как едно малко дете преживява ужасът, първо като го усетиш, докато чуваш онова трошене и мощно дращене на ламарини от двете страни. После, когато то разбира, че отново драмата се повтаря, но този път отляво и отдясно, удряйки се и в мантинелата. Няма нищо, с което да се сравни отвращение да видиш разплаканото си дете, а в същото време, като срещнах тези двамата, което причиниха катастрофата и не се появиха от към нашата страна да видят дали сме ОК, а аз се наложи да изтърча да видя дали са избягали – ги видях едни ухилени два тима, единия от които с ехидна усмивка и самодоволно ме поздрави с думите: Здрасти. Как си?

Е как да не искаш да направиш промени и в тази насока: Да се създаде една платформа Safety.ForBulgaria, която по нов начин да промени нещата в полза на безопасността и начина по която се представя пред публиката, особено на младите.

В проекта ще работят елитни експерти, професори и преподаватели в университети