За първи път в България

ПЪРВОТО ТЕСТВАНЕ НА СИСТЕМА ЗА ВЪЗДУШНО ВИДЕО НАБЛЮДЕНИЕ НАД СОФИЯ

От няколко години известният ни сънародник от Канада, Иван Кристоф, работи в сфера, свързана отново с „височинните” му интереси. Този път той е концентрирал всички свои усилия в проект за въздушно видео наблюдение и запис в реално време по време на събития, където има струпване на много хора. Желанието му е такава една практика да бъде въведена в столицата и се надява да убеди столичната управа в необходимостта от подобни методи за сигурност, които са използвана практика по света, но не и в страната ни.

Екипът на в. Стандарт беше на борда на хеликоптера, който тества за първи път новата система над София на 30 май. Иван Кристоф умишлено бе избрал това да се случи в навечерието на Деня на детето, защото за съжаление много от инцидентите, където има струпване на хора се случват именно с деца и тежкият спомен за Индиго ще ни го напомня винаги.

С ентусиазъм Кристоф разказва за отличната си колаборация със Столична община. „Сдружението с нестопанска цел, което създадох – „Специализиран отряд за спасяване” работи много добре с Общината. Сегашното й ръководство демонстрира ясно своето желание да си сътрудничи с граждански сдружения и неправителствени организации при решаването на различни проблеми. Може би, затова и много проблеми през последните години намериха своите решения.” Иван работи по своя проект с подкрепата на Общината и вярва, че резултатите ще бъдат от полза за всички.

Helicopter: Eurocopter Dauphin.