Тестване на материята NIKE Dry-Fit в пустинята Сахара

Тестване на материята NIKE Dry-Fit в пустинята Сахара

След като се завърна от Малта през пролетта, Иван Кристоф, любител на екстремните преживявания, не чака дълго, за да измисли ново интересно място, където да изпробва новите технологични материи на дрехи и технически облекла за работа по вертикала на високи сгради.

За да съчетае изследователската си дейност с удоволствието и възможността да заснеме и документира изпробването на физическите си натоварвания и ефекта от различните екипировки и технологии, Иван избра дестинацията Тунис, прес която минава част от трасето на Рали Париж-Дакар в пустинята Сахара. Той взе със себе си нещата които използва по време на един работен ден на въжето: фотоапарат, видеокамера, лаптоп и всички необходими мобилни комуникации и технологии за предаване на информация от труднодостъпни места в реално време. Благодарение на новия си часовник SIGMA (модела ONYX PRO)с вграден измервател за сърцебиене и изгорени калории, той отчиташе дори изразходваната енергия по време на всеки етап от тестването в това начинание.

В раницата на един акробат на въже, висящо от най-високите сгради в света на които е работил, винаги има изотоночни и енергични напитки като Isoray и други напитки които възстановяват водно-солевия баланс в организма и подпомагат бързото възстановяване след тежки физически натоварвания.
Отразяването на топлина и слънчевата светлина в стоманата и стъклата по външните стени на високи сгради и панелите на телекомуникационни антени, предизвиква бърза умора и изразходване на допълнителна енергия и време за възстановяване. Иван използва Isoray, който е предназначен да компенсира загубата на течности при високо физическо натоварване. Отделяните с потта минерални соли и необходимите за енергийния баланс витамини се усвояват от организма въз основа на изотоничния принцип, което не го натоварва допълнително.

За да прехвърля визуалните материали и данните от физическите си натоварвания регистрирани с холтер, закрепен по тялото на Иван, бе използван Тablet PC лаптоп. Този 12 инчов таблет компютър е удобен, защото може да работи и само с докосване на touch screen-а, без да се използва клавиатура. Това е доста удобно ако не искаш да напълниш лаптопа си със ситния пясък на пустинята и да губиш време отваряне и затваряне на монитора, за многократни употреби под напичащото слънце. Когато работиш в екстремни височини, на стотици метра над земята и по небостъргачите на мегаполисите на планетата ни, всяка излишна дейност е голям лукс, който не можеш да си позволиш. Всеки елемент от екипировката на Иван трябва да издържа на типичната за тази среда и атмосферни условия.