Hot Air Ballooning with the Bulgarian flag

Човекът Паяк спусна българското знаме от балон

Известният българин обвинява екипа на Станишев за провален рекорд в новогодишната нощ

Мария Димитрова

Българинът Иван Кристоф, по-известен като Човекът паяк обвини държавната администрация на Сергей Станишев за провалено уникално въздушно шоу в специално интервю за списание КОЙ. В него той разказва как отговорните за „грандиозното’’ представление по повод влизането на България в Европейския съюз си го прехвърляли един на друг или просто не вдигали телефоните си, докато стане твърде късно за включване в програмата на въздушната акробатика от хеликоптер, по време на която на фона на българския химн националния флаг да бъде развят високо в небето над София, обагрено в бели, зелени и червени светлини. Безспорно националната символика, представена по такъв уникален и нестандартен начин би била най-вълнуващия миг за всеки българин в тази нощ. Един от най-известните ни сънародници подозира, че зад цялата история стоят комерсиални интереси. Говори се, че парадното изпълнение, поверено на чужденци, струвало близо един милион лева  и не постигнало желания ефект. Единствено софийската община подкрепила сериозно идеята на Паяка да направи уникално слизане по въже от хеликоптер на височина над 1200 метра над площад Батемберг и да развее националния трибагреник в момента, когато всички световни медии следят случващото се в България . Световно известният рекордьор на Гинес не само не поискал хонорар, но и осигурил спонсори за изпълнението, което досега не е правено в света. Но благотворителната идея била провалена.

Благодарение на екипа на софийския кмет Бойко Борисов българският трибагреник все пак полетя от небето над южния парк в столицата в последния ден на 2006-а година. То беше издигнато с балон на почти сто метра над земята, откъдето Човекът Паяк тръгна надолу по въже. След като развя флага над новото американско посолство, той го приземи в центъра на парка под бурните аплодисменти на насъбралото се множество. “Хубавото е, че все пак го направих и с помощта на общината показахме, че може да има некомерсиални неща. Това, което ме шокира, е, че нито един представител на държавата дори не дойде на събитието. Вместо това ентусиазирано подкрепиха идеята представители на големи чужди компании като Nike, Allianz, италианската Sector,  и други. В Канада срещам повече разбиране и подкрепа от тамошните политици, отколкото в собствената си страна. Екипът на Сергей Станишев ме кара отново се да се срамувам, че такива хора продължават да контролират национални събития и фондове. Заради такива като тях и аз, и много мои връстници навремето напуснахме България”, каза за “Монитор” Иван Кристоф.

Младият българин е един от онези, които веднага след 10-ти ноември 1989 година заминават за Куба с полетите на Аерофлот, но стъпили на канадска земя, остават там. Започва да си изкарва хляба като боядисва или прави ремонти на високи сгради. По-късно създава специален екип за рисковани спасителни акции. През 2001 година става герой на Торонто. Изкачил е най-високите сгради в света и показал най-невероятните положения във въздушното спасяване и акробатика на въже, като в една от демонстрациите участва лично кметът на Торонто.

След 16 години в чужбина, постигнал всичко възможно в своята област и вече с канадски паспорт, Иван Кристоф се връща в България миналата пролет. Мечтата му е да създаде спасителен отряд и с уменията си да спасява човешки живот.

Междувременно смята за започне световно турне под мотото “Постигни нови висоти, гордей се, че си българин”. На различни места на планетата младият българин ще поставя нови въздушни рекорди, като във всяко ще участва задължително и българското знаме.