Надбягване по вертикала

 

Най-известният българин в Канада покори небостъргачите и в момента се наслаждава на мотоциклетизма

Деси Бацанова ¤ личен архив, март, страница 48, The Best magazine.

Съществуват технически проблеми на голямата височина на някой небостъргач? Или пожарните служби не могат да помогнат на някой самоубиец? Тогава на помощ идва не Спайдърмен, а Иван Кристоф. Когато напуска България през 1990 г.,той не знае думичка английски. И едва ли предполага, че заминавайки в Канада, ще изкачи най-високите възможни върхове в буквалния и преносния смисъл на думата. Защото “човекът-паяк”, както го наричат, се заема с височинно-въздушни операции в екстремни ситуации. Викат го, когато наистина няма кой друг да свърши тази работа. Върши неразумни неща, които често ужасяват другите, а в канадската застрахователна практика е специалния термин “Иван Кристоф”. Самият той твърди, че не е “спайдърмен”, а “айгърмен”, от Eiger, корпорация, създадена от него и наложила нови стандарти на това поприще в страната. Въжета през кръста, хеликоптер, турболенции? Никакъв проблем.

Въпреки че Канада има страшно много специалисти по въжени операции.

Повечето училища разполагат с такива профили. Това е така, защото в страната небостъргачите са в изобилие и често се налага да се ползват подобни услуги, особено при инспектирането на тези сгради. Това, което откроява Иван Кристоф от останалите, е опитът в други сфери, които той доприлага в професията си. Такива като мотоциклетизма, парашутизма и парапланеризма, леководолазната техника, неща, които той използва във височинно-въздушните операции в екстремни ситуации. Това е неговата специализация.
Покоряване на висините
Неотдавна именно Иван се доказа на най-високата кула в света, чието
име ни помоли да не споменаваме от съображения за сигурност. Той
е първият човек, който я изкачва от  външната страна и съумява да се справи с включването и изключването на антените, което трябва да стори, облечен в специален защитен костюм, предпазващ от радиоизлъчвания.

Изкачва я преди две години при пълна секретност, но не може да коментира. Само нека споменем, че час и половина са необходими на човек, за да я покори отвътре с помощта на асансьор, да не забравяме и всички преминавания през протокола, тъй като обектът е изключително строго охраняван. През 2001 г. Иван Кристоф бе избран за герой на Торонто и номиниран за такъв на Канада. Днес българинът търси нови върхове: “Височините ги покорих, това вече не ме влече, няма я тръпката. Така се запалих по мотоциклетите.Това да усещаш писъка на вятъра в ушите си при 305 км/ч и да имаш чувството, че ако извърнеш глава, въздушната струя ще я изкриви и че ако минеш по малко камъче, ще се преобърнеш.”

С 305 км/ч на две колела
Мотоциклетите му вършели чудесна работа при аварийни акции. Удобното нещо на тези двуколесни е, че в Торонто трябва да платиш около 2 долара на половин час за паркиране в центъра, или между 10 и 20 долара на ден. Глобите на места достигат до 100 долара. А мотоциклета можеш да паркираш където и да е. Завладян от манията си, Иван сменя няколко двуколесни, докато им свикне. И днес разчита на един от най- мощните образци – Suzuki GSX-R 1100. Твърди, че с него е вдигал 305 км/ч, за което му вярвам безрезервно.

За него карането на мотоциклет е цял ритуал, свързан навличането на рокерски бойни доспехи (почти като рицарите) – ръкавици, кори и всичко останало, специалния часовник, който е същото издание като мотоциклета. Това не е само вид транспорт, това е и удоволствие.
Когато кара двуколесно, той винаги го прави на максималната възможна  скорост. От няколко месеца се събират с приятели почти всеки уикенд някъде извън Торонто. Клубът им още няма име, но едва ли това е от значение. Карането по мостове с релси и талпи превръщат в удоволствие. Но искат още.

Един прекрасен ден с Георги Андонов (канадски поданик от Варна) купуват заедно първия си мотоциклет Yamaha R1, спечелил през 2001 г. канадския шампионат “Супербайк”. До този момент са били просто любители. Но оттогава с Жоро работят с методика, защото при тези скорости – една грешка и си история. Освен това идеята е Жоро да
се състезава в “Аматьорска лига” под български флаг, за да се класира тази година в „Професионалния клас” на Канадския шампионат.

Кодексът на самурая.
От няколко години работи върху създаването на специализиран отряд за спасяване у нас. Идеите му за жалост се оказват неудобни за българите, често поблазнени от различни далавери, в крайна сметка обществото още не е готово за него. Но той продължава активно да работи и не се отказва от идеята си. Защото наистина знае какъв е моралният кодекс на самурая и за него това не е просто игра на думи. Иначе в момента освен че спасява, Иван Кристоф работи върху автобиографична книга.

Визитка:
Роден на 27 юни 1968 г. в София. От 1990 г. живее в Канада, а през 1993 г. основава преуспяващата вече фирма “Айгър” в Торонто, чийто предмет на дейност се простира от ремонти на трудно достъпни места
и най-вече небостъргачи. През 2001 г. е избран за герой на Торонто. Преди две години отстъпи едно от многобройните си постижения в “Книгата за рекордите на Гинес” на българската армия. Стреми се непрекъснато да се усъвършенства и да подобрява квалификацията си университета в Торонто. Използвайки уменията си, доброволно участва в спасителни отряди.