Rappelling in Skydome

Фотограф снима от птичи поглед през окото на паяка

От 25 Август до 3 Септември, 2006, известният ни сънародник Иван Кристоф, който от 15 години живее в Канада, ще представи в галерия «Палас Прес» в Двореца на Културата и Спорта, гр. Варна своята философия и виждане за света чрез уникални фотографии, направени от места, недостъпни за обикновения човек. Изложбата предизвиква интереса на обществеността, тъй като представя Кристоф като творец, извън сферата на екстремните му постижения, които обаче са неразривно свързани с това творчество, както и със самия него. Изложбата беше представена за първи път през месец май т.г. в гр. Пловдив, където премина при огромен интерес. Жителите и гостите на гр. Варна, обаче, ще имат възможността да видят редица фотоси, които не бяха представени в Града на Тепетата.

“Не смятам, че създавам някакъв вид новаторско изкуство. Целта ми бе да направя снимки, които друг няма възможността да улови така, както аз ги виждам – от птичи поглед. Доволен съм от интереса към изложбата ми, това ме амбицира да продължавам да се развивам и да търся нови идеи”, заявява Иван Кристоф.

”За да оцени най-силно и безпристрастно уникалността и стойността на даден елемент, продукт, гледна точка, дори философия, човек трябва да се научи да гледа на нещата и през очите на другите и да ги вижда отгоре – в по-голяма перспектива.  Самураят Миямото Мусаши (XVII в. ), автор на книгата «Ръкопис за петте стъпала» и талантлив майстор на меча се е ръководил в битките си и разсъжденията си от най-важното си правило – Погледни ситуацията от птичи поглед. Да гледаш на нещата отвисоко, с открит и непомрачен дух е правилният път, за да погледнем към паметника на Альоша като на сътворение на човешката ръка и израз на чисто човешката благодарност, за да ни накара да се научим как да общуваме помежду си и да бъдем съпричастни на чуждите мнения. Това правило е доразвито като философия и начин на морално мислене през възгледите на «страничния наблюдател» в едно от най-големите имена в западноевропейската философия Дейвид Хюм” казва Иван.

Накратко за автора Роден в София, Иван Кристоф търси предизвикателствата които дава фотографията в измеренията на птичия поглед. Член е на Nikon Professional Services (NPS) и на международния екип на Special Nikon Photographers. Той е новатор, пионер и експериментатор. “ТАМ ГОРЕ ИВАН ИМА ГЛЕДНА ТОЧКА, КОЯТО Е НЕЗРИМА ЗА ДРУГИ” пише за него в рекламата си Canon.  Известен е със смелите си проекти и използване на най-модерните технологии за снимане от труднодостъпни места. Страстта му е да документира демонстрации за въздушно спасяване.

“Моите снимки говорят изцяло за живота ми: какво правя, за да живея, и за какво живея. Експериментирам с непознати досега концепции в областта на височинната «акробатика», както и спасителни операции с въже,” казва той.

Първият в света, извършил изкачване по въже по недостъпните точки на най-високата сграда в света. Той достига до места, на които никой преди не е стъпвал, използвайки новаторските си концепции. Преди него нито специалните спасителни служби, нито който и да било друг, не е стъпвал на недостъпните места над 450 м по тази кула. Силният вятър и тежките атмосферни условия са непрекъснато предизвикателство в изпълнението на вертикалните му операции. Неговите уникални постижения са високо оценени от световните лидери в строителството, за което Иван има международното признание като най-добър експерт по височинни въжени дейности. Той е и автор на нови стандарти за обезопасяване на високи сгради в Канада. Изпълнител е на най-сложните и опасни изкачвания по въже с хеликоптер, както и техники за бързо реагиране при екстремни ситуации и осигуряване на максимална безопасност на труднодостъпни места.

И в областта на високо-технологичното оборудване и комуникациите идеите му са новаторски. Посветил много усилия на обезопасяването на работа в опасни среди и условя, той е лидер в използването на вертикалната технология, както и на други водещи технологии при превземането на екстремни височини. Проектите му са публикувани на кориците и страниците на водещите Канадски списания и вестници: Toronto Computes, Computer Player, Quebec Micro, The Athlete, National Post, The Toronto Sun, The Globe and Mail, Town Crier, Mississauga News, Mississauga Business Times и др. Photographer’s Biography:

Изложбата “През окото на паяка” е организирана с изключителното съдействие на Алианц България, МотоЗона ООД и Кантора Захариев & Методиев.