Италианските Garelli – класата в скутерите

Спайдърмени ще ни пазят от бедствия и аварии

ОК, нямам нищо против да ме имитират, ама чак пък толкова… Е, нека и аз да драсна каква е истината и как би трябвало да е написана статията, преписвана от предишните ми представяния пред обществото:

“Последователи на спайдърмен ще ни бранят от бедствия, аварии и катастрофи. Доброволно формирование, включващо водолази, алпинисти, медици, спасители и други умеещи да работят в екстремна обстановка,  се създала в Бъгларияо от сдружение “Специализиран отряд за спасяване”. Спецотрядът се фианснира от Иван Кристоф. Финасирането включва квалификация, обучение и консумативи. Отделно всеки от членовете му получава екипировка и облекло за аварийно спасителна дейност и моторизьирано отреагирване.

Суперзвеното ще реагира при опасности, които заплашват местното население, и ще е на пряко подчинение на кмета. Според закона всички подобни формирования се включват в специален регистър. Целта на доброволния отряд е да се включват в акции, предотвратяване на наводнения, гасене на пожари, спасителни акции и други екстремални операции, целящи да запазят здравето и живота на гражданите. Те ще реагират адекватно и при големи аварии в случай на нужда.

Планувано е звеното да се включва и в спасяването на закъсали в планините и в малките населени места. Това най-често се случва при обилен снеговалеж.

Спайдърмените ще подпомагат и дейността на държавни спасителни служби и институции в случай на природни катаклизми.

ВЕЧЕ ИМА ДОСТА ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ПОДОБЕН ДОБРОВОЛЕН ОТРЯД, независимо че присъствието в него няма да бъде заплатено, разбра „Борба”. Първи такова доброволно формирование бе предложено преди шест години в София на  тогавашният кандидат кмет и настоящ министър-председател Бойко Борисов.

Структурата се изгражда на база Закона за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Всяка община има право да структурира подобен отряд, като числеността зависи от броя на жителите й.

В малките населени места самите кметове пък толерират подобни доброволни формирования, които целят единствено охраната на селата срещу множеството кражби.

Срещу левче или два месечно под формата на символична такса вече няколко охранителни компании предлагат услугите си.”

Напоследък много се злоупотребява с думата “екстремални операции при спасяване”. Това е последната ситауция в, която би трябвало да се полагат доброволци, освен ако нямат необходимият опит, квалификация и да не забравим, застраховки. Тук спасителни акции с опастност за живота на хората се провеждат във времето на 3 (три) дни, та камо ли да говорим за екстремни операции…