Aerial Rescue

Първата в света Международна мрежа на експерти по вертикални операции‏

Днес е Международния ден на доброволеца. Чудесен ден да зарадваме българските спасители и доброволци със създаването на Международна мрежа на експерти по вертикални oперации (International Vertical Access Network – I.V.A.N.), членовете на която ще помагат на български инициативи в сферата на височинно-въжени и въздушнo-въжени операции за издирване и спасяванe (Search and Rescue). Също така в тази сфера нa действие, инструктори пилоти и техници по въже-достъпни операции от цял свят могат да обучават и сертифицират доброволци-спасители по международни сертификати.

Идеята за тази инициатива се сформира от сънародника ни Иван Кристоф и обсъди с пилоти и представители на световни компании по време на скорошното хеликоптерно изложение Dubai Helishow 2014. На него идеята бе представена пред Принца на Дубай, Шейх Мансур, който е пилот на хеликоптер БЛАКХОУК, както и на съвместната презентацията на Иван с Робер Либи, един от най-добрите инструктори-пилоти в света, човек с 40 годишен опит.

“Сигурността на спасителите е твърде отговорна задача, за да се остави в ръцете на държавните безотговорни институции, служители и политици. Чрез прозрачност, независимост и придобиване на ноу-хау от най-добрите в света, ние ще разбием статуквото на монопола на „псевдо-спасителни“ организации, които заблуждават обществото у нас и източват големи финанси и ресурси за лични и комерсиални цели”, казва Иван Кристоф.

Тази организация, която е отворена за обществото и работи за него в чистия смисъл, са поканени световно признати експерти и инструктори, които и ще консултират как по-ефективно да се развиват тренировъчните методологии и развитието на спасителни операции. Техническата поддръжка ще се предостави от международни компании, производители, както и световни лидери в ИТК и специализирана екипировка.

За тази цел, в България се изгражда:

 • Нова визия на уеб страницата www.ivan.bg, която ще бъде предоставена на доброволци да я менажират и вкарват данни бази за спасителни операции и съдържание на визуална документация в Облака, списък и портфолио на инструкторите и доброволци спасители,
 • Институт за вертикални операции и спасяване
 • Клуб „ЕКСТРИЙМ“, който ще помага на студенти които искат да се подготвят за екстремални спасителни операции
 • Сдружение с нестопанска цел, в обществена полза „Специализиран отряд за спасяване
 • Тренировъчни бази за доброволци спасители в следните градове:
  • София
  • Велинград
  • Дубай

Тъй като спасителите трябва спешно да отреагират при бедствия и аварии от София до Клисура, Велинград, Самоков и другите райони, те трябва да се чувстват комфортно и защитени максимално от най-лошото което може да им се случи – катастрофа. Затова и мрежата подбира най-добрите за тях екипировка и техника. „Номер 1 за нас е сигурността на хората, които ще подлагаме на екстремни тренировки. Тъй като те ще бъдат толкова натоварващи и възможно най-близки до инсценирани реални ситуации и сценарии – не можем да им гарантираме сигурност, а само най-добрата възможна екипировка, техника и методология за трениране”, обяснява Иван Кристоф.

Визията за специализирания доброволчески спасителен костюм, ръкавици и обувки е следната – те са огнеопорни, сертифицирани за Ф1 и подходящи за тренировки на каране на аварийно спасителни коли в екстремални операции, пилотиране, скокове с парашут (за летците-спасители) и други екстремни тренировки и отреагирания в бедствени ситуации.

За повече информация по проекта стартира и тази нова ФБ страница: International Vertical Access Network – I.V.A.N.: