Българо-канадски екип ще спасява хора с ендуро

Моторите – хоби или нещо повече?

Шампионът на Канада за 2000 и 2001 год. Франк Тромбино ще помогне с тренировки новосъздадения от българи в Канада авто-мото отряд Special Off-road Search (S.O.S).

 1 Май, 2006. Kанадската корпорация Ейгер, собственост на българина Иван Кристоф, закупи състезателния мотор, с който Франк Тромбино, спечели Canadian Open Supersport National Championship през 2000 и 2001 год. Моторът е Ямаха Р-1 и е закупен за подготовката на на нашия сънародник Георги Андонов за професионална състезателна кариера. Моторът, обаче, ще бъде ефективно използван и от участниците в новосъздадения от българи в Канада авто-мото отряд Special Off-road Search (S.O.S).

S.O.S. е пилотен проект за България. Отрядът е съставен от доброволци и е подготвен да работи с други служби в екстремни ситуации, при които съществуващите органи на системата за защита и настоящите спасителни служби на страната не биха били достатъчно ефективни. Той притежава вътрешна комуникационна система за безжично предаване на видео и фото снимки в реално време от отдалечени райони. Той е подготвен да работи в екстремни условия. Моторната и специализирана техника, която отряда използва за аварийно отреагирване ще е уникална за България. За първи път български спасителен отряд разполага с толкова бързи и технологично напреднали  мотори. Методиката на трениране е толкова опасна, че едва ли има държавна инститyция и частна фирма, която би посмяла да тренира така cлyжителите си.

С новозакупения мотор на Франк Тромбино, Иван Кристоф и съмишлениците му от  отряда възнамеряват да усъвършенстват уменията и рефлексите си като карат по методиката на шампионите, спечелили най-големите състезания в Канада. По този начин и при такава подготовка отрядът ще отреагира на аварийни обаждания и спасителни мисии.

В разговор по телефона, Франк Тромбино хареса идеята на Кристоф за използването на мотоциклети при спасителни операции и прилагането на тази инициатива в България за оказване помощ на българските граждани и гости на страната при обявени бедствени положения и издирване на пострадали и изгубени хора в труднодостъпни райони. Тази идея е изцяло финансирана от Иван Кристоф и с помощта на наши сънародници смятаме да бъде приложена безвъзмездно в родината ни.

Spiderman
Спасители доброволци от екипа ни може да спасява с мотоциклети

Иван Кристоф   представи идеята си за спасяване на мотористи, изпаднали в беда на труднодостъпни места. Със съдействиетоo на приятелите мотористи и освежителни напитки на БИОГЕЙМ, бе осъществена мултимедийна презентация по време на концерта на група СИГНАЛ.

Моторизираното звено Special Off-road Search (S.O.S.) е доброволен екип от български и канадски мотористи, които посвещават времето си и моторизираната си специализирана техника за издирване и спасяване на изгубени хора в отдалечени и трудно проходими райони на провинцията Онтарио в Канада. Целта на групата е да съдейства на местните власти и семейства в ситуации, където мотокросови машини от тип Ендуро и Off-road са най-бързият и практичен метод за издирване и доставяне на спасителен екип и техника.

Повод за създаването на Special Off-road Search (SOS) в Торонто е да се разработи паралелно трениране, бизнес план и създаване на подобен отряд в София, България. Тъй като в Торонто мотоциклетизмът, моторизираната екипировка и индустрията за предпазни облекла за такава дейност са по-развити и евтини от тези в България, това дава предпоставка за по-ефективен подход за осъществяването на новаторската идея.

Организацията на този моторизиран спасителен екип стартира от канадската корпорация Eiger, която е финансирала 100% други два спасителни доброволни отряда в гр. Торонто: The Canadian Rescue Emergency Service Team (С.R.Е.S.Т.) и Highrise Emergency Aerial Response Team (H.Е.А.R.Т.). Единият работи в областта на издирването и спасяването на хора в недостъпни райони, а вторият е единствен в света в областта на височинното спасяване от недостъпни места на високи сгради.

Пътят на развитието на тази идея за проучване на най-подходяща мото-техника за издирване на пострадали при всякакви метеорологични и екстремни условия, планински райони и трудно достъпни места по крайпътни райони ще мине на принципа опит/грешка. Засега установихме доста предимства и недостатъци за използването на Dual purpose мотори на фирмите Yamaha, Suzuki и Honda. Затова повечето от участниците в S.O.S. разполагат с по няколко двуколесни, които се карат в зависимост от сезона и предназначения терен за управление.

Агенция Speed-Press


Случки в Торонто

Веднъж имах среща със сериозни бизнесмени. Беше февруари – страхотен студ, но въпреки това реших да отида с мотор. Облякох си костюма, сложих каската, чието стъкло бе пукнато, и тръгнах. Малко преди мястото на срещата трябваше да вляза в едно кафене да се преоблека, за да не разберат бизнесмените, че съм дошъл с мотор. Влизам аз, а хората в заведението ме гледат с уплаха. Цялата част около окото ми бе като замръзнала.

Отидох до тоалетната, за да си измия лицето с топла вода, защото даже се бях уплашил да не би да имам сериозни последици със зрението. Погледнах се в огледалото и какво да видя – имах скреж около око си. През пукнатината е нахлувал леден въздух и от кондензацията се беше образувало снежно петно, което обвиваше окото ми като пиратска превръзка. За щастие не загубих зрението си. Съблякох си Gore-tex гащеризона и останах с официалния си костюм, смених си зимните обувки с лачени, и си промених цялото амплоа. Като излязох така от тоалетната, видях, че на хората още им бяха замръзнали усмивките по лицата. Докато изляза от заведението имах чувството, че никой не диша.

Search And Rescue
Документиране на катастрофа на скутер

Карам си аз скутера GARELLI Comfort 125cc по паветата на бул. Бр. Бъкстон, където имам предимство. Карах с нормална скорост, пред мен бе един бус… и хоп , с рязък завой към мен се задава някаква кола, идваща от дясната страна на улица на която има знак да даде предимство и когато е безопасно да мине.Натискам спирачки, но на тези павета с лек скутер си е като на ски. Гумите приплъзнаха. Не успях да избегна удара, а и бе кратко разстоянието, както и времето за отреагиране, и се оказах в хоризонтално положение, след което последва инстинктивното претъркаляне. С това поне омекотих удара. Но факт – вече бях ударен, не чувствах все още болката, а може би от стреса или гнева си се изправих веднага, за да видя мотопедчето си изпотрошено. Гледам едно мутре в колата, май още блееше…Мини-мутра-wonna-be, изкача и тръгва да ме упреква, че не съм внимавал, въпреки, че той идва от към улица със знак, че трябва да даде път на предимство и когато е безопасно да продължи. Явно от високия адреналин, не съм усетил още, че рамото и дясната ми ръка са натъртени и докато си ближа раните, дойдоха баш мутрите да помагат с каквото могат на съратника си или да “преговаряме”. Де да ги знам.

Явно видяха, че не съм в настроение, а както си бях с бронята с протектори на DRAGOMIR, едва ли щях да усетя случайно успял да ми посегне удар, нещо се поотказаха. Мислех си, че ако беше някое младо “мотористче”, щяха да го убедят набързо, че е виновен, а и сигурно да им плати за щетите.

Аз все пак си направих панорамни снимки с HP телефончето, т.е. 5 кадъра в едно на 180 градуса и сам си направих “снимковия репортаж” за пред застрахователите, докато дойдат след 2 часа полицаите и след час и половина БЪРЗА ПОМОЩ. Тати, който бе първо адвокат, преди да стане дипломат, ми казваше: “Сине, винаги трябва да го документираш на хартия или на снимка.”

Разбира се, мини мутрата wonna-be се оказа виновен. Но без съмнение, с неговото отношение, че могат да си правят каквото си искат, пак ще си кара като дете идиотче.

За такива неща в Торонто, Канада, полицията ти дава глоба за безотговорно каране, което е криминално престъпление и ти трябва адвокат да те оправя, та като ти дадат много точки, влезе в досието, платиш около $1000 на адвокат и застрахователите ти вдигнат с няколко хиляди долара премията за догодина, а да видим дали така ще карат градските тарикат.

Мутрето даже и ми казва, че трябва да съм бил щастлив, че съм се отървал леко. Ама нали е престъпление да се саморазправям с беззащитни мутроидчета, та го оставям на улицата..

Това което пропуснах да спомена, за да не изглежда като един вид намек или хвалене е, че когато надойдоха мутрите (ама малко ми заприличаха като тези дето казват, че ги стоварват с рейсове, за да гласуват) първо ме гледат и с жестове ми сочат нещо като”Аре бе, какво си попречил на нашето момче да си кара”. Всъщност тогава си говорих по телефона и понеже доста хора се притесниха чисто човешки дали имам нужда от помощ и др., та аз изтълкувах интереса им като на добронамерен. Даже, като човек, който почти половината от живота съм живял в Канада, не ми мина и през ум, че тези си имали отработен, а може би и с времето оттрениран маниер за сплашване. Аз инстинктивно им махнах, че всичко е ОК и да не се притесняват. Ама те май нещо се сопнаха, защото не очакваха аз да им се усмихна и благодарен за жеста, че са се заинтересували за пострадалия моторист.

Чак когато те се събраха заедно с “младата мутра wonna be” на нещо като мини оперативка и имаше май някакво гласуване, стигнаха до някакъв консенсус и си тръгнаха, а “мутрето” се запъти към мен със замръзнала усмивка и процеди “Ти май си популярна личност”, тогава разбрах и изтълкувах правилно какво мутрите са комуникирали с жестове към мен.

А аз си мислех, че като съм учил ИТ комуникации и семиотика в Университета на Торонто, бих могъл да тълкувам различните канали на човешките комуникации. Май съм си дал парите напразно или то мутрите на са човешки създания та да комуникират правилно. Човек когато е преминал току що стресово състояние или събитие, за което не е подготвен, едва ли би отреагирал правилно. Това е състояние “Под стрес”  Мутрите явно използват този елемент на изненада доста добре, защото нормална реакция е да сплашат жертвата, че и да я накарат да им плати щетите и пропуснати ползи.

То в случая жертвата си беше скутерчето а ако бях излязъл с 1100 кубиковото си SUZUKI GSX-Rа, то бих хвърчал във въздуха и може би на някое дърво щях да се окажа жертва.

Вчера споделих опита си с едно приятелско семейство и те ми казаха какво се е случило на техни познати. Те си минали с колата на зелено, и ги удря мутренски джип, който си е направо летял на червено. Момчето е било откарано веднага в Пирогов а приятелката в болница. Онези били от групата на биячите. И кой мислите, че е излязъл виновен и платил щетите на мутрите. Ами разбира се, че момчето, което е карало на зелено.

Прилагам два коментара от Фейсбук:

 SATRIANI:

Какво да ти кажа, тук трябва да се внимава когато си жертва на престъпление да не подаваш жалба защото държавата моментално те превръща във виновник (от личен опит го казвам защото в момента си имам подобен проблем от 3 години вече, заради нещо супер незначително) Затова моя съвет е просто да се внимава за да не ти се налага да искаш съдействие от държавата! “Невинните са виновни до доказване на противното” важи тук а виновните пък са невинни до пропадане на делото поради давност т.е. всеки път се отлага поради безброй причини! Просто липса на организация и интерес от страна на държавните служители да има справедлив изход за, който всеки би трябвало да се бори и най вече те като хора на съдебната власт! Работят по документи и мисъл няма никаква или човешко отношение!

g.n.g:

Много кофти случка.
Аз съм се засичал с теб по светофарите на София и си ми казвал, че за града използваш това скутерче. Добре, че не си бил с големият мотор!!! А и добре, че ти си добре!!!
За съжаление тези “мутри” както ги нарече са едни истински …!!! Аз понякога си мисля, че няма да си сдържа нервите и ще слеза от мотора, ще извадя ножа и ще го направя такъв идиот на… после в две торби ще го събират, в едната ще има §*§§§§, а в другата мръвки!!!

 

БЕЗОПАСНОСТ И НА ДВЕ КОЛЕЛА!

ПОКАНА за  участие в пресконференция за дейностите на Клуб Екстрийм

На 16 април от 18.00 ч в зала 304 (IIри корпус) в Нов български университет се проведе пресконференция за дейностите на Клуб ЕКСТРИЙМ. Една от тях е участие в инициативата на в превантивната кампания на „Пътна полиция” към МВР„БЕЗОПАСНОСТ И НА ДВЕ КОЛЕЛА!”. Тя се предприема за  ограничаване на предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия  през активния мото-сезон /март-октомври 2013 г/. Точно през този период, според статистиката от последните години, рязко се увеличават тежките пътни злополуки с мотоциклетисти и мотопедисти.

Карай умно а не безразсъдно!
 
Клуб Екстрийм към СС на Нов български университет и новосъздадения екип “Специализиран отряд за спасяване” към клуба, подкрепяме инициативата на МВР –  “БЕЗОПАСНОСТ И НА ДВЕ КОЛЕЛА! “.  Както сме правили до сега, и в чист пионерски дух, ще съдействаме с популяризирането по нов начин на идеята като заснемем късометражен образователен филм по темата. Можем да съдействаме с наш снимачен екип и медицински екип, аварийна кола (уебТВ мобилна станция на аварийно спасителна кола, със специално създаден Mobile Video Patroller – видео наблюдение в реално време, две вградени камери с инфрачервени сензори за нощно снимане, GPS локализиране и проследяване, дистанционно управление заснемане и проследяване), мотори, АТВ и летателни средства за заснемането на образователен клип на тема “Безопасност”. Подобни заснети репортажи: Безопасна скорост  и На две колела

Шампионът на Канада за 2000 и 2001 год. Франк Тромбино ще помогне с тренировки новосъздадения
мото отряд Special Off-road Search (S.O.S) към Клуб ЕКСТРИЙМ.

Цели на нашето участие кампанията

–  Да развием нова визия за стимулиране на младите да карат безопасно мотори и колела

– По време на кампанията, ще бъдат организирани специални събития, които ще се организират от клуб ЕКСТРИЙМ

Целева аудитория–  Аудиторията са предимно младите хора

Тип на рекламата за кампанията

– Рекламата, създаден от клуба, ще бъде насочена само в социалните медии и създаване на специални събития и каузи, които да разпространят мълвата за случилото се от уста на уста.

– Написване на интересни статии и новини като Ентусиасти пришпорват скутери на 5 км от НДК и Мото обучение

– Организиране на телевизионни новини на тема Безопасност и сигурност, както ON TWO WHEELS

График на снимките:

В района на:               Aприл             Май         Юни
гр. София  Шоурума на Гарели  В подножието на Витоша  
гр. Велинград  Ждрелото  … до гара Костандово  С. Света Петка
с. Карлуково  Над Пещерата Окната  Под Пещерата Окната  До Пещерния дом
с. Клисура  До Шипченското топче  Моста на с. Клисура
 На билото на Клисура

Специални фото сесии по атрактивни пътища, като новия път в района и ждрелото около гр. Велинград.

Фото сесии, заснети по атрактивен начин, на интересни и предизвикателни места с младежи и момичета в района на с. Карлуко. Хотел и голф игрище Риу Правец.

Визуални послания: „Ако искаш висок адреналин, създавай го в контролируема среда без да застрашаваш живота на другите!“

Ключови послания: Карай безопасно по пътя!